Bilgisayar Kilitlenme Nedenleri
Çalışma ya da oyun oynama esnasında bilgisayar kilitlenme nedenleri sorguladığımız durumlar arasında yer alabilir. Bilgisayarların aniden donması ve herhangi bir işlem yapılamayacak durumda olması halini gidermek için farklı yöntemler izlenebilir. Bu aşamada da bilgisayarın yeniden sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanabilir. Farklı nedenlerden ötürü bilgisayarın işlevsiz hale gelmesi için değişik yöntemleri kullanmak mümkün olmaktadır.
Bilgisayarın sık sık kilitlenmeye başlaması sinirleri geren ve fazlasıyla can sıkan bir durumdur. İşletim sisteminin çökmesiyle birlikte herhangi bir işlemin kaydedilmesi durumu yaşanabilir. Bu yüzden zaman kaybı yaşamadan sorunun nedenini bularak çözüme kavuşturmak istenebilir. Farklı nedenlerden ötürü bilgisayarın kilitlendiği bilinmeli ve bu yüzden kapsamlı bir inceleme işlemi de gerçekleştirilmelidir.
Ram Sorunları
Bilgisayarın etkili bir performans sağlamasında RAM bellekleri etkilidir. Ancak bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında da yer alabilir. Her türlü bilgi RAM içerisinde depolandığından dolayı bu öğede görülen sorunlar da işletim sisteminin çökmesine neden olabilir. Ancak bu kilitlenme sorunu RAM kaynaklıysa rahatlıkla anlaşılabilir. RAM odaklı kilitlenmeler oluştuğunda ekranda “Fatal Exception” yazısı ortaya çıkacaktır. Genel olarak bu ibareyi görebilmek mümkün olsa da farklı türlerde de bir durum ortaya çıkabilir.
PC RAM odaklı bir sorun olup olmadığı rahatlıkla kontrol edilebilir. Bunun için ücretsiz olan MemTest86 programı kullanarak, RAM sorunlarına dair fikir sahibi olunabilir.
- Ayrıca Bakınız: Ram Hatası Nasıl Düzeltilir?
Sürücü Problemleri
Bilgisayarların sürücülerinin yüklenmemiş olması ya da yanlış yükleme durumları da bu tip sorunlara yol açmaktadır. Bilgisayar kilitlenme nedenleri konusunda bu neden de araştırılmalıdır. Bunun için Aygıt Yöneticisi kullanılmalı ve buradaki her bir sürücü kontrol edilmelidir. Özellikle yanında ünlem işareti bulunan sürücülerin bakılmasında fayda vardır. Mavi ekran hatasında da aynı tip bir harekete geçilmekte ve donanımların denetlenmesi işlemi uygulanmalıdır. Bu sayede sorun giderilebilecek ve bilgisayarın kilitlenme problemi aşılacaktır.
Sabit Diskin Ömrünü Tamamlaması
Sabit diske bağlı olarak da bilgisayar problemleri ortaya çıkabilir. Sabit diskin türü ne olursa olsun bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında yer alabilir. Belli başlı dosyaları açarken bu yönde bir kilitlenme hali yaşanıyorsa sorunun sabit disk kaynaklı olduğu bilinmelidir. Böylelikle de dosya sistemi hata kontrolü yapılmalı ve gerekli neticeler de elde edilmelidir.
Sabit diskte sorun oluşması kendini belli edecektir. Bu tip sorunların görülmesiyle beraber cihazların içerisinden yüksek sesler duyulabilecektir. Bu seslerin ortaya çıkmasıyla beraber yedekleme işlemleri de gerçekleştirilebilecektir.
Aşırı Isınma
Bilgisayarlar aşırı ısınmadan ötürü de kapanabilir. Aynı zamanda da uzun süre boyunca sıcak ortamlarda kalan bilgisayarlarda dönüşü olmayan hasarlar da ortaya çıkabilir. Bu şekilde bir durumun oluşması halinde de bilgisayar otomatik olarak kendini kapatacak ve işletim sistemini çökertecektir.
Aşırı ısınma bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tip bir durum yaşandığında fanların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Aynı zamanda da heatsink kısımları da kontrol edilmelidir. Aşırı ısınmayı engellemek adına bilgisayarın yakınında battaniye gibi eşyaları bulundurmamak da önemli hususlar arasında yer almaktadır.
Zararlı Yazılımlar
Bilgisayarların çalışmasını zararlı yazılımlar ve virüsler ciddi oranda etkileyebilir. Sistemin kilitlenmesi hatta çökmesi gibi bir durumu yaşatabilir. Bu tip durumların önüne geçmek ya da virüslerden kaynaklanmadığını anlamak için antivirüs programlarını kullanmakta fayda vardır. Bu programlar yardımıyla tarama yaparak, bilgisayardaki tüm zararlı yazılımları tespit etmek gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Temizleme işlemleri de gerçekleştirilerek bilgisayarın kilitlenmesinin bundan dolayı ortaya çıkıp çıkmadığını görebilmek mümkün hale gelebilecek bir durum olacaktır.
Kayıt Defteri Problemleri
İşletim sistemi içerisinde tüm programların bilgileri yer almaktadır. Bu bilgiler Registry adı verilen Kayıt Defteri adlı veritabanı içerisinde yer almaktadır. Zaman zaman bu kısımdaki yapılandırma hataları da sorun yaratabilir. Yanlış ayarlamalar ve yanlış yapılandırmalar nedeniyle işletim sisteminin çökmesi gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bundan dolayı da Kayıt Defteri kısmının temiz ve düzenli bir şekilde kullanılması gerektiği önerilmektedir.
Kayıt Defteri de bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında yer almaktadır. Kayıt Defteri ayarlarında görülen sorunlar ya da burada ortaya çıkan hasarlar nedeniyle düzeltme seçeneği de oldukça kolay olacaktır. BU sorunu ortadan kaldırmak için Sistem Geri Yükleme kullanılmalıdır. Sistemin istenen tarih ve saate geri döndürülmesiyle beraber bu yönde bir sonuç ortaya çıkacaktır. Ancak bu sorunun hangi tarihte kaynaklandığı hakkında bir fikrin olmaması hali de işletim sistemini tamamen sıfırlamak ve formatla sorunu çözmek manasına gelecektir. Bu sayede her bir kilitlenme sorununun önüne geçebilecek bir durum ortaya çıkacaktır.
Güç Sorunları
Bilgisayarın güç kaynağında herhangi bir sorun olması ya da gücün yetersiz bir biçimde gelmesi de bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında sayılmaktadır. Elektrik prizlerinde görülen basit bir durum bile kilitlenme nedeni olabilir. Bunu anlamak için kişisel bilgisayarları farklı bir odaya taşımak ve oradaki prizleri denemek olacaktır. Böylelikle sorunun enerji odaklı olup olmadığını görebilmek de bir hayli kolay halde olacaktır.
Bilgisayar Kilitlenme Sorunu Nasıl Giderilir?
Bilgisayarların kilitlenme durumları farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Zaman zaman her kullanıcı bu şekilde bir durum yaşayabilir. Bilgisayar kilitlenme nedenleri konusunda sistemi sıfırlamak ya da baştan kurmak bile işe yaramayabilir. Bu yüzden bu yöndeki sorunlara karşı olarak ciddi bir tavır içerisine girmek oldukça önemli bir konu olmalıdır.
İnternet dosyalarında sorun yaşanması hali bu gezinti evresinde sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Tarayıcı dışındaki uygulamaları da etkileyerek kilitlenme gibi durumları meydana getirebilir. Bu yüzden belirli aralıklarla çerezlerin temizlenmesinde fayda vardır.
İşletim sistemine gereğinden fazla program yüklenmesi de sorunları beraberinde getirecek bir durumdur. Bu yüzden kilitlenme sorunu riski de bariz bir biçimde artacaktır. Bu sürecin içinde olmamak için Denetim Masası penceresinden Programlar ve Özellikler bölümüne girmekte fayda vardır. Sonrasında da programlar incelenmeli ve kullanılmayan tüm yazılımlar kaldırılmalıdır.
Bilgisayarda birden fazla programı aynı anda çalıştırmak da sorun yaratabilir. Bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında bu tip bir durum da yer almaktadır. Sistem hatalarının ortaya çıkmaması için sadece gerek duyulan programların açık olmasında her zaman fayda vardır.
İşletim sisteminin güncellemelerini ve yamalarını güvenli yerlerden temin etmekte de fayda vardır. Aksi takdirde kilitlenme durumu kaçınılmaz bir hal alacaktır.
Bilgisayarla entegre biçimde kullanılan diğer cihazlar da bilgisayar kilitlenme nedenleri arasında sayılabilir. Yazıcı, tarayıcı, kart okuyucu, akıllı telefonlar, PDA, fotoğraf makineleri ve video kayıt cihazları bilgisayarda işlem yapamama nedenleri arasında sayılabilir.
Bilgisayarın havalandırma kısımlarının kapalı olması da performans sorunlarına neden olacaktır. Sistemin ısınması performansı olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden işlemci yavaş çalışacak ve bilgisayarın kilitlenmesi durumu da ortaya çıkacaktır.
Virüsler ve zararlı yazılımlar da bilgisayarın kilitlenme nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tip bir sürece girmek için bilgisayarı taramak ve zararlı yazılımları ortadan kaldırmak da gerekebilir.
Yavaş performans, donma ve bilgisayar kilitlenme nedenleri BIOS ayarlarından da kaynaklanan bir durum olabilir. Bu yüzden BIOS kısmını ve Yonga setini her zaman güncel tutmakta fayda olduğu bilgisayar kullanıcılarına belirtilen bir husustur.
- İlginizi çekebilir: Chrome Silinen Geçmişi Geri Getirme
- YouTube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz.