Elemi Yağı Ne İşe Yarar?

Elemi yağına hiç rastladınız mı? Bu masum yağın birçok sağlık yararı olduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız söyleyelim, öyle! Çekilmez bir baş ağrısı yaşadığınızı hayal edin. Acı verici değil mi? Ancak, birkaç damla elemi esansiyel yağı uygulayın ve voila, ağrı azalır! Bu mütevazi görünümlü elemi yağının diğer yararları nelerdir? Gelin, hep birlikte öğrenelim.

Elemi yağı
Elemi yağı

Elemi Yağı Nedir?

Elemi bitkisi yağı, elemi veya canarium luzonicum ağacından elde edilir. Ağaçlar, Filipinler’e ve diğer komşu uluslara özgüdür. Elemi tohumu yağı, ağacın reçinesinden elde edilir ve buhar damıtma kullanılarak hazırlanır. Soluk sarı renkte olup keskin bir çamsı ve limonsu kokusu vardır. Elemi uçucu yağı genel olarak aromaterapide ve alternatif tıpta pek çok rahatsızlığın şifası olarak kullanılmaktadır.

Elemi yağı faydaları
Elemi yağı faydaları

Elemi Yağı Neye İyi Gelir?

Elemi yağının sağlığa çok yönlü yararları vardır. Elemi yağı faydalarını öğrenmek ister misiniz?

Analjezik yani doğal bir ağrı kesicidir

Analjezikler ağrı kesici maddelerdir. Bugün piyasada bulunan çoğu analjezik, çoğu zaman kötü yan etkilere eşlik etmektedir. Görevlerini herhangi bir yan etki olmadan yerine getirebilecek bir analjezik olması şaşırtıcı olmaz mıydı? 

Daha fazla bakmayın. Elemi esansiyel yağı cevaptır. Yağın analjezik özellikleri soğuk algınlığı, burkulmalar ve ateş nedeniyle gelişen ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca baş ağrısı, eklem ağrısı, kas ağrısı ve migreni rahatlatır.

Doğal bir balgam söktürücüdür

Annenizin, siz çocukken hastalandığınızda, tatlı öksürük şurubu içirdiğini hatırlıyor musunuz? Öyleyse, bu şurupların ve dezenfektanların berbat bir tada sahip olduklarını bilirsiniz. Ancak, tadı biraz daha az rahatsız edici olan bir balgam söktürücü kullansak? Neyse ki yapabiliriz!

Elemi esansiyel yağı, güçlü balgam söktürücü özellikleri sergiler ve solunum yollarında, burun kanalında ve akciğerlerde tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olarak nefes almayı kolaylaştırır.

Antiseptik özellikleriyle mikroplardan korur

Eski Mısırlılar, cesetleri mumyalarken elemi yağını bir mumyalama maddesi olarak kullandılar. Elemi esansiyel yağı etkili bir antiseptiktir ve ayrıca sepsis ve tetanoz tedavisinde mantarlar, virüsler ve parazitler nedeniyle sizi diğer mikrobiyal enfeksiyonlardan korur. Diğer bir avantajı, diğer antiseptiklerin aksine, elemi esansiyel yağı daha iyi kokar. Böylece, bir dahaki sefere, elinizi kestiğinizde acı çekiyorsanız, yaranın üzerine bazı elemi esansiyel yağı damlatın.

Elemi esansiyel yağı sadece mikropların, yaralardan arındırılmasına yardımcı olmakla kalmaz idrar yolu, idrar kesesi, kolon, bağırsaklar, böbrek ve mide gibi vücudun farklı organlarında iç enfeksiyonları önlemek için de iyidir.

Uyarıcı etkileri vardır

Kan dolaşımını artırmanın yanı sıra, uyarıcılar vücut için gerekli birçok aktiviteyi gerçekleştirir. Bir uyarıcı hormon salgılarını başlatmaya yardımcı olur, sindirime yardımcı olur, safra akıntısını kontrol eder ve diğer birçok vücut fonksiyonunu kontrol eder. Uyarıcılar ayrıca nöron tepkilerini dengeler ve solunum geliştirir, kan akışını ve adetlerini düzenler ve ayrıca emziren annelere yardımcı olur.

Tonik olarak kullanılır

Bir tonik vücudunuzu dengede tutan bir maddedir. Dolaşım, solunum, sinir ve endokrin sistemlerin düzgün çalışmasını sağlamanın yanı sıra, tonikler vücudunuzu enfeksiyonlara ve diğer komplikasyonlara karşı korumaya yardımcı olur.

Cilt sağlığını artırır

Masum elemi esansiyel yağının birçok sağlık yararı vardır ve epeyce rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılabilir. Yağın önemli faydalarından biri cilt sağlığını arttırmasıdır. Antiseptik ve antimikrobiyal özellikleri, kesiklerin ve morlukların iyileşmesini hızlandırmaya ve yeni hücre gelişimini hızlandırmaya yardımcı olur. Bu özellikler, elemi esansiyel yağını, cilt sağlığınızı iyileştirmek için mükemmel kılar.

Elemi ağacı
Elemi ağacı

Elemi Yağı Cilde Faydaları

Elemi esansiyel yağının antiseptik ve analjezik özellikleri ağrıyı azaltır, enfeksiyonu önler ve yanıklar, kesikler, ısırıklar veya sıyrıklar gibi küçük yaraların iyileşmesini hızlandırır. Elemi esansiyel yağı sadece enfeksiyonu engellemekle kalmaz aynı zamanda yeni cilt hücrelerinin gelişimini de sağlar.

Bir kemiğiniz kırıldıysa, kemik etrafına elemi esansiyel yağı masaj yapmak iyileşmeyi hızlandırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Bu, özellikle kemik alçıya yerleştirilmeden önce yağ uygulanırsa etkilidir. Ek olarak, iyileşme süreci boyunca elemi esansiyel yağına devam etmek romatizmal artrit gelişme riskini azaltabilir.

Elemi yağındaki antiseptik özellikler dahili olarak da etki eder. Elemi esansiyel yağı, idrar yollarında, kolon, böbrek, mide ve bağırsaklarda iç enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu uçucu yağın birkaç damlasını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve hafif yaralara veya masajla etkilenen bölgelere masaj yapın.

Elemi esansiyel yağının antiseptik nitelikleri özellikle egzama, kandida enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları gibi cilt rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Elemi esansiyel yağı, hücreleri yenileyebilme özelliğinden dolayı cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Özellikle kuru, yaşlı, buruşuk veya sarkmış cildi gençleştirir, cilt tonunu dengeleme ve sıkılaştırma konusunda  iyidir. Bu esansiyel yağ sebum üretimini dengelemeye, sivilceyi azaltmaya ve çok kuru veya çok yağlı olabilen cildi normalleştirmeye yardımcı olur.

Derideki kusurlar için, birkaç damla elemi esansiyel yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve etkilenen bölgelere uygulayın. Yaşlanma belirtilerini azaltmak ve cildi gençleştirmek için günlük yüz yıkama jelinize ya da nemlendiricinize birkaç damla elemi esansiyel yağı damlatın.

Elemi bitkisi tohumu
Elemi bitkisi tohumu

Elemi Yağı Nasıl Kullanılır?

Seyreltilmemiş formda elemi esansiyel yağı konsantre ve güçlüdür. Bu yüzden mutlaka bir taşıyıcı yağ ile seyreltildikten sonra kullanılması gerekir.

Bölgesel olarak uygulamadan önce elemi esansiyel yağını, uygun bir taşıyıcı yağ ile seyreltmek her zaman en iyisidir. Bazı hassas bireylerde alerjik reaksiyona olabilir. Etkilenen cilt kısmında kullanmadan önce bir yama testi yapmanız gerekir. Tahriş olması durumunda, derhal ılık suyla yıkayın. 

Elemi yağını banyoda veya duşta kullanabilir veya seyreltilmiş yağ ile karıştırdıktan sonra fiziksel rahatsızlıklar, kas ağrısı, yara izi ve sertlik için masaj yapabilirsiniz.

Aromaterapi faydaları için bir buharlaştırıcı veya difüzör kullanarak yağı havada dağıtabilirsiniz. Elemi esansiyel yağı kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir.

Elemi bitkisi
Elemi bitkisi

Elemi Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Elemi yağı genel olarak benzoin yağı, bergamot yağı, papatya yağı, tarçın yaprağı yağı, citronella yağı, karanfil yağı, dereotu yağı, okaliptüs yağı, buhur yağı, ardıç yağı, greyfurt yağı, lavanta yağı, limon yağı, misket limonu yağı, manuka yağı, mercanköşk yağı, mür yağı, mersin yağı, palmarosa yağı, yenibahar yağı, ravensara yağı, biberiye yağı, adaçayı yağı, çay ağacı yağı ve kekik yağı ile iyi karışır. 

Elemi esansiyel yağı ile doğal bir nemlendirici krem yapabilirsiniz. 3 yemek kaşığı balmumu, 1 su bardağı hindistan cevizi yağı ve 1 su bardağı shea yağını benmari usulü eritin. Bu karışımı cam bir kaseye alın. 1 yemek kaşığı E vitamini yağı, 10 damla elemi yağı ve 5 damla lavanta yağını ekleyin. Bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. Bu doğal kremi, temiz kavanoza alın ve serin, kuru bir yerde saklayın.

Elemi Yağı ile Yapılan Tedaviler

Solunum yolu enfeksiyonları, kronik öksürükler, yorgunluk, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde elemi esansiyel yağı kullanabilirsiniz. Ayrıca strese bağlı bronşiyal hastalıklar, kas yorgunluğu, bulaşıcı cilt hastalıkları, yaralar, kesikler için de bu esansiyel yağı kullanabilirsiniz.

Elemi Yağı Hakkında Merak Edilenler

Cilt bakım ürünlerinde popüler bir bileşen olarak elemi esansiyel yağlarına aşina olabilirsiniz. Cildi iyileştirmek ve yenilemek için sıkça kullanılan bir yöntem olmasına rağmen, yapabileceği tek şey bu değildir. 

Elemi esansiyel yağının ayrıca bağışıklık sistemi fonksiyonunu arttırdığı, kas ve eklem ağrısını azalttığı, yaraların iyileşme süresini hızlandırdığı ve genel bir sağlık duygusu sağladığı bilinir. Bu şifa maddesi, ilaç dolabınıza mükemmel bir katkı sağlayan çok yönlü bir esansiyel yağdır. İster aromatik ister lokal olarak kullanın, çok çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Elemi esansiyel yağı, elemi ağacı olarak da bilinen canarium luzonicumdan üretilir. Bu ağaç Filipinler’de ortaya çıkmasına rağmen, bugünlerde Brezilya ve Orta Amerika’daki diğer ülkeler artık ekilmektedir. Elemi ağacı, buhur ve mür üreten bitkilerle yakından ilgilidir. Hem buhur hem de mür ile benzer özelliklere sahiptir ancak daha uygun maliyetli bir alternatiftir.

Elemi esansiyel yağı, ağacın reçinesinden buharla damıtılır. Reçine, ağaç yaralandığında doğal olarak serbest kalır. Bu, yapraklar tomurcuklanırken ağacın kabuğuna küçük bir kesik atılır. Elde edilen uçucu yağ berrak veya soluk sarı bir renktedir ve taze ve baharatlı bir narenciye kokusuna sahiptir.

1521’de Magellan’ın Filipinler’i keşfetmesi, elemi reçinesinin Orta Doğu ve Avrupa’ya gelmesini sağladı. Bu süre zarfında bitki adını aldı. Elemi kelimesi, Arapça’da “yukarıda ve aşağıda” anlamına gelir. Bu, reçinenin hem ruhsal hem de fiziksel olarak faydalı olduğu anlamına gelir.

Eski Araplar ve Türkler, derin bir meditatif hal için tütsü olarak elemi bitkisini kullandılar. Benzer şekilde, eski Mısırlılar koruyucu özellikleri nedeniyle mumyalama uygulamalarında kullandılar. Elemi yağı mumya yapma işlemlerinde kullanıldı. 15. yüzyılda, Avrupalılar bu esansiyel yağları muşambalarda, şifalı balsamlarda ve koruyucularda kullandı.

Askerler iyileşmeyi hızlandırmak için elemi reçinesini yaralarına uyguladılar ve elemi reçineleri kırık kemikleri onarmak için kullanıldı. İyileştirici ve canlandırıcı özellikleri nedeniyle kozmetik ve cilt bakım ürünlerine de elemi esansiyel yağı eklendi. Asya’da sıtma hastalığı genellikle elemi ağacının kabuğu ile tedavi edildi ve reçine, genellikle tütsü olarak yakıldı.

Günümüzde, elemi esansiyel yağı tütsü, sabun ve kozmetikler için parfüm sabitleyici olarak ve bazen yiyecek ve içeceklerin tadını arttırmak için kullanılır.

Elemi esansiyel yağı, özellikle hassas cildiniz varsa, tahrişler gibi olumsuz cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Her zaman uygun bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş elemi esansiyel yağı kullanın. Elemi esansiyel yağını kesinlikle ağız yoluyla tüketmeyin. Elemi yağının gözlere temas etmesinden kaçının.

Hamileyseniz veya emziriyorsanız, elemi esansiyel yağı kullanmaktan kaçının. Yağı uygulamadan önce daima bir doktora danışın. Kullanmadan önce yağın oksitlenmediğinden emin olun. Aromada veya renkte bir değişiklik hissederseniz, yağın oksitlendiğini bilin. Oksitlenmiş yağın lokal uygulanması cilt reaksiyonlarına neden olur.

Elemi Yağı Fiyatı

Elemi yağı fiyatı 75 TL değerindedir.

Elemi Yağı Satın Al

Elemi yağını aktarlardan ya da internet sitelerinden satın alabilirsiniz.

Elemi Yağı Art De Huile

Elemi yağı Art de Huile markasında satılmamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı