Dereotu Yağı Ne İşe Yarar?

22.11.2019
1.122
Dereotu Yağı Ne İşe Yarar?
Modelistlik Kursu

Dereotu yağı, otsu bir tadı ve çeşitli sağlık yararları ile ideal bir ev tipi yağdır. Mutfakta, dereotu yağı, tatlı lezzetleri salataların, patateslerin, balıkların, sosların, sebzelerin ve pilavın tadını geliştirmek için çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

Dereotu esansiyel yağı ayrıca vücuda önemli antioksidanlar sağlarken, sindirim ve genel gastrointestinal sağlığı desteklemek için dahili olarak da kullanılabilir. Dere otu yağı, güçlü içsel faydaları vücudun sistemlerini temizlemeye yardımcı olabilir. Aromaterapide kullanıldığında dere otu esansiyel yağı, stresi ve endişeli duyguları azaltmaya yardımcı olabilecek taze, çimensi bir koku yayar.

Dereotu
Dereotu

Dereotu Yağı Nedir?

Dereotu esansiyel yağının sağlığa faydaları, antispazmodik, gaz söktürücü, sindirim düzenleyici, dezenfektan, anne sütü artırıcı, yatıştırıcı, mide sağlığını düzenleyici ve sudorifik madde olarak nitelendirilebilir. 

Dereotu yağı, kurutulmuş tohumların ve botanik olarak Anethum Sowa olarak bilinen bütün dereotu bitkisinin buharla damıtılması yoluyla elde edilir. Dereotu esansiyel yağının temel bileşenleri d-carvone, dillapiol, eugenol, limonene, terpinene ve myristicindir. Eski zamanlardan beri, dereotu tohumları büyülü şifa güçleriyle ilişkilendirilir.

Dereotu tohumu yağı, Apiaceae familyasına ait yıllık bir bitki olan Anethum graveolenlerinden elde edilir. Anethum cinsi, Yunanca aneeson veya aneeton kelimesinden türetilmiştir, bu güçlü bir koku anlamına gelir. Bu aromatik bitki İngiltere, Macaristan, Fransa, İspanya ve Finlandiya’da üretilmektedir.

İnce gövdeler, alternatif yapraklar ve sarı çiçekler dereotu bitkisini karakterize eder. Bitki 90 cm’ye kadar büyür. Uçucu yağ, dereotu tohumlarının buharla damıtılmasından elde edilir. 

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Bebeklere şişkinlik ve kolik ağrısını hafifletmek için verilir. Dereotu esansiyel yağı, şimdiye kadar Avrupa ilaç hazırlama sürecinin bir parçası oldu bile. Hindistan’da Anethum sowa adlı bu türün bir çeşidi bulunmaktadır. Bu değişken, Hindistan, Malezya ve Japonya’da soğuk hava mahsulü olarak yetiştirilir.

Dereotu yağı
Dereotu yağı

Dereotu Yağı Neye İyi Gelir?

Dereotu esansiyel yağının sağlığa birçok açıdan faydası vardır. Dereotu yağı faydaları saymakla bitmez. Bu yüzden her evde mutlaka bulunmalıdır.

Spazmları hafifletir

Spazmlar çok tahriş edici olabilir ve aşırı durumlarda ölümcül olabilir. Spazmlar, solunum yolları, bağırsaklar, kaslar veya sinirlerde istenmeyen ve anormal kasılma durumlarıdır. Bu spazmlar kesintisiz öksürük, hıçkırık, kramp, kas çekmesi, kasılma veya epileptik ataklara neden olabilir. 

Aşırı durumlarda, bir hastada bağırsaklarda akut ağrı olabilir veya öksürük ve hıçkırık hallerinde nefes kesebilir. Bu tür spazm saldırıları dereotu esansiyel yağı yardımı ile pasifleştirilebilir. Sinirlere, kaslara, bağırsaklara ve solunum sistemine rahatlatıcı bir etkisi vardır ve spazmodik atakları pasifleştirir ve hızlı bir rahatlama sağlar.

Enfeksiyonları önler

Dereotu yağı, dezenfektan özellikleri için bilinir. Yiyecek maddelerine eklendiğinde, mikropların bulaştığı enfeksiyonlardan bozulmalarını önler. Tüketildiğinde kolondaki mikrobiyal enfeksiyonu, idrar yollarını, böbrekleri ve üreme organlarını tedavi eder. Son olarak, harici olarak uygulandığında, cildi ve yaraları enfeksiyonlardan korur ve hızlı bir şekilde iyileşmelerine yardımcı olur. Saçları çeşitli enfeksiyonlardan ve hatta bitlerden korumak için saç derisine uygulamak için seyreltilmiş bir formda kullanılabilir.

Sindirimi kolaylaştırır

Dereotu tohumları binlerce yıldır sindirimi kolaylaştırmak için bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Dereotu tohumlarının bu sindirim özelliği, uçucu yağlarından gelmektedir. Dereotu esansiyel yağı, midede mide suları, asitler ve safra gibi sindirim sularının salgılanmasını uyararak sindirimi destekler. Aroması ayrıca tükürük bezlerini uyarır ve böylece yiyeceğin ağızdaki birincil sindirimine yardımcı olur.

Ayrıca, bağırsakların peristaltik hareketini uyarır ve alınan yiyeceğin içinden geçmesine yardımcı olur böylece sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık gibi rahatsızlıkları önler.

Gaz gidericidir

Dereotu esansiyel yağı, gaz sorununu etkin bir şekilde halledebilir. Gazın yalnızca bağırsaktan uzaklaştırılmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda daha fazla gaz oluşumunu da önler. Ayrıca, karın bölgesindeki kasları gevşeterek gazlara güvenli bir aşağı geçiş sağlar.

Anne sütünü artırır

Bir galaktagog olan dereotu esansiyel yağı, göğüslerde süt oluşumunu artıran bir maddedir. Aynı zamanda sütün kalitesini de arttırır. Bu özellik emziren anneler ve bebeğin genel sağlığı için çok faydalıdır. Artan süt salgılanmasının yanı sıra, bebeklere başka bir şekilde yardımcı olur.

Annelerinin sütünden beslenen bebekler genellikle şişkinlik, hazımsızlık ve gazdan muzdariptir. Dereotu yağının gaz giderici ve sindirim özellikleri süte emilir ve dolaylı olarak bebeğin bu tür problemlerden kurtulmasına yardımcı olur.

Mide sağlığını korur

Dereotu yağı mide sağlığını düzenler. Mide sağlığını korumak için tonik görevi gören bir ajandır ve midenin düzgün çalışmasını sağlar. Mideyi uygun şekilde tutar, sindirim suları ve safranın salgılanmasını düzenler, enfeksiyonlardan korunmasını sağlar ve ayrıca midedeki ülser veya yaraların iyileşme sürecine yardımcı olur.

Yaraları iyileştirir

Dereotu esansiyel yağı, iç ya da dış yaraların çabuk iyileşmesini teşvik eder ve onları enfeksiyonlardan koruyarak hassas bir şekilde hareket eder.

Candida hastalığını önler

Dereotu esansiyel yağı, candida gibi mantar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalar, patojen candida albicansta apoptozunu iyileştirdiğini gösteriyor. 

Kaygıyı hafifletir

Dereotu yağı sinirler ve beyin için yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Bu da bir insanın rahat ve memnun hissetmesini sağlar. Kaygı, gerginlik, öfke, depresyon ve hatta hipertansiyondan kurtulmak için faydalıdır. Aynı zamanda günün sonunda iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur.

Detoks etkisi vardır

Dereotu esansiyel yağı terlemeye neden olur, böylece hafiflik hissi yaratır. Bu ayrıca fazla su, tuz ve toksik maddelerin vücuttan atılmasına, kan basıncının düşürülmesine, şişmenin azalmasına ve cildin genel sağlığının korunmasına yardımcı olur. Terleme, anormal derecede ağır olması dışında, iyi bir sağlık belirtisi olarak görülür.

Diğer Avantajlar ve Kullanımları

Kabızlığı hafifletmeye yardımcı olur ve koliği iyileştirir. Kolza tohumu gibi bitkileri enfeksiyondan korumak için birçok hastalığın tedavisinde faydalı olmasının yanı sıra tarımda da yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Dereotu cilde faydaları
Dereotu cilde faydaları

Dereotu Yağı Cilde Faydaları

Cilt genel sağlığın sensörüdür ve vücuttaki herhangi bir bozukluğu yansıtan en büyük organdır. En yaygın cilt hastalıkları sivilceler, kneler, siyah noktalar, kırışıklıklar, kuru cilt ve hassas cilt gibi sorunları içerir.

Ayrıca, bazı daha kötü hastalıklar arasında kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplanmalara neden olan ciddi dermatit ve sedef hastalığı vardır. Stres, hazımsızlık, kabızlık, oto-immün bozuklukları, metabolik bozukluklar, yaşlanma, iş baskısı, stres ve sağlıksız yaşam tarzı gibi çeşitli faktörler bu cilt hastalıklarına neden olur.

Dereotu yağının içerisindeki kimyasallar oksidatif stresi önler ve serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. Böylece, doğal olarak sivilce ve akne tedavisinde kullanılır. Ek olarak, hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi uygun bir taşıyıcı yağ ile uygulandığında, cildi derinlemesine besler. Mükemmel bir nemlendirici olduğu için pul pul dökülen, çatlamış ve kuru cildi iyileştirir.

Dill seed Oil
Dill seed Oil

Dereotu Yağı Nasıl Kullanılır?

Lokal olarak uygulamadan önce daima yağı uygun bir taşıyıcı yağ ile seyrelttiğinizden emin olun. Dereotu esansiyel yağı durumunda hiçbir dermal toksisite görülmemiştir. Ancak, kullanmadan önce bir yama testi yapılması tavsiye edilir.

Aromaterapi kullanımında dereotu esansiyel yağını, havaya dağıtmak için bir hava nemlendirme cihazı veya bir difüzör kullanın. Yağı uzun süre kullanmayın.

Uçucu yağların oral alımı genellikle tavsiye edilmez. Eğer dereotu esansiyel yağını, ağız yoluyla tüketmek istiyorsanız, kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışın.

Dereotu Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Dereotu esansiyel yağı genel olarak melek otu yağı, anason yağı, bergamot yağı, karabiber yağı, kimyon tohumu yağı, kakule yağı, tarçın yağı, kişniş tohumu yağı, elemi yağı, rezene yağı, greyfurt yağı, ardıç yağı, limon yağı, misket limonu yağı, mandalina yağı, may chang yağı, hindistan cevizi yağı, portakal yağı ve nane yağı ile iyi karışır.

Yağlı Ciltler İçin Dereotu Yağı Maskesi

1 orta boy salatalığı rendeleyin ve suyunu çıkarın. Bir cam kasede 1 tatlı kaşığı dereotu esansiyel yağı ve 1 yemek kaşığı salatalık suyunu karıştırın. Hazırladığınız maskeyi cildinize uygulayın ve 25 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla yüzünüzü durulayın.

Kuru Ciltler İçin Dereotu Yağı Maskesi

1 tatlı kaşığı dereotu esansiyel yağı ile 2 yemek kaşığı ekşi kremayı bir cam kasede iyice karıştırın. Bu maskeyi bir fırçayla yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekleyin. Demlenmiş papatya çayı ile cildinizi durulayın. 

Yaşlanma Karşıtı Dereotu Yağı Maskesi

2 tatlı kaşığı dereotu esansiyel yağı, 2 yemek kaşığı bal, 2 tatlı kaşığı gül yağı ve 1 yemek kaşığı kremayı bir cam kasede iyice karıştırın. Bu maskeyi bir fırçayla yüzünüze ve dekolte bölgesine uygulayın. 25 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla yüzünüzü durulayın.

Dereotu Yağı Losyonu

Dereotu yağı losyonunu hazırlamak için temiz bir şişeye ihtiyacınız var. Geniş ve büyük bir cam kaseye 20 tatlı kaşığı dereotu esansiyel yağı ve 20 yemek kaşığı votka ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız losyonu temiz bir şişeye alın ve günlük losyon olarak kullanın. Bu losyonu mutlaka buzdolabında saklayın.

Sivilce Önleyici Dereotu Yağı Maskesi

Sivilce ve siyah noktalara karşı olan bu maskeyi, haftada 2 kez kullanabilirsiniz. Tüm malzemeler sivilce ve siyah noktaları yok eder. Üstelik cildinizde yeni siyah noktaların ve sivilcelerin çıkmasını önler.

Eşit miktarda lahana yaprakları, kara turp, sarımsak ve soğanı bir mutfak robotunda incecik çekin. Karışımı bir cam kaseye alın. Kaseye 10 damla dereotu esansiyel yağı ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. Hazırladığınız maskeyi cildinize uygulayın ve 30 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla yüzünüzü durulayın.

Dereotu Yağı ile Yapılan Tedaviler

Dereotu yağı genel olarak analjeziktir ve ağrı hissini azaltır. Anti-inflamatuar özellikleri ile iltihabı yok eder. Antifungal olduğu için mantar oluşumunu önler. Antimikrobiyal olduğu için mikroorganizma gelişimini önler. Anti-bakteriyel olduğu için bakteriyel büyümeyi önler. Antiseptik olduğu için mikropları yok eder ve gelişimlerini önler. 

Antispazmodik olduğu için spazmları, kasılmaları önler veya rahatlatır. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Sakinleştirici ve yatıştırıcıdır. Karın ağrısını ve şişkinliği giderir. Safra kesesi ve kanallardan safra tahliyesini teşvik eder. Fazla suyun ve ödemin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Mukus gibi tıkanıklıkların atılmasını sağlar.  Vücudu temizler ve detoksifiye eder.

Gıda sindiriminde yardımcı olur. Anne sütünün akışını arttırır. Kandaki lipit ve lipoprotein seviyesini en aza indirir. Bağışıklık sisteminin etkisini uyarır. Psikolojik ve fiziksel aktiviteyi rahatlatır. Vücudun genel işlevini arttırır.

Dereotu Yağı Hakkında Merak Edilenler

Dereotu bitkisi Anethum graveolens, bitki, sebze ve çiçek bahçelerinde yaygın olarak yetiştirilen bir yıllık bitkidir. Bitki genellikle herhangi bir yerde üç ila beş metre boyunda büyür. Bitkinin gövdeleri sert ve içi boş olup, ince, iplik benzeri bölümlere ayrılmış aromatik, mavi-yeşil yapraklarla kaplıdır. Bitkinin çiçekleri sarı renktedir ve basık, bileşik çiçeklerde büyür. Dereotu esansiyel yağı bitkinin tohumundan elde edilir.

Bitkinin kökeni belirsizdir ancak 5000 yıl önce Mısır uygarlığında kullanıldığı bilinmektedir. Yunanlılar başlarını dereotu yapraklarıyla kapatırlardı ve onları büyücülükten koruyacağına inanırlardı. Ayrıca, ot uykuyu teşvik etmek için kullanılırdı.

Modern tıbbın babası Hipokrat da dereotunu, savaşta yaraları temizlemek için antibakteriyel olarak kullandı. Babil’de dereotu bitkisi, bahçelerde yetişmiş ve aynı zamanda ağzı çalkalamak için kullanılmıştır.

Hem ılıman hem de sıcak bölgelerde kendiliğinden yetişen istilacı bir yabani ottur. Brezilya, Avusturya, Finlandiya, Litvanya, Amerika, Kanada ve İspanya gibi birçok ülkede bitki yabancı bir tür olarak kabul edildi.

Dereotu yağı rengi soluk sardır. Dereotu esansiyel yağı kıvamı suludur. Kokusu ise taze, çimensi, tatlı ve hafif baharatlıdır.

Olası cilt hassasiyeti yüzünden bu esansiyel yağı kullanmadan önce yama testi yapmalısınız. Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. Hamileyseniz ya da bir doktorun bakımı altındaysanız, bu yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın. Gözlere, iç kulaklara ve hassas bölgelere temastan kaçının.

Dereotu Yağı Fiyatı

Dereotu yağı fiyatı 40 TL ile 60 TL arasında değişiklik gösterir.

Dereotu Yağı Bebeklere İyi Gelir Mi?

Dereotu yağı, anethol ve türevleri içerdiğinden dolayı sindirimi kolaylaştırır. Üstelik bağırsak gazını giderir ve gazın oluşmasını önler. Doğal bir antiseptik ve ağrı kesici olan dereotu esansiyel yağı, şişkinliği de giderir. Üstelik anne sütünü arttırır. Bu açıdan bebeklere iyi gelen bir esansiyel yağdır. Fakat dereotu esansiyel yağını bebekleriniz için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Dereotu Yaği Hangi Hastaliklara İyi Gelir?

Tıpkı çörek otu yağı ve kimyon yağı gibi dereotu esansiyel yağı da sindirim sistemini düzenler. Mide hastalıklarına, ağrılara, kramplara, gaz sancısına, şişkinliğe, hazımsızlığa, ülsere, uykusuzluğa iyi gelir. 

Sinirleri yatıştırdığı için sinir hastalıklarına iyi gelir. Yaraları iyileştirici özellikleri vardır. Mantar, kemik hastalıkları, ishal, dizanteri, iltihap ve romatizmal artrit, gut, ve artrit gibi hastalıkları iyileştirir. 

Dereotu Zayıflatır mı?

Dereotu bitkisi zayıflamak isteyenler için ideal bir ottur. 100 gram dereotu sadece 17 kaloridir. Yani kalorisi en düşük bitkilerden birisidir. Özellikle yoğurtla birlikte tükettiğinizde tiroid hormonlarının ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Bu açıdan kilo vermenizi hızlandırır. Üstelik içinde bol miktarda kalsiyum, magnezyum ve demir bulunur. Bu yüzden kilo verme sürecinde vitamin ve mineral desteği sağlar.

YORUMLAR

  1. bahar dedi ki:

    Dereotu yağı faydaları çok fazla. Birden çok rahatsızlığa çok iyi geliyor. Cilt hastalıkları, solunum rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi sorunları gibi pek çok sorunda tedavi olarak kullanılabilen bir esansiyel yağ. Özellikle de, dereotu yağı içinde bulunan kimyasallar sayesinden stresi önlüyor ve serbest radikalleri temizleme görevi görüyor. Yani dereotu yağını sivilce ve akne tedavisinde kullanabilirsiniz. Dereotu yağını nerede bulabilirim diye soranlar için online alışveriş sitelerine bakmasını öneririm, bunun yanında aktarlarda da bulabilirsiniz.