L Sınıfı Araçlar

20.01.2021
961
L Sınıfı Araçlar
Modelistlik Kursu

L3 sınıfı araçlar, L sınıfı kategorisinde bulunan ve 2, 3 veya 4 tekerlekli motorlu araçları sınıflandırmaktadır. Bu nedenle oldukça geniş bir kategoriye hitap eder. Eğer bu sınıf araçlardan bir tanesini almak istiyorsanız, ilk olarak hangi sınıf ehliyete sahip olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

L sınıfı araçlar, 7 kategori halinde ele alınır. Bunların ilk 6’sında azami hız km/s cinsinden 45 kilometredir. L7 kategorisi ise 15 kW’ı geçmeyen araçlardır. Bunlarda silindir kapasitesi ve yolcu sepetine göre tekerlek sayısı değişir.

Bununla beraber gerek L3 sınıfı araçlar, gerekse tüm L sınıfı taşıtlar, hız durumlarından anlaşılacağı üzere yüksek hıza sahip değildir.

HGS sistemi Araç Sınıfları
HGS sistemi Araç Sınıfları

HGS – OGS Araç Sınıfları

Günümüzde araç sınıfları, HGS ve OGS üzerinden geçen araçlar için önem taşır. Zira araç sınıfları farklılaştıkça, ödenen meblağ da farklılaşır. Araç sınıfları güncel olarak şöyledir;

  1. sınıf araçlar: Otomobilleri içine alan bu sınıfın, AKS aralığı 3,20 metrenin aşağısındadır.
  2. sınıf araçlar: Minibüsle 2. sınıf araçlar olarak zikredilmekte olup, 3,20 metre ve üzerinde, 2 AKS sahibi araçlardır.
  3. sınıf araçlar: Yolcu otobüslerinin dâhil olduğu 3. sınıf araçlarda,  dingil sayısı 3’tür.
  4. sınıf araçlar: Kamyonları içine alan 4. sınıf araçlarda, dingil sayısı 4 ya da 5 tanedir.
  5. sınıf araçlar: Treyler ve tırları içine alan 5. sınıf araçlarda, 6 ve üzeri dingil sayısı vardır. Aynı zamanda AKS adedi 6 üzeri olan kamyonla da bu sınıftadır.
  6. sınıf araçlar: Bu sınıfa motorsikletler girer.

Buradan da görüleceği üzere araç sınıfları 6 tane olup, bunlar farklı ücretlere tabidir. Örneğin motorsikletler 6. sınıfta zikredilmekle beraber OGS esnasında 1. sınıf kabul edilir. Otoyollarda ve köprülerde ise ilgili araç ücrenin, hemen hemen yarı miktarını öder.

L1 Araç Sınıfı Nedir?

L1 araç sınıfları, içten yanmalı ve elektrik motorlu araçlara göre farklıdır. Genel azami hız miktarı km/s olarak 45’tir. İçten yanmalı motorlarda silindir kapasitesi 50 santimetre küp olan L1 araç sınıflarının,  elektrik motorlu versiyonlarında nominal güç çıkışı 4kW’ı geçmemektedir. Tekerlekleri ise 2 adettir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

L2 Araç Sınıfı Nedir?

L2 araç sınıfı, L1’e göre yeni bir motor sınıfını da ele alır. Azami hızı değişmeden 45 km/s olarak görülen bu sınıfta kıvılcım ateşlemeli araçların silindi kapasitesi 50 santimetre küptür. İçten yanmalı şekilde çalışan motorlarda azami güç miktarı 4 kW olarak belirlenirken; elektrik motoru nominal güç çıkışı olarak 4 kW’ı geçmez. Tekerlek sayısı ise 3’tür.

L3 Araç Sınıfı Nedir?

Önceki araç sınıflarından farklı olarak L3 araç sınıfı, yolcu sepeti bulunmayan ve iki adet tekerliği olan vasıtalardır. Azami hız sınırı 45 km/s olarak sabit kalan L3 araç sınıfı, içten yanmalı motorlarda 50 santimetre küp silindir kapasitesine sahiptir.

L4 Araç Sınıfı Nedir?

L4 araç sınıfı, L3 motorlardan farklı olarak L4 sınıf, yolcu sepeti bulunduran araçları tanımlar. Ancak tekerlek sayısı değişmez ve iki tekerleklidir. Azami hız sınırı da 45 km/s olarak sabittir. Silindir kapasitesi bakımından 50 santimetre küp oranındadır.

L5 Araç Sınıfı Nedir?

L5 araç sınıfı, simetrik vaziyette konumlandırılmış, üç tekerlek sahibi araçları tanımlar. Azami hız miktarı 45 km/s’dir. 50 santimetre küp silindir kapasitesi bulundurur.

L6 Araç Sınıfı Nedir?

L6 araç sınıfı, elektrik motorlada akü ve yük dâhil olmadan ağırlığı 0,35 ton olan araçlardır.

L7 Araç Sınıfı Nedir?

Azami hız sınırı önceki sınıflarda olduğu gibi 45 km/s olan L6 araç sınıfı, elektrik motoru kullanan vasıtalarda akü haricinde ağırlığı 0,4 ton araçlardır. Ancak yük taşıma söz konusuysa ağırlık 0,55 tona çıkar.

Bizi pinterest ten takip edebilirsiniz. https://tr.pinterest.com/sosyola/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.