Scrub Nedir, Scrub Nasıl Yapılır?
Scrub nedir, kelime anlamı olarak cilde yapılan bakım anlamına gelmektedir. Özellikle kıl dönmesi, selülit, batık, çatlak ve ölü deri gibi sorunların çözümünde kullanılan bir yöntemdir. Cildinizin pürüzsüz bir kıvama gelmesi için ölü derileri yok edecek bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda çok sık kullanılan bir yöntem olan Scrub yöntemi, peeling benzeri ancak peelinge rakip bir yöntem olacaktır.
Scrub Nedir?
Scrub yöntemi genellikle banyoda uygulanan bir yöntemdir. Vücuttaki her noktaya uygulanabilen Scrub yöntemi aynı zamanda uygulanırken dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir. Bu yöntemin başarılı kılan, uygulama yapılırken doğal ürünlerin kullanılmasıdır. Güzel bir cilt bakımı için gelin bakalım.
Scrub Çeşitleri Nelerdir?
- Ayak Scrubları; vücudumuzun bütün yükünü taşıyan ayaklarımız aynı zamanda birçok hastalıkla ya da kötü durumlarla uğraşmak zorundadır. Özellikle uzun süreli ayakta kalanların yaşadığı ayak mantarları, ölü deriler ve topuk çatlakları gibi sorunları ortadan kaldırmak için ayak scrubları uygulaması yapılır. Yapılan bu işlem sayesinde ayağımızda bulunan ölü deriler tamamen ortadan kaldırılacak ve uygulama esnasında doğal malzemeler kullanılacağı için güzel kokulu olanları tercih edilebilecektir.
- Yüz Scrubları; en fazla dikkat edilmesi gereken scrub işlemidir. Bu nedenle yüz bölgesine uygulanacak olan scrub işleminde mutlaka dikkat edilmelidir. Bunun için çok sayıdaki scrub işleminden herhangi birisini tercih edebilirsiniz. Scrub işlemi sonrası cildinizin daha canlı, parlak ve sağlıklı bir görünümde olacağını bilmelisiniz. Cildinizde oluşan siyah nokta, sivilce, cilt lekeleri ve pul pul dökülme gibi sorunları yüz scrubı ile giderebileceksiniz.
- Vücut Scrubları; ayak ve yüz scrubları daha derine inme özelliğinden dolayı daha ince yapılıdırlar. Oysaki vücut derisi yüz derisine göre daha az hassas olduğu için daha kalın scrublar tercih edilmelidir. Vücut scrubları, selülitler, ayva tüyleri, çatlak ve kıl batması gibi sorunlar için kullanılır. Ayrıca vücudunuzda epilatör kullanıyorsanız, kullanmadan önce vücut scrubı işlemini uygulamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede vücudunuzdaki ölü derilerden kurtulacak aynı zamanda vücudunuzun nem kazanmasını sağlayacaksınız.
Scrub Nasıl Yapılır?
Scrub uygulamasını gerektiği şekilde yapmazsanız istediğiniz verimi alamazsınız. Bu nedenle, scrub uygulaması sırasında dikkat ve özen göstermelisiniz. Scrub uygulamaya başlamadan önce uygulanacak olan bölgenin sıcak su ile ıslatılarak yumuşatılması gerekir. Daha sonra uygulanacak bölge için gerekli olan miktar kadar scrubu elinize alın. Masaj yapar şekilde içindeki tüm parçacıkların eridiğinden emin olana kadar devam edin. Daha sonra işlemin yapıldığı bölgeyi su ile durulayın. Scrubu yüzünüze uyguluyorsanız mutlaka fındık büyüklüğünde bir parça alarak yüzünüze uygulamalısınız.
Evde Scrub Yapımı
Evinizde doğal malzemeler kullanarak scrub yapmak istiyorsanız şimdi sizlere evde scrub nasıl yapılır, bunun tarifini vereceğiz.
Hindistan Cevizi Yağlı ve Zeytinyağlı Scrub Yapımı
Malzemeler
- Bir adet limon,
- İki yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı,
- İki yemek kaşığı zeytinyağı,
- Bir adet küçük boy kâse,
- Bir tutam kuru lavanta,
- ¾ çay bardağı İngiliz tuzu,
- İsteğe göre lavanta yağı.
Hazırlanışı
Kâsenin içine limonu sıkın. Daha sonra tüm malzemeleri limon suyunun içine ilave ederek iyice karıştırın. Bir süre dinlendikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Scrubu haftada bir kez kullanmanız sizin için yeterlidir. Daha fazla kullanımda farklı reaksiyonlar oluşabilir.
Badem Yağlı ve Lavantalı Scrub Yapımı
Badem yağının içinde bulunan vitaminler cilt bakımında oldukça etkilidir. Lavantanın güzel kokusu ile badem yağının yumuşak yapısını bir araya getireceğiniz scrub tarifini sizlerle paylaşacağız.
Malzemeler
- Bir çay bardağı kalın deniz tuzu,
- Bir çay bardağı badem yağı,
- ½ çay kaşığı çiçek yağı,
- ½ çay bardağı kuru lavanta tohumu,
- Temiz bir kâse,
- Dilerseniz çiçek yaprakları.
Hazırlanışı
Cam kâse içerisinde tuz ve yağları karıştırın. Bu karışımın yoğun bir krem kıvamına gelmesi gerekir. Daha sonra lavanta tohumlarını da ilave ederek bir kez daha karıştırın. Son olarak çiçek parçalarını da ilave ederek bir kez daha karıştırın ve bir saklama kabına koyarak dolabınızda saklayın. Haftada bir ya da iki kez banyoda kullanılabilir.
Gommage, Peeling ve Vücut Scrubu Arasındaki Farklar
Herkes tarafından en çok bilinen ve uygulanan yöntem peelingdir. Peelinglerin kendi içerisinde birçok çeşidi bulunmaktadır. Peelingler cilt tiplerine ve cilt problemlerine göre seçilmelidir. Peeling, ince çizgiler ve kırışıklıklar, kurumuş ve pullanmış ciltler, mat ve donuk, ışıltısını yitirmiş ciltler, derin olmayan çatlaklar ve izler, cilt tonundaki eşitsizliklerin giderilmesi ve gözenek problemlerinde uygulanır. Hassas ve cilt bütünlüğü kolay bozulan ciltlerde uygulanamayabilir. Peelingler Aynen scrublar gibi heterojen ve partiküllü bir yapıya sahiptirler. Bununla beraber peelinglerin yapısı genellikle çok daha yumuşaktır ve suda çözünebilme özelliği bulunmaktadır. Peelingler genellikle sıvı ya da sıvıya yakın ürünlerdir ve genel amaç itibarıyla temizleme odaklı ürünlerdir.
Genellikle tüm cilt tipleri için uygundur. Aşırı hassas ve alerjik ciltlerde ise içeriğe bakmakta fayda vardır. Peeling gibi ciltteki ölü deri ve atıkları temizler. Daha yüzeysel bir temizlik olduğu için daha sık uygulanabilir. Yüz ve vücut için farklı içerikler söz konusu olduğundan kullanım talimatlarına dikkat edilmelidir. Scrublar ise genellikle bizim kültürümüzdeki kesenin biraz daha modernize edilmiş halidir. Çok daha katı içeriklere sahip olan scrublar ile vücuda fazla baskı yapmadan masaj yapılır. Bu sayede vücudu tahriş etmeden ölü deri alınarak gözenekler açılır. İçeriğindeki yağ sayesinde de vücudu nemlendirir.
Hassas ve alerjik ciltler için önerilen yeni bir uygulamadır Gommage. Agresif olmayan daha hafif bir uygulama olduğundan tüm cilt tiplerine uygulanabilir ve scrub ile aynı etkiye sahiptir. Aralarındaki tek fark, gommage her cilde uygulanabildiği gibi, scrub hassas ve alerjik ciltlerde tahriş edici olabilir.
Kadınlar Neden Vücut Scrubu Kullanmalı?
Scrub, bacak derisi kıl dönmesi ve batık gibi problemlere yatkın olan kişiler için oldukça ideal bir uygulamadır. Tavuk derisi diye tabir edilen batık problemlerinde oldukça etkili olan scrub, epilatörün de çokça batığa sebep olmasından dolayı epilatör öncesi kullanımda pürüzsüz bir epilasyona yardımcı olmaktadır. Epilasyon sonrası batık problemini de çok aza indirgemektedir. Biz bayanların diğer en büyük sorunları arasında yer alan selülit ve çatlaklar için de scrub kullanımı fayda sağlamaktadır. Scrub uygulaması kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine faydası olduğu için çatlaklardan da kurtulmaya faydası bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yüksek kiloların sebebiyet verdiği selülit yine baş düşmanımız olarak ortaya çıkmaktadır. Scrub ile selülite neden olan yağ hücrelerinin de kan akışının düzenlenmesi ile sürekli kan içinde akışını sağlayarak bacaklarda tutunmasını engelleyebiliyorsunuz. Vücut scrubunun sahip olduğu partiküller yapılan basınç ile birleşince kan dolaşımı hızlanıyor. Bu da selülitlerden kurtulmamız için ideal bir yol olarak karşımıza çıkıyor.
Erkekler Neden Vücut Scrubu Kullanmalı?
Erkek ciltleri ile kadın ciltlerinin pH değerleri arasında farklılıklar vardır. Erkek ciltleri genellikle kadın ciltlerinden daha yağlıdır. Bu nedenledir ki, sürekli tıraş olmak zorunda kalan beyler batık ve sivilce gibi problemlerle baş etmek zorundadırlar. Sakalların tam uzamadan önce scrub yapılması sivilce ve batık problemlerine faydası olacaktır. Bununla birlikte beyler genellikle nemlendirici kullanmazlar. Bu nedenle duşa girerken yapılacak olan scrub ile cildiniz de nemlendirilecektir.
Yüz Scrub’ı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Face scrub nedir?
Face scrub, cildin ölü deriden arındırılması ve yenilenmesi için kullanılan bir cilt bakım ürünüdür. Farklı tanecik boyutlarına sahip ürünler, cildin farklı bölgelerine göre kullanılabilir.
Scrub seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Cilt tipiniz: Cilt tipinize uygun scrub seçmeniz çok önemlidir. Yağlı ciltler için daha büyük tanecikli, kuru ciltler için ise daha küçük tanecikli scrub’lar tercih edilebilir. Hassas ciltler için ise nazik peeling etkisi olan ürünler seçilmelidir.
- İçerik: Scrub’ın içeriğinde sert tanecikler veya tahriş edici maddeler olmamasına dikkat edin. Doğal malzemeler içeren ürünler cilt sağlığı açısından daha faydalıdır.
- Tanecik boyutu: Tahrişe neden olmamak için tanecik boyutlarına dikkat etmek önemlidir. Özellikle hassas ciltlerin tercih edecekleri ürünün içeriği konusunda hassas olmaları önerilir.
- Kullanım sıklığı: Scrub’ı çok sık kullanmaktan kaçının. Haftada 1-2 kez kullanmak yeterlidir.
- Uygulama: Scrub’ı nazikçe ve dairesel hareketlerle cildinize uygulayın. Cildinizi ovalamamaya veya bastırmamaya dikkat edin.
- Nemlendirme: Scrub sonrası cildinizi mutlaka nemlendirin.
Kullanmanızı tavsiye ederim oldukça yararlıdır. Cildinizin daha güzel ve bakımlı olması için deneyebilirsiniz. Hoşçakalın…
Facebook sayfamız: https://www.facebook.com/sosyola/
Her geçen gün cilt bakımı ile ilgili yeni bir şey öğreniyorum. Daha önce Scrub yöntemini duymamıştım içeriğinizi okuduktan sonra öğrendim. İşe yarar bir şey duruyor, ancak bir dermatologa sorulmadan kullanılmamalı diye düşünüyorum. cildin nasıl bir tepki vereceği hiç belli olmaz çünkü. Evde yapılması da gayet kolay ve basit bir uygulamaymış, ancak dediğim gibi hassas cilde sahip olanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilir.