Araç Arka Cam Rezistans Tamiri Nasıl Yapılır? Buğulanma İçin Çözüm

09.07.2021
178
Araç Arka Cam Rezistans Tamiri Nasıl Yapılır? Buğulanma İçin Çözüm
Modelistlik Kursu

Araç arka camında bulunan rezistans özellikle kış aylarında buğulanma yaşanmasının önüne geçer. Rezistansın bozulması mümkündür. Ancak onarımı da bir o kadar basit bir işlemdir. Piyasada bulunan gümüş sırlı boyalar sayesinde araç arka cam rezistansı kısa bir süre içerisinde onarılabilir ve kış aylarında oluşan buğunun giderilmesi sağlanabilir. İnce bir yapıya sahip olan rezistans telleri kontrolsüz bir şekilde kopmaya maruz kalabilmektedir. Bundan dolayı ise kış aylarında içerideki hava ile dışarıdaki hava dengelenemediğinden dolayı buğu oluşur. Oluşan buğu arkanın gözlenmesine engel olur. Kopan rezistansa küçük bir miktar gümüş sırlı boya sürülmesinin ardından bu problem ortadan kolaylıkla kaldırılabilir ve araç arka camının buğu yapması engellenebilir.

Araç Arka Cam Rezistans Tamiri

Araç Arka Cam Rezistans Tamiri

Arka camda bulunan rezistans tellerinden birinin kopması durumunda piyasada satılan rezistans tamir kiti ya da rezistans tamir seti olarak adlandırılan kit satın alınmalıdır. Şayet kit zaten var ise beş dakika gibi kısa bir süre içerisinde rezistans telinin onarımı yapılabilmektedir. Tamir işlemine başlamak için hangi telin kopuk olduğu tespit edilmelidir. Bunu öğrenmenin en basit yolu ise arka cam buğulu iken rezistansların çalıştırılmasıdır. Çalışan rezistansların etrafındaki buğu ortadan kaybolacakken çalışmayan rezistansın etrafında yer alan buğu kalacaktır. Aynı zamanda hangi rezistans telinin kopuk olduğunu anlamak avometre ya da kontrol kalemi ile de tespit edilebilmektedir. Rezistans tespiti yapıldıktan sonra gümüş sırlı boyayı kopuk olan rezistans telinin üstüne sürmek gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan önce boyanın sürüleceği yüzey iyice temizlenmelidir. Nemli bir bez temizleme işlemini gerçekleştirmek için yeterli olacaktır. Bu noktada temizleme işlemini gerçekleştirirken çok fazla bastırmamak gerekmektedir. İnce bir yapıya sahip olan rezistans telleri bastırmadan dolayı daha fazla zarar görebilir ve diğer tellerin kopması durumu da yaşanabilir. Temizleme işleminin ardından kit içerisinde yer alan ve gümüş sırlı boyanın taşmaması adına üretilen kartonu kopukluk olan yere yerleştirmek gerekmektedir. Ardından kartonun üzerinde bulunan delikten gümüş sırlı boya kopukluk olan yere sürülerek kopukluk giderilir. Kit içerisinden şablon çıkmaması durumunda rezistans telinin altına ve üstüne bant yapıştırılarak da boyanın taşması engellenebilir.

Araç Arka Cam Rezistans Tabiri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Aracın arka camında bulunan rezistansların tamiri yapılırken dikkate alınması gerek bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki gümüş sırlı boyanın kullanımına başlanmadan önce iyice çalkalanması gerektiğidir. Aynı zamanda çalışılacak yüzeyin temiz olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Boyanın uygulanmasının ardından 5 ila 6 saat arasında bir kuruma süreci bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde herhangi bir temasın olmaması ve rezistansın kesinlikle çalıştırılmaması gerekmektedir. Kurumayan gümüş sırlı boya hassas bir yapıya sahip olmaktadır ve çalıştırılması durumunda yapılan işlem boşa gidecektir. Beklemek istemeyen kişiler saç kurutma makinesi kullanarak boyanın daha çabuk bir şekilde kurumasını sağlayabilirler. Dikkate alınması gereken son husus ise kit içerisinden çıkan şablonun yerinden dikkatli bir şekilde sökülmesi gerektiğidir. Yavaşça sökülmeyen şablonlar araç arka camı rezistansının tekrardan kopmasına neden olur.

Arka Cam Rezistansının Çalışmama Nedenleri Nelerdir?

Arka camda bulunan rezistansların çalışmaması 4 farklı ana unsura bağlı olmaktadır. Bu unsurlardan birisi gerçekleşmiş ise araç arka cam rezistansı çalışmaz. Aracın arka kısmında bulunan camdaki rezistansın çalışmaması durumuna etkili olabilecek faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Aracın cam rezistanslarına güç sağlayan sigorta yanmış olabilir,
  • Cam rezistanslarına giden kabloda arıza meydana gelmiş olabilir,
  • Cam rezistanslarına bağlı olan lehim gevşemiş olabilir,
  • Arka cam rezistans tellerinde kopukluk meydana gelmiş olabilir.

Yukarıda sıralanan arızaların hepsi kolay bir şekilde onarılabilmektedir. Ancak arka cam rezistans telleri birden fazla yerden kopmuş ise ve çok fazla kopukluk varsa aracın arka camının tamamen değişmesi gerekmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Arka Cam Rezistansının Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

Arka cam rezistansının çalıştığını anlamak aslında oldukça basittir. Arka cam buğulu iken arka cam rezistanslarını çalışır konuma alınması yeterli olacaktır. Arka camın buğulanacağı bir hava yok ise avometre yardımı ile de rezistansların çalışıp çalışmadığını anlamak mümkün olmaktadır. avometreyi aracın akü kutup başlarına bağlanması gerekmektedir. Araba çalışmıyorken akü başlarından alınan enerjinin 12 Volt seviyelerinde olması gerekmektedir. Ardından aracın çalıştırılması gerekir. Bu noktada avometrenin ekranı üzerindeki değer 14.2 volta ulaşacaktır. Ardından rezistansların çalıştırılması gerekmektedir. Eğer ki rezistansların çalıştırılmasından sonra avometre üzerinde gözlemlenen enerji 13 volta düşmemiş ise aracın arka cam rezistansına bağlı tesisatta sorun var demektir. Sanayiye götürülerek aracın rezistansının bakımı yaptırılabilir ya da rezistans tellerinde kopukluk olması durumunda gümüş sırlı boya ile onarım yapılabilir.

Araç Arka Camında Bulunan Çizgiler Ne İşe Yarar

Aracın arka camında yatay biçimde birbirine paralel olarak konumlandırılmış çizgiler aracın arka camının buğu yapması durumunda oluşan buğun ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu sayede sürücüler aracın kontrolünü daha rahat bir şekilde sağlar ve daha güvenli bir sürüş geçirirler. Arka camın buğu yapması durumunda araç içerisinde yer alan ve arka rezistansların çalışmasını sağlayan düğmeye basılması halinde kısa bir üre içerisinde arka camda oluşan buğu çözülür ve sürücünün arkasını görebilmesine imkân sağlar.

İlginizi Çekebilir: Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

Cam Rezistansı Nasıl Bozulur?

Cam rezistansları genelde arıza yapmadan çalışırlar. Bazı özel durumlarda arıza yapabilmektedirler. Bu özel durumlardan bir tanesi ise şarj dinamosunun bozulmasından kaynaklanmaktadır. Şarj dinamosu bozulduğunda araç yüksek voltaj üretir. Araç normalde 14.2 volt üretiyorken şarj dinamosunun bozulmasıyla birlikte 19 ila 20 volt enerji üretir. Bu sırada çalışan cam rezistansına giden kablolar aşırı enerjiye dayanamayıp yanar. Bundan dolayı ise araç arka cam rezistansı bozulur.

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.