Tarçın Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?

29.04.2020
139
Tarçın Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Tarçın sabun, doğal kokusu ve cildi yumuşak hissettiren dokusu ile harika bir doğal üründür. Peki tarçın sabunu nedir, neye iyi gelir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, evde nasıl yapılır ve cilde faydaları nelerdir merak ediyorsanız yazımıza buyurun…

Tarçın Sabunu Neye İyi Gelir?

Tarçınlı sabun güçlü bir kokuya sahiptir ve soğuk kış günlerini anımsatır. Bu doğal sabun genel olarak birçok müthiş fayda sağlayan ince öğütülmüş tarçın ile yapılır. Bu organik sabun, sivilceye neden olabilecek kirlerin ve toksinlerin ciltten arındırılmasına yardımcı olur. Aşırı yağlı cildi kurutur ve daha sonra cildin yüzeyine kan ve oksijen getirir böylece cilde sağlıklı bir ışıltı verir.

Mutlu bir sabun kuru sabundur. Tarçın özlü sabunun ömrünü uzatmak için, iyi bir ahşap sabunluk üzerine yerleştirin. En iyi sabunluk, bu doğal sabun ile temas etmemesi için fazla suyun boşalmasına izin verecektir. Uzun süreli depolama için, tarçın sabununu banyo dolabı gibi serin ve karanlık bir yerde koyu bir kağıt torbada saklayın veya havlu dolabının içine saklarsanız, havlularınız tarçın gibi taze kokar.

Bu doğal sabun diğer ticari sıvı vücut yıkama jelleri ile hızlı bir şekilde karşılaştırıldığında, tek bir sabunun eşit fiyatlı bir şişe sıvı vücut yıkama jelinden daha uzun süre dayanacağını ortaya çıkaracaktır. Düzgün bir şekilde muhafaza edilen bu organik sabun, ortalama bir insan için iki ay yetecektir.

Bu doğal sabun ciltteki akneleri ve sivilceleri kurutur. Ciltteki koyu lekeleri, güneş lekelerini, beyaz lekeleri tamamen yok eder. Cilt tahrişini yatıştırır ve cildi sakinleştirir. 

Bunların yanı sıra saç derisindeki tahrişi azaltan ve yatıştıran bu organik sabun, saçların hızlı uzamasını sağlar. Saç derisini derinlemesine temizleyen tarçın özlü sabun, saçların renginin çok hoş bir şekilde açılmasını sağlar.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Tarçın Sabunu

Tarçın Sabunu

Tarçın Sabunu Faydaları

Bu doğal sabunun faydaları nelerdir? Öğrenmek ister misiniz? O zaman okumaya devam edin.

Akne, Sivilce ve Koyu Lekeleri İyileştirir

Tarçınlı bu harika sabun, yüz ve vücuttaki sivilce ve aknelerden kurtulmaya yardımcı olur. Bu, cildi kurutup dış deri yüzeyine kan ve oksijen getirerek yapılır. Böylece sivilce, akne ve koyu lekeler tamamen tedavi edilir ve yok olur.

Kuru Cildi Yatıştırır

Bu doğal sabun, ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olur ve doğal bir peeling etkisi yaratır. Üstelik bu organik sabun, cilde parlaklık ve esnekliği geri kazandırır. Cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için tarçınlı sabun yaparken içine zeytinyağı ve bal ekleyebilirsiniz.

Cildi Sağlıklı Hale Getirir

Antifungal ve antibakteriyel özellikleri sayesinde, tarçın özlü sabun cildi geliştirmeye ve cildin sağlığını arttırmaya yardımcı olur.

İnce Çizgileri ve Kırışıklıkları Yok Eder

Tarçınlı doğal sabun kan akışını iyileştirir ve oksijen ve kanı cildin dış yüzeyine getirir ve bu da daha sıkı, gergin ve daha dolgun bir cilde neden olur. Böylece ciltteki ince çizgiler ve kırışıklıklar tamamen yok olur.

Cilt Enfeksiyonlarını Önler ve Kesikleri ve Yaraları Tedavi Eder

Bu harika doğal sabun ciltte oluşan yaraları, kesikleri, sıyrıkları ve çizikleri tedavi eder. Ciltteki enfeksiyonları temizleyen bu doğal sabun ayrıca saçkıran tedavisinde de etkilidir. 

Topuk Çatlaklarını Tedavi Eder

Tarçınlı sabunu, zengin antioksidan özellikleri nedeniyle pürüzlü ve kuru cildi yumuşatabilir. Böylece çatlayan topuklarınız pürüzsüz ve yumuşacık hale gelebilir.

Tarçın Sabunu

Tarçın Sabunu

Tarçının Saça Faydaları

Eski zamanlardan beri, tarçın saçları güçlü ve güzel hale getirmek için değerli bir baharat olmuştur. Bu yüzden bu doğal sabun, vücutta kan dolaşımını arttırır. Bu da saç köklerinin ve saç derisinin gerekli beslenmeyi almasını sağlar ve oksijen, güçlü, güzel ve sağlıklı saçlarınız olmasına olanak tanır.

Saçların Hızlı Uzamasını Sağlar

Bu doğal içerikli sabunu, saçlarınıza uyguladığınızda saçınızın çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamasını teşvik edebilir. Saçların daha da hızlı uzamasını isterseniz sabun yaparken içine bal eklemenizi öneriyoruz.

Saç Derisini Temizler

Bu doğal sabun, saç derisini derinlemesine temizler ve saç derisini besler. Üstelik saçlardaki kepeği ve pullanmayı yok eder.

Saçların Rengini Açar

Bu organik sabun, saçlarınızı hoş tarçın kabuğu rengine getirebilir ve saçlarınızın renginin ışıltılı bir şekilde birkaç ton açılmasını sağlayabilir.

Tarçın Sabunu Fiyatı

Bir kalıp tarçın sabununun fiyatı 9 lira ile 30 lira arasında değişir.

Tarçın Sabunu Ne İşe Yarar?

Tarçının tatlı, baharatlı kokusu en sevdiğimiz kış kokularından biridir ama sadece bir kokudan daha fazlasıdır. Tarçın ayrıca, bu sabundaki temel bileşen olarak cildiniz, saçlarınız ve sağlığınız için bol miktarda fayda sağlayan güçlü bir güzellik bileşenidir.

Tarçın, kabuğu üretilen şifalı esansiyel yağlar için bilinen “cinnamomum” ağaç cinsinin iç kabuğundan elde edilen bir baharattır.

Tarçın baharatları, Ayurveda ve Çin tıbbında yüzyıllardır kanser, grip ve hazımsızlık gibi ana rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Tarçın kokulu baharat lif, manganez, kalsiyum ve demir içerir ve birçok yemekte yaygın olarak kullanılır. Çok fazla insanın bilmediği şey, bu kokulu baharatın aynı zamanda birçok cilt, sağlık ve saç problemini tedavi etmek için özelliklere sahip olmasıdır.

Tarçınlı sabun, cildinize fayda sağlayabilecek antimikrobiyal özellikler içerir. Bu mütevazı baharatın, her gün tarçın sabunlarımızı kullanarak cildinizi nasıl arındırıp temizleyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin, böylece pahalı spa ve salon tedavilerine ihtiyacınız olmaz.

Tarçın Sabunu Saça Faydaları

Saç dökülmesi ile başa çıkmak, aramızdaki en kendine güvenen insan için bile stresli bir meseledir. Hem erkekler hem de kadınlar, saç dökülmesi için bir dizi alternatif tedaviyi denediler.

Ballı ve tarçınlı sabun, saç dökülmesini engeller. Yeni saçların çıkması için bu sabunu kullanmak, saç derisini uyarmak içindir. Bu doğals sabun, saç derisinde dolaşımını uyarır ve bu nedenle saç köklerine besin açısından zengin kan akışı sağlar. Besin maddelerinin serbest akışı, saç çıkma döngüsünü uyarmaya ve saçları beslemeye yardımcı olur. 

Yeni saç çıkması ve saç dökülmesini engellemek için bu doğal sabunu kullanmak saçın aniden çıkmasına neden olmamasına rağmen, dolaşımı iyileştirir. Bununla birlikte, gelişmiş dolaşımdan yararlanmak için, saç foliküllerinizin saç dökülmesini durdurmaya yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları tüm önemli vitamin ve minerallerle beslenmesini sağlamak önemlidir.

Tarçın Sabunun Cilde Faydaları

Bu doğal sabun genel olarak yaralar, sıyrıklar, kesikler ve çizikler için antiseptik görevi görür. 

Tarçın sabunu cilt üzerinde kullanıldığında güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve koyu lekeleri iyileştirir. Cilt tonunu eşitler ve cilde aydınlık bir görünüm kazandırır. 

Tarçın sabunu, doğal bir yaşlanma karşıtı üründür. Bu doğal sabun, kırışıklıklara ve ince çizgilere neden olan ve güneş hasarını artıran gelişmiş glikasyon son ürünlerinin üretimini yavaşlatmak için kullanılabilir. Böylece cildiniz daha dolgun ve sıkı hale gelir.

Glikasyon, şeker moleküllerinin vücudumuzdaki proteinlere bağlandığı ve proteinin sertleşmesine ve deforme olmasına neden olan bir süreçtir. Glikasyon, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir ve her türlü sağlık sorununa neden olabilirken, deride kolajen ve elastin söz konusu olduğunda, sonuç kırışıklık ve parlaklık kaybıdır. Glikasyon ayrıca cildi UV maruziyetinden kaynaklanan hasar gibi diğer hasar türlerine daha duyarlı hale getirebilir. Araştırmalar, bu doğal sabunun, bu süreci önemli ölçüde yavaşlatabileceğini göstermiştir.

Ayrıca bu doğal sabun ciltteki fazla yağı giderir. Ciltteki akne ve sivilceleri kurutur ve iyileştirir. 

Tarçınlı Sabunun Kullanımı Nasıldır?

Tarçın sabununu ıslak yüzünüzde, ıslak vücudunuzda ve ıslak saçlarınızda köpürterek ve masaj yaparak uygulayın. Ardından ılık suyla durulayın.

Tarçın Sabunu Nasıl Yapılır?

Saf uçucu yağlar, kakao yağı, doğal renk için kil ve süslemek için bir parça tarçın tozu ile bu doğal sabunu yapabilirsiniz.

Kış mevsiminde, mis gibi kokan tarçınlı salep içeceğini hayal edin. Harika bir kokusu var değil mi? Eğer siz de muhteşem anıları zihninizde canlandırmak istiyorsanız bu muhteşem kokulu esans karışımı ve doğal renklendiricilerden yapılmış doğal sabunu deneyebilirsiniz. Tarçın, zencefil, narenciye, doğal kil ve baharat ile süsleyin. Sabunda ebruli desen oluşturmak da inanılmaz derecede kolaydır.

Tarçın Sabunu

Tarçın Sabunu

Tarçın Sabunu Yapımı

Bu tarif için kullanılan yağlar, bol köpüklü, güzel ve sert bir sabun oluşturur. Ana yağlar zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı olup nemlendirici shea yağı ve hint yağı ile birleştirilir. Kullanılan balmumu ve kakao yağı esansiyel yağ karışımına kendi sıcak kokularını ekler.

Renk için kırmızı kil kullanacağız ve dekorasyon için üstte sadece toz tarçın var. Kokunun kendisi zencefil, limon otu ve tarçın esansiyel yağlarından gelir. 

Başlamadan önce tarçın esansiyel yağı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekir. Sanırım bazı insanlar bir maddenin ‘doğal’ olması nedeniyle zararsız olduğunu varsayıyor. Özellikle bazı uçucu yağlarla doğru değil.

Sabunda, tarçın esansiyel yağı cildi tahriş edici ve hassaslaştırıcı olabilir. Bu, hassas cildi olan kişilerin, özellikle çok fazla kullanırsanız, buna tepki verebileceği anlamına gelir.

İki ana tarçın esansiyel yağı türü vardır ve her ikisi de sadece küçük miktarlarda kullanılmalıdır. Daha yaygın tarçın esansiyel yağı ağacın yapraklarından ve dallarından elde edilir ve derin, baharatlı ve misk kokusuna sahiptir. Diğer tür kabuktan gelir ve daha önce bildiğiniz nefis tarçın gibi kokar. Her ikisi de herhangi bir cilt bakım ürününde % 0,5 veya daha az oranda kullanılmalıdır.

Tarçın kabuğu esansiyel yağını bu tarifte kül suyu gibi dikkatle kullanın. Kullanırken her zaman eldiven giyin ve baş dönmesine neden olabileceğinden doğrudan şişeden solumaktan kaçının. Yanlışlıkla cildinize bir miktar dökülürse derhal temiz su ile durulayın. Kullanmaktan endişe ediyorsanız, tamamen atlayın. Alternatif olarak, tarçın gibi kokan cilt için güvenli bir parfüm yağı yerine kullanabilirsiniz. Yüzde 100 doğal değildirler ancak kullanımı daha kolay olabilir.

Doğal Tarçın Sabunu Tarifi

454 gram sabun yağından altı kalıp sabun çıkar. Bu sabun tarifinin kül suyu ve uçucu yağlarla toplam ağırlığı aslında 580 gramdır. Tarçın esansiyel yağı için kişisel tercihinize göre yukarıda açıklandığı gibi her iki türü de kullanın.

Tarçın esansiyel yağı kullanmak konusunda emin değilseniz endişelenmeyin! Bu karışım yerine tarçın gibi kokan, cilt için güvenli bir parfüm yağı karışımı da kullanabilirsiniz. Doğal değildir ancak sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

Ekipmanlar

Dijital termometre

Dijital mutfak terazisi

El blendırı

Silikon sabun kalıpları

Tahta şiş

Koruyucu gözlük 

Eldiven 

Paslanmaz çelik tencere

Isıya dayanıklı cam kavanoz

Malzemeler 

Kül suyu çözeltisi

  • 70 gram kül suyu veya sodyum hidroksit
  • 125 gram damıtılmış su
  • 1 çay kaşığı kırmızı kil

Katı yağlar

  • 150 gram hindistan cevizi yağı 
  • 70 gram shea yağı 
  • 50 gram kakao yağı 
  • 5 gram balmumu 

Sıvı yağlar

  • 200 gram zeytinyağı 
  • 25 gram hint yağı

Sabun izinden sonra eklenecek malzemeler

  • 1,5 tatlı kaşığı zencefil esansiyel yağı 
  • Yarım çay kaşığı tarçın kabuğu esansiyel yağı 
  • 1 çay kaşığı limon otu esansiyel yağı 

Talimatlar

Sabun yapmaya başlamadan önce her zaman tüm malzemeleri hazırlamanızı ve ölçmenizi tavsiye ederim. Ekipmanınızı hazırlayın. Ayrıca kapalı burunlu ayakkabılar, uzun kollu bir gömlek, koruyucu gözlük ve kauçuk eldivenler giymelisiniz.

  1. Kül suyu çözeltisini hazırlayın

Sabun yapımı kimyadır bu nedenle bu adımın özel dikkate ihtiyacı vardır. Göz koruması ve eldiven taktığınızdan emin olun, kül suyu kristallerini iyi havalandırılmış bir yerde suya dökün. Suyun, ısıya dayanıklı bir cam kavanoza alın ve dikkatli bir şekilde kül suyunu yavaş yavaş ilave edin. Bu işlemi açık havada yapmak en iyisidir. Paslanmaz çelik veya silikon kaşıkla çözünene kadar hemen ve iyice karıştırın. Sonra kırmızı kil tozunu ekleyin ve iyice çözünene kadar tekrar karıştırın. Dışarıda soğumaya bırakın veya soğumasına yardımcı olmak için kül suyu çözeltisinin olduğu cam kavanozu, buz dolu bir küvetin içine yerleştirin. Bunları karıştırdığınızda buhar ve ısı olacaktır bu yüzden hazırlıklı olun.

  1. Katı yağları eritin

Kül suyunu karıştırdıktan hemen sonra katı yağları bir paslanmaz çelik tencereye alın. İşleri hızlandırmak için erirken karıştırın. Çoğunlukla eridikten sonra tavayı ocaktan alın ve son birkaç yağ eriyene kadar karıştırın. Tamamen eridiğinde, esansiyel yağlar hariç tüm sıvı yağları karıştırın.

  1. Sıcaklığı ölçün

Bu tarif için ideal sıcaklık 38 derecedir. Bir termometre ya da daha iyisi bir dijital termometre kullanarak hem kül suyu çözeltisinin hem de yağ karışımının sıcaklığını ölçün. Her iki karışım da ayrı ayrı 38 derece olmalıdır.

  1. Kül suyu çözeltisi ve yağları karıştırın

Sıcaklıklar doğru olduğunda, kül suyunu yavaş yavaş tenceredeki yağ karışımına dökün. El blendırını kapalı olarak kaşık gibi kullanarak sabun hamurunu karıştırın. Ardından birkaç saniye blendırı açın ve hızlı hızlı karıştırın. Sonra el blendırını kapatın ve kaşık gibi kullanarak karıştırmaya devam edin. Sabun hamurunun üzerinde bir iz olana kadar bu işlemi tekrarlayın.

  1. Sabunu dekore edin ve kalıplara dökün

Doğru kıvama ulaştığınızda, esansiyel yağları ekleyin ve hızlı ama iyice karıştırın. Hızlı sertleşir. Sonra sabun hamurunu silikon kalıplara dökün, gerekirse üzerini spatula ile düzleştirin.

Sabun kalıplarının üstünde ebruli deseni oluşturmak için tahta bir şişe ihtiyacınız olacak. Sabununuz yoğun kıvamlı olduğunda çalışmaya başlayabilirsiniz.

Kalıbın bir köşesindeki sabun hamuruna tahta şişi batırın ve bir yay çiziyormuş gibi zigzaglar ve girdaplar çizin. Şişin ucu sadece sabun yüzeyinin hemen altında olmalıdır. Diğer tarafta bitirin ve ardından deseni tekrarlayın ancak tersine ve geriye doğru aynı hareketleri yapın.

Sabunların üzerine toz tarçın serpin ve 48 saat kalıpta bırakın. Bu noktadan sonra sabunlaşma tamamlanır ve onları kalıplardan çıkarabilirsiniz. 

  1. Sabunun kürlenmesini bekleyin ve sabun kalıplarını şık bir şekilde dekore edin

Sabunları, bir kartonun üzerine aralıklı olarak serin. Karanlık ve kuru bir yere koyun. Kullanmadan önce sabunun dört hafta kurumasını bekleyin. Bu işleme ‘kürleme’ denir. Bu süreç içinde sabununuz olması gerektiği gibi kürlenir ve kurur. Böylece kullanmaya hazır hale gelir. 

Dilerseniz bu sabun kalıplarını telis keseler veya kadife keseler ve telis ipinden sicimler ya da kurdeleler ile süsleyerek sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Hatta keselerin üzerine hediye edeceğiniz kişilerin isimlerinin olduğu şık etiketler bile ilave edebilirsiniz. Güle güle kullanın!

Alternatif sabun önerimiz; Vanilya Sabunu

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.