Reklamlar

Selvi Yağı Faydaları

Reklamlar

Selvi yağının sağlığa birçok faydası vardır. Selvi ağacı yağı damar büzücü, antiseptik, antispazmodik, deodorant, idrar söktürücü, hemostatik, hepatik, stiptik, sudorifik, solunum yollarını açan ve bir yatıştırıcı madde görevi gören özellikleriyle oldukça yararlıdır.

Selvi Yağı Nedir?

Selvi esansiyel yağı genel olarak genç selvi dallarının, gövdelerinin ve iğnelerinin buharla damıtılmasıyla elde edilir. Selvi, Cupressus sempervirens bilimsel adını taşıyan iğne yapraklı ve yaprak döken iğneli bir ağacıdır.

Servi yağı, tıbbi özelliklerine katkıda bulunan alfa pinen, beta pinen, alfa-terpinen, bornyl asetat, karen, kampen, cedrol, kadinen, sabinen, mirsen, terpinolen ve linalool gibi bileşenler içerir. Servi ağacı yağında bulunan bu bileşenler genellikle kozmetik ürünlerde kullanılır.

Selvi yağı
Selvi yağı

Selvi Yağı Neye İyi Gelir?

Selvi ağacı sıklıkla mezarlıklarda ve çevresinde sıkça bulunmasına rağmen, bu ağaçtan elde edilen uçucu yağ sizi birçok hastalıktan kurtarabilir. Selvi esansiyel yağının sağlığa birçok faydası vardır.

Reklamlar

Cildi ve kasları sıkılaştırır

Selvi esansiyel yağı diş etlerinizi güçlendirmenize ve vücuttaki kaslarınızı sıkmanıza yardımcı olabilir. Sıkılaştırma ile ilişkili ana işlev bir daralmadır. Bu yüzden selvi yağı diş etlerinizi, cildinizi, kaslarınızı ve saç köklerinizi sıkıştırır. Dişlerin ve saçların dökülmesini önler. Ayrıca sarkmış cildi, sıkılaştırır ve gergin bir görünüm kazandırır.

Yaraları iyileştirir

Selvi yağının antiseptik özellikleri, hem iç hem de dış yaraların tedavisi için iyi bir seçimdir. Antiseptik losyon ve kremlerde yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Bu kalite özellikle selvi uçucu yağında bulunan kampen mevcudiyeti nedeniyledir.

Spazmları tedavi eder

Selvi yağı, her türlü spazmın ve onunla ilişkili problemlerin iyileştirilmesinde yardımcı olur. Solunum sistemindeki spazmları ve bağırsakların yanı sıra uzuvlardaki kas spazmlarını da etkin biçimde rahatlatır. Ayrıca tehlikeli olabilecek konvülsiyonları, kas çekilmelerini, krampları ve spazmodik kolerayı azaltmaya yardımcı olur.

İdrar yollarını uyarır

Selvi yağı hem sık sık idrara çıkmayı sağlar hem de miktar olarak idrara çıkmayı uyarır. Bu, sağlık için oldukça faydalıdır. İdrar yaparken, yağlar idrar hacminin neredeyse yüzde 4’ünü oluşturur. Bu nedenle, vücuttan daha fazla yağ kaybedersiniz. Bu durum kilo vermenize ve vücuttan toksinlerin atılmasına neden olur. Ayrıca ödem atabilir ve daha fit hale gelebilirsiniz.

Reklamlar

İdrarın oynadığı en önemli rol, fazla suyu ve toksinleri vücuttan atmasıdır. Ayrıca, kan basıncını düşürür ve böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur. Kan basıncını düşürmek için kullanılan başlıca ilaçların çoğu, idrara çıkmanın bu yönüne dayanır.

Kan akışını düzenler

Selvi yağı hemostatik hem de styptic bir ajandır. Aşağıdaki iki özellik anlam bakımından benzer olsa da, biraz farklılık gösterir. Hemostatik, kan akışını durdurabilen ve pıhtılaşmasını artırabilen bir ajan anlamına gelirken, styptic, öncelikle kan damarlarının kasılması yoluyla aşırı kan kaybını önlerken büzücü özelliklere sahip olması anlamına gelir. Bu özelliklerin her ikisi de kendi uygulama alanlarında çok önemlidir.

Birisi bol miktarda kanıyorsa, kanın pıhtılaşmasını hızlandırmak ve hayatlarını kurtarmak için ve kan akışını durdurmak için hemostatik bir maddeye ihtiyaçları vardır. Aynı şekilde, büzücü vee styptic olmak farklı bir şekilde yardımcı olur. Diş etlerinin, kıl foliküllerinin, kasların, derinin ve kan damarlarının büzülmesini sağlar, böylece kan damarlarından kan akışını uyarır. 

Solunum sistemini rahatlatır

Selvi yağı, solunum sistemini güçlendirir ve akciğerlerin verimini arttırır. Solunum yolları ve akciğerlerinde biriken balgamın giderilmesine yardımcı olur. Bu şekilde, tıkanıklığı giderir ve biri öksürük ve soğuk algınlığı çekiyorsa nefes almayı kolaylaştırır.

Terlemeyi destekler

Selvi esansiyel yağı çok güçlü bir sudorific madde olarak kabul edilir. Sudorific bir madde terleme veya terlemeye neden olabilecek bir şeydir. Periyodik terleme daha hafif, daha formda hissetmenizi sağlar ve toksinlerin, aşırı tuzun ve suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu, sivilce ve diğer cilt hastalıklarını sizden uzak tutarken cilt gözeneklerinin yanı sıra ter ve sebum bezlerini açar.

Kötü kokuyu ortadan kaldırır

Selvi yağı, benzer bir doğal ve farklı aroması olan sentetik deodorantların yerini kolayca alabilen baharatlı ve erkeksi bir kokuya sahiptir.

Karaciğer sağlığını korur

Selvi yağı karaciğer için iyidir. Aynı zamanda karaciğeri çeşitli enfeksiyonlara yakalanmaktan da korur.

Stresi azaltır

Selvi yağı genel olarak bir aromaterapi yağıdır. Sinir stresini ve kaygılarını hafifleterek hem zihin hem de vücut üzerinde sakinleştirici, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etki sağlar. Ayrıca öfke veya üzüntü durumunda mutluuluk hissi uyandırır. Bu özellik, ciddi bir şok, travma veya yaşamda büyük bir aksama yaşayan insanların sakinleştirilmesine yardımcı olabilir.

Selvi Yağı
Selvi Yağı

Selvi Yağı Cilde Faydaları

Kesikleri hızlı bir şekilde iyileştirmek istiyorsanız, uçucu yağı selvi uygulamayı deneyin. Selvi esansiyel yağındaki antiseptik nitelikler, önemli bir bileşen olan kampen varlığından kaynaklanmaktadır. Selvi esansiyel yağı hem iç hem de dış yaraları tedavi eder ve enfeksiyonları önler.

2014 yılında yapılan bir araştırmada, selvi esansiyel yağının test bakterilerinin büyümesini engelleyen antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bulundu. Çalışma, selvi yağının ciltte bakteri öldürme kabiliyeti nedeniyle sabun yapımında kozmetik bir bileşen olarak kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, yaraları, sivilceleri, akneleri ve cilt döküntülerini tedavi etmek için kullanılabileceğini gösterdi.

Selvi yağının kan akışını uyarma kabiliyetinden dolayı, varis için bir damar ilacı olarak kullanılır. Örümcek damarları olarak da bilinen varisli damarlar, kan damarlarına veya damarlara basınç uygulandığında meydana gelir. Bu, kan birikmesine ve damarların şişmesine neden olur.

Selvi yağı ayrıca, portakal kabuğu görünümünü, bacaklarda, popoda, midede ve kolların arkasında görünen selülit görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni genellikle ödem, dolaşım eksikliği, zayıf kollajen yapısı ve artan vücut yağıdır. Selvi yağı bir idrar söktürücü olduğu için, vücudun fazla miktarda suyu ve tuzu tutmasını engeller. Bu açıdan detoks etkisi vardır.

Selvi yağı
Selvi yağı

Selvi Yağı Nasıl Kullanılır?

Selvi esansiyel yağlarını kullanmanın birkaç farklı yolu vardır. Selvi esansiyel yağını jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve ardından cildinize uygulayın. Rahatlama ve gevşeme için seyreltilmiş karışımdan birkaç damla sıcak banyo suyunuza ekleyin. Zihninizin gevşemesi için bir difözöre birkaç damla selvi yağı damlatın ve havaya buhar olarak dağıtın. Ev yapımı sabun ve deodorantlara selvi yağı ekleyin.

Muhtemelen bildiğiniz gibi, esans yağları saf haliyle kullanılmaz. Ancak her zamanki gibi istisnalar var. Örneğin, saf selvi yağı sivilcelere, siyah noktalara, başka bir sivilce döküntülerine, yaralara, kesiklere ve siğillere uygulanabilir.

Selvi esansiyel yağı hamilelik sırasında kullanılması tavsiye edilmez. Selvi yağını kullanmadan önce mutlaka alerji testi yaptırmalı ve bir doktora danışmalısınız.

Selvi yağı
Selvi yağı

Selvi Yağı Saça Faydaları

Çoğu esansiyel yağlar gibi, selvi esansiyel yağını da bir bitkisel şampuana eklediğinizde saçlarınıza sağlık kazandırır. Selvi esansiyel yağı ile kan akışını uyarmaya yardımcı olmak için saç derinize masaj yapın. Bu masaj, saç köklerinize yaşamsal besin ve minerallerin geçmesine yardımcı olur, saçınızı içten güçlendirmenin ve beslemenin yanı sıra saç dökülmesini önler.

Bu esansiyel yağ aynı zamanda doğal antiseptik özelliklere sahiptir. Bu nedenle saçınızı ve saç derinizi temiz tutar ve saç derisinde bakteri barındırmaz. Selvi yağı, saç derisi yüzeyinde oluşabilecek iltihaplanmayı hafifletir ve önler. Üstelik kepek oluşumunu da engeller. 

Bu yağ aynı zamanda doğal antioksidanlar bakımından da zengindir, bu nedenle aşırı kimyasal işlem kullanımıyla ortaya çıkabilecek serbest radikal moleküllerin yok edilmesine ve saç derinizin rahatlatılmasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Serbest radikaller bir kez tetiklendiklerinde, vücudumuzdaki hücrelere zincir reaksiyonu gibi bir hasara neden olabilirler ve hatta hücre dejenerasyonuna yol açabilirler. Bu nedenle yaşlanma sürecini oldukça sert bir şekilde hızlandırır. Böylece, herhangi bir zarar vermeden onları etkin bir şekilde yok ederek yaşlanma sürecini veya en azından yaşlanma sürecinin belirtilerini biraz yavaşlatmaya yardımcı olabilirsiniz.

Selvi Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Yüz için selvi yağı kullanmanın en uygun yollarından biri, onu ev yapımı kozmetiklerin içine eklemektir. Yüz maskesi, doğal kremler, losyonlar ve tonikler olabilir. Ev yapımı kozmetik ürünlerin içine 3 damla selvi yağı damlattıktan sonra kullanabilirsiniz.

Selvi Yağı İle Nemlendirici Yüz Maskesi Tarifi

Uçucu yağları doğal bitkisel yağlarla karıştırmak iyidir. Yani, 3 damla selvi yağını, 1 yemek kaşığı bitkisel yağ ile karıştırabilirsiniz. Elde edilen yağ karışımı hem gündüz hem gece kremi yerine kullanabilirsiniz. Bu yağ karışımını cildinize uygulayın ve 1 saat bekleyin. Daha sonra cildinizi ılık suyla ve doğal bir sabunla yıkayın. Ardından nemlendirici uygulamayı unutmayın.

Selvi Yağı İle Gece Serumu Tarifi

Ev yapımı gece serumlarının en sevdiğim yanı, cildimin ihtiyacına göre uyarlayabilmemdir. Daha temiz bir cilt hayal ediyorsanız, 60 gram tamanu yağı, 12 damla selvi yağı, 12 damla ylang ylang esansiyel yağı ve 6 damla vetiver yağını bir cam kasede karıştırın. Tamanu yağı, cilt tonunu eşitlemek, sivilceleri yok etmek için mükemmel bir şifadır. 

Ylang ylang, cilt için mükemmel bir stres gidericidir ve yağı kontrol eder. Sonunda dengeleyici özellikleri nedeniyle vetiver yağını ekledim. Serumunuzu renkli ve sızdırmaz bir kapta saklayın ve her gece yeni yıkanmış, makyajsız cildinize uygulayın.

Selvi Yağı İle Yüz Misti Tarifi

Bu yüz misti, yağlı ciltteki sebumu dengelerken aynı zamanda cildi nemli tutar. 90 gram gül suyu ile 9 damla selvi yağını temiz bir sprey şişesine alın. Esansiyel yağlar suyla iyi karışmaz, bu nedenle cildinize uygulamadan önce bu yüz mistini iyice çalkalayın. 

Selvi Yağı ile Saç Bakımı Maskeleri

Selvi esansiyel yağı, genellikle kişisel bakım ve şampuan ürünlerindeki antimikrobiyal özellikleri için kullanılır. Kellikten muzdarip insanlar selvi esansiyel yağı içeren şampuanlar kullanırken yeni saçlar çıktığını fark ederler. Araştırmacılar, selvi yağının saç köklerindeki hasarlı hücreleri iyileştirebildiğini ve yeni saçların çıkmasını sağladığını gösteriyor. 

Yeni saçların çıkmasını teşvik etmek için, saç derinize birkaç damla selvi esansiyel yağı ve argan yağı karışımı uygulayın. Dolaşımı ve emilimi arttırmak için bu karışımla saç derisine masaj yapın. 3 saat kadar bekleyin. Daha sonra şampuan ve ılık suyla saçlarınızı durulayın.

Selvi Yağı Hakkında Merak Edilenler

Selvi yağı genel olarak misket limonu yağı, portakal yağı ve limon yağı gibi tüm turunçgillerin esansiyel yağları ile karıştırılabilir. Ayrıca ardıç yağı, nane yağı, bergamot yağı, misk adaçayı yağı, buhur yağı, lavanta yağı, mercanköşk yağı, çam yağı, biberiye yağı ve sandal ağacı esansiyel yağları ile mükemmel karışımlar oluşturur.

Selvi esansiyel yağı kullanımı konusunda aktif bir uyarı yoktur ancak hamilelik sırasında kaçınılması gerekir. Genellikle uçucu yağların güvenli olduğu düşünülür, çünkü doğaldır. Esansiyel yağların çok çeşitli yararları olmasına rağmen, yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilirler. Daha önce de belirtildiği gibi, selvi yağı da dahil olmak üzere çoğu esansiyel yağı kesinlikle tüketmeyin yalnızca bölgesel olarak kullanın. 

Bir doktor tarafından önerilmedikçe bebekler, küçük çocuklar veya evcil hayvanlar için uçucu yağlar kullanmaktan da kaçınmalısınız. Uçucu yağları halka açık yerlerde dağıtmayın. Selvi esansiyel yağının birçok sağlık yararı ve faydalı tıbbi özelliği vardır. Her zaman olduğu gibi, cildinize esansiyel yağ uygularken veya herhangi bir rahatsızlığı tedavi etmek için kullanırken dikkatli olmanız önemlidir. 

Selvi Yağı Fiyatı

Selvi esansiyel yağı piyasada 10 TL ile 20 TL arasında satışa sunulmaktadır.

Cypress Oil Nedir?

Cypress bitkisinin adı, mitolojik tanrı Apollo tarafından selvi ağacına dönüştürülen Cyparissus’tan gelmektedir. Selvi yağı yani cypress oil, birçok farklı özelliğiyle büyük bir şifa kaynağıdır.

Cypress Yağı Faydaları

Selvi esansiyel yağı genel olarak terlemeyi uyarmaya ek olarak, aşırı terlemeyi, ağır adet kanamasını ve kanamayı engeller. Anti-romatizmal ve anti-artritiktir, bu nedenle varisli damar, selülit, astım, bronşit ve ishal tedavisinde de kullanılabilir.

Selvi Yağı Nasıl Yapılır?

Selvi yağını elde etmek ve yapmak için genellikle endüstriyel makineler kullanılır. Bu açıdan selvi esansiyel yağını evde yapmak mümkün değildir.

Nereden Selvi Yağı Satın Alınır?

Selvi yağını güvenilir internet sitelerinden ya da aktarlardan satın alabilirsiniz.

Reklamlar

Selma Ulusoy

7 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
selin

içerisinde karen, kampen, cedrol ve daha birçok bileşen içeren selvi yağının faydaları saymakla bitmez. Selvi ağacından elde edilen bu yağ, cildi ve kası sıkılaştırıcı özelliğe sahip. Bunun yanında bir de yaraları iyileştirici bir yapısı var. selvi yağı zaten antiseptik losyon ve krem ürünleri içerisinde sıklıkla yer edinen bir yağ çeşidi. İçinde buluna kampen bileşeni sayesinde yaraları tedavi edebilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x