Hormonal Akne (Sivilce) Nedir, Neden Oluşur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

23.10.2023
128
Hormonal Akne (Sivilce) Nedir, Neden Oluşur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Hormonal sivilce, hormonların neden olduğu bir sivilce türüdür. Bu tip sivilcelere neden olan hormonlar, kadının hamilelik ve adet döngüsü sırasında salgıladığı hormonlardır. Hormonal Akne ayrıca doğum kontrol hapı almaktan da kaynaklanabilir, bu nedenle hem erkek hem de kadınlarda hormonal akne olabilir. Genelde kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilmektedir. Hormonal akneye sahip olma olasılığı en yüksek olan bölge çene, alın veya boyundur, ancak omuzlar gibi diğer bölgeleri de etkileyebilir.

Hormonal akne ayrıca kistik akne olarak da adlandırılabilir, çünkü hormonun yağ bezlerinin ve saç köklerinin aşırı yağ, ölü deri ve diğer kalıntılarla tıkanmasına neden olması neden olur. Hormonal akne, bu tıkanmış gözeneklerin ve foliküllerin şişmesine ve arkasında ağrılı ve hassas kırmızı bir yumru bırakan irin benzeri maddelerle dolmasına neden olabilir. Hormonal akne normal bir sivilce gibi cilt yüzeyinde değil de cilt altında geliştiği için bazen siyah nokta, beyaz nokta veya başka bir sivilce türü ile karıştırılabilir.

Siyah nokta ve sivilce arasındaki fark, cildinizin yüzeyinin altındaki küçük şişliklerdir. Beyaz nokta veya siyah nokta olabilirler. Siyah noktaların burnunuzda bulunma olasılığı daha yüksektir ve beyaz noktaların yüzünüzde bulunma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca enfekte olan sivilceler de olabilirler. Hormonal akne, bir kadın ergenliğe ulaştığında, hamilelik, adet döngüsünün başlangıcı veya bitişi ve menopoza girdiğinde daha olasıdır. Bu tip sivilceler, hormon içeren hapları almadıkları sürece genellikle menopozdan sonra geçer.

Hormonal akne en çok gençlerde görülür ancak her yaştaki insanın başına gelebilir. Bu tür sivilceleri önlemenin bir yolu, her gün yüzünüzde hangi ürünleri kullandığınızı ve ne tür yiyecekler yediğinizi bilmektir. Ergenlik çağında olmayan genç erkek ve kızların genellikle hormonal akneden etkilenmediğini belirtmek önemlidir. Hormonal akne de sadece bazı insanları etkiler ve ergenlik çağında olsanız bile yine de olabilir, ancak hormon dengesizliği olan insanlara göre başınıza gelme olasılığı daha düşüktür.

Hormonal Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Hormonal Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Hormonal Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Çenenizde, çenenizde veya boyun bölgenizde başlayan sivilce. Özellikle kadınların adet döngüsünü geliştirmeye başladığı 15-25 yaşları arasında, çünkü bu, hormonlarının düşmeye başladığı zamandır. Hormonlardaki bu değişiklik nedeniyle sivilce olurlar ve aynı zamanda başka cilt problemleri de yaşamaya başlarlar. Akneyi durduracak doğru ürünleri ve doğru beslenmeyi bulmaya çalışmak sinir bozucu bir deneyimdir. Beslenme uzmanları sadece semptomları tedavi edebilir, ancak hormonlara neden olan şeyi tedavi edemezler.

Bu tür sivilcelerin pek çok nedeni var ama ne yazık ki gerçekten olmasını engellemenin pek çok yolu yok. Bu nedenlerden bazıları şunlardır: Östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları almak, ne yediğini bilmeyen genç veya kadınlarda hormonal dengesizlik, stres ve hormonlarında ani bir değişiklik nedeniyle sivilcelerin tekrar çıkmasına neden olan hormonlar. Hamilelik, doğum kontrol hapları veya ergenlik nedeniyle denge.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Hormonal Akne için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Benzoil peroksit gibi topikal ilaçlar, retinoid kremler ve diğer topikal tedaviler. Bu tedavilerin kalıcı çözümler olmadığını ve cildin iyileşmesinin zaman aldığını anlamak önemlidir. Tedavinin düzgün çalışması için diyetinizde ve cilt bakım ürünlerinizde değişiklikler yapmanız gerekir. Önemli olan, diğerlerinden daha iyi şansa sahip şiddetli bir salgının veya birkaç daha hafif salgının, sivilcelerden sonsuza kadar kurtulma şansınızı etkilemediğini hatırlamaktır. Ne yediğinizi değiştirirseniz ve cilt tipinize uygun ürünler bulursanız hormonal sivilce iyileşebilir.

Hormonal Akne Kimlerde Görülür?

Hormonal Akne Kimlerde Görülür?

Hormonal Akne Kimlerde Görülür?

Hormonal akne hem erkekleri hem de kadınları etkileyebilen bir cilt sorunudur, ancak genellikle gençlerde bulunur. Birçok insan ne olduğunu bilmiyor çünkü kişinin cildinde nasıl göründüğünün farklı bir yolu var. Hormonal akne kistik akne olarak da adlandırılır; bu sivilce türü, cildin şişmesine ve irin benzeri maddelerle dolmasına neden olan normal sivilcelerden çok daha ciddidir. Hormonal Akne sadece çene, çene çizgisi veya boyun bölgesini etkiler. Hormonal akne, hormonları hızla değiştiğinde çoğunlukla gençlerde bulunur. Östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol haplarının alınması da buna neden olabilir.

Hormonal sivilce bu sorunu yaşayan sadece kadınlarda değil erkeklerde de oluyor. Bu, ergenliğe başlayan gençlerde yaygındır ve diğer insanlar, hamile kadınlar ve doğum kontrol hapları veya östrojen içeren diğer ilaçları alanlar gibi hormonal sivilceye sahip olabilir. Kişi doğum kontrol hapları veya östrojen içeren başka ilaçlar alırsa, bu tip sivilce genellikle menopozdan sonra geri gelir.

Pek çok insan hormonal akneye neyin sebep olduğunu bilmese de belirli yiyeceklerin yenmesinden, stresten, bazı ilaçlardan ve hormon dengesizliklerinden kaynaklanabilir. Bu sivilce türüyle ilgili kötü olan şey, çoğunlukla ergenlik çağına yeni başlayan gençleri etkilemesidir, ancak hamile olan veya doğum kontrol hapı alan bir kadın ve diğer bazı kişilerde de olabilir.

Hormonal sivilce ile ilgili sorun, sivilce yüzünüzde göründüğünde ondan kurtulmak için pek çok çare olmamasıdır. Benzoil peroksit gibi topikal ilaçlar, retinoid kremler ve diğer topikal tedaviler gibi hormonal akne için birçok tedavi vardır. İleride tekrar yaşamamak veya başka cilt sorunları yaşamamak için beslenme alışkanlıklarınızı ve cilt bakım ürünlerinizi de değiştirmelisiniz.

Hormonal aknenin nedenleri bilinmemekle birlikte, gelişiminde stres ve hormonal değişikliklerin rol oynayabileceğine inanılmaktadır. Hormonal akne herhangi bir yaş grubunda gelişebilir ve bir kadının hayatının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Adet döngüsü ile ilgili olmamasına rağmen, bazı araştırmalar hormonal akneli kadınların menopoz öncesi ve sonrasında artan sayıda “anormal” döngü yaşadıklarını göstermiştir.

Polikistik over sendromu (PCOS) teşhisi konan kadınlar, bu tip akneyi diğer kadınlardan daha sık yaşama eğilimindedir. PCOS üreme çağındaki (20-40 yaş arası) kadınlarda sık görülen bir hastalıktır.

İlginizi çekebilir: Ciltteki Kırmızı Lekeler Tedavi Yöntemleri

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.