Evde Parfüm Yapımı Tarifi ve Aşamaları
Evde parfüm yapımı aşamaları biraz dikkat ve özenle muhteşem şekilde başarılı olabilir. Her insanın tanınabilir ve fark edilebilir bir şekilde kendine ait bir imza kokusu olmalıdır. En iyi parfümler vücut kimyanıza uyan parfümlerdir ve sadece bir koku bile sihirli bir şey olabilir. Kendinizi becerikli ve yaratıcı hissediyorsanız, kendi kokunuzu yaratın. Kendi toksik içermeyen, özel parfümünüzü evde yapmak için marketten alacağınız heyecan verici kokuları ve malzemeleri kullanabilirsiniz. Bu evde parfüm yapımı tarifleri, en kolay kendin yap projelerinden biridir ve aynı zamanda süper benzersiz bir ev yapımı hediye fikri yaratır!
Parfüm Nasıl Yapılır?
Evde parfüm yapımını öğrenmeden önce, parfüm notalarının temelleri hakkında bilmeniz gerekenler burada. Parfümlerde koku notaları üç sınıfa ayrılırlar.
Üst Notalar: Üst notalar, kokunuzun ilk izlenimini temsil eder. Genellikle tüm notaların en hafifidir ve en hızlı şekilde kaybolurlar. En yaygın olanları narenciye, otlar ve çilek gibi hafif meyvelerdir.
Orta Notalar: Parfümünüzün kalbi veya orta notalar, üst notalarınız buharlaştığında ortaya çıkar. Daha uzun süre dayanırlar ve gelecek temel notalar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptirler. Orta notalar, gülden lavantaya ve sardunyadan limon otuna kadar her şey olabilir.
Baz Notalar: Üst notalarınız tamamen buharlaştığında ortaya çıkan son koku notları, temel notalardır. Bunlar, kokunuzun tüm gövdesini oluşturmak için orta notalarla karışır. Bunlar genellikle zengin notlardır ve saatlerce oyalanırlar. Yaygın temel notalarda vanilya, misk, sedir ağacı, paçuli vb. bulunur.
Artık parfümünüzü neyin oluşturduğuna dair iyi bir fikriniz olduğuna göre, işte size bir dizi evde parfüm yapımı tarifi…
Evde parfüm yapımı aşamaları alkolsüz kolay
Birçok insan güzel kokan birini takdir edecektir. Bununla birlikte, çoğu parfüm alkol içerir. Bazı insanlar için alkol içeren parfümler tahrişe neden olabilir ve bu da parfüm kullanmalarını rahatsız eder. Bu tahrişler deri döküntüleri veya kontrol edilemeyen hapşırma olabilir. Ancak, alkol içermeyen bir kokuya sahip olmak tamamen mümkündür. İşte burada devreye yağ bazlı parfümler giriyor.
Yağ bazlı parfümler tamamen uçucu yağlardan yapılabilir. Alkol içeren kokuların istenmeyen yan etkilerini taşımadığı için son zamanlarda popülerlik kazanmıştır. Uçucu yağlar ayrıca kökenlerinin sağlığa olan faydasını da alır. Birinin alabileceği kadar organikler. Bu onları alkolden daha iyi bir alternatif yapar.
Yağ bazlı parfüm bazen alkol bazlı bir kokudan daha pahalı olabilir. Ancak, uçucu yağlarla kendi parfümünüzü yapabilirsiniz. Ev yapımı parfümün gücüyle, bir ton tasarruf edebilecek ve bunu yaparken eşsiz kokabileceksiniz. Ayrıca kendi parfümünüzü yaparak tercihinize göre özelleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, alkolsüz uçucu yağlarla nasıl parfüm yapılacağına dair sekiz kolay adım var. Evde parfüm yapımı için aşağıdaki gerekli olacak malzemeleri inceleyelim.
Yağlarınızı seçin
Dışarıda çok fazla uçucu yağ var ve sayılar kafa karıştırıcı olabilir. Bu konuda size yardımcı olmak için kokularına göre onları dört gruba ayırdık. Bunlar aşağıdaki gibidir:
Çiçek kokuları – Taze çiçekler gibi kokmayı seviyorsanız, çiçek kokuları tam size göre. Bu kokuyu lavanta, bergamot ve leylak yağlarını karıştırarak veya sadece gül yağı gibi güçlü bir koku kullanarak elde edebilirsiniz.
Narenciye Kokusu – Narenciye kokuları, enerji artışı isteyenler için mükemmeldir. Bu kokuyu elde etmek için limon ve zencefil, portakal ve kakule ve misket limonu kullanabilirsiniz. Ancak, bunların güçlü kokular olduğunu her zaman unutmayın. Çok fazla eklememek için her zaman birkaç damladan sonra koklayın. Sıvı formüllerde çıkarma yapmanın çok daha kolay olduğunu unutmayın.
Bitkisel Koku – Sakinleştirici bir etki için bitkisel kokular en iyisidir. Nane, biberiye, bergamot ve adaçayı bilinenlerden bazılarıdır. Ayrıca cilt tahrişini yatıştırmak ve mide bulantısını yönetmek gibi başka sağlık yararları da vardır.
Sıcak Koku – Nazik ve güçlü kokuların karışımını seviyorsanız, sıcak esansiyel yağlar sizin için en iyisidir. Zencefil sümbülteber, sedir ağacı, paçuli ve neroli kullanabilirsiniz.
Kolay esansiyel yağ yapımı
Pürüzsüz ve sorunsuz çalışma için, tüm malzemeleri ve aparatları önceden hazırlayın. Bütün bunlar yerel hobi mağazanızdan temin edilebilir. Ancak, bunlar mevcut değilse, her zaman online sipariş verebilirsiniz. Yine de, bu seçenek mevcut değilse veya fiyatların çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, kendi uçucu yağınızı yapma seçeneğiniz olabilir. Sıfırdan yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz: Nane, fesleğen veya portakal gibi bir bitki, meyve veya çiçek seçin. Bitki, meyve veya çiçek seçiminizi havanda döverek kokuyu serbest bırakın. Dövülmüş bitkileri, çiçekleri ya da meyveleri hindistan cevizi yağı ile birleştirin. Yirmi dört saat güneşten uzak tutun. Sıvıyı süzerek ayırın. Bu işlemi tekrarlayın. On iki saat dinlenmesine izin verin. Artık parfüm yapımında kullanabileceğiniz uçucu yağa sahipsiniz.
Karışımınızı seçin
İyi bir parfümün ihtiyacı olan şey, iyi harmanlanmış bir üst, alt ve orta notadır. Artık hangi kokuyu elde etmeyi tercih edeceğinizi bildiğinize göre, üst, alt ve orta notanızın ne olacağına karar verebilirsiniz. Önerilen notların bir listesi…
Üst nota kokular arasında portakal esansiyel yağı, greyfurt esansiyel yağı, limon esansiyel yağı, bergamot esansiyel yağı, mandalina esansiyel yağı ve misket limonu esansiyel yağı vardır. Orta nota kokular arasında lavanta esansiyel yağı, palmarosa esansiyel yağı, sardunya esansiyel yağı, yasemin esansiyel yağı ve ylang-ylang esansiyel yağı vardır. Temel nota kokular arasında papatya esansiyel yağı, vanilya esansiyel yağı, nane esansiyel yağı, sedir ağacı esansiyel yağı, paçuli esansiyel yağı, sandal ağacı esansiyel yağı ve buhur esansiyel yağı vardır.
Birleştirin
Üç yemek kaşığı solvent ve on beş mililitre jojoba yağı veya hindistan cevizi yağını seramik bir kasede birleştirin.
Uçucu yağları ekleyin
Bir damlalık kullanarak, on damla üst nota, on damla temel nota ve beş damla istediğiniz orta nota ekleyin.
İyice karıştırın
Karıştırıcıyı kullanarak sıvıyı yavaş yavaş karıştırın.
Seçtiğiniz şişeye karışımı aktarın
Bir sprey şişesi veya roll on şişesi kullanabilirsiniz. Parfümün eşit dağılımını tercih ediyorsanız, bir sprey şişesi daha iyidir. Öte yandan, parfümü boynunuz ve riskiniz gibi belirli bölgelere uygulamayı tercih ediyorsanız, roller on şişesi daha iyidir.
On ila on iki saat açılmadan bırakın
Parfümün sertleşmesi için on ila on iki saat açılmadan bırakın. Oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığından uzakta sakladığınızdan emin olun. Bunu yapmamak parfümünüzün bozulmasına veya farklı kokmasına neden olabilir.
Parfümünüzün öne çıkması için tercih ettiğiniz yağdan biraz daha ekleyerek parfümünüzün kokusunu ayarlayabilirsiniz. Kimyasal reaksiyonlar nedeniyle yaptığınız kokuyu etkileyebileceğinden metalik karıştırıcı kullanmaktan kaçının. Bunun yerine tahta veya cam bir karıştırıcı kullanmanız gerekir.
Organik olmak ve doğanın sunduğu şeyleri kullanmak çok daha iyi. Alkol yerine uçucu yağlar kullanarak istenmeyen yan etkilerden kaçınabilirsiniz. Ayrıca evde yaparak da tercihinize göre kalibre edebilirsiniz. Bu şekilde, başka kimse senin gibi kokmaz. Bunu yapmak aynı zamanda tasarruf etmenize de yardımcı olur çünkü parfümler yüksek fiyatlara satılabilir. Ayrıca yapım sürecinden de keyif alacaksınız.
Kendi parfümünü tasarla
Kendi parfümünüzü tasarlamak istiyorsanız aşağıdaki tarifleri deneyin ve muhteşem kokuların keyfini çıkarın.
Gül parfümü tarifi
Bir su bardağı gül yapraklarını cam kavanozunuzun dibine yerleştirerek başlayın ve bir çay bardağı 100 proof üzerine votkayı dökün. Üzerini örtün ve serin ve karanlık bir yerde bir gün bekletin. Yaprakları ezmek için bir kaşık kullanın ve iki buçuk su bardağı damıtılmış suyu ve üç damla gül uçucu yağını kavanoza ekleyin. Kabı kapatın ve günde bir kez karıştırdığınızdan emin olarak beş ila yedi gün bekletin. Bu karışım bir hafta bekledikten sonra bu karışımı bir cam parfüm şişesine süzün. İyice çalkalayın ve kullanıma hazır!
Doğal kokulu balmumu parfümü tarifi
Kısmen suyla dolu bir tencerenin üzerine bir cam kase yerleştirin. Orta ateşte kaynatın. Bir yemek kaşığı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağı ve iki tatlı kaşığı balmumunu cam kaseye koyun ve balmumunun erimesine izin verin. Kaseyi tencereden çıkarın ve karıştırın. Sıvıyı bir kaba veya cam kavanoza dökün. Sıvınız soğumaya başladığında, otuz beş ila kırk damla seçtiğiniz uçucu yağları ekleyin. Yağların buharlaşmasını önlemek için yavaşça karıştırın ve kapağı tekrar kabınıza yerleştirin. Kullanmadan önce parfümün katılaşmasına izin verin ve parfüm olgunlaştıkça koku yoğunlaşır.
Lavanta ve vanilyalı bahar parfümü tarifi
İki tane vanilya çubuğunu bir bıçak kullanarak dilimleyerek başlayın. Vanilya çekirdeklerini ve bir su bardağı lavanta çiçeğini bir cam kavanoza koyun. Bir çay bardağı 100 proof votkayı kavanoza dökün ve kapağını kapatın. Bu karışımı yedi gün boyunca demlenmeye bırakın. Vanilya çekirdeklerini ve çiçekleri süzün ve atın. Ayrılan sıvıya iki yemek kaşığı bitkisel gliserin, on beş damla lavanta esansiyel yağı ve on damla vanilya yağı ekleyin ve karıştırın. Parfümün dört ila altı hafta dinlenmesine izin verin. Parfümü süzün ve bir sprey şişesine aktarın.
Bergamot okaliptüs roll-on parfüm tarifi
İki tatlı kaşığı jojoba yağı, üç damla okaliptüs esansiyel yağı, iki damla bergamot esansiyel yağı, bir damla biberiye esansiyel yağı, bir damla çam esansiyel yağı ve bir damla mandalina esansiyel yağını roll-on şişenize ekleyin. Yuvarlanan bilyeyi ve kapağı değiştirin ve içindekiler uygun şekilde karışana kadar şişeyi hafifçe sallayın.
Vanilya ve gül parfümü tarifi
Bir avuç taze veya kuru gül yaprağı ve bir avuç taze veya kuru lavantayı temiz bir cam kavanoza alın. Çiçeklerinizi ve vanilyanızı temiz, cam bir kavanozda birleştirin. Kurutulmuş çiçeklerin üstünü kaplayacak kadar 100 proof votka dökün. Kapağı kapatın ve dört ila altı hafta bekletin, ardından çiçekleri süzün. Sıvıyı süzün ve bir cam sprey şişesine dökün.
Ev Yapımı Parfümünüzü Yapmak ve Saklamak
Güzel kokmak için bir ton para harcamanıza gerek yok. Artık deneyebileceğiniz bir sürü heyecan verici parfüm tarifiniz olduğuna göre, eserinizi hazırlarken ve saklarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu var.
Uygun bir iş istasyonu kurun. Süslü bir şey olması gerekmez, ancak malzemeleri kolaylıkla ölçebileceğiniz net bir tablo önemlidir. Projenize başlamadan önce hava geçirmez kapaklı cam şişeler ve sprey dağıtıcılar satın alın.
Parfümleriniz için her zaman saf alkol veya 100 proof votka kullanın çünkü alkol yüzdesi ne kadar yüksek olursa sonuç o kadar iyi olur. Parfümünüzü yaparken sadece cam kaplar ve şişeler kullanmak en iyisidir çünkü uçucu yağlar plastiği parçalayarak yağı yok edebilir.
Parfümünüzün etkili olması aslında tamamen karışımınızdaki uçucu yağların kalitesi, alkolün kalitesi ve içme suyu ile oranına bağlıdır bu nedenle herhangi bir şey eklemeden önce dikkatli bir şekilde ölçmeniz gerekir çünkü biraz daha azı veya yetersiz olması parfümünüzün tüm kokusunu ve profilini değiştirecektir.
Parfüm kaliteli şarap gibidir ve mükemmelliğe ulaşmadan önce kalması ve olgunlaşması gerekir.
Evde parfüm yapmak bir beceridir ve size kendi benzersiz kokunuzu verir. Tüm sentetik kimyasallardan kaçınır ve kokunuzu kişisel kokunuza göre tamamen kişiselleştirirsiniz. Ayrıca, kendi ellerinizle bir şeyler yaratmanın, içine sizden bir parça kattığına katılmıyor musunuz?
Evde Parfüm Yapımı yazımız şimdilik bu kadar. İlginizi çekebileceğiniz düşündüğümüz Vetiver Yağı (Güve Otu Yağı) Ne İşe Yarar? yazımızı da okuyabilirsiniz.