Çilek Yağı Ne İşe Yarar, Çilek Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

09.08.2019
1.083
Çilek Yağı Ne İşe Yarar, Çilek Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Çilek yağı, çilekten elde edilen bir yağdır. İnsan sağlığı açısından da önemli bir yere sahip olan çilek yağı, aynen çilek gibi güzel bir kokusu vardır. Çilek yağı, cildi gerginleştirerek yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca aromaterapi yağı olan çilek yağı, parfüm yapımında da kullanılan bitkisel bir yağdır. Antioksidan özelliği nedeniyle kanser tedavisinde önerilen meyvelerin başında gelmektedir. İçeriğinde, A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini gibi birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Günümüzde en fazla kozmetik sektöründe ve pastanecilikte kullanılır.

Çilek Yağının Cilde Faydaları

  • Güzel bir kokusu olan çilek yağı aroma terapi yağı olarak kullanılır,
  • Vücudu kuvvetlendirici özelliği bulunmaktadır,
  • Cildi besler ve sıkılaştırarak gözeneklerin açılmasını sağlar,
  • Cildin tazelenmesini sağlar ve cilde güzellik verir,
  • Özellikle pastacılıkta da sık kullanılan çilek, güzel koku ve tat verir.

Çilek yağı ciltte masaj yağı olarak ve maske olarak kullanılabilir. Uygulanan bu maske cilde güzellik katar, sivilcelerden arındırır ve gözenekleri açarak parlak bir görünüm sağlar. Duş alınacak olan suya damlatılacak bir iki damla çilek yağı lif yardımıyla cilde sürülebilir.

Çilek yağının ayakta kullanımı sırasında, çilek yağının içine papatya yağı ve vazelin konularak hazırlanır ve gece yatmadan önce ayaklara uygulanır. Çilek yağı ile hazırlanacak cilt bakımı maskesi ile güzelliğinize güzellik katabilirsiniz. Kayısı yağı, buğday yağı, mavi anemon çiçeği ve çilek yağı 20 ml olarak aynı oranlarda karıştırılır. Bu karışımı kullanmadan önce cildinizi gül suyu ile temizlemelisiniz. Daha sonra bu karışımı cildinize uygulayın.

Çilek yağı cilde faydaları oldukça fazladır. Özellikle içeriğinde bulunan C vitamini, salisilik asit ve eksfoliantlar cilt için oldukça faydalıdır. Bu nedenle günde iki defa sabah ve akşam olmak üzere yüz yıkama işlemlerinde uygulanmalıdır. Ciltteki ölü hücreleri temizleyen çilek yağı aynı zamanda yağları da temizlemektedir. Çilek yağı, ciltteki alerjiyi giderir, cildi korur, yumuşatır ve cilt hastalıklarına karşı koruma sağlar. Güneş lekelerine karşı da oldukça etkilidir. Özellikle kış aylarında ciltte oluşan kuruluklara karşı korur ve gözeneleri açar ve cildi nemlendirir.

Çilek Yağının Cilde Faydaları

Çilek Yağının Faydaları Nelerdir?

Cildi Temizler ve Sivilceleri Engeller

Cilde yumuşaklık ve parlaklık veren çilek yağının daha birçok faydası bulunmaktadır. Ciltte bulunan sivilcelerin içeriğindeki alfa hidroksi asitler sayesinde ciltteki sivilceleri de önleme özelliği bulunmaktadır. Salisilik asit ve elajik asit bulunduğundan dolayı ölü hücreleri temizler ve büyük gözenekleri küçültücü etkiye sahiptir. Birkaç damla çilek yağını iki tatlı kaşığı balın içine ekleyerek harika bir cilt maskesi yapabilirisiniz. Bu maskeyi yüzünüze uyguladıktan sonra bir süre bekleyip ılık su ile yüzünüzü ılık suyla durulayabilirsiniz. Sivilcelerin önlenmesi için çilek yağının düzenli kullanılması gerekir.      

Cildi Temizler ve Sivilceleri Engeller

Cildi Güneşten Korur

Güneşten gelen zararlı UV ışınlarına karşı genellikle güneş kremlerini kullanırız. Çilek yağı da harika bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Çilek yağını bir pamuk aracılığı ile cildinize tampon yaparak uygularsanız cildinizin güneşten korunmasına yardımcı olacaktır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Cilt Tonunu Düzenler

Cildimizde oluşan ton eşitsizlikleri genellikle, sivilce izlerinden, yara izlerinden, kazalardan doğabilecek izler veya kendiliğinden oluşabilecek lekelenmeler ile olmaktadır. Çilek yağı içeriğinde bulunan elajik asit, bu eşitsizliklerin giderilmesine yardımcı olur ve cilt tonunu düzenler. İki yemek kaşığı içine damlatılacak olan 2-3 damla çilek yağı hem tonik etkisi gösterecek, hem de sürekli kullanımda ciltteki renk eşitsizliklerini giderecektir.

Yaşlanma Etkilerini Geciktirir

Bol miktarda antioksidan içeren çilek yağı, zamanla esnekliğini kaybeden cildimizin esnekliğini geri kazanmasını sağlar. Çilek yağının düzenli olarak kullanılması cildin esnekliğini geri kazanmasına ve yaşlanma etkilerine neden olan kırışıklıkların azalmasına neden olur.

Gözlerdeki Şişkinlikleri Alır

Uykusuzluk ya da çok uyuma gibi nedenlerle gözlerimizde şişlikler oluşur. Sağlıklı bir görüntü oluşturmadığı için şiş gözler kendimizi iyi hissetmememize neden olur. Çilek yağına batırılan bir pamuğu göz altlarımızda beklettiğimizde gözlerimizdeki şişkinliklerin indiğini ve daha sağlıklı bir görüntüye kavuştuğumuzu görebiliriz.

Kuru Ciltleri Nemlendirir

Cildimizin çok yağlı olmasının yanı sıra çok kuru olması da sorunlar yaratır. Kuru bir cilt hem kötü bir görünüme sebep olur, hem de esnekliğini kaybettiği için yaşlanma etkilerini çabuk gösterir. Kuru olan cildinizi nemlendirmenin en iyi yolu çilek yağıdır. Kuru cilde damlatılan birkaç damla çilek yağı durulanmadığı taktirde güzel bir nem kaynağıdır.

Saç Dökülmesini Önler

Çileğin içinde bol miktarda C vitamini bulunmaktadır. Bu da saçlarınızın dökülmesini engeller. Bununla birlikte çilek yağının direk saç diplerine uygulanması içeriğinde bulunan asitler nedeniyle ters tepki yaratabilir ve daha çok saç dökülmesine neden olabilir. Bunun önüne geçebilmek için hindistancevizi yağının içine 3-4 damla çilek yağı eklemeniz yeterlidir. Bu karışımı saçınızda 5-10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulamalısınız. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde uyguladığınız taktirde hindistan cevizi yağının etkisi ile saçlarınız yumuşacık, çilek yağının etkisiyle de daha az döküldüğünü fark edeceksiniz.

Kepeğe Karşı Etkilidir

Görüntü olarak bizleri rahatsız eden kepek, ileriki dönemlerde kaşıntılara ve daha farklı cilt sorunlarına neden olabilir. Saç derisinde bulunan ölü derilerin atılamamasından kaynaklı olan kepek problemi çilek yağı ile giderilebilir. Çilek yağı ile yapacağınız saç maskesi kepek sorunlarını çözmede yardımcı olur. Bir yumurta sarısına birkaç damla zeytinyağı ve çilek yağı ilave ederek hazırlayacağınız saç maskesini saç diplerinize uygulayın. Daha sonra 15-20 dakika bu maskeyi saçınızda beklettikten sonra ılık suyla saçlarınızı durulayın.

Aroma Terapi Yağı Olarak Çilek Yağı

Çağımızın vebası olarak bilinen stres, yaşam kalitemizi etkilediği gibi ileriki dönemlerde fiziksel sağlık sorunlarına da neden olabilir. Stresten kurtulmanın en güzel yolu çeşitli bitkisel yağlar ile vücudumuza masaj yapmaktır. İşte bu noktada çilek yağı hem vücuda vereceği nemlendirme etkisi ve hoş kokusu ile muhteşem bir aroma terapi yağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeterli miktardaki çilek yağı ile vücudunuza yavaş yavaş masaj yaparak yedirin. Bu durum vücudunuzun rahatlamanıza ve stresten uzaklaşmaya yardımcı olur.

Ayak Bakımında Çilek Yağı

Ayaklar bizi bütün gün taşıyan organlarımızdır. Gün içinde koşturmaktan ayak bakımını ihmal ederiz. Bu durum çabuk yorulmaya ve ayak ağrılarına sebep olurken aynı zamanda açık ayakkabı giydiğimizde veya çıplakken ayaklarımızın kötü görünmesine de neden olur. Ayak bakımında kullanılabilecek olan yağlardan biri de çilek yağıdır. Sıcak suda bekletilen ayaklarınıza çilek yağı ile masaj yaparak hem ölü derilerden kurtulabilir hem de sağlıklı ayaklara kavuşabilirsiniz. Çilek yağını düzenli bir şekilde kullanmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Çilek Yağı Nasıl Kullanılır?

Çilek Yağı Maskesi Yapımı

Malzemeler

  • 15 ml doğal buğday yağı,
  • 15 ml doğal mavi anemon çiçeği,
  • 15 ml doğal kayısı yağı,
  • 15 ml doğal çiçek yağı

Hazırlanışı

Bir cam kap içinde tüm malzemeler karıştırılır. Hazırlanan bu yağı kullanmadan önce maskenin uygulanacağı bölge gül suyu ile yıkanır. Daha sonra maske vücuda uygulanır. Özellikle göz bölgesine maskeyi uyguladığınızda dikkatli olmalısınız. Göz bölgesine maske dıştan içe doğru uygulanmalıdır. Bu maskenin kullanılması durumunda herhangi bir yan etkiyle karşılaşmazsınız. Ancak dikkat etmeniz gereken kullandığınız malzemelerin tümünün doğal olması gerekir. Aksi taktirde yan etkiler oluşabilir.

İlginizi Çekebilir: Çilek Yağının Faydaları

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.