O Sınıfı Araçlar

20.01.2021
44
O Sınıfı Araçlar
Modelistlik Kursu

O sınıfı araçlar, günümüzde motorlu ve motorsuz yük taşıma araçlarını ele almaktadır. Bu sınıf, ayrıca özel amaçlı taşıtlar kategorisine de girer.

Bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük taşıma araçlarıdır.

Her taşıt gibi bunları da kullanmak için öncelikle ehliyetinizin bulunması gerekir. Eğer O sınıfı araçlar kullanacaksanız, sahip olduğunu ehliyet, bu kategoriyi destekler nitelikte olmalıdır. Bu sınıfta bulunan araçlar tonlarına göre dört sınıfa ayrılmakta olup, tercih edecek kişilerin duruma karar vermesi şarttır.

O1 Sınıfı Nedir?

O1 Sınıfı
O1 Sınıfı

O1 sınıfı araçlar, O kategorisinin en düşük modelidir.  Ağırlık bakımdan da ufak olan bu araçlar, azami ağırlık bakımından 0,75 tonu geçmez. Motorsuz taşıtlar olup aynı zamanda yük taşıma amacıyla tercih edilir.

O2 Sınıfı Nedir?

O2 Sınıfı Araç
O2 Sınıfı Araç

O2 sınıfı araçlar, kategori bakımdan ikinci sırada bulunan segmenttir. Ağırlık bakımından O1’e nazaran daha yüksek olup, azami ağırlığı 0,75 tonu aşar. Ancak 3,5 tonu geçmeyen vasıtalardır. Yük taşıma aracı kapasitesinde bulunan bu araçlar, motorsuzdur.

O3 Sınıfı Nedir?

O3 Sınıfı araç
O3 Sınıfı araç

O3 sınıfı araçlar, orta sınıfın bir üstü olarak tabir edilen bölümdedir. Oldukça ağır olabilen bu kategori, 3,5 tonu aşan boyutlara sahiptir. Bununla beraber 10 tonu geçmez. Yük taşıma araçları içerisinde motorsuz sınıfa dâhildir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

O4 Sınıfı Nedir?

Tüm sınıflar gibi motorsuz yük taşıma sınıfına giren O4 sınıfı araçlar, O kategorisinde en ileri araçlardır. Azami ağırlık bakımından 10 tonu aşan kapasitesi bulunur.

O Sınıfı Araçlar Ehliyet Gerektirir Mi?

O sınıfı araçlar, bahsettiğimiz üzere motorsuz yük taşıma araçları olup, römork ya da yarı römork şeklindedir. He ne kada önce ehliyet gerektirmediği akıllara getirse de, bunları çeken aracı kullanmak için ehliyet gerekir.

Dolaylı yollardan O sınıfı bir araç kullanmak istiyorsanız, bir ehliyet sahibi olmanız gerekir. Ancak sahip olmanız gereken ehliyet, motorlu aracın sınıfına göre değişir.

O Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

O sınıfı ehliyet nasıl alınır? Bunun için öncelikle römorku ya da yarı römorku hangi araca takacağınızı bilmeniz gerekir. Römorklar yalnızca traktörlere değil, aynı zamanda otomobil, kamyonet, kamyon, çekici ve otobüs şeklinde olabilir.

Ancak ehliyet tipiniz ne olursa olsun, öncelikle bir sürücü kursuna girerek, kayıt olmanız ve O sınıfı araç kullanacağınız motorlu taşıt neyse bunun için alacağınızı belirtmeniz gerekir. Örneğin römorklu otomobil ve kamyonet BE sınıfı, 12000 KG Kadar römorklu kamyon ve çekici C1E, 16+1 kişilik römorklu minibüs D1E, römorklu otobüs ise DE sınıfıdır.

Ardından dersler başlayınca, hiçbir dersi kaçırmamanız elzemdir. Katıldığınız dersler sonucu olacağınız sınav MEB tarafından yapılmakta olup, 50 soruluk test şeklinde düzenlenir. Katılım için her adayın, ilgili meblağı ödemesi gerekir. Sınavda başarılı olma notu 70 olup, 35 ve üzeri doğru olması şartı vardır.

Bu sınavdan başarılı olan adaylar, direksiyon eğitimine başlar. Ardından da Milli Eğitim Bakanlığı, direksiyon sınavı için günlerin duyurusunu yapar. Bir giriş ücreti ödendikten sonra, adaylar ilgili gün sınava alınır.

Direksiyon sınavına her adayın giriş hakkı 4’tür. Sınava girmeyen öğrencilerin, 1 hakkını kullandığı kabul edilir.

Özel Amaçlı Taşıtlar Nelerdir?

Özel amaçlı taşıtlar,

  1. Özel amaçla insan taşıma,
  2. Özel amaçla eşya taşıma,
  3. İtfaiye,
  4. Cankurtaran,
  5. Naklen yayın,
  6. Kayıt,
  7. Kütüphane,
  8. Motorlu karavan,
  9. Zırhlı araç,
  10. Araştırma,
  11. Cenaze araçları,
  12. Hasarlı ya da arızalı, bozuk araçları çekebilmek adına kullanılan araçlar,

Şeklinde ayrılır. Bu kapsamda sadece M ve N tipi araçlar değil; aynı zamanda O sınıfı araçlar da bulunur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.