Sarı Kantaron Yağı Faydaları

08.02.2023
433
Sarı Kantaron Yağı Faydaları
Modelistlik Kursu

Sarı kantaron yağı, hızlı tempolu yaşam, yoğun programlar ne yazık ki insanların kendine ve ailesine yeterince zaman ayıramamasına neden oluyor. Bunlar da giderek daha fazla insanın depresyonun pençesine düşmesine neden oluyor. Doğanın her şeye çözümü olduğu gibi bu konuda da bir çözümü var. Sarı kantaron yağı, cilt ve sağlık için birçok fayda sağlamasının yanı sıra depresyona da iyi geliyor. İsterseniz gelin sarı kantaron yağı faydaları nelerdir, birlikte bakalım.

Sarı Kantaron Yağı Nedir?

Sarı kantaron bitkisinin, MS 1. yüzyılın başlarına dayanan uzun bir geçmişi vardır. Hem cilt, hem de sağlık için birçok faydası bulunan bu bitki, Ortaçağ’da krallar ve herbalistler tarafından ‘sihirli iksir’ olarak adlandırılmıştır. Aslında, birçok kültür kötü ruhların vücut üzerindeki etkisinden kurtulmak için bu bitkiyi bile kullanır. Peki, sarı kantaron yağı kullanmak güvenli midir? Avrupa, Rusya, Güney-Doğu Asya, Çin ve ABD’de kullanılan en popüler bitkilerden biri olan sarı kantaron önce depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılmış, sonrasında ise yavaş yavaş güzellik sektörüne de girmeye başlamıştır.

Sarı kantaron yağı, ekstreleri, tek aktif bileşik olan hiperisin içerir. Başka bir bileşen olan hiperforin ayrıca bir antidepresan olarak da işlev görür. Bu bitki aynı zamanda çeşitli tıbbi yararlara sahip olan flavonoidler, antioksidanlar ve tanenler gibi başka bileşenler bakımından da zengin olduğu bilinmektedir. Bu aktif kimyasal bileşikler, bedenin fiziksel, hormonal ve kimyasal davranışları üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Sarı Kantaron Yağı Nedir
Sarı Kantaron Yağı Nedir

Sarı Kantaron Yağı Nereden Alınır?

Sarı kantaron yağı faydaları saymakla bitmiyor, ancak buna geçmeden önce bu mucize iksiri nereden bulacağınızı açıklayalım. Sarı kantaron bitkisi, ham, tentür, kapsül ve yağ olarak aktarlarda satılmaktadır. Online olarak internet üzerinden doğal bitki ve yağlar satan yerlerden de sarı kantaron yağı satın alabilirsiniz.

Sarı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Depresyon ve anksiyete konusunda olan etkisiyle ünlü olmasına rağmen, sarı kantaron yağı cilt ve güzellik sektöründe özel bir yere sahiptir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Cildi İyileştirir

Cildi iyileştirme etkisi olan bu yağ, özellikle yanık ve kesik tedavisinde son derece etkilidir. Küçük kesiklerden kaynaklanan cilt yaralanmaları, yanıklar ve cilt tahrişleri, sarı kantaron yağı kullanılarak tedavi edilebilir. Bu sorunları tedavi etmek için kremler de mevcuttur, ancak yağlar rahatlama sağlamak için iyi sonuç verebilir. Bu bitkinin antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri cilt üzerinde çalışır ve bu tahriş edici cilt koşullarından bir miktar rahatlama sağlar.

Hormonları Düzenler

Sarı kantaron yağı, birçok hormonu etkiler, ancak temel olarak stres hormonlarının yanı sıra sık görülen kadın hormonlarındaki bozuklukları düzenlemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Özellikle kortizol seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir (diğer bir deyişle “stres” hormonu). Sivilceye neden olan hormonlara karşı büyük rol oynar. Yani sarı kantaron yağı faydaları arasında sivilce tedavisi de sayılabilir.

İltihabı Azaltır

Sarı kantaron yağındaki antioksidanlar ve interlökinler, iltihabı azaltır. Bu da ağrı ve ağrı çekenlerin yanı sıra iltihaplanmaya neden olan cilt rahatsızlıkları için pratik bir seçenek haline getirir. Özellikle iltihaplı ve kör sivilce konusunda son derece etkili olduğu bilinmektedir.

Cilt Sorunlarını Tedavi Eder

Cilde uygulandığında, etkilenen bölgeye kan akışını artırarak yanık ve sıyrıkları tedavi eder. Kremlerde mikroorganizmaları öldürerek açık yaraların temiz kalmasına yardımcı olur. Ayrıca hassas cildi yatıştırmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Cilt Kalitesini Artırır

Sarı kantaron yağı uygulaması cildi doğal özellikle nemlendirdiğini kanıtlamıştır. Düzenli uygulama cildi sıkılaştırır ve ince çizgilerin görünümünü azaltır.

Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olur

Sigara içmek kötü bir alışkanlıktır. Hem genel sağlık hem de cilt sağlığı için çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayanlar için sarı kantaron yağı yardımcıdır. Sarı kantaron yağı faydaları denilince akla gelen ilk faydalardan biri olarak sayılabilir.

Antiviral Özellikler

Sarı kantaron yağı hakkında yapılan son çalışmalar da antiviral özelliklerini ön plana çıktığı görülmüştür. Özellikle Hepatit B, AIDS gibi ciddi biraz hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesi konusunda son derece etkili çalıştığı tespit edilmiştir. Ancak bu hastalıkların tedavisinde sarı kantaron yağı kullanılır kendi çok iyi ayarlanması gerekir. Çünkü bu yağ, son derece güçlü etkilere sahiptir ve dozajın aşılması durumunda önemli sorunlara neden olabilir. Yukarıda belirttiğimiz hastalıklara çözüm amacıyla bu bitki üzerindeki çalışmalar hala devam etmektedir.

Depresyon Tedavisi

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan depresyon son yıllarda daha da çok insanı etkilemeye başladı. Depresyon tedavisinde genellikle antidepresan ilaç kullanımı tavsiye edilir ancak bu ilaçların da yan etkileri sayılamayacak kadar çoktur. Depresyon tedavisinde sorunsuz ilerlemek istiyorsanız belki de bitkilerden yardım alabilirsiniz. Sarı kantaron yağı faydaları arasında depresyon tedavisi de yer alır. Yapılan birçok araştırma bu ayağın depresyon üzerinde olumlu etkiler gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.

Sarı Kantaron Yağı
Sarı Kantaron Yağı

Aşırı kimyasal yüklü olan antidepresanları kullanmak istemiyorsanız doktorunuza danışarak kantaron yağı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Özellikle hafif ve orta şiddetteki depresyonun çözümünde kantaron yağı ya da kantaron çayı tüketmek oldukça işe yaramaktadır. Aynı zamanda sarı kantaron yağının antidepresan ilaçlar kadar yan etkisi bulunmaz. Ancak akut depresyon yaşayanların mutlaka doktora başvurması ve tedaviyi doktor kontrolünde belirlemesi gerekir.

Kaygıyı Kontrol Eder

Günümüzde depresyon kadar önemli sorunlardan biri de endişe ve kaygıdır. Günlük hayatta yaşanan sorunlar, psikolojik dengesizlikler, hayatınızı etkileyecek kadar önemli kararlar ve daha birçok konu kişinin endişelenmesine neden olabilir. Özellikle orta yaş ve yaşlılarda böyle bir endişe problemi hayatı tehlikeye sokacak kadar önemli hale gelebilir. Elbette sadece orta yaşlı ve yaşlılar değil aynı zamanda gençler ve yetişkinler de anksiyete sorunu ile mücadele etmektedir. Sarı kantaron yağı üzerinde yapılan çalışmalar anksiyete tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir.

Kulak Ağrısını Hafifletir

Sarı kantaron yağı faydaları arasında kulak ağrısına tedavi etme özelliği de sayılabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda sarımsak ve kantaron yağı karışımının çocuklarda kulak ağrısına azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kulak enfeksiyonlarına bitkisel çözüm olarak sarı kantaron yağı tercih edebilirsiniz.

Menopozal Ruh Halini Kontrol Ediyor

Adet dönemi öncesinde yaşanan sendromların ve menopoz sırasında kadınları etkileyen bu hali bozukluklarının önlenmesinde de sarı kantaron yağı etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle menopoz aşamasındaki kadınların ruh halinde yaşanan ve zihinsel olarak onlara zarar veren bu sorunlar sarı kantaron yağının sakinleştirici etkisi sayesinde atlatılabilir. Kimyasal bileşimi olmayan depresyon konusunda da son derece etkili olan bu yağı menopoz sırasındaki sendromlular için de Tercih edebilirsiniz.

Sarı Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Çoğu şifalı bitkide olduğu gibi, sarı kantaron yağının hazırlanması istenen kullanımına dayanmalıdır. Ancak sarı kantaron yağı faydaları ile olduğu kadar yan etkileri ile de bilinmektedir. En bilinen yan etkileri ise şöyledir;

  • Cilt alerjisi
  • Mide bozukluğu
  • Baş ağrısı
  • Cinsel / erektil disfonksiyon
  • Huzursuzluk
  • Baş dönmesi
  • Kuru ağız
  • Saç dökülmesi

Uzun süreli kullanım aşırı terleme ve titremeye neden olabilir, ateş, bulantı, halüsinasyonlar, kas koordinasyon kaybı, konfüzyon kaybı vb. de sarı kantaron yağının yan etkilerinden bazılarıdır.

Not: Sarı kantaron yağının yan etkileri göz önünde bulundurularak, doktora başvurmadan kullanılmamalıdır. Özellikle bünyesi alerjik olanlar her ne kadar bitkisel bile olsa test yaptırmadan bu yağı cilde uygulamamalıdır.

Sarı kantaron yağı ne için kullanılır?

Sarı kantaron yağı yapmak için şu basit adımları izleyebilirsiniz:

Malzemeler:

  • 100 gr taze veya kuru sarı kantaron çiçeği
  • 250 gr zeytinyağı
  • Cam bir kavanoz

Yapılışı:

  1. Sarı kantaron çiçeklerini iyice yıkayın ve kurulayın. Eğer taze çiçekleri kullanacaksanız, hafifçe ezerek yağa daha fazla aromanın geçmesini sağlayabilirsiniz.

  2. Temizlenmiş kantaron çiçeklerini cam bir kavanoza yerleştirin.

  3. Üzerine zeytinyağını ekleyin, çiçekleri tamamen örtecek kadar.

  4. Kavanozu sıkıca kapatın ve içindeki malzemeleri karıştırmak için hafifçe çalkalayın.

  5. Kavanozu güneş alacak bir yerde, örneğin pencere önünde, 30 gün boyunca bekletin. Bu süre zarfında yağ, kantaron çiçeklerinden besinleri çekecek ve özlerini içine alacaktır.

  6. Her gün ya da ara sıra kavanozu çalkalayarak içindeki malzemeleri karıştırın.

  7. 30 günün sonunda yağı süzmek için bir tülbent veya ince bir süzgeç kullanın. Böylece çiçek kalıntılarını ayırabilirsiniz.

  8. Elde ettiğiniz sarı kantaron yağını temiz bir şişeye veya cam kavanoza aktarın ve serin, karanlık bir yerde saklayın.

Not: Yağın rengi, taze veya kuru kantaron çiçeklerinin kullanılmasına bağlı olarak değişebilir. Taze çiçekler kullanıldığında yağın rengi kırmızı, kuru çiçekler kullanıldığında sarı olacaktır. İki durumda da yağın özellikleri benzerdir.

Kantaron yağı hangi hastalıklara iyi gelir?

Kantaron yağı, gaz, kabızlık ve gaz şikayetlerini önler, mide rahatsızlığını önler, gastritin neden olduğu ağrıları dindirmek için kullanılır. Egzama, akne ve sivilceler, hemoroid, boğaz, boğaz, deri ve mukoz membranların iltihaplanmasına neden olan bakteriyel ve viral enfeksiyonların tedavisinde adjuvan olarak idealdir.

Kantaron yağı romatizmal ağrıları giderir, şişlik, morarma ve varisin neden olduğu problemlere iyi gelir. Kantaron yağı ile yapılan masaj ayrıca kas ağrıları, romatizma, siyatik, lumbago ve varislerde de kullanılır.

Kantaron yağının harici kullanımı, özellikle hassas cilde sahip kişilerde güneş yanığı olasılığını artırdığından, güneşe maruz kalındığında dikkatli olunmalıdır. Kantaronun bu hastalıklarda kullanımına dair bilimsel bir veri olmadığı için hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Sarı kantaron yağı, hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Cilt bakımı yazılarımıza bakabilirsiniz.

Sarı kantaron yağı hakkında bilgileri bu videodan da bakabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.