Havlıcan Yağı Faydaları

30.11.2019
1.151
Havlıcan Yağı Faydaları
Modelistlik Kursu

Havlıcan yağı, Tayland ya da Asya mutfağına lezzet katan bir aromatik yağdır. Bu zencefile benzeyen bitki kökü, Çin ve geleneksel Asya tıbbında muazzam terapötik öneme sahiptir. İçinde bulunan fitokimyasallar havlıcan yağını güçlü bir antioksidan, analjezik, anti-enflamatuar ve kanserden koruyucu madde yapar. Havlıcan yağı faydalarını öğrenmek için okumaya devam edin!

Havlıcan Yağı Nedir?

Havlıcan bitkisinin Latince adı alpinia officinarum ve alpinia galangaldır. Zingiberaceae ailesinin bir üyesidir. Bu çok yıllık bitki, Güneydoğu Çin ve Endonezya’ya özgüdür ve Hindistan’daki Batı Bengal, Assam ve Doğu Himalaya ovalarında yetişir.

Ayurveda ve geleneksel Çin ve Avrupa tıbbında soğuk algınlığı, mide ağrısı, iltihaplanma, diyabet, ülser, bulantı, ishal, egzama ve çeşitli akut ve kronik durumları tedavi etmek için galangal yağı kullanılır.

Havlıcan bitkisi yağı, ağız spreyi, diş temizleyici, sindirim yardımcısı ve müshil olarak kullanılır. Çiçekler ve yumuşak sürgünleri ise baharat veya sebze olarak kullanılır. Kök veya rizom, zencefil gibi esansiyel bir yağ kaynağı olarak kullanılır.

Görünüşü, tadı ve aroması zencefil gibidir. Bu yüzden havlıcan Çince’de ‘yumuşak zencefil’ (Liang-tiang) olarak adlandırılır. Zencefil gibi havlıcanın flavonoidleri, polifenolleri, terpenleri ve uçucu yağları vardır. Galangalın bu biyoaktif bileşenlerinin vücut sistemlerinizde nasıl çalıştığını bilmek ister misiniz? Cevapları bulmak için bir sonraki bölümü okuyun!

Havlıcan kökü
Havlıcan kökü

Havlıcan Yağı Neye İyi Gelir?

Havlıcan kökü yağının sağlığa birçok faydası vardır. 

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Diyabeti iyileştirir

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, havlıcan esansiyel yağının metanolik özleri antidiyabetik potansiyel gösterdi. Havlıcan esansiyel yağı, pankreasta insülin salgılayan ß hücrelerinin yenilenmesini uyarır.

Araştırmalara göre havlıcan esansiyel yağı, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür lipid metabolizmasını geliştirir ve diyabetik komplikasyonları önler. Glikoz kontrol edici aktivite, sentetik antidiyabetik ilaçlar ile aynı seviyedeydi.

Antioksidan aktivitesinden dolayı, bu bitkisel ilaç karaciğerinizi ve pankreasınızı oksidatif strese ve hasara karşı koruyabilir. Bu aktiviteden polifenoller, alkaloitler, triterpenler, steroidler ve karbonhidratlar sorumludur.

Hücrelerin çoğalmasını önler

Havlıcan esansiyel yağı, insan mide tümörü hücre çizgilerinin çoğalmasını engelleyebilir. Havlıcan esansiyel yağı, iki sitotoksik bileşiği, yani asetoksiklavikol asetat ve p-kumaril alkol-O-metil eter içerir. Galangal özleri melanom hücrelerinde kanser önleyici etki göstererek cilt kanserini de önler.

Bu Çin bitkisindeki sitotoksik bileşikler, karaciğer hücrelerinde glutatyon-S-transferaz (GST) aktivitesini uyarır. Bu da serbest radikalleri ortadan kaldırır böylece kanserli değişikliklerin oluşmasını önler.

Artrit ve diğer i̇nflamatuar hastalıkların tedavisine yardım eder

Havlıcan yağı genel olarak rizomları flavonoidlere, tanenlere, saponinlere, glikozitlere ve çeşitli fenolik bileşiklere sahiptir. Bu fitokimyasallar, özellikle galangin, araştırmalarda güçlü anti-enflamatuar ve analjezik etkiler göstermiştir.

Galangin, sitokinler ve interlökinler gibi pro-enflamatuar bileşikler üreten genlerin ekspresyonunu azaltır. Böylece artrit, ödem, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve diğer enflamatuar rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılabilir.

Antimikrobiyal özelliklere sahiptir

Araştırmacılar kurutulmuş ve taze havlıcan köksaplarından elde edilen uçucu yağların bakteri, maya, mantar ve parazitleri ortadan kaldırabileceğini belirtiyor. Taze galangal rizomundan türetilen uçucu yağdaki monoterpenlerden biri olan Terpinen-4-ol, Trichophyton mentagrophytesine karşı antimikrobiyal aktiviteye sahiptir.

Havlıcan esansiyel yağındaki maddeler, bakteri türlerine karşı aktiftir. Zerdeçal ve zencefil arasında, havlıcan, en güçlü bakteri öldürücü bitkidir.

Havlıcan esansiyel yağı aynı zamanda mantar öldürücü özelliklere sahiptir. Havlıcan esansiyel yağının içinde mantarları ve mayaları öldürücü maddeler vardır.

Sperm sayısını ve hareketliliğini artırır

Diğer afrodizyakların veya doğurganlık takviyelerinin aksine, havlıcan esansiyel yağı güvenlidir ve toksik değildir. Araştırmalar havlıcan esansiyel yağının sperm sayısını ve hareketliliğini arttırdığını ortaya koyar.

Bu tedaviden sonra sperm sayısı ve mobilite artmıştır. Havlıcan yağı, spermatogenezde rol alan ilgili genlerin ekspresyonu yoluyla protein üretimini etkiler. Bu nedenle, erkek doğurganlığını arttırmak için kullanılabilir. 

Havlıcan Yağı
Havlıcan Yağı

Havlıcan Yağı Cilde Faydaları

Havlıcan esansiyel yağı, cilt bakımında yaygın olarak kullanılır. Bu kökün özü ekstrakte edilir ve daha sonra farklı cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için uygulanır. Bazen cilt hastalıklarını bile tedavi edebilir. Ayrıca havlıcan esansiyel yağı, cildin yaşlanmasını önleyen çok sayıda antioksidan da içerir.

Havlıcan esansiyel yağının bir başka büyük kullanım alanı da cilt yanıklarıdır. Havlıcan esansiyel yağı, ağrıyı yanıktan alma yeteneğine sahiptir ve yanığın kendisi de zamanla iyileşir.

Havlıcan esansiyel yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırdıktan sonra etkilenen bölgeye sürebilirsiniz. Bu uygulamayı günde 2 ila 3 kez yapmak yara izini azaltabilir. Fark yaklaşık 6 ila 12 haftalık düzenli kullanımdan sonra fark edilecektir.

Havlıcan esansiyel yağı ayrıca cilt lekelerine ve sivilcelere karşı etkilidir. Cildi temiz tutmak için bakterileri öldüren etkili bir antiseptiktir. Ayrıca cilde taze ve rahatlatıcı bir his verir.

Havlıcan esansiyel yağının içinde 40 farklı antioksidan vardır. Bu, sayısız cilt hastalığına yardımcı olur. Egzama, sedef hastalığı, döküntü, sivilce ve diğer cilt sorunları gibi şeyler bu şifalı yağ ile kolayca tedavi edilebilir. Muazzam antioksidan mevcudiyeti nedeniyle, ciltte yaşlanma önleyici amaçlar için kullanılır.

Havlıcan Yağı Nasıl Kullanılır?

Havlıcan esansiyel yağını özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanabilirsiniz. Bir koyu renkli cam şişenin içinde 40 damla havlıcan yağı, 30 damla zencefil yağı ve 30 damla mandalina yağını birleştirin. Soğuk aylarda difüzörünüze ekleyin ve buharını havada dağıtın. Ayrıca aromaterapide dinlenmek ve rahatlamak için havlıcan esansiyel yağını difüzörde kullanabilirsiniz.

Havlıcan esansiyel yağını bir temizlik maddesi olarak da kullanabilirsiniz. Cam sprey şişesine 30 gram tahıl alkolü, 40 damla havlıcan esansiyel yağı, 30 damla çay ağacı yağı ve 10 damla tarçın yağı ekleyin. 1 saat bu karışımı kenarda bekletin. Bir saat sonra içine 60 gram distile su ekleyin. Kirli yüzeylere püskürtün ve silerek temizleyin.

Havlıcan Yağı
Havlıcan Yağı

Havlıcan Yağı Saça Faydaları

Şaşırtıcı havlıcan esansiyel yağının faydaları burada bitmiyor. Aynı zamanda saç için çok faydalıdır. Saç ve saç derisi sorunları için bir tedavi olarak kullanılabilir. Ayrıca, kök ürününden elde edilebilen yağ saç uzaması için de etkilidir.

Bu esansiyel yağ, kuru ve kırılgan saçların tedavisi için kullanılabilir. Bunun yanı sıra saçlara kuvvet ve bol miktarda parlaklık verme kabiliyeti nedeniyle saç dökülmesine karşı bir çare olarak uygulanabilir.

Normalden çok daha fazla kırılma ve dökülme eğiliminde olan kuru, kırılgan saçlardan muzdaripseniz, saçları güçlendirmek ve nemlendirmek için havlıcan esansiyel yağı kullanılabilir. Yağ içinde bulunan fosfor, çinko ve diğer esansiyel vitaminlerin miktarı saçın görünüşünü ve verdiği hissi tamamen değiştirebilir.

Tahriş olmuş, kaşıntılı saç derisi en can sıkıcı rahatsızlıklardan biri olabilir. Kafanıza dokunmayı veya kaşındırmayı durduramazsınız. Havlıcan esansiyel yağı yıllarca kuru saç derisini ve kepeği yok etmek için kullanılmıştır.

Şampuanınıza birkaç damla havlıcan esansiyel yağından ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak jojoba yağı ile karıştırabilir ve tüm saç derinize bu karışımı uygulayabilirsiniz. Her iki durumda da, bu yağ kuru saç derisi, kepek ve tahrişe neden olan bakterileri hedef alır ve öldürür.

Saçlarınızın hızlı uzamasına yardımcı olacak bir bakım arıyorsanız, bu yağ tam size göredir! Ya da saçlarınız incelmeye başlamışsa veya biraz seyrekleşmişse, havlıcan esansiyel yağı saç bakımı için mükemmeldir. Saç derinize tatlı badem yağı veya kayısı yağı ile karıştırılmış havlıcan esansiyel yağını uygulayın. Saç kırıklarının oluşmasını önlemek için bu karışımı tüm saçlarınıza da uygulayabilirsiniz.

Havlıcan Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Havlıcan esansiyel yağı genel olarak kakule yağı, karabiber yağı, karanfil yağı, sedir ağacı yağı, amber yağı, papatya yağı, tarçın yağı, kişniş yağı, selvi yağı, kebabiye yağı, elemi yağı, buhur yağı, rezene yağı, sardunya yağı, hinoki yağı, laden yağı, ardıç yağı, defne yaprağı yağı, lavanta yağı, mercanköşk yağı, mimoza yağı, mersin yağı, maydanoz yağı, palmarosa yağı, paçuli yağı, yenibahar yağı, gül yağı, çam yağı, tarhun yağı, vetiver yağı ve zerdeçal yağı ile iyi uyum sağlar. 

Bu esansiyel yağ, losyon ve sabun gibi cilt bakım ürünlerinde ve parfümlerde kullanılır.

Havlıcan esansiyel yağını bu yağlarla karıştırdıktan sonra cildinize uygulayabilirsiniz. Fakat kullanmadan önce bir yama testi yapmalısınız.

Havlıcan Kökü Yağı
Havlıcan Kökü Yağı

Havlıcan Yağı ile Saç Bakımı Maskeleri

1 su bardağı jojoba yağı ile 10 damla havlıcan esansiyel yağını bir cam kasede karıştırın. Bu karışımı bir kavanoza alın ve kapağı sıkıca kapatın. Bir gece bekletin ve ertesi gün kullanın. Bu yağ karışımını saç derinize uygulayabilirsiniz. Saç dökülmesini önler ve sağlıklı saç uzamasını destekler.

Havlıcan Yağı ile Yapılan Tedaviler

Havlıcan yağı, sahte zencefil olarak da bilinir. Yağ, buhar damıtma yöntemi kullanılarak elde edilir. Hoş bir kokusu vardır ve zencefil kokusuna benzer. Mide sağlığını koruru ve gaz söktürücü özellikleri vardır. Gaz sancısı, kusma, mide bulantısı, taşıt tutması ve iştahsızlık gibi rahatsızlıkları tedavi eder. Ayrıca soğuk algınlığı, ateş, boğaz ağrısı, öksürük, enfeksiyon, solunum yolu hastalığı, romatizma, safra kesesi ve karaciğer şikayetlerini de tedavi eder.

Havlıcan Yağı Hakkında Merak Edilenler

Havlıcan bir baharat olarak canlandırıcı ve değerli bir maddedir. Bitkinin hemen hemen her kısmı yemek pişirmek veya iyileştirmek için kullanılabilir. Suyu ve esansiyel yağı, sindirim sorunları, soğuk algınlığı, öksürük, diyabet ve hipertansiyonu yönetmede yardımcı olabilir.

Bitkisel çayınıza zencefil yerine havlıcan koymayı deneyebilirsiniz. Havlıcan esansiyel yağı kesinlikle doğrudan cilde uygulanmamalıdır. Lokal olarak kullanmak için taşıyıcı yağ ile seyreltin. Emziren, hamile kadınlar veya yaraları ve açık yaraları olan kişiler kullanmamalıdır. Kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız.

Havlıcan Yağı Fiyatı

Havlıcan yağının fiyatı 8 TL ile 30 TL arasında değişmektedir.

Havlıcan Yağı Faydaları

Havlıcan yağı, iltihap karşıtı özelliklerden oluşur, bu nedenle artrit ve romatoid artrit tedavisine yardımcıdır. Bu esansiyel yağı, deniz tutması ve bulantıyı engeller. Yağ, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan ve serbest radikallerin neden olduğu zararları azaltan antioksidanlar bakımından zengindir.

Havlıcan esansiyel yağı, etkili bir uyarıcıdır. Kan dolaşımını uyarır ve vücut ağrıları, kaslardaki ve eklemlerdeki ağrıları giderir. Bronşit, nezle, astım, soğuk algınlığı ve u gibi çeşitli solunum sorunlarında kullanılır. Boğaz ağrısı, öksürük, karın iltihabı ve ülserleri temizler.

Havlıcan esansiyel yağı, A ve C vitaminleri, sodyum, demir, fito-besinler ve avonoitlerin zengin bir kaynağıdır. Yağ yorgunluğa karşı etkilidir. Yağdaki uçucu bileşikler, doğal antibiyotik olan antifungal ve antibakteriyel maddeleri etkiler. Yağın antispazmodik özelliği, prostaglandin sentezini inhibe etmek için kullanılır.

Geleneksel bir afrodizyaktır. Yağ, doğal bir müshildir ve sindirimde yardımcı olur. Yağın terapötik özellikleri, antiseptik, gaz giderici, mide hastalıklarını iyileştirici ve terleticidir. Bu yağ ayrıca safra kesesi enfeksiyonları tedavisinde de faydalıdır.

Havlıcan esansiyel yağı, sabun ve losyonlar gibi cilt bakım ürünlerine eklenir. Aynı zamanda parfümlerde de kullanılır.

Havlıcan Faydaları Saraçoğlu

Soğuk algınlığı ve gribi iyileştirici, terletici etkileri bulunan havlıcan bitkisiyle ilgili Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bir mucize tarif paylaşmıştır. 50 gram kekik, 50 gram karanfil, 50 gram zencefil, 50 gram tarçın, 50 gram papatya, 50 gram ıhlamur ve 50 gram havlıcanı geniş bir kasede iyice harmanlayın. Hepsini ince bir şekilde kıyın ve tam homojen bir karışım elde edin. Bu karışımı bir cam kavanozda kapağı kapalı olarak saklayın.

Karışımdan tepeleme 1 tatlı kaşığı karışımı 1 bardak suda demleyin. Bu çayı 20 defa içebilirsiniz. Bu çayı içtikçe terleme yoluyla grip ve soğuk algınlığı hastalıklarınız iyileşecektir.

Havlıcan Zayıflatır mı?

Havlıcan bitkisinin zayıflama üzerinde bir etkisi yoktur.

Havlıcan Faydaları Ve Zararları

Havlıcan bitkisinin ateşi düşürmek, kas spazmlarını yok etmek, bağırsak gazını tedavi etmek ve bakterileri öldürmek gibi faydaları vardır. Havlıcanın bilinen herhangi bir zararı ise yoktur.

Havlıcan Zencefil Tarçın Karışımı

1 kilogram organik bal, 20 gram zencefil, 20 gram tarçın, 10 gram karanfil ve 10 gram havlıcanı bir kasede karıştırın. Tüm baharatlar toz halinde olmalıdır. Bu karışım macun kıvamına gelince içine şeker eklenerek günde 2 tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Eğer bu karışımı çocuğunuz için hazırlıyorsanız havlıcan miktarı 2 gramdan fazla olmamalıdır. Yetişkinler için yukarıda belirtilen miktarlar uygulanır. 

Havlıcan Zencefil Bal Karışımı

Soğuk algınlığı ve gribi iyileştirmek için 1 su bardağı kaynar suyun içine yarım çay kaşığı kadar toz havlıcan, yarım çay kaşığı zencefil, 1 dilim limon ekleyin. 10 dakika bekletin. Bu çayın içine 1 tatlı kaşığı bal ekleyin ve tüketin. Günde 2 kez tüketmeniz gerekir.

Havlıcan Çayı Tarifi

500 ml kaynar suyunu içine 1,5 tatlı kaşığı toz havlıcan ilave edin. 15 dakika kadar demleyin. Bu çayı süzdükten sonra içine 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek sıcak tüketebilirsiniz. Günde 2 kez havlıcan çayını içmeniz mümkündür.

Havlıcan Kökü Cinsellik

1 litre suyun içerisine 100 gram havlıcan kökü ekleyin. Bu karışımı 10 dakika kaynatın. Bu çayı süzün ve yatmadan 1 saat önce 1 fincan çayı tüketin. Tadını beğenmezseniz içine 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Ali fuad DEĞİRMENCİ dedi ki:

    Çok güzel gayet teferruatlı kaleme almışsınız. Teşekkür ederim. Bütün makalelerinizi okuyorum ifadeleriniz çok iyi.