Gökçeada Kamp Alanları

21.05.2024
785
Gökçeada Kamp Alanları
Modelistlik Kursu

Sizler ile bayram tatilinde Çanakkale’nin ilçesi olan Gökçeada’da attığım kampta edindiğim deneyimleri paylaşmak istiyorum.😌

Gökçeada, Türkiye’nin en batısında bulunan bir yerleşim yeri. Aynı zamanda da Türkiye’nin de en büyük adası ünvanına sahip.

Doğal güzellikleri ve mevcut turizm potansiyeli nedeni ile tam bir tatil cenneti. Kamp atmak isteyenler için oldukça keyifli bir destinasyon olmasının yanında otel veya pansiyonda konaklayarak tatil yapmak isteyenler içinde aynı oranda keyifli olabileceğini düşündüğüm bir yer. 🙂

Ben adaya kamp atmaya geldiğim için otel veya pansiyonda konaklama konusunda detaylı bilgiye sahip değilim. Bu nedenle sizlerle adadaki kamp deneyimlerime ilişkin bilgilerimi paylaşabileceğim.

Yıllardır ziyaret ettiğim bir destinasyon olan Bozcaada’yı bu yıl es geçerek Gökçeada’yı tercih ettim. Tercih sebeplerimin en başında Bozcaada’daki işletmelerin (market, kafe vs.) adayı ziyaret eden insanlara çektikleri fahiş fiyatlar ve özellikle bayram dolayısı ile aşırı kalabalık olması geliyor.

Bu anlamda Gökçeada’da durumun ne olduğunu bilmediğim için bu kez rotamı buraya çevirmeye karar verdim.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
gökçeada kamp alanları

Gökçeada’da Kamp Yapabileceğiniz 3 Kamp Yeri

Adadaki ilk günümde Türkiye’nin ve adadanın en batı noktası olan Uğurlu Köyü mevkiindeki Gizli Liman Plajı’na kamp attım. Gizli Liman Plajı, kumsal ve plaja paralel bir konumda bulunan ormanlık alan ile oldukça güzel karşıladı. Gündüz kumsalda gece ormanda gayet güzel vakit geçirdim.

Gizli Liman Plajı, konum itibari ile yukarıda da sözünü ettiğim Uğurlu Köyü’ne araç ile 10 dakika uzaklıkta. Köyde market, kasap, kafe vb. ihtiyacınız olan her türlü şeyi bulabileceğiniz bir yer. Plajda ise yalnızca iki adet kafe bulunmakta.

gökçeada gizli liman plajı

1- Gökçeada Uğurlu Köyü Kamp Alanı

Gökçeada Kamp Alanları arasında ilk yeri her zaman olduğu gibi Uğurlu Köyünü yazıyoruz. Burada da atıştırmalık ürünler bulabilir, wc, duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Wc ücreti 1 TL, duş ücreti ise 2,5 TL. Bunun yanında kafenin dolabını dilerseniz işletme sahipleri ile konuşup kullanabiliyorsunuz. Örnek veriyorum su, içecek vb. soğuk kalmasını istediğiniz ürünleriniz var ise bu hizmet o lokasyonda kamp atan bir insan için bulunmaz nimet. Buna ek olarak PowerBank ve telefonlarınızı da yine işletme sahipleri ile görüşerek burada şarj etmeniz mümkün. Bunun içinde bazen para isteyebiliyorlar. (1-2 TL gibi bir ücret)

İstediğiniz Alanda Çadır Kurun

Çadırınızı kumsala kurabileceğiniz gibi ormanlık alanda ağaçların altına kurup gün boyu gölgede kalabilirsiniz. Ateş yakmak bu alanda her ne kadar serbest olmasa da çok sıkı bir denetim yok. Sadece uyarı için gün içerisinde bir iki defa geliyorlar ve ateşinizi kumsala yakın bir konumda yakabileceğinizi söyleyip gidiyorlar.

Alana kuru odun bulmanız mümkün. Henüz aşırı bir ziyaretçi akınına uğramamış olmasından dolayı bu konuda da sorun yaşamazsınız.

Gece kamp ateşi eşliğinde güzel bir kahve ile yıldızları seyretmenizi tavsiye ederim. Oldukça büyüleyici bir manzara ile karşılaşacağınız konusunda size garanti verebilirim. Dalga sesleri, yanan odunların çıtırtısı, sıcak bir kahve ve milyon tane yıldız ile huzur kollarını açmış sizi bekliyor olacak.

Geceyi huzurlu bir şekilde geçirdikten sonra sabah keçilerin istilasına uğrayabilir, benim gibi şanslı iseniz konuşarak orta yolu bulabilirsiniz. Aksi taktirde damak zevklerine uygun olabilecek ekmek gibi ürünleri geceden açıkta bırakmış iseniz bu konuda bencilce davranıp ekmeğinize ortak olabilecekleri gibi direk gaspta edebilirler. Sonra peşleri sıra o köşe senin bu köşe benim ekmeği ağızlarından almak için koşturur durursunuz.

gökçeada yıldız koyu kamp alanı

Uğurlu Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Uğurlu Köyü’ne otobüs veya arabayla ulaşabilirsiniz. Köy, Gökçeada’nın batısında yer alır ve ulaşım oldukça kolaydır.

Uğurlu Köyü’nde Nerede Kalınır?

Köyde kamp alanları ve pansiyonlar olmak üzere birçok konaklama seçeneği mevcuttur. Bütçenize ve zevkinize uygun bir konaklama seçeneği bulabilirsiniz.

Uğurlu Köyü’nde Ne Yenir?

Köyde yöresel lezzetleri tadabileceğiniz lokantalar ve kahveler bulunmaktadır. Gökçeada’ya özgü zeytinyağlılar, mezeler ve deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.

Uğurlu Köyü’ne Ne Zaman Gidilir?

Uğurlu Köyü’nü her mevsim ziyaret edebilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar ayları kamp yapmak için idealken, yaz ayları ise yüzmek ve güneşlenmek için idealdir.

Uğurlu Köyü’ne Gitmeden Önce:

  • Gitmeden önce hava durumunu kontrol etmeniz ve gerekli kamp malzemelerini yanınıza almanız önerilir.
  • Köyde ATM bulunmadığını unutmayın, yanınızda yeterli nakit bulundurmanız önemlidir.
  • Güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü gibi güneş koruma ürünlerini yanınıza almayı unutmayın.

Uğurlu Köyü’nde yapılacaklar:

  • Kamp yapmak
  • Uğurlu Camii’yi ziyaret etmek
  • Trekking yapmak
  • Bisiklet sürmek
  • Yüzmek
  • Futbol oynamak
  • Yöresel lezzetleri denemek

Uğurlu Köyü, doğa severler, tarih meraklıları ve kamp tutkunları için mükemmel bir destinasyon. Minimal bir yaşam tarzı arayanlar ve şehrin karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yer.

2- Gökçeada Yıldız Koyu Kamp Alanı

Gökçeada Kamp Alanları arasında Yıldız Koyuna gitmenizi tavsiye ediyoruz. Adada kamp attığım bir diğer lokasyon ise Yıldız Koyu oldu.

Bu koy ise Gizli Liman’nın tam tersine adanın doğusunda yer alıyor. Konumu itibari ile hem iskeleye hemde merkeze daha yakın.

Yıldız Koyu’nda Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma ünvanına sahip Gökçeada Sualtı Milli Parkı bulunuyor. Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından 1999 yılında park ilan edilmiş olan alan, Kaleköy ve Kuzulimanı arasında yer alıyor. Kıyıdan 1 deniz mili uzunluğunda, denizden 200 metre açıklığında bir alanı kapsıyormuş. Yelkenkaya ile Çiftlik Koyu arasında yer alan, içerisinde su altı mağara girişleri de olan ve Akdeniz Foku dahil pek çok deniz canlısı için habitat olma özelliği taşıyan bir bölgeymiş.

3- Gökçeada Koy Camping

Burası Gizli Liman’a kıyasla biraz daha engebeli ve kayalık bir alan. Koyun hemen girişinde de özel bir işletme olan Koy Camping bulunuyor. Bar kısmı ve çadır alanı bulunan bu camping alanının wclerinden ve bar kısmında bulunan oturma alanlarından ücretsiz olarak yararlanmanız mümkün. Açık bir alan olduğu için serin ve gayet samimi bir yer. Akşam aşırı sesli olmamakla birlikte güzel de müzik oluyor. Ayrıca bar alanının hemen yanında da ateş yakıyorlar. Dilerseniz ateş başı muhabbetlerine dahil olabilir dilerseniz de sahilde takılabilirsiniz.

Eğer sahilde kamp atmak yerine burada çadırnızı kurmayı düşünürseniz de 100 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmekte. Ben çadırımı tabiki sahildeki kayalık alana kurdum. Civarda odun vs bulmanız çok zor. Fakat soğukta değildi. Özellikle ısınmak için ateş yakma ihtiyacı duymazsınız. Fakat yemek yapmak için gündüz civardan odun toplayıp geceye hazırlık yapmanız şart. Eğer yanınızda kamp ocağınıza varsa pratik ama doyurucu olabilecek şeyler hazırlayabilirsiniz.

Yıldız Koyu Alışveriş İmkanı

Alışveriş için ise en yakın market koya 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan Kaleköy’de. Adanın merkezi ise araç ile 10 dakika falan sürüyor. Kaleköy’de aradığınızı bulamadığınız taktirde adanın merkezine gitmek için otostop çekebilirsiniz. Zaten genel olarak ada içi ulaşımda otostop çekmenizi tavsiye ederim. Ben bu sayede çok tatlı insanlar tanıdım. Baya baya dost olduk hatta.

Yukarıda sözünü ettiklerim dışında ada hayatına dair genel izlenimlerim Bozcaada’ya kıyasla çok çok daha olumlu. Fiyatlar oldukça makul ve doğa olarak da daha cazip geldi bana. Her ne kadar karşılaşmasam da otostopta aracına alan Serkan abiden edindiğim bilgilere göre adada çiyan, zehirli yılan vs. var. Fakat yabani hayvan yok.

Ada içerisinde birçok terk edilmiş rum köyü bulunmakta. Yine Serkan abinin aktardıklarına göre ada devlet eli ile türkleştirilmeye çalışıyor. Bu duruma en net örnek yollardaki tabelalarda köy isimleri: Kaleköy, Şirinköy, Uğurlu Köyü gibi.

Saydığım bu köylerin bazıları yeni yerleşme alanları bazıları ise eskiden beri var olan Rum köyleri. Özellikle eski Rum köylerinin adı ise tabii ki bu şekilde değil. Gökçeada her ne kadar bir Türk toprağı olsa da geçmişten beri Rumlara da ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri.

Ada ile alakalı derinlemesine sahip olduğum bilgilerden aklıma gelenleri bu şekilde. Umarım merak edenler için faydalı olur.

Gökçeada Belediyesinin resmi web sitesi: http://www.gokceada.bel.tr/

Alternatif kamp alanları önerimiz; Kütahya Kamp Alanları

Ayrıca Bakınız: İzmir Ücretsiz Kamp Alanları

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.