Kına Yağı Ne İşe Yarar?

17.12.2019
1.317
Kına Yağı Ne İşe Yarar?
Modelistlik Kursu

Kına yağı, saç sağlığını artırmak için popüler bir tedavi olmuştur ve aynı zamanda dökülen saçlar için de doğal bir tedavi olmuştur. Saç tedavisi özelliklerinin yanı sıra, kına yağı genel sağlığı ve refahı arttırmada son derece faydalıdır.

Saçları beyazlaşmaya başlayan birçok kadın kına kullanan birçok kadın var! Fakat gerçekte kına bitkisi yağı, saçlar beyazlaşmadan önce bile diğer şekillerde kullanılabilir. 

Kına otu yağı, saç derisi için potansiyel bir saç yağı olarak da kullanılabilir. Bu çok yönlü esansiyel yağ nedir, nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir? Gelin, öğrenelim…

Kına yağı
Kına yağı

Kına Yağı Nedir?

Mehendi olarak da bilinen kına, kına bitkisinin yapraklarından elde edilir. Kına bitkileri Güney Asya ve Hindistan’a özgüdür ve eski zamanlardan beri saç boyama için kullanılmaktadır.

Şimdi Hindistan, Pakistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir bitki olan bu bitkiler, biraz nemli olan sıcak bölgelerde yetişir. Botanikte, lythraceae familyasına ait bir bitki olan lawsonia inermis adıyla bilinmektedir. Çiçekler, yapraklar ve meyveler tıbbi açıdan zengin olan etken maddeleri içerir.

Kına Yağı Neye İyi Gelir?

Kına yağı faydaları mantar önleyici, antibakteriyel ve anti-viral özelliklerine bağlanabilir. Aşağıda kına esansiyel yağının bazı önemli yararları listelenmiştir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Uyku bozukluklarını azaltır

Kına yağı, uyku bozukluklarının azaltılmasıyla doğrudan bağlantılı olmuştur. Uykusuzluk veya kronik anksiyeteden muzdaripsanız, hayatınıza biraz kına yağı eklemek uykuyu artırabilir ve hatta uyku düzeninizi ayarlayabilir.

Saç sağlığını korur

Kına esansiyel yağının düzenli olarak uygulanması, saçların güçlenmesini sağlar. Saç kütikülünün kapatılmasına yardımcı olur, kırılmayı önler ve saçın parlaklığını arttırır ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Saç dökülmesi veya kellikten muzdarip insanlar için, kına yağı kullanımı önemlidir ve değerli bir yağdır. Kına yağının sonucunu arttırmak için kına esansiyel yağını, yoğurtla karıştırdıktan sonra saçlarınıza bakım yapabilirsiniz.

Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir

Yaşlandıkça, eklemlerimiz ağrıya duyarlıdır ve kaslarımız gerilir. Bu, vücudun birçok yerinde ağrılı iltihaplara neden olabilir. Kına esansiyel yağı, eklemlerdeki iltihabı yatıştırmaya yardımcı olan ve eklem ağrısından kurtulmayı sağlayan iltihap önleyici özellikler içerir.

Anti-aging özelliklere sahiptir

Kına esansiyel yağı, antioksidan kapasitesi iyi korunan bir sırdır ve çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Kına yağı, yaşlanma belirtilerinin yanı sıra iz ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olan mükemmel bir büzücü olduğunu göstermiştir.

Ülseri tedavi eder

Kına yağı, stomatitlere ve her türlü dil, yanak ve dudak ülserine karşı oldukça etkilidir. Lokal uygulamasının akut inflamasyon ve apse üzerinde yatıştırıcı etkileri vardır. Kına esansiyel yağı, doğal balmumu ve gül yağı ile karıştırılmalıdır. Bu  karışım, bu tür rahatsızlıkların tedavisi için çok etkilidir.

Detoks yapar ve sistemi temizler

Kına yağı vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan detoksifiye edici özellikler içerir. Bu detoksifiye edici yağ vücudun gençleşmesine ve yenilenmesine yardımcı olur. Ayrıca zihinsel yorgunluğun azaltılmasına da katkıda bulunur.

Kına yağı
Kına yağı

Kına Yağı Cilde Faydaları

Kına yağı, antioksidan bakımından çok zengindir. Kına esansiyel yağı, yaşlanma ve kırışıklık belirtilerini azaltmak için kullanılır. Ayrıca ciltteki yara izleri ve koyu lekelerin tedavi edilmesi için de kına esansiyel yağı kullanılır. Kına esansiyel yağı, vücudun en büyük organı olan cildi korur. Antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle cildi temizler.

Kına esansiyel yağının en dikkat çekici kullanımlarından biri, cildi enfeksiyonlara karşı korumak ve iltihaplanmayı ortadan kaldırmaktır. Sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka ekleyebileceği için değil, aynı zamanda deriden ısıyı emen doğal soğutma yeteneklerine sahip olduğu için nesiller boyunca yanıklara, yaralara ve sıyrıklara uygulanmıştır. Güneş yanıkları için aloe vera jeli ile aynı kapasitededir.

Kına esansiyel yağındaki büzücü element cilt sorunları ile mücadelede kullanılabilir. Bu yağ, saçkıran, ayak mantarı ve hatta yaygın cilt tahrişi gibi farklı cilt sorunları için harika olabilir. Cildiniz doğal olarak çok hassassa ve döküntülere yatkınsanız, bir miktar kına yağının evinizde olması kesinlikle iyi bir fikirdir.

Kına Yağı Nasıl Kullanılır?

Kına esansiyel yağı, yanma veya sıyrıklar üzerinde kullanmak için mükemmeldir. Kına esansiyel yağı, yanık ve derinden rahatsız edici olan yaralanmayı tedavi eden doğal bir soğutma maddesidir. Etkilenen bölgeye birkaç damla kına yağı damlatın. Bu uygulama, bir rahatlama hissi verecektir. Bu aynı zamanda ateşiniz varsa veya güneşte çok fazla zaman geçirdiğinizde işe yarar. Şakaklara ve boyun bölgesine sürülen birkaç damla kına esansiyel yağı, vücudunuzu önemli ölçüde soğutacak.

Pek çok insan kırılgan veya ince tırnaklardan muzdariptir ve bu bazen manikürünüz için daha doğal bir görünüm elde etmek istediğinizde can sıkıcı olabilir. Tırnaklarınız çok güçlü değilse ve her işlemde kırılırsa, tırnak yataklarınıza ve tırnak etlerine bir miktar kına yağı sürerek tırnaklarınızın gücü için harikalar yaratacaktır. Birkaç hafta içinde farkı anlayacaksınız. Daha güçlü ve uzun tırnaklar görmeye başlamak için tırnaklarınıza günde 1 kez kına yağı uygulayın.

Kına yağını, bölgesel olarak uygulamak isterseniz bir taşıyıcı yağ ile karıştırabilirsiniz. 

Kına Yağı Saça Faydaları

Saçınıza özen göstermek ve saçınızı düzgün şekilde beslemek, kişisel bakımınızın önemli bir parçasıdır. Kellik ve saç dökülmesi hem erkeklerin hem de kadınların inanılmaz derecede korktukları bir konudur. Kına yağıyla ilgili en güzel şey, saç üzerinde çok etkili olmasıdır. Saçınız gri, kuru veya inceyse, kına yağı mükemmel bir şifadır.

Saçların beyazlaşmasını önler. Parmak uçlarınızda birkaç damla kullanabilir ve saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz ya da birkaç damla şampuanınıza ekleyebilirsiniz. Saçınızın genel gücünü muazzam bir şekilde iyileştirdiğini fark etmeye başlayacaksınız.

Kına Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Kına esansiyel yağı ile yapılan cilt bakım tariflerimizi mutlaka uygulamalısınız.

Kuru Ciltler İçin Kına Yağı Maskesi Tarifi

1 tatlı kaşığı kına yağı ve 2 tatlı kaşığı zeytinyağını karıştırın. Bu maskeyi cildinize uygulayın ve 20 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 2 defa tekrarlayabilirsiniz.

Kuru Ciltler İçin Kına Yağı ve Krema Maskesi Tarifi

2 yemek kaşığı tam yağlı süt ve 1 tatlı kaşığı tereyağı bir kasede mikserle iyice çırpın. Katı bir kıvamı olması gerekir. Son olarak 1 tatlı kaşığı kına esansiyel yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu maskeyi cildinize uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 2 defa tekrarlayabilirsiniz.

Yağlı Ciltler İçin Kına Yağı Maskesi Tarifi

1 tatlı kaşığı kına yağı ve 1 yemek kaşığı kremayı karıştırın. Bu maskeyi cildinize uygulayın ve 20 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 1 defa tekrarlayabilirsiniz.

Yağlı Ciltler İçin Kına Yağı ve Mavi Kil Maskesi Tarifi

1 yemek kaşığı mavi kil ile 1 yemek kaşığı kına esansiyel yağını bir kasede karıştırın. Bu maskeyi cildinize uygulayın ve 10 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

Yaşlanan Ciltler İçin Kına Yağı ve Muz Maskesi Tarifi

1 yumurtayı bir cam kasede iyice çırpın. Kaseye 1 tatlı kaşığı kına esansiyel yağı ve 2 yemek kaşığı muz püresi ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

Yaşlanan Ciltler İçin Kına Yağı ve Meyve Püresi Maskesi Tarifi

Blendırda trabzon hurması, muz ve kavunu püre haline getirin. 2 yemek kaşığı meyve püresi ve 1 tatlı kaşığı kına esansiyel yağını bir cam kaseye alın. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.

Kına Yağı ile Saç Bakımı Maskeleri

Saçları boyamak için kına yağı ve amla yağını karıştırarak kullanın. Ayrıca sıcak suda yaptığınız kahveyi karıştırıp uygulayabilirsiniz.

Saç uzaması için kına esansiyel yağı ve susam yağı karışımını kullanın.

Ayrıca kına yağı, çemen otu yağı ve hardal yağını da karıştırabilirsiniz.

Saçları yumuşatmak için kına yağı, amla yağı, gülhatmi çiçeği, methi ve portakal kabuğunu kullanarak bir karışım yapın ve saçlarınıza uygulayın.

Kepek tedavisi için, kına yağı ve çemen otu yağı karışımını kullanın.

Kına yağını zeytinyağı ile karıştırıp kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesini tedavi etmek için kına yağı ve çemen otu yağı karışımını kullanın. Uygulamadan önce birkaç damla limon suyu ekleyin.

Kına Yağı ile Yapılan Tedaviler

Kına yağı, çeşitli kullanımları ve sağlık yararları nedeniyle birçok evde popüler bir malzeme haline gelmiştir. Kına yağı aromaterapide, saç tedavisinde, cilt enfeksiyonlarında ve saç boyalarında kullanılır.

Kına Yağı Hakkında Merak Edilenler

Kına yağının kullanımı güvenlidir ve yan etkileri yoktur ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmanız en iyisidir. Kına yağı, yağlı saçlara, kuru saçlara ve normal saçlara daha uygundur. 

Çoğu kına çeşidi tamamen güvenlidir ve toksik değildir. Ayrıca, kına bazlı olduğu iddia edilen saç boyaları zaman zaman hassas cilde sahip olanların beğenmeyeceği başka kimyasallar da içerir, bu nedenle etiketleri dikkatlice okuyun.

Kına Yağı Fiyatı

Kına esansiyel yağı fiyatı 16 TL ile 100 TL arasında değişir.

Kına Yağı Kullananlar

“Bu yağ saçlarıma gerçekten parlaklık ve bakım kazandırdı. Saçlarınızda birikmez ama yine de saçlarınıza fazla sürmemeye dikkat edin. Gerçekten saç buklelerimi harika haline getirdi. Saçlarımı beslemesi için onu karabiber yağı ile karıştırıyorum.”

“Tamamen memnunum! Harika kokuyor, harika çalışıyor ve diğerlerinden daha ucuz!”

Kına Faydaları Nelerdir?

Kınanın faydalarını öğrenmek ister misiniz?

Baş ağrısını iyileştirir

Kına esansiyel yağı, güneş sıcaklığından kaynaklanan baş ağrılarını tedavi eder. Sirkeyle kına esansiyel yağını karıştırın ve bir bezi karışıma batırın. Daha sonra ıslak bezi, alın kısmına yerleştirin. Bu uygulama, baş ağrısını hafifletir.

Artrit ağrısını yok eder

Ellerde kına yağı kullanıldığında, vücudun sinirler üzerindeki soğutma etkisi ile gevşemesine yardımcı olur, böylece artrit semptomlarının neden olduğu iltihabı azaltır.

Çeşitli cilt sorunlarını tedavi eder

Kına esansiyel yağı için geleneksel tıbbi kullanımları vardır. Açık yaralar için bir pıhtılaştırıcı görevi görür ve yanıkları ve egzamayı yatıştırmak için bir tedavi olarak kullanılır. Kına esansiyel yağı, mantar veya bakteriyel cilt enfeksiyonları için lokal bir antiseptik olarak kullanılabilir.

Sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlar

Kına esansiyel yağı, saç sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Saç kütiküllerinin kapatılmasına, saç kırılmasının önlenmesine ve saçın parlaklığının ve görünümünün artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kepek için doğal bir tedavi yöntemidir.

Ateş düşürücüdür

Kına esansiyel yağını biraz suyla karıştırın ve bir bezi bu karışıma batırın. Bezi, ellerinize yerleştirin. Bu uygulama, vücut sıcaklığının düşürülmesine yardımcı olacaktır.

Stresi azaltır

Kınadan elde edilen ve aynı zamanda Hina olarak da bilinen kına esansiyel yağı, Hindistan’da dini törenler ve dualar için kullanılmaktadır. Psişik yeteneklerimizi geliştirmek ve üçüncü gözümüzü açmak için kullanılır. Stresi, öfkeyi ve sinirliliği azaltmak için mükemmeldir.

Bebek pişikleri için doğal tedavi sunar

Isı ve tahrişi azaltmak için iltihaplı bölgeye biraz kına esansiyel yağı uygulayabilirsiniz. Fakat bu uygulamayı yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Dizanteriyi iyileştirir

Kına esansiyel yağı, dizanteriyi tedavi edebilir. Kına esansiyel yağı ve saf tereyağını karıştırın. Karışımı küçük toplar haline getirin ve dizanteriyi iyileştirmek için suyla yutun.

Kan basıncını düzenler

Kına esansiyel yağının etkilerinden biri kalp sağlığı için kullanılmasıdır. Kına esansiyel yağını tüketirseniz, kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltan ve kan basıncını etkili bir şekilde azaltan hipotansif bir etkinin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu, kalp ve atardamarlarda plak ve trombosit birikiminin önlenmesine, kalp krizi ve felçlerin önlenmesine yardımcı olabilir.

Kına Nasıl Yapılır?

250 gram kına tozunu geniş bir kaseye alın. Kaseye yavaş yavaş 150 gram zeytinyağını ekleyin. Ardından 3 yemek kaşığı soğumuş demli çaydan ekleyin. Tüm malzemeleri bir tahta kaşıkla iyice karıştırın. 

Karıştırırken demli çaydan az az ekleyin. Kına koyu muhallebi kıvamına gelene kadar demli çaydan eklemeye ve karıştırmaya devam edin. Bu kıvama gelince kınanız hazır demektir.

Kına Tarifi

Kınayı, yukarıda anlattığımız şekilde demlenmiş çay ve zeytinyağı ile hazırlayabilirsiniz.

Kına ve Kına Yağı Hakkında Merak Edilenler

Kına hakkında google’da aratılan sorulara yanıt verdik.

Kina Elde Kaç Dk Bekletilir?

En az bir saat boyunca kına elin üzerinde kalmalıdır. Daha sonra kınayı ellerinizden sıyırmalısınız. Ardından ellerinizi soğuk suyla yıkayarak temizleyebilirsiniz. 

Kına Neyden Yapılır?

Kına ağacıgiller familyasından olan kına ağacının dalları ayrıktır. Kına ağacının kabuğu ise beyaza yakın ekru rengindedir. Çiçekleri beyazdır ve keskin bir kokusu vardır. Kurutulmuş yapraklarından kına maddesi yapılır. 

Kina Kaç Dk Bekletilir?

Kına, en az bir saat bekletilir. Sonra çıkarılır ve kına konulan yer soğuk su ile yıkanarak temizlenir.

İyi Kına Nasıl Anlaşılır?

Güvendiğiniz bir markadan ya da aktardan alırsanız iyi kalite kına satın almış olursunuz.

Kına Yakmak Sevap mı?

Kınanın önemi, hadis-i şeriflerde şöyle bildiriliyor:

Kına yakın. Zira güzelliğinizi, gençliğinizi ve nikah sevginizi artırır. [Ebu Nuaym, Bezzar]

Bedeninde bir yara olursa, üzerine kına korlardı. [İbni Mace]

YORUMLAR

  1. Deniz dedi ki:

    Saç bakımında kınanın ne kadar çok büyük bir etki yarattığını herkes duymuş görmüştür. Saç beslensin diye kına sürülür ve bakım yapılır. Gerçekten de saçı çok iyi besler ve onarır. Bununla uğraşmak yerine kına yağını saç bakımınızda kullanabilirsiniz. Saç dökülmesi gibi sorunları olanlara tavsiye edilesi bir yağdır. Ayrıca kırılmayı önler ve saça parlaklık katar. Düzenli olarak kullanıldığında saçları iyileştirir.

    1. Filiz dedi ki:

      İki yıl önce saçlarıma dökülme probleminden dolayı kına yakmistim.Faydasini çok gördüm,tek dezavantajı istediğiniz sarı boyalı saçlarınız olmuyor .Saçlarım inanılmaz gurlesti .Kına saçlarımdan gidince ombre yaptırdım ,yine saçlarım seyreldi 🙁 kına yağını kullansam diyorum,saçı boyuyor mu ? Bunu merak ediyorum

  2. Halide dedi ki:

    Bende seviyorum kına yı

  3. Halide Baldız dedi ki:

    Kına yı yaptıkça saçlarım da ha güçlü oldu