Argan Yağının Faydaları Nelerdir?
Argan ağacı çok nadir yetişen bir ağaçtır. Ülkemizde yetişmeyen Argan ağacı sadece Fas’ın güneybatısında yetişmektedir. Bu nedenle oldukça kıymetli bir yağdır. Aromaterapi ‘nin etkileyici yağlarından da biridir.
Argan yağı, arğan ağacı yağının meyvesinden elde edilir. Argan ağacının meyvesi dış görünüş olarak fındığa benzer. Argan yağının içerisinde omega 3, omega 6 ve e vitamini bol miktarda bulunur.
İnsan sağlığını için bir çok faydası bulunan argan yağının ilaç sektörü bu kadar gelişmemişken doğal ilaç niyetine kullanılmaktaydı. Günümüzde de birçok alanda kullanılan, oldukça popüler olan bir yağdır. Argan Yağının Faydaları saça ve cilde oldukça yarar sağlıyor. Aşağıda argan yağı neye iyi gelir, saça ve cilde olan faydalarını anlatacağız.
Argan Yağının Cilde Faydaları
Argan yağı orta çağda kadınlar tarafından cilt bakımda kullanılmıştır. Argan yağını cilde direk uygulayabileceğiniz gibi, diğer esansiyel yağlar ile karıştırarak ta kullanabilirsiniz. Argan yağının içerisinde bulunan vitamin ve mineraller cilt sağlığını destekler.
- İlginizi Çekebilir: https://sosyola.com/shea-yagi/
Cildi güneşin zararlı ışınlarından korur
Yapılan araştırmalarda argan yağının güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağladığı ve güneşe karşı ciltte kalkan oluşturulduğu görülmüştür. Eski çağda farslı kadınlar uzun süre güneşe maruz kaldıklarından, dışarı çıkmadan önce güneş kremi yerine argan yağı kullanıyorlardı.
Cilt kanserinin oluşmasını engeller
Yaz aylarında oluşan güneş lekelerinin azalması için, gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak cildinize sürüp uyuyunuz . Düzenli olarak kullandığınız da kısa bir süre sonra cildinizde ki lekelerde azalma olacaktır.
Nemlendirici etkisi vardır
Argan yağı içerisinde cildi nemlendiren yağ asitleri ve e vitamini de bulunmaktadır. Argan yağı, yağ çözüğü özelliği sayesinde kuru cildi nemlendirir ve kurumasını engeller. Argan yağını kuruyan ve çatlayan dudaklarınıza da uygulayabilirsiniz. Dudakların parlak ve güzel görünmesini sağlar.
Argan yağını kullandığınız nemlendirici ve vücut losyonunun içerisine katarak kullanabilirsiniz.
Deri hastalıklarını tedavi eder
Argan yağının yangı giderici özelliğe sahiptir. Bu sayede cilt üzerinde oluşan yara, kesik ve yırtıkların yangısını dindirir ve erken iyileşmesini sağlar. Bunun yanında antioksidan özelliğiyle de mantar, sedef ve gül hastalığının iyileşmesine yardımcı olur.
Akne tedavisinde kullanılır
Ciltte biriken fazla yağı alarak cildin yağ dengesini korur. Bu sayede cildi doğal nem değesine getirerek sivilce ve akne oluşumu engeller. Argan yağı sebum azaltıcı özelliğe de sahiptir.
Yaraların iyileşmesinde kullanılır
Argan yağı içerisinde ki mineral ve e vitamini vücutta meydana gelen hücre yıkımlarının, yenilenmesini sağlayarak, yaraların erken iyileşmesini sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde cilt üzerinde mikrop ve bakterilerin konaklamasını engeller.
Kaşıntı gidericidir
Argan yağı anti alerjen özelliğe sahip olduğundan cilde alerji ye neden olmaz ve cilde direk uygulanabilir. Haşere ve sivrisinek ısırmasında sonra, ciltteki kaşınmasını önlemek için cildinize Argan yağını sürebilirsiniz.
Cilt gençleştirmede kullanılır
Argan yağı cildin yaşlanmasıyla oluşan sarmayı engeller.
Cildin elastik özelliğini artırarak cildin sıkılaşmasını sağlar ve selüloit oluşumunu da önler. Argan yağı cilde uygulandığı bölgede kan akışını da hızlandırır.
Çatlakları tedavi eder
Hamilelik döneminde fazla alınan kilolar nedeniyle, cildin fazla gerilmesi sonucu vücudun belli bölgelerinde çatlak oluşur. Bu nedenle hamileliğin 4 ayından sonra, cilde masaj yağı olarak kullanarak çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz. Hamilelik dışında oluşan çatlakların tedavisinde de kullanılabilir.
Argan Yağı Neye İyi Gelir
- Kalp sağlı için önemlidir. Kalp ritmini düzenleyerek, kalbin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kalp krizini engeller.
- Kan akışını hızlandırır ve damar tıkanıklığını önler. Damar içerisinde kanın pıhtılaşmasını engeller.
- Kötü kolesterolü düşürür ve tansiyon hastalarının, tansiyonunu dengede kalmasını sağlar.
- Doymamış yağ asidi bakımından zengindir.
- Vücutta biriken iltihabi azaltır.
- Sindirim sistemini güçlendirir ve bağırsak sağlığını korur.
- Çağımızın has olan kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
Argan Yağı ile yapılan cilt maskeleri
Parlak Bir Cilt İçin Argan Yağı Maskesi
Malzemeler :
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı Argan yağı
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Temiz bir kabın içerisine 1tatlı kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı argan yağını ekleyelim. Malzemelerimizi homojen hale gelene kadar karıştıralım. Yaptığımız maskeyi cildinize oval hareketlerle masaj yaparak uygulayalım. Maske cilt üzerinde 30 dakika kaldıktan sonra ılık su ile yıkayalım. Bu maskeyi haftada bir defa yapabilirsiniz.
Argan Yağı İle Dudak Bakımı
Malzemeler :
- 1 çay kaşığı Argan yağı
- 1 çay kaşığı vanilya özü
- 1tatlı kaşığı şeker
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Cam bir kabın içerisine 1 çay kaşığı argan yağı, 1çay kaşığı vanilya özü ve 1tatlı kaşığı şekeri kabın içerisine alalım ve maskemizi blendırdan geçirelim. Hazır hale gelen maskeyi günlük olarak dudaklarınıza süre bilirsiniz. Düzenli olarak kullanıldığı zaman Dudak çatlamalarını ve kurumasını engeller.
Canlı Saçlar İçin Argan Yağı Maskesi
Yapacağımız bu maskede kullanacağımız hindistan cevizi yağı ve Argan yağı saçı dipten besleyerek uzamasını ve dökülmesini engeller.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı Argan yağı
- 1 yemek kaşığı Argan yağı
- Fırça
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Temiz bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı Argan yağı ve 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını katalım ve yağları iyice karıştıralım. Yaptığımız maskeyi temiz olan saça fırça ile sürelim. Saç diplerine masaj yaptıktan sonra streç film ile saçımızı saralım. Bu şekilde 1 saat beklettikten sonra saçınızı ılık su ile yıkayabilirsiniz. Saç Bakım maskesini haftada bir defa yapmanız yeterli olacaktır.
Argan Yağının Saça Faydaları
Argan yağı omega 6 ve 9 bakımından zengin bir yağdır. Bu sayede saçların bakımında bir çok kozmetik ürününde kullanılmaktadır. Argan yağının içerisinde paraben, sülfat ve katkı maddesi bulunmamaktadır.
- Argan yağı saçları besleyerek parlak ve canlı görünmesini sağlar.
- Antioksidan özelliği sayesinde saç diplerinde kepek oluşumunu engeller.
- Argan yağı saçın maruz kaldığı ısıya karşı dayanıklı olmasını sağlayarak, saçın kırışmasını ve yanmasını önler.
- Saç diplerinde oluşan saç kıran ve mantar hastalığının azalmasını sağlar.
Argan Yağının Yan Etkileri
Bu yağın kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur. Ama bilmeliyiz ki hepimizin cilt yapısı birbirinden farklı olduğundan etkisi farklılık gösterecektir.
Bu yağın anti alerjen olmasının yanında hassas ciltler de alerjiye neden olabilir. Argan yağını cildinize sürmeden cildinizin ufak bir bölümüne sürerek alerji testi yapmanız gerekir.
Argan yağı oral yol ile alınmaya uygun değildir. Ağız yolu ile alındığında mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir. Bu sebeple cilde direk yada, diğer yağlar ile karıştırarak sürülmesi tavsiye edilir.
Argan yağı doğal bir yağ olmasına rağmen, hamile ve emziren bayanların doktor kontrolünde kullanmaları gerekir.
Argan ağacı yağı çocuklarda kullanıma uygun değildir.
Argan Yağı Fiyatı
Argan ağacı yağı seçkin kozmetik mağazalarında, aktarda ve alışveriş sitelerinde satılmaktadır. Aldığınız yağın doğal olduğunu kontrol ediniz. Argan meyvesi yağının fiyatı 50 liradan başlayarak 100-150 lira arasında değişmektedir. Argan Yağının Faydaları hakkında aşağıda yorum kutusuna görüşlerinizi yazabilirsiniz.
Argan yağı faydalarını saysak bitmez gibi geliyor. Her derde deva olabilen bu yağ, özellikle de saç ve cilt bakımında tercih edilen bir yağ çeşidi. Argan yağı içindeki vitamin ve mineraller bakım ve onarım sağlar. Kozmetik mağazalarda satılan ürünlerin içinde bu yağı kesinlikle görmüşsünüzdür. Şampuan, saç kremi, krem, yüz temizleme ürünleri ve maskeler gibi pek çok ürün içinde argan yağı özü kullanılabiliyor. Firmalar bu yağı sık sık tercih ediyor, ben de evimden hiç ayırmıyorum. Saç bakımında sık sık kullandığım bir yağ, herkese tavsiye ederim.