Göz Altı Morlukları Nedir, Neden Oluşur?

03.01.2022
1.316
Göz Altı Morlukları Nedir, Neden Oluşur?
Modelistlik Kursu

Göz altı morlukları, bir tür purpurik olarak sınıflandırılan bir tür fokal lezyondur. Konjonktiva ve kornea çevresindeki kılcal damarlardan gelen kanın yırtılarak bu bölgeye sızmasının neden olduğu fokal vücut lezyonlarıdır.

Buz paketleri gibi ısıl işlemler, göz altı morluklarının bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu ısıl işlemler, o bölgedeki morlukların azaltılmasına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Göz altı morlukları, tek bir neden veya kaynaktan kaynaklanan ve her zaman bir arada bulunan bir semptomlar grubu olan fokal vücut lezyonudur. Birçok farklı türde sorunun sonucu olarak ortaya çıkabilirler ve bunlarla ilişkili birçok farklı türde risk faktörüne sahiptirler.

Ayrıca hepatit, lösemi veya HIV enfeksiyonu, sıtma ve Osler-Weber-Rendu sendromu gibi altta yatan bir durumdan da kaynaklanabilir. En sık altmış ile yetmiş yaş arasındaki kadın ve erkeklerde görülmekle birlikte, her yaştaki insanı etkileyebilirler. Ayrıca baş veya yüz bölgesindeki fiziksel travma ile ilişkili olabilirler ve ayrıca konjonktivadaki diş çürükleri veya tümörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilirler. Göz kapağı bölgesinde veya göz kapağı bölgesine travma sonucu da ortaya çıkabilirler. Genellikle ağrısızdırlar ve kan görülmez, ancak ciltte hafif renk değişikliği ve hafif şişlik olabilir. Yaygın kırmızı bir işaret veya daha belirgin mavi-siyah morarma olarak görünebilirler.

Göz Altı Morlukları Belirtileri Nelerdir?

Göz Altı Morlukları Belirtileri Nelerdir?

Göz Altı Morlukları Belirtileri Nelerdir?

Göz altı morluklarının belirtileri arasında kaşıntı, yanma, gözde nemli görünüm, gözden akıntı ve göz çevresinde ağrı sayılabilir.

Göz Altı Morlukları sadece basit morluklar değil, aslında bazen tedavisi zor olan genişleyen bir lezyondur. Oldukça tehlikeli olabilirler ve öncelikli tedavi görmeleri gerekir. Bu tip lezyonlar için uygun tedaviyi almak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Doğru bir teşhisin ardından doktorunuz bu sorunun nedenini belirlemek için biyopsi gibi başka teşhis testleri önerebilir.

Göz Altı Morluğu Nedenleri Nelerdir?

Göz altındaki cilde travma, morluklara neden olabilir. Travma, yüze bir beyzbol veya golf topuyla vurulmayı veya bölgedeki kan damarlarına zarar verecek kadar sert bir şekilde sıkıştırılmayı içerebilir. Çok sert bir yastıkta yan yatarak uyumak bile bütün gece yüzünüze bastırarak göz altı morluklarına neden olabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Göz Altı Morlukları Neden Oluşur?

Gözaltı morlukları, palpebral konjonktival bölgelerde ve o bölgedeki yapıların çevresinde bulunan kırık kılcal damarlardan lokalize kanamadan kaynaklanır. Göz altı morlukları ile ilişkili risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

  • Travma: O bölgede travma meydana geldiğinde kılcal damarların yırtılmasına ve göz altı morluklarına neden olabilir.
  • Ameliyat: O bölgede yapılan bir ameliyatta deri kesildiği ve kılcal damarlar hasar gördüğü için morluklara neden olabilir.
  • Yaralanma: O bölgede bir yaralanma meydana geldikten sonra kişi travma nedeniyle daha fazla sorun yaşayabilir.
  • Kalp krizi: Bir kişi kalp krizi geçirdiğinde, o bölgedeki arterlere ve kılcal yapılara zarar verebilecek ve morarmaya yol açabilecek hafif titreme, mide bulantısı ve muhtemelen yönelim bozukluğu yaşayabilir.
  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığınız varsa veya kan şekeri seviyeleriniz düzenlenmezse, kan damarlarınıza zarar verebilir ve kan basıncının yükselmesine ve o bölgedeki kanamadan kaynaklanan komplikasyonların artmasına neden olabilir. Bu morarmaya neden olabilir.
  • Kulak sorunları: Kulak ağrısı veya kulakla ilgili sorunlar olduğunda, kan akışının kesilmesine ve morarmaya neden olabilir.
  • Kanser: Bir kişi kanserse, o bölgedeki kılcal damarlar ve kan dolaşımı ile ilgili ateş, gece terlemesi, kuru cilt, ateş kabarcıkları ve ciltte kırmızı lekeler gibi semptomlar yaşayabilir.
  • HIV enfeksiyonu: HIV enfeksiyonu ciltte Kaposi sarkomu lezyonlarına neden olabilir ve bu da o bölgede renk değişikliğine veya kızarıklığa neden olur. Kaposi sarkom lezyonlarının da kanama eğilimi vardır. Hemokromatozis o bölgede de morarmaya neden olabilir.
  • Hepatit: Bir kişide Hepatit varsa, o bölgedeki yüksek bilirubin seviyelerinin neden olduğu cildin sararması olan sarılık yaşayabilir.
Göz Altı Morlukları Yaygınlık Durumu Nasıldır?

Göz Altı Morlukları Yaygınlık Durumu Nasıldır?

Göz Altı Morlukları Yaygınlık Durumu Nasıldır?

Göz Altı Morlukları çok yaygın değildir ve genel tıp pratisyenlerinin sınırlı deneyim düzeyi nedeniyle teşhis edilmesi daha zordur. Çoğu tıbbi test, sorun belirli bir süre ilerleyene kadar genellikle göz altı kanamasını tespit edemez. Bununla birlikte, Schirmer testi ve Görsel Uyarılmış Potansiyel testi gibi göz altı kanamasında uygulanabilecek bazı testler vardır. Bu testler, kanamanın nedeninin vasküler bir anormallikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Doktorunuz bölgede doku anormallikleri olup olmadığını belirlemek için kullanılabileceği için biyopsi de önerebilir. Diğer testler arasında kan testi, göz muayenesi, karaciğer fonksiyon testleri ve göğüs röntgeni yer alabilir.

Göz Altı Morlukları veya Palpebral Ekimozlar İçin İlgili İlaçlar ve Tedaviler Nelerdir?

Göz altı morluğuna yönelik tedavilerin çoğu, genellikle teşhis edilmesi ve belirlenmesi zor olan bu spesifik lezyon tipinin altında yatan nedene dayanmaktadır. Genellikle tedaviler, HIV enfeksiyonu gibi morarmaya neden olan altta yatan hastalığa odaklanır ve Kaposi sarkom lezyonları, nedenlerine bağlı olarak farklı şekilde tedavi edilir.

  • ANTİVİRAL TEDAVİ:

Göz altı morluklarını antiviral tedavi ile tedavi ederken, altta yatan HIV veya hepatit B veya C gibi bir viral enfeksiyon olup olmadığını belirlemek önemlidir. Bir enfeksiyon varsa, bazen doktorunuz tarafından spesifik bir antiviral ilaç reçete edilir. Yaygın antiviral ilaç türlerinden bazıları atazanavir/ritonavir, indinavir veya sakinavirdir. Bu antiviral ilaçlar, bu tip lezyonlarda oluşan kızarıklık, ağrı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

İMMUNOSUPRESSİF TEDAVİ

İMMUNOSUPRESSİF TEDAVİ

  • İMMUNOSUPRESSİF TEDAVİ:

Göz altı morarmasının nedeni altta yatan bir enfeksiyon ise, doktorunuz immünosupresif tedavi reçete edebilir. Bu, altta yatan enfeksiyonun etkilerini azaltmaya ve vücudunuzun bu enfeksiyona karşı tüm bağışıklık tepkisini azaltmaya yardımcı olacaktır. İmmünsüpresif tedavinin bazı semptomları arasında gece terlemesi, boğaz ağrısı, öksürük ve yorgunluk bulunur. Bu ilacı kullanırken, diğer enfeksiyon türlerinin sisteminize girmesini önlemek için AIDS ilaçlarını da almak önemlidir.

  • TOPİKAL TERAPİ:

Göz altı morarmasının nedeni bir enfeksiyon veya viral bir enfeksiyon değilse, doktorunuz tarafından topikal tedaviler reçete edilebilir. Bazı yaygın topikal tedavi türleri, kılcal kırılmanın neden olduğu cilt hasarını azaltmaya ve o bölgede yeni kılcal damarların gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olan hidrokinon ve tretinoini içerir. Bu tedavi bazı hastalar için oldukça rahatsız edici olabilir ancak göz altı morluklarının görünümünün azalmasına yardımcı olabilir.

  • LAZER TEDAVİSİ:

Hemanjiomlar gibi belirli göz altı morlukları tedavi edilirken, bu tip lezyonları yok etmek için lazerler kullanılabilir. Bu, bölgede mevcut olan ek kılcal damarların serbest bırakılmasına yardımcı olacaktır. Karbondioksit (CO2) ve darbeli boya lazeri dahil olmak üzere en yaygın olarak kullanılan çeşitli lazer tedavisi türleri vardır.

Bu lazer türlerinin her ikisi de yeni kan damarlarının gelişimini durdurmaya yardımcı olabilir. CO2 lazer bu amaçla kullanılır, çünkü kılcal aktiviteyi azaltmaya ve yeni kan damarlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur, darbeli boya lazeri ise bu bölgede ortaya çıkan yeni kan damarlarını parçalayarak çalışır. Lazer tedavisi çok yaygın değildir ancak uygun eğitim ve kullanım ile göz altı morluklarının tedavisinde son derece etkili olabilir.

İlginizi çekebilir: Hormonal Akne (Sivilce) Nedir

Daha fazla içerik için bizi youtube kanalımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.