VPS ( Sanal Sunucu ) Nedir ?
VPS özel bir sanal sunucu anlamına gelebilmektedir. Detaylı olarak anlatıldığında VPS bir fiziksel sunucunun özel olarak yazılımlar aracılığıyla sanallaştırılarak veya bir fiziksel sunucunun bir bölümünün sanal sunucu haline getirilerek sunulan bir sunucu hizmetidir. Türkçe olarak Sanal sunucu anlamına gelmektedir. İngilizce olarak Virtual Private Server olarak tanımlanabilir. Teknik olarak sanal bir server olarak anlamlandırılır. Bazı kesimlerde VDS ( Virtual Dedicated Server ) veya Cloud Server yani Bulut sunucu olarak adlandırılır.
Bir fiziksel sunucuyu kurmak , yönetmek veya yapılandırmak kişilere zor gelebilir. Bu hizmette tüm bu aksiyonlardan kurtularak tamamen hazır bir sunucu alırsınız. Size sadece yönetmek ve kullanmak kalır.
VPS ( Sanal Sunucu ) Nasıl Çalışır ?
İsminden de ve tanımlamamızdan anlaşılabileceği gibi VPS yani sanal sunucu bir barındırma türüdür. Sanallaştırma yazılımı ile özel olarak yapılandırılarak tıpki fiziksel bir sunucu gibi çalışmaktadır. Tamamiyle fiziksel bir sunucu görevi gerçekleştirebilmektedir.
Sadece size özel kaynaklar ile kullanım sağlama imkanı vermektedir. Ram , işlemci , ram gibi bileşenleri size ayrılmış şekilde kullanım sağlayabilmektesiniz.
Hangi İşletim Sistemleri ve Panel Kurulabilir ?
VPS işletim işletim sistemleri aslında esnektir. Dilediğiniz işletim sistemi kurulabilir. Ancak önerilen işletim sistemleri Server tabanlı olmalıdır. Windows 2008 Server , Windows 2012 Server , Windows 2016 Server ve Windows 2019 Server türevleri kurulabilir.
Ayrıca Linux olarak işletim sistemleride kurulabilir. Freebsd , Centos 5 , Centos 6 , Centos 7 , Centos 8 , Ubuntu ve Debian gibi işletim sistemleri kurulabilir. Önerimiz güncel ve stabil işletim sistemlerinin kurulmasınıdır.
Kontrol paneli olarak her işletim sisteminin desteklediği paneller farklılık göstermektedir. Bu konuda kontrol panellerinin desteklediği işletim sistemleri türevlerini incelemeniz önerilmektedir.
Linux tabanlı işletim sistemleri için cPanel , Plesk , Centos web Panel ( CWP ) veya Cyberpanel kurulabilir.
Windows tabanlı işletim sistemleri için Plesk panel önerilmektedir.
Sanal Sunucu Avantajları Nelerdir ?
1 – Minumum Maliyet : Bir Fiziksel sunucu veya sunucu barındırma ( colocation ) maliyetleri yüksek geliyor ise sizin için en uygun hizmet VPS’dir. Hem donanım arızalarından muaf olursunuz hemde başlangıç için en iyi paylaşımsız hizmeti almış olursunuz.
2 – Hızlı Kurulum : Diğer sunucu hizmetlerine göre en hızlı kuruluma sahiptir . Bazen hazır kurulum paketleri ile dakikalar içerisinde sunucunuza erişmiş olursunuz.
3- Full Yetki : Sunucunuza tıpkı fiziksel sunucuda olduğu gibi full yetkiniz vardır. Linux root ve Windows Administrator yetkisine sahip olabilirsiniz.
4 – Paylaşımsız : Bir paylaşımlı hosting deki gibi paylaşımlı değildir. Size ayrılan kaynak tamamiyle paylaşımsız olmakla birlikte sunucunuzda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Kaynağı full kullanmanız durumunda yükseltme imkanınız olmaktadır ve hesaplarınız askıya alınmamaktadır.
5 – Kolay Özelleştirilebilme : Sunucunuzun disk , ram ve işlemci gibi özelliklerini dilediğiniz gibi yükseltebilir veya düşürebilirsiniz. İstediğiniz özellikte sunucuya sahip olabilirsiniz.
6 – Daha Hızlı : Bir hosting veya reseller paketine göre daha hızlı çalışmakla birlikte daha stabil olabilir. Ayrıca daha yüksek kaynaklara sahiptir.
7 – Daha Güvenli : Bir hosting hesabına veya reseller hesabına göre daha güvenlidir. Paylaşımlı bir alandaki diğer hesapların oluşturacağı tehlikelerden tamamen uzak olursunuz.
Tek dezavantaj olarak yönetim için teknik bilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bununla ilgili arama motorlarında yeterli bilgi yer alabilmektedir.
VPS Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?
Bir VPS satın alırken en çok nelere dikkat etmeniz gereken en büyük özellikler şunlar olmalıdır.
- Firmamın Kurumsal Olması : Belirttiğimiz gibi bir çok sağlayıcı bulunuyor. Bazıları merdiven altı bazılarıda kurumsal olmaktadır. Eğer sorunsuz bir hizmet almak istiyor iseniz firmanın kurumsal olmasına özen göstermeliyiz.
- Destek : Satın aldığınız firmanın desteği iyi olmalıdır. Özellikle bir destek talep formu ve yanıtlar kısa süreli çözümcül olmalıdır.
- Donanım Kalitesi : Satın aldığınız vps sunucunun işlemci modeli yeni model olmalı ve özellikle disk SSD olması gerekmektedir. Bu şekilde daha yüksek performans elde edebilirsiniz.
- Maliyet : Bir sanal sunucuya göre fiyatlandırması yüksek olan veya çok düşük olan firmaları incelerken dikkat etmenizi öneriyoruz. Özellike fiyatı düşük firmalar kurumsal ise satın almanız yarar olmaktadır. Bütçenizi düşünerek satın almanız daha iyi olacaktır.;
- Lokasyon : Her firmanın sağladığı VPS lokasyonu farklılık göstermektedir. Eğer kurumsal bir firma iseniz ülkenize yakın lokasyonu seçmenizde yarar bulunuyor. Türkiye’deki firmalar için Türkiye lokasyon sanal sunucu almanız daha hızlı ve sağlıklı olacaktır.
En İyi ve Kaliteli VPS Sağlayıcıları
Bu konuda belki aklınıza en çok takılan sorulardan biri en iyi ve kaliteli VPS sunucuyu nereden bulabiliriz olabilir.
Türkiye’de ve Dünya’da bir çok VPS sağlayıcısı vardır. Ancak VPS satın alındığında bazı özellikler olması gerekmektedir. Bizim satın aldığımız ve yaptığımız testlerde hizmet kalitesi olarak başarılı olan bir firmayı size ileteceğiz.
Hostixo.com – Fiyat : 9.9$ + KDV
Hostixo iki neden ile şiddetle tavsiye edilmektedir. Firmanın öncelikle fiyatları makuldur. Makul olmasına karşın kaliteli hizmet sunmaktadır.
Kurumsal bir firma olmasıda seçim açısından kolaylaştırmaktadır. Özellike Türkiye lokasyon olması Türkiye’deki kurumsal firmalara yararlı oluyor.
Destek ekibininde yardımsever olarak ve hızlı yanıtlar vermektedir. Firma uygun fiyatlı panel lisanslarıda sağlamaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı bu firmayı öneririz.
Firmanın VPS paketlerini incelemek için aşağıdaki adrese giriş yapabilirsiniz.
vps candır gerisi heyecandır. hosting veya reseller paketi kullanmak yerine VPS kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Gel gör ki yurt dışındaki vps fiyatları çok uygun. Hatta ovh da 3 5 euro ya vps bulabileceğinizi biliyor muydunuz?
muazzam bir paylaşım olmuş elinize sağlık vpn sanal sunucular hakkında okuduğum en kapsamlı paylaşımlar arasında olduğunu düşünüyorum herzaman bu tarz paylaşımları bekliyoruz.