Fesleğen Sabunu Nasıl Kullanılır?

06.11.2023
625
Fesleğen Sabunu Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Fesleğen sabunu genel olarak cildi yumuşatan, antioksidanlar ile toksinlerden arındıran, harika kokusuyla sizi şımartan bir üründür. Peki fesleğen sabunu sabunu nedir, neye iyi gelir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, evde nasıl yapılır ve cilde faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımıza buyurun…

Fesleğen Özlü Sabun Nedir?

Fesleğen yağı ile zenginleştirilmiş kremsi, doğal ve nemlendirici bir sabundur. Fesleğen yağı, bitki kaynaklı diğer yağlardan daha doğal olarak oluşan esansiyel yağ asitleri içerir. E vitamini açısından zengin olan fesleğen yağı cildi nemlendirmek ve yatıştırmak için cilde nüfuz eder.

Bu doğal sabun, sıcak anason benzeri bir kokuya sahip baharatlı, bitkisel bir aromaya sahiptir. Bu sabunun içine biberiye ve lavanta esansiyel yağlarının kombinasyonunu eklerseniz cildi, zihni ve ruhu tazeler ve yatıştırır.

Bu doğal sabunun içine organik sızma zeytinyağı, organik hindistan cevizi yağı, organik palmiye yağı, organik ayçiçek yağı, su, organik kakao yağı, organik kenevir tohumu yağı, organik kanola yağı, organik hint yağı, fesleğen esansiyel yağı, biberiye esansiyel yağ, vanilya esansiyel yağı, lavanta esansiyel yağı, organik fesleğen, organik arpa otu, organik nişasta, organik biberiye yağı, organik jojoba yağı, keçi sütü, bal, yulaf ezmesi, kurutulmuş çiçekler ve baharatlar eklenebilir.

Fesleğen Sabunu
Fesleğen Sabunu

Fesleğen Sabunu Ne İşe Yarar?

Dünyanın en popüler mutfak bitkilerinden biri olan fesleğen, özellikle otun eş anlamlı olduğu İtalyan yemeklerinde, yemeğe lezzet ve aroma katar. Bununla birlikte, fesleğen, özellikle çaylarda, banyo ve vücut ürünlerinde ve doğal sabunlarda kullanıldığında alternatif sağlık hizmetlerinde daha fazla faydaya sahiptir.

Hepsi bir nane bitkisi ailesiyle yakından ilişkili bir düzineden fazla fesleğen çeşidi vardır. Ocimum basilicum bitki için resmi isimdir ancak Farsça, karanlık opal, anason ve küre fesleğen içeren çeşitlere sahiptir. Bazıları tatlı, diğerleri narenciye, mutfak ve diğer uygulamalarda rustik, topraksı bir koku ve lezzet katıyor.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Fesleğen, belirgin gıda baharatlama özelliklerinin yanı sıra bir dizi faydaya sahiptir. Yenen, çay şeklinde tüketilen veya kozmetik ve doğal sabunlarda kullanılan bitki, her türlü rahatsızlığın yönetiminde yüzyıllardır popüler bir doğal ilaç olmuştur. Gelin hep birlikte fesleğenli sabunun faydalarına bir bakalım.

Ciltteki koyu lekeleri giderir

Bu doğal sabun genel olarak akne ve sivilcelerden sorumlu bakterileri iterek cildinizin lekesiz kalmasına yardımcı olabilecek yağlar içerir. Kutsal fesleğen türlerinin, lekeleri uzaklaştırmak için en iyi sonuçları verdiği ve tıkanmış gözeneklere ve sivilcelere katkıda bulunan sebumu azalttığı bildirilmektedir. Özellikle kutsal fesleğen sivilce preparatlarında kullanılır. Kutsal fesleğen tohum yağı iltihabı azaltan linolenik asit içerir ve bir ay boyunca aknenin boyutunu azalttığı gösterilmiştir.

Zihni sakinleştirir

Fesleğende bulunan fitokimyasallar, kaygıyı yönetmede yararlı olabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar, bu bileşiklerin, stres durumlarında vücut tarafından salgılanan hormon olan kortizol seviyelerinin düşürülmesinde yardımcı olabileceğini göstermiştir. Özellikle, kutsal fesleğen türü kaygı ve stresi giderir ve binlerce yıldır Hint doğal tıbbında kullanılmaktadır. Bir adaptojen olarak çalışan kutsal fesleğen, vücudun hem zihinsel hem de fizyolojik strese karşı direncini artırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Mükemmel bir canlandırıcıdır

Yorgun ve halsiz hissediyorsanız, bu doğal sabun yararlı bir toparlamadır. Bu doğal sabun sıklıkla alternatif tıpta adrenal yorgunluk veya kronik yorgunluk tedavisi için kullanılır. Adaptojen özellikleri nedeniyle, bitki strese bağlı uykusuzluğun önlenmesine yardımcı olmak için bağışıklık direncini arttırır.

Genç bir ışıltıyı korur

A vitamini içindeki aktif vitaminlere retinoidler denir ve bu doğal sabun bu ünlü yaşlanma karşıtı bileşiklerin yüksek konsantrasyonuna sahiptir. Retinoidler retinol ve tretinoin içerir yani birçok modern antiaging kozmetikte katkı maddesi olarak bildiğiniz adlardır. Araştırmalar retinoidlerin foto yaşlanmanın tersine çevrilmesinde veya güneşe maruz kalmanın neden olduğu yaşlanmada olumlu sonuçlar elde ettiğini göstermiştir. Bileşikler ayrıca bazı akne formlarını tedavi etmek için de kullanılır.

Detoks etkisi vardır

Bu doğal sabun vücudun toksinleri gidermesine yardımcı olur. Böylece cildinizde biriken tüm toksinlerden arındırarak daha temiz, daha genç ve daha ışıltı bir cilt elde etmenize olanak sağlar. 

Fesleğen Sabunu
Fesleğen Sabunu

Fesleğen Sabunu Faydaları

Bu organik sabun, mat ciltleri uyarmaya ve yenilemeye yardımcı olur. Fesleğen özlü sabun genel olarak mat görünümlü bir cildi canlandırır, cilt tonunu iyileştirir ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Klorofil bakımından zengin olan bu doğal sabun, antioksidan, antibakteriyel, antienflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahiptir.

Domates Fesleğen Sabunu Nedir?

Domates bir sebze olarak sınıflandırılır. Bununla birlikte, botanik olarak, domates asmalarının meyvesidir. Bu nedenle, domates hem sebze hem de meyvedir. Doğal olarak asidik taze domatesler gözenekleri sıkılaştırırken nemi dengeler ve korur, bu sabunu normal, yağlı ve karma cilt tipleri için ideal hale getirir. 

Domates ayrıca daha pürüzsüz, daha genç görünen bir cilt ortaya çıkarmak için ölü cilt hücrelerini hafifçe yok eden doğal bir alfa hidroksi asit kaynağıdır. Domates ayrıca cilt dostu bir antioksidan olan likopen içerir (cildinizi tahrip eden serbest radikaller olarak adlandırılan molekülleri nötralize ederek cilde yardımcı olur) ve ayrıca cildin pH’ını dengeler. 

Doğanın en güçlü antioksidanlarından biri olan likopen, neredeyse sadece domateslerde bulunur. Domatesler A, C ve kalsiyum vitaminlerinin yanı sıra önemli miktarlarda lif, beta-karoten, demir, magnezyum, niasin, potasyum, fosfor, riboflavin ve tiamin bakımından da zengindir. Bu doğal sabun, domates ve fesleğen ile zengileştirilir. Bu organik sabun genel olarak serinletici ve tonlayıcı bir etkiye sahip olan, cansız veya tıkanmış cilt tiplerine yardımcı olan ve aynı zamanda akne kontrolüne yardımcı olabilir.

Fesleğen Sabununun Saça Faydaları Nelerdir?

Bu organik sabunun saçlara faydaları çok yönlüdür.

Saçların hızlı uzamasını ve saçların dolgunlaşmasını teşvik eder

Saç uzamanız çok mu yavaş? Saç derisi dolaşımını iyileştirdiği ve böylece saç uzamasını teşvik ettiği için bu doğal sabun ile saç derisine masaj yapın. Uygulandığında, sizi rahatlatan sıcak bir karıncalanma hissi üretir. Dolaşım, saç köklerinin uyarılmasına yol açar ve yeni ve sağlıklı saçların üretimi baştan başlar.

Kuru ve kaşıntılı saç derisi tedavisinde kullanılır

Aşırı kepek, saç derisinde kaşıntı veya kuru saç derisi gibi problemleriniz varsa işte size hızlı bir ev ilacı. Fesleğen ve hindistan cevizi yağından yapılmış bir sabun ile saç derisine masaj yapın. Bu, kepek birikimini azaltmaya yardımcı olur, kan dolaşımını artırır ve saç derisini yatıştırır.

Aşırı saç dökülmesini azaltır

Önleyici bir teknik olarak, aşırı saç dökülmesini azaltmak için saçlarınızı bu doğal sabun ile yıkayabilirsiniz. Böylece saç dökülmesi probleminiz ortadan kalkar.

Parlak ve koyu saçlarınız olmasını sağlar

Kırlaşmış saçlar nedeniyle daha yaşlı görünmeye başladıysanız, sorununuzu çözmek için bu basit taktiği kullanın. Birkaç amla tozu ve fesleğen yağından yapılmış doğal sabunu saçınıza uygulayın, bir müddet bekletin ve daha sonra parlak ve nispeten daha koyu renk saçlar elde etmek için durulayın.

Fesleğen Sabunu Nasıl Kullanılır?

Bu doğal sabunu ıslak saçlarınıza, ıslak cildinize ve ıslak yüzünüze nazik ama etkili bir şekilde temizlemek için uygulayın. Sabunu iyice köpürtün ve masaj yapın. Ardından bol suyla durulayın. Gerektiği kadar sık kullanılabilir. Sabun köpüğü göze kaçarsa, suyla yıkayın.

Fesleğen Sabunu Nasıl Yapılır?

Bu tamamen doğal ev yapımı soğuk pres sabunu tarifi, cildi kurutmadan akne ile savaşmaya yardımcı olmak için formüle edilmiştir. Bu el yapımı sabunun çok muhteşem ve canlandırıcı bir kokusu vardır. 

Ekipmanlar

  • Eldiven
  • Koruyucu gözlük
  • Dijital mutfak tartısı
  • Paslanmaz çelik tencere
  • Isıya dayanıklı sürahi 
  • El blendırı
  • Termometre 

Malzemeler

  • 51 gram tatlı badem yağı
  • 102 gram fındık yağı
  • 204 gram hindistan cevizi yağı
  • 255 gram palmiye yağı
  • 306 gram zeytinyağı
  • 51 gram aspir yağı
  • 51 gram shea yağı
  • 138 gram kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 340 gram arıtılmış su
  • 141 gram limon esansiyel yağı
  • 141 gram fesleğen esansiyel yağı
  • 1 yemek kaşığı fesleğen tozu
  • Yarım çay kaşığı krom oksit yeşil pigment tozu

İlginizi Çekebilir: Fesleğen Yağının Cilde Faydaları

Fesleğen Sabunu Yapımı

Bu ev yapımı sabunu oluşturmak için temel soğuk pres sabun yapım talimatlarınızı takip etmeniz gerekecektir. Bu sabun tarifiyle 10-12 kalıp sabın yapabilirsiniz. 

Silikon sabun kalıplarınızı aralıklı olarak dizerek ve tüm güvenlik önlemlerini alarak işe başlayın. Uzun kollu bir tişört ve pantolon giyin. Koruyucu eldiven ve gözlük takın. İyi havalandırılmış bir odada hatta açık havada sabun yapımına başlayın.

Sonra damıtılmış suyu ölçün ve büyük bir ısıya dayanıklı sürahi içine alın. Şimdi, iyi havalandırılmış bir alanda, kül suyunu tartın ve yavaşça suya dökün. Tüm kül suyu çözülene kadar karıştırın, sonra kül suyu çözeltisini soğumaya bırakın.

Daha sonra, esansiyel yağlar haricindeki tüm yağları tartın ve büyük bir paslanmaz çelik tencerede birleştirin. Tüm yağlar eriyene kadar ocakta orta ateşte bekletin. Tencereyi ateşten alın ve soğumaya bırakın. Bu karışım 37 dereceye kadar soğuması gerekir.

Kül suyu çözeltisi ve eriyen yağlar 37 dereceye kadar soğuduktan sonra, kül suyu çözeltisini  eriyen yağlara yavaşça dökün. Sabun izine ulaşana kadar karıştırmak için bir el blenderı kullanın. Şimdi limon esansiyel yağını karıştırın, sonra sabunun üçte ikisini hazırlanan kalıba yavaşça dökün. Kalıptaki sabun hamurlarının üzerini fesleğen tozu ile kaplayın.

Sonra, tencerede kalan sabun hamuruna fesleğen esansiyel yağı ve yeşil pigment tozunu ekleyin ve iyice karıştırın. Kalan bu sabun hamurunu, önceki kalıplara döktüğünüz sabun hamurunun üzerine dökün. 

Son olarak, gerekirse sabununuzun üst kısmını düzleştirin. Sabunu eşit bir şekilde dağıtmak için kalıbın genişliği boyunca ileri geri hareket ettirip sabunun üstünü bir spatula ile düzleştirin. Ancak, sizin için en uygun olan yöntemi kullanabilirsiniz. Hava kabarcıklarını yok etmek için tezgah veya masaya sabun kalıplarını vurun. Ardından sabunların üzerini havlu ile kapatın ve en az yirmi dört saat boyunca bekletin. Sabunlaşma işlemini tamamladıktan sonra sabunu çıkarabilir ve kalıplara kesebilirsiniz. Sabunların dört hafta kurumasını ve kürlenmesini bekleyin sonra kullanabilirsiniz.

Alternatif sabun önerimiz; Anason Sabunu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.