Buçhu Kafur Bitkisinin Faydaları

26.02.2024
195
Buçhu Kafur Bitkisinin Faydaları
Modelistlik Kursu

Kafur yağı, Güney Afrika’nın yerli halkı tarafından, eski zamanlardan beri kullanılır. Yaklaşık 700 yerli Güney Afrika şifalı otu arasında Buçhu özel bir yer edinmiştir. Güney Afrika’nın San ve Khoi kültüründe, Buchu kafur bitkisi yağı tonik olarak kullanılır ve şifa alanında rolü çok önemlidir.

Eski zamanlardan beri bilinen bir bitki olmasına rağmen, modern zamanlarda da büyük bir popülerlik kazanmıştır. Buçhu yapraklarından elde edilen uçucu yağ endüstriyel ve tıbbi bir öneme sahiptir.

1990’ların sonlarında, Buchu, Güney Afrika’nın mucize otu olarak öne çıktı. Popülerliği ve tıbbi özellikleri göz önüne alındığında, kafur yağının sağlığa faydaları, kimyasal yapısı ve daha fazlasına derinlemesine bakalım.

buchu yağı faydaları

Buçku (kafur) Yağı Nedir?

Kafur bitkisi yağı esas olarak iki buçhu türü olan agathosma betulina ve agathosma crenulatanın yapraklarından elde edilir. Rutaceae ailesine aittir. Bu aromatik bitkiler, Güney Afrika’nın Cape bölgesine aittir.

Bitki çiçeklenme ve meyve verirken insanlar yaprakları toplar. Yağ daha sonra buhar damıtma işleminden geçirilir. Biyologlar yaklaşık 150 agathosma türü buldular.

Agathosma türleri veya yaygın olarak “buçhu” olarak bilinen odunsu dalları olan çok yıllık çalılardır. Bunlardan agathosma betulina ve agathosma crenulata temel olarak tıbbi amaçlar için kullanılır. Bu iki tür ekonomik olarak değerli uçucu yağ kaynaklarıdır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Küçük, soluk yeşil renkli, derimsi ve parlak yuvarlak şekilli bir yaprak agathosma betulinayı karakterize ederken, büyük, koyu yeşil, parlak ve oval şekilli bir yaprak agathosma crenulatayı karakterize eder. Birincisine yuvarlak yapraklı buchu ve ikincisi oval yapraklı buchu denir.

Agathosma betulina, güneşli yamaçlar ve kayalık kumtaşı yamaçları gibi kuru hava şartlarında bulunur. Aksine, agathosma crenulata nemli vadilerde ve alçak ve orta tepelerde yetişir. Otlar, özellikle siyah frenk üzümü lezzetleri için kullanışlıdır. Yaprakların tadının tatlı dut, tropik guava, kayısı ve şeftali gibi olduğuna inanılır.

Tüm agathosma türleri esansiyel bir yağ vermesine rağmen, Kafur yağı en çok agathosma betulina ve agathosma crenulatadan elde edilir. Bununla birlikte, vahşi türlerin sınırlı mevcudiyeti nedeniyle biraz pahalı olabilir ancak her ikisi de kolayca ekilebilir.

Kafur yaprağı ekstraktının terapötik uygulaması, soğuk algınlığı, grip ve öksürük tedavisinden idrar yolu enfeksiyonları, romatizma ve kolera tedavisine kadar uzanmaktadır.

Kafur otu yağının modern kullanımları çoğunlukla kozmetik endüstrisinde bulunur. Güçlü aroması nedeniyle parfümlerde, koku gidericilerde ve kolonyalarda kullanılır. Bununla birlikte, minimum miktarda veya seyreltilmiş bir şekilde kullanılırlar. Aynı zamanda, benzer bir siyah frenk üzümü aromasına sahip olması nedeniyle gıda endüstrisinde de kullanılır.

buchu yağı kullanım alanları

Buçhu Kafur Yağının Tarihçesi

Charles Darwin bir zamanlar Afrika’nın, insan medeniyetinin beşiği olabileceğini iddia etti. Daha sonra, 1924’teki fosil keşfinden sonra, bilim bunu onayladı. Tüm modern insanlar Afrika’dan çıktı.

Kuzeyden güneye, Afrika’nın tatlı yağmur ormanlarına kadar çeşitli bitki örtüsü vardır. Çöl toprakları ile çevrilmiş olmasına rağmen, Afrika’nın şaşırtıcı birçok yerli şifalı bitkileri vardır. Yüzyıllar boyunca, bu bitkiler iyileştirici güçleri yüzünden kullanılmıştır.

San halkı çöl ikliminde ciltlerini nemlendirmek ve korumak için Kafur yaprağı özlerini, ciltlerine uyguladı. Bugün bile, Güney Afrikalılar bunu çoklu hastalıkları tedavi etmek için tonik ve ilaç olarak kullanıyorlar.

Geleneksel olarak kullanılan şifalı bitkiler, kolonizasyon sırasında Avrupalılara tanıtıldı. Kafur bitkisi yağı ve Kafur yaprağı ekstraktının kullanımı ve faydaları daha sonra Avrupa ve Amerika’ya yayılmıştır.

Daha sonra Kafur , inanılmaz tıbbi özellikleri nedeniyle çeşitli endüstrilerin ilgisini çekti. Bugün, Kafur , uluslararası alanda en çok bilinen Afrika bitkilerinden biridir. Bir tablet ve bitkisel toz olarak kullanılmasının yanı sıra, birçok bitki çayının bir parçası haline geldi.

buchu yağı özellikleri

Buçhu Kafur Yağının Özellikleri

Kafur otu yağının rengi koyu sarıdan kahverengiye dönen soluk bir renktedir. Kafur yağının kıvamı orta bir yoğunluktadır. Kokusu ise güçlü, tatlı ve naneli-kafurludur.

Kafur bitkisi yağı, antispazmodiktir böylece istemsiz kasların spazmlarını hafifletir. Ateş düşürücü özellikleri sayesinde vücut ateşini azaltmaya yardımcı olur.

Antimikrobiyal özellikleri sayesinde, mikropların büyümesini engeller. Antioksidan özellikleri sayesinde zararlı oksitleyici ajanları ortadan kaldırır. Antiseptik özellikleri sayesinde, mikroorganizmaların büyümesini engeller. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, iltihabı azaltır.

Antibiyotik özellikleri ile mikropların büyümesini engeller. Antifungal özellikleri ile mantar oluşumunu önler. Antibakteriyel olduğu için vücuttaki bakterileri öldürür. Doğal bir böcek kovucudur. Doğal bir ağrı kesici ve gaz gidericidir. Romatoid artrit tedavisinde yardımcı olur. Ayrıca artrit ağrısını önler veya azaltır.

Soğuk Algınlığı, Öksürük Ve Nezleyi İyileştirir

Yüzyıllar boyunca, San halkı öksürük, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde Kafur yağı kullandı. İnsanlar bunu aktif tedavilerden biri olarak kabul etti. Aslında, eski zamanlarda insanlar evde soğuk algınlığı tedavisi için tonik olarak yaprak özütleri içerdi.

Araştırmalar, buchu esansiyel yağının antipiretik ve antimikrobiyal aktivite gösterdiğini ortaya koydu. Ateş düşürücü olan Kafur esansiyel yağı, ateşli terlemeyle ateşi düşürmede yardımcı olur. İçinde bulunan cineole, linalool ve carvacrol gibi oksijenlendirilmiş bileşenler, bu yağın antimikrobiyal aktivitesinden sorumludur.

Yaraları İyileştirir

Kafur yağı mükemmel bir antiseptik ve antimikrobiyal maddedir. Güney Afrika’daki yaraları tedavi etmek için eski çağlardan beri kullanılmaktadır. İnsanlar Kafur esansiyel yağını, sirke ile karıştırır ve iyileşmeye yardımcı olmak için bölgesel olarak yaralara uygulanır.

İnsanlar genellikle yaraları görmezden gelir. Bununla birlikte, yaralar derhal tedavi edilmelidir. Bazı derin yaraları dikkate almamak, tetanoz gibi mikrobik enfeksiyonlara yol açabilir. 

Romatizmayı Hafifletir

Romatizma, kas-iskelet sistemi hastalığıdır. Osteoartrit, romatoid artrit, enfeksiyöz artrit ve gut gibi hastalıklar aslında yaygın romatizmal hastalıklardır. Hastalık, bağışıklık sisteminiz olması gerektiği gibi çalışmadığında ve son olarak dokulara saldırdığında ortaya çıkar. Genellikle eklemlerde iltihap ve ağrıya neden olur ve bu da hareket kaybına neden olabilir.

Kafur yağının romatizmal hastalıkları iyileştirdiği bilinmektedir. Mükemmel bir diüretik olduğu için toksinleri ve fazla suyu vücuttan uzaklaştırır. Vücudun kendisini iyileştirmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yağ antispazmodiktir, kaslardaki ağrı ve spazmları giderir. Böylece, romatizma belirtilerini hafifletir.

Sağlıklı Bir Cilt İçin Kullanılır

Geleneksel olarak, Kafur bitkileri, mükemmel bir antioksidan oldukları için kozmetik amaçlı kullanılmıştır. Bu aromatik bitkinin yaprakları cildi derinlemesine nemlendirir ve çöl iklimlerinde yumuşak hale getirir. Kafur esansiyel yağı, cildi güzelleştirir ve cilde sağlıklı bir ışıltı kazandırır.

Sağlık İçin Harika Bir Toniktir

1990’ların sonlarında, Kafur bitki suyu sağlık iksiri olduğu için uluslararası olarak ünlüydü. İnsanlar bu suyu genel sağlıklarını iyileştirmek ve böbrek hastalıkları, böbrek taşı, romatizma gibi hastalıkları iyileştirmek için kullandı.

Araştırmalar, Kafur esansiyel yağının bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Enfeksiyonu önler ve metabolizmayı düzenler. Bu şekilde, herhangi bir biçimde vücuda alınan Kafur yağı vücuda kuvvet verir ve genel sağlığınızın korunmasına yardımcı olur.

Mide Sağlığını Korur

Eski günlerde, San insanları mide şikayetlerini tedavi etmek için buchunun yapraklarını çiğniyorlardı. Kafur yağı, sağlıklı sindirimi destekler. Aslında, aynı zamanda mükemmel bir karminatif etkiye sahiptir ve vücuttaki gazı gidermeye yardımcı olur.

Hazımsızlığa karşı savaşır, sindirim suyunun mideye salınmasını uyarır, karın bölgesini rahatlatır, göğsün ve karın bölgesinin ağırlığını hafifletir. Bu yağ ayrıca ishal, iştahsızlık ve bulantı tedavisinde de kullanılabilir.

Vücudu Toksinlerden Arındırır

Kafur yağı mükemmel bir idrar söktürücüdür. Ürik asit, aşırı su, aşırı tuz, selülit ve yağ gibi istenmeyen maddelerin ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Toksinler daha sonra idrara çıkma yoluyla serbest bırakılır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonlarının tedavisinde de yardımcı olur.

Burkulmaları İyileştirir

Kafur yağı, yüzyıllardır kas ağrısı ve burkulmaları tedavi etmek için kullanılır. Bilim adamları, antispazmodik özellikleri için Kafur yağını incelediler. Yağ mükemmel bir kas gevşeticidir. Yağın lokal uygulanması ve etkilenen bölgeye uygun bir masaj yapılması ağrıyı hafifletir.

Ancak, yağı kullandığınız konsantrasyona karşı dikkatli olmanız en iyisi olacaktır. Kafur yağının düşük seviyelerde seyreltilmesi şiddetle tavsiye edilir.

Kozmetik ve Parfümeri Sektöründe Kullanılır

Kafur yaprakları, eski zamanlardan beri kozmetik amaçlı kullanılmıştır. Cildin güzellik ve sağlık kazanması için uygulamalar yapılır.

Kafur yağı ayrıca doğal bir koku gidericidir. Ancak, Kafur esansiyel yağı, güçlü aroması nedeniyle modern çağda, kozmetik endüstrisinde eşsiz bir yer edinmiştir. Kafur esansiyel yağı, parfümlerde ve tıraş kolonyalarında yaygın olarak kullanılır.

Etkili Bir Böcek Kovucudur

Araştırmacılara göre, Kafur esansiyel yağı da hücre metabolizması için toksiktir ve bu özellik, onu mükemmel bir böcek kovucu yapar. Eski çağlarda insanlar, böceklerden, sineklerden ve karıncalardan korumak için Kafur yapraklarından çıkan dumanları kullandılar.

Ayrıca parazitlerden, sivrisinekler ve böceklerden kurtulmaya yardımcı olur. Kampçılar ve yürüyüşçüler, sivrisinek ve karıncaları önlemek için yataklarına Kafur yağı sürerler. Fakat Kafur yağını yutmak çok tehlikeli olabilir.

buchu yağı nasıl kullanılır

Buchu Kafur Yağı Nasıl Kullanılır?

Kafur yağı kullanımı söz konusu olduğunda güvenilir bir yerden satın almanız önemlidir.  Herhangi bir uçucu yağ, doğru kullanıldığında amacına iyi hizmet edebilir. Yağı verimli kullanmak sizin elinizdedir. Terapistler, fazla veya uzun süreli Kafur yağı kullanılmasını önermezler. Her zaman Kafur yağını çok düşük seviyelerde ve mutlaka seyrelterek kullanın. Kafur yağını aromaterapistlerin önerdiği şekilde uygulayın. Ayrıca, yağı kullandığınız bölgeye de dikkat edin.

Aromaterapide Kafur yağı sıkça kullanılır. Aroması ve yağı dağıtmak için yalnızca hava nemlendirme cihazı veya difüzörle kullanmanız yardımcı olacaktır. Yağı sıkışık ve dar bir alanda dağıtmayın. Ayrıca, asgari miktarda yağ kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Buchu Kafur Yağı Hangi Yağlarla Karıştırılabilir?

Kafur esansiyel yağı; sedir ağacı yağı, zencefil yağı, buhur yağı, lavanta yağı, yasemin yağı, limon yağı, neroli yağı, portakal yağı, palmarosa yağı, gül yağı, sandal ağacı yağı, paçuli yağı ve ylang-ylang yağı ile karıştırılarak kullanılır.

Buchu Kafur Yağının Yan Etkileri

Daha önce de belirtildiği gibi, Kafur esansiyel yağı araştırmacılar tarafından toksik olarak kabul edilir. Bu nedenle, kullanırken dikkatli olmalısınız. Aynı zamanda cilt tahrişine, alerjilere ve iltihaplanmalara neden olabilir. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Kanamayı arttırır. 

Hamilelik ve emzirme döneminde Kafur yağı kullanmayın. Böbrek ve karaciğer enfeksiyonlarından muzdarip iseniz buchu yağı kullanmayın. Sadece profesyonel bir aromaterapist tarafından önerilirse Kafur uçucu yağını kullanabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.