Bacaklarda Batık Nasıl Geçer? Batık Gideren Yöntemler

27.04.2020
206
Bacaklarda Batık Nasıl Geçer? Batık Gideren Yöntemler
Modelistlik Kursu

Bacaklarda batık, tüy dökücü kremler ve her türlü tüy dökücü yöntem sonucu bacaklarda ortaya çıkan estetiği ve görüntüyü bozan durumlara batık adı verilir. Önlemi alınmadığı taktirde lekeler, kırmızı noktalar, yaralar ve sivilcelerin oluşmasına neden olabilir.

Bacaklarda batık

Bacaklardaki batıklarda uygulayacağınız evde çözüm önerileri ile bu sorundan kurtulmanız mümkündür. Bu yazımızda sizlere, bacaklarda batıklar nasıl geçer, bacaklardaki batıklar için bitkisel çözümler hakkında bilgiler paylaşacağız. İlk olarak batık nedir ve bacaklarda batık neden oluşur sorularına cevap arayalım.

Batık Nedir, Batık Neden Oluşur?

İstenmeyen tüylerin uzaklaştırılması amacıyla yapılan yöntemler, cilt bakımı tipi ve tüy yapısına göre batık tüyler oluşturmaktadır. Batık, halk arasındaki adıyla kıl dönmesidir. Kısa tüyün üzerinde deri kaplanmış gibi bir görüntüsü olan batık tüy, derinin altından siyah bir şekilde görünmektedir. Kıl kökünün direkt olarak içerde kalması ya da çıkıp kıvrılarak içeride büyümesi şeklinde gelişen batık, tüy yapısı kıvrık olan kişilerde daha sık görülür. Batıklar bacakların her bölgesinde oluşabileceği gibi genellikle kıvrım yerlerinde ve pantolon ve çoraba sürten yerlerde daha fazla rastlanır. En fazla batık görülen yerler, diz kapağı önü, arkası, bilek ya da kasık bölgeleridir.

Batıklar her türlü tüy giderme yöntemleri sonrası görülür. Epilatör ya da jilet ile yapılan tüy giderme işlemleri sonrası görülebileceği gibi ağda ve sir sonrası da görülebilir. Jiletle yapılan tüy giderme işlemi sırasında tüy kökünden alınmayıp, kıl kökü içerde kalır ve ölü deri üzerinde bir tabaka oluşturur bunun sonucu olarak da batık oluşur. Epilatörler ise tüyleri farklı yönlere doğru çekerek tüylerin kırılmasını sağlar ve tüy kökü içerde kalır. Yine jilet yönteminde olduğu gibi ölü deri üzerini kapatarak batığa sebebiyet verir.

Ağda ya da sir yönteminde ise durum biraz daha farklıdır. Bu iki yöntemde tüyler kökünden alınmaktadır. Hatta bir miktar ölü deri de bununla birlikte gider. Ancak, kılların çıkması aşamasında aşırı nemsiz kalan deri kurur. Pul pul dökülen deri gözenekleri tıkar ve kılın içerde hapsolmasına neden olur. Bu nedenledir ki, kuru ciltler batık oluşumuna daha yatkındır. Tam da bu nedenle kuru ciltlerin daha fazla nemlendirilmesi ve peeling yapılmasının önemi büyüktür. Ölü derilerle birlikte kir ve mikroplarda gözenelere girer ve burada iltihaplanmalara neden olur. Kırmızılaşan kıl kökleri apse ya da çıbana dönmeye başlar.

Batık ya da diğer adı ile kıl dönmesi genetik yatkınlıkla da alakalıdır. Ailesinde bu durumu yaşayanlarda oluşma olasılığı daha fazladır. Bununla birlikte cımbızla alma, yolma, koparma gibi sebeplerle kırılan kıllar batığa neden olabilir. Kısa kalan kıl bir başka gözeneğe kolayca geri dönebilir ve üzeri ölü deri ile kapanır. Derimiz bu batan kılı farklı bir şekilde algılayarak üzerini kapatmaya ve kendi içine çekerek yok etmeye çalışır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Bacaklarda Batık
Batık Nedir, Batık Neden Oluşur?

Bacaklarda Batık Oluşumu Önleme Yöntemleri

Bacaklarda batıklar nasıl geçer konusuna geçmeden önce isterseniz batık oluşumunu nasıl önleriz. Önce bu konuya değinelim.

  • Jilet ile tüy giderme yapıyorsanız mutlaka uygulama öncesi bölgeyi nemlendirmelisiniz. Tıraş köpüğü ya da sabun da aynı şekilde batık oluşumunu önler. Kısacası jilet ile tüy giderme yönteminde önce bölgeyi nemlendirmelisiniz.
  • Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, tüy giderme yönteminde tüyleri alırken mutlaka tüylerin çıkış yönünün tersine doğru almalısınız. Özellikle jilet ile yapılan tüy giderme yönteminde mutlaka kıvrımlara uyumlu tıraş bıçağı tercih etmelisiniz.
  • Her türlü uygulama sonrası mutlaka bacaklarınızı nemlendirmelisiniz. Biberiye yağı, gül yağı ya da Shea butter yağı batık çıkmasını önleyen en iyi nemlendiricilerdir.
  • Belirli periyotlarda ölü deriler giderilmelidir. Peeling yöntemi ile cildin üst tabakası inceldiğinden, alttan kılın çıkma yolu da açılmış olur. Cildinizin tipine göre haftada bir ya da iki kere peeling yapmalısınız.
  • Her tüy giderme yönteminden sonra batıklarla mücadele ediyorsanız mutlaka bir dermatoloğa gitmelisiniz. Bu tür uygulamalardan sonra kullanılacak antibiyotikli bir kreme ihtiyaç vardır. Bununla birlikte deri üzerindeki ölü deriyi kaldırmak için doktorların verdiği medikal peeling yöntemleri uygulanabilir.
  • Batıklar şişip kırmızı bir renk aldığında mutlaka bir dermatoloğa başvurmalısınız. Kendiniz çeşitli yöntemlerle batıklara müdahale etmeyiniz. Mikrop kapan ve kanayan batık çıkarma yöntemleri sonrası bölgede kalıcı izler oluşabilir.
  • Kılı kökünden alan ağda gibi yöntemlerden sonra mutlaka tüy azaltıcı kremler kullanmalısınız.
  • Peeling yardımıyla batığı çıkardığınızda, bir cımbız vasıtasıyla kılın içeri dönük kısmını çıkarmalısınız ki, tekrardan üzerinin kapanıp içerde kalmasını önleyebilesiniz.
  • Çok sık batık problemi yaşayan kişiler lazer epilasyon ile tüylerden kökünden kurtulabilir. Ayrıca batıklar lazer yardımıyla vücuttan kendi kendine kaybolur.
Bacaklarda Batık Oluşumu Önleme Yöntemleri

Bacaklarda Batıklar Nasıl Geçer?

Bacaklarınızda oluşan batıklardan kurtulmanın en etkili yöntemleri doğal yöntemlerdir. Bacaklardaki batıklardan kurtulmak için ilk denenecek yöntemlerden biri doğal yöntemlerdir. Batıklardan kurtulmanın doğal yöntemleri hakkında biraz bilgi verelim.

Batıkları Gideren Doğal Peeling Tarifleri

  • Kese; cildin kuru olduğu zamanlarda yapılan kese yöntemi en etkili yöntemdir. Bu sayede kıl üzerindeki ince deri kalkar. Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde tahrişler ve buna bağlı olarak kanamalar oluşabilir. Kuru kese yönteminde orta sertlikteki bir kese tercih edilmeli ve biraz ıslatılmalıdır. Cildinize dairesel hareketlerle ve fazla bastırmadan uygulanmalıdır. Haftada 1 gün mutlaka yapılmalı ve kese aynı yere uzun süreli sürtülmemelidir. Bununla birlikte duşta sabun ya da duş jeli ile yapılan kese de yumuşayan ölü derinin giderilmesi konusunda daha az tahriş eder.
  • Ponza taşı; özellikle topuklardaki ölü deriyi uzaklaştırmaya yarayan doğal bir taş olan ponza taşını cilde sürmeden önce mutlaka cildinizi ıslatmalısınız. Bu sayede ölü deri acısız bir şekilde giderilir.
  • Zeytinyağı-şeker peelingi; 2 çorba kaşığı toz şeker ile 1 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırarak, batıklardan başlayarak tüm bacağınıza uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. Bu işlem her gün uygulanabilir.
  • Aspirin; iki adet aspirini toz haline getirip bir çorba kaşığı ılık su işle karıştırın ve üzerine bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı batıkların üzerine sürerek yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Haftada bir kez uygulanabilir.
  • Karbonat; batık kıl sayınıza göre iki ölçü yoğurt ile bir ölçü karbonat karıştırılır. Batıkların üzerine dairesel hareketlerle uygulanır. 15-20 dakika bekledikten sonra önce limon suyu ile yıkayın daha sonra ılık su ile durulayın. Bu uygulamadan sonra mutlaka nemlendirici kullanın.
  • Karbonat; 250 ml su içerisinde 1 çorba kaşığı karbonat eritilir. Pamuk yardımıyla batık üzerine sürülerek iritasyon ve kızarıklığın giderilmesi sağlanır.
  • Karbonat; bir çorba kaşığı yulaf ezmesi ve bir çorba kaşığı karbonatla karıştırılır. Macun haline gelene adar üzerine ılık su eklenir. Batığın üzerine ovarak sürülür ve beş dakika bekledikten sonra durulanır. Batık çıkana kadar sabah-akşam uygulanır.

Bacaklardaki Batıklar İçin Bitkisel Yöntemler

Bacaklardaki batıklardan kurtulmanın en etkili bir diğer yöntemi ise bitkisel yöntemlerdir. Batıklara bitkisel çözüm önerileri ise aşağıdadır;

  • Tuz; bir bardak ılık su içine bir çorba kaşığı tuz ilave edilir ve karıştırılır. Batığın üzerine bir makyaj pamuğu vasıtasıyla uygulanır. Batık çıkana kadar her gün uygulanır.
  • Çay ağacı yağı; bir pamuğun üzerine birkaç damla çay ağacı yağı damlatılır. Batığın üzerine hem ovarak hem sürterek uygulanır. Batık çıkana kadar haftada 2-3 kez bu uygulama yapılır.
  • Elma sirkesi; elma sirkesine batırılmış bir pamuğu batığın üzerine uygulayın. Batık kendiliğinden çıkana kadar gün içinde aralıklarla uygulanabilir.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra, Aspirin Limon Maskesi adlı yazımızı da okumayı unutmayın.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

  1. ezgi dedi ki:

    Genel olarak bacaklardaki tüylerden kurtulduktan sonra oluşan batıklar çok rahatsız edici olabiliyor. Bazı batıklar küçük bazıları da büyük olabiliyor. Büyük olan batık tedavisini kesinlikle bir uzman doktor yardımı ile çözmek gerek. Küçük batıkları ise evde tek başınıza da halledebilirsiniz bir cımbız ve zeytinyağı ile. Batık olan yere pamuk yardımı ile zeytinyağı sürün ve bir süre bekleyin. Ardından yumuşayan cilt üzerinde batık kendini çıkarabilir ya da bir cımbız yardımı ile çekebilirsiniz.