Eğir Kökü Yağı Faydaları

18.08.2019
995
Eğir Kökü Yağı Faydaları
Modelistlik Kursu

Eğir kökü yağı, birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan bir aromatik yağdır. Latince ismi acorus calamus, Yunanca’da sazlık anlamına geliyor. Eğir kökü bitkisi, eğir otu, kurtluca, hazanbel ve azakeriği gibi birçok farklı isimle anılıyor. Bitkinin kök kısmından çoğunlukla buhar damıtması yoluyla esansiyel yağ elde edilir. Bazen yaprakları yağ üretmek için kullanılır ancak nadiren yapraklar kullanılır. 

Eğir kökü yağı genel olarak Hindistan’a özgüdür. Ayrıca Rusya, Avrupa, Sibirya ve Çin bölgelerinde de daha küçük miktarlarda üretilir. Polonya ve Yugoslavya, daha homojen ve uzun ömürlü olduğu düşünülen kokulu eğir kökü yağı üretir. Eğir kökü esansiyel yağı, yoğun kıvamlı ve sarı bir renk tonuna sahiptir. Eğer kalitesiz bir eğir kökü esansiyel yağı ise, daha koyu bir sarı tonda olur. Satın aldığınız eğir kökü uçucu yağının kaliteli olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsiniz.

Serinletici tarçın benzeri kokusuyla kaliteli eğir kökü yağı, amyris yağı, tarçın yağı, atlas sedir ağacı yağı gibi taşıyıcı yağlar ile iyi uyum sağlar. Fakat bu yağın içinde bulunan beta asaron, yutulduğunda oldukça toksiktir ve kanserojendir. Beta asaron içeriği nedeniyle, bu yağ kesinlikle ağız yoluyla tüketilmemelidir. Hazanbel yağı ayrıca, sarımsı bir renk tonuna sahiptir ve yağın baharatlı kokusundan kaynaklananan muhtemel küçük bir öjenol yüzdesi içerir. Metil öjenolün, tehlikeli olabilir. Oral yoldan tüketmemeye dikkat etmeniz gerekir.

Peki eğir kökü neye yarar? Eğir kökü yağının sağlığa faydaları nelerdir? Merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

eğir kökü yağı

Eğir Kökü Yağı Özellikleri

Eğir kökü esansiyel yağı birçok farklı hastalığın etkilerini hafifletme ve iyileştirme etkisine sahiptir. Antibiyotik, sefalik, dolaşımı destekleyici, hafıza arttırıcı, sakinleştirici, anti-romatizmal, diüretik, gaz giderici, antioksidan, antibakteriyel, analjezik, sinirleri gevşetici ve uyarıcı özelliklere sahiptir. 

Eğir kökü esansiyel yağı depresyon ve anksiyete gibi psikolojik bozuklukları iyileştirme özelliğine sahiptir. Artrit, gut ve romatizma hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Vücutta hormon salgısını dengeler. Epileptik krizleri önler. Histerik atakları önler. Sinir spazmlarının iyileşmesini sağlar. Kan dolaşımını ve metabolizmayı uyarır. Doğal bir afrodizyaktır. Baş ağrısı, rahim hastalıkları, uykusuzluk, boğaz ağrısı, migren, tıkanıklık, soğuk algınlığı, astım ve amenore gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca eğir kökü sigara isteğini azalttığı için, eğir kökü yağı sigarayı bırakmak için kullanılır. Bunun yanı sıra eğir otu sivilceleri de tedavi eder. 

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
eğir otu yağı faydaları

Eğir Kökü Yağı Kullanım Alanları

Bir bitki olarak, eğir kökü birçok yönden şifa amacıyla kullanılmıştır. Örneğin, eski Mısırlılar bu bitkiyi afrodizyak etkileri için kullandılar. Daha sonra, Asyalılar aynı sebepten dolayı kökünü kullandılar. Bitkiden, İncil’de de bahsedilmiştir. Anotlama yağının bir bileşeni olarak Tevrat Exodus’ta bahsedilmiştir. Eğir kökünün, yaklaşık 4.000 yıldır çeşitli şekillerde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bitkinin iyileştirici özellikleri, esansiyel yağda toplanır ve yoğunlaşırılır. 

Avrupa çapında, eğir otu yağı bir ‘mucize ilaç’ olarak kabul edildi. Genellikle sakinleştirici ve gevşetici olarak kullanılırdı.

Eğir kökü esansiyel yağı, odunsu kokusuyla kozmetik ve parfümeri sektöründe kullanılır. Baharatlı veya oryantal parfüm ve kolonyalar için orta kuvvette fiksatif bir koku sağlayan temel bir notadır.

Calamus esansiyel yağı, biralar, meşrubatlar ve daha pek çok şey için yiyecek ve içecek endüstrisi için bir tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. Hala dünyanın bazı bölgelerinde kullanılmaktadır. Fakat bu bitkiyi tüketmek son derece zararlıdır.

Hint halkı, eğir kökü yağına geleneksel bir ilaç olarak değer veriyor. Vacha, geleneksel Ayurveda’daki eğir kökünün adıdır. Ayurveda uygulayıcıları aromatik otları yüzyıllarca, bağırsak solucanlarından kurtulmaktan, hafızayı geliştirmeye kadar çeşitli rahatsızlıklar için kullandılar.

Ülkemizde, bu değerli yağ, enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılır. Ayrıca bronşiyal hastalıkları ve sindirim şikayetlerini hafifletmek için de kullanılır. 

Kızılderililer kolik, sindirim sorunları ve ateş için eğir otu ilaçları geliştirdiler. Çin’de bu bitki işitme problemlerini, baş dönmesini ve epilepsiyi tedavi etmek için kullanılır. Avrupa genelindeki insanlar, bağırsakları çalıştırmak ve sindirime yardımcı olmak için bitkiyi kullanır. İngiltere’de eğir kökü yağını, akut ve kronik dispepsi, gastrit, bağırsak kolik, anoreksi ve mide ülseri için bir tedavi olarak kullanır.

Eğir Kökü Yağı Astımı İyileştirir

Zahmetsiz nefes almayı sağlamak için etkili bir çözüm mü arıyorsunuz? 2 damla eğir kökü esansiyel yağını, sıcak suyun içine damlatın ve buharını soluyun. Astım hastalığından kurtulmak için uykudan önce ve sonra bu uygulamayı tekrarlayın.

Eğir Kökü Yağı Soğuk algınlığı ve Öksürüğe İyi Gelir

Jojoba yağına bir damla eğir kökü esansiyel yağını ekleyin. Sinüsleri boşaltmak için, göğsün üstüne bu karışımla masaj yapın. Hazanbel yağının doğal sıcaklığı, soğuk algınlığı ve öksürüğü hafifletmek için solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur.

Eğir Kökü Yağı Diş Ağrısını Yok Eder

Bir pamuk topunu eğir kökü yağına batırın ve etkilenen dişin etrafına yerleştirin. Diş ağrısından daha hızlı bir şekilde kurtulmak için bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın. Ayrıca, diş ağrısını hafifletmek için, suyun içine bir damla bu esansiyel yağdan koyduktan sonra gargara yapabilirsiniz.

Eğir Kökü Yağı Cilt Hastalıklarını İyileştirir

Tercih ettiğiniz taşıyıcı yağ veya kremlere bir veya iki damla eğir kökü esansiyel yağı ekleyin. Cildin her yerine iyice uygulamak için bu karışımı kullanın. Bu karışımla yapılan düzenli masaj, döküntü, akne ve kuruluk gibi iltihaplı cilt koşullarından sorunlarını hızlı bir şekilde iyileştirir.

Eğir Kökü Yağı Böcek Isırıklarını Tedavi Eder

Böcek ısırığının olduğu bölgeye, bir damla eğir kökü esansiyel yağı damlatılmış bir pamuk topunu. Eğer iltihap devam ederse, çözeltiyi bir taşıyıcı yağ veya ılık suyla seyrelterek uygulayın.

Eğir Kökü Yağı Uykusuzluğu Tedavi Eder

Bir damla eğir kökü yağını yastığa damlatın ya da ılık kokusunu almak için difüzöre eğir kökü yağı ekleyin. Bu yağın sakinleştirici etkisi iyi bir gece uykusu için zihni gevşetmeye yardımcı olur.

eğir kökü yağı

Eğir Kökü Yağı Hangi Yağlar İle Karıştırılabilir?

Bu eşsiz şaşırtıcı faydaları olan aromaterapi yağını, farklı terapötik özelliklerini uyarmak için çeşitli taşıyıcı yağlarla seyreltmek ve karıştırmak gerekir. Eğir otu esansiyel yağını harmanlamak için kullanılan popüler taşıyıcı yağların bazıları sedir ağacı yağı, çay ağacı yağı, tarçın yağı, labdanum yağı, kekik yağı, tatlı badem yağı, ylang-ylang yağı ve lavanta yağıdır. Dilerseniz eğir kökü uçucu yağını, banyo küvetinizdeki suyla bile seyreltebilirsiniz!

Eğir Kökü Yağı ile Ayurvedik Güzellik Maskesi Tarifi

Ubtan adında geleneksel bir Hint güzellik bakımını bir Hintli arkadaşımdan öğrendim. Hintçe’de, ubtan kelimesi yalnızca bitkisel malzemelerden yapılmış güzellik maskesi anlamına geliyor. Bu maske, gelin tarafından düğünden önceki aylarda cildini mükemmelleştirmek için kullanılır. Damadın bile bu maskeyi kullandığı bilinmektedir. Endişelenmeyin! Ubtan yapmak için düğününüzü beklemeniz gerekmiyor! Sizlerle bugün, en ünlü Hint Ayurvedik güzellik sırrını paylaşacağım.

Tamamen doğal malzemelerden yapılmış olan ubtan, mikrodermabrazyon cilt bakım işleminin Ayurvedik sürümüdür. Cildin temizlenmesini ve parlamasını sağlar. Akne izlerinin, koyu lekelerin ve renk bozulmalarının görünümünü iyileştirir. Ubtan cilt tipinize bağlı olarak özelleştirilebilir. Bu cilt maskesi, cildinizi iyileştirmenin doğal bir yoludur ve haftalık kullanacak kadar yumuşaktır. Bu tarifte yer alan bitki bileşenlerinin çoğu, güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Bu maskenin içinde bulunan aloe vera cilde yatıştırıcı, serinletici, iyileştirici, yenileyici ve yumuşatıcı etkilere sahiptir. Kişniş aromatik bir koku verir. Eğir kökü yağı, kuvvetli bir yatıştırıcıdır ve aromatik bir koku verir. Karakafes otu iyileştirici, onarıcı, serinletici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Cilt hassasiyetlerinin önlenmesine yardımcı olur ve sağlıklı hücre proliferasyonunu destekler, kuru ve tahriş olmuş ciltte rahatlama sağlar. 

Kimyon aromatik bir aroma verir. Mürver çiçeği cildi onarır ve aromatik bir koku verir.  Çemen otu, akne ve egzama gibi iltihaplı cilt hastalıklarını yatıştırıcı etkiye sahiptir. Limon kabuğu cildi temizleyici, sıkılaştırıcı, iltihap giderici etkilere sahiptir. Cildi parlatır. Yağlı ciltlerde akne ve sivilceleri temizler. Olgun cilt tiplerinde, kırışıklıkları yok eder. Meyan kökü iltihaplı cildi yatıştırır, cildi parlatır ve aromatik etkiler sağlar. 

Manjistha bitkisi akne ve egzama için iltihaplanmaya karşı etkilidir. Ayrıca antioksidan etkileri vardır. Muskat cevizi ise doğal bir antiseptik ve aromatiktir. Kutsal fesleğen anti-enflamatuar, anti-mikrobiyal, antioksidan ve adaptojeniktir. Sandal Ağacı anti-enflamatuar, anti-bakteriyel, antiseptik özelliklere sahiptir. Cildi nemlendirir. Vetiver bitkisi doğal bir cilt temizleyicidir. Mercimek unu ise ölü cilt hücrelerini nazikçe soyar ve peeling etkisi vardır.

Bu maskeyi hazırlamak için bir kahve öğütücü ya da havan kullanabilirsiniz. Bunun dışında bu maskeyi yapmak için bir elek ve kahverengi temiz bir cam şişe edinmelisiniz. Kullanacağınız tüm ekipmanları sterilize etmelisiniz. Tüm bitki bileşenlerini çok ince ve homojen bir toz olana kadar öğütün. Büyük partikülleri eleyin ve çıkarın, istenen kıvamı elde etmek için gerekirse yeniden öğütün. Aşınmaya neden olmayacak çok ince bir toz elde etmeniz gerekir. Bu karışımı hava geçirmez cam kavanozlara alın. Serin, kuru bir yerde saklayın.

Ubtan ayurvedik güzellik maskesini kuru tuttuğunuz sürece, birkaç ay saklayabilirsiniz. Kullanmaya hazır olduğunuzda, pürüzsüz ve kremsi bir maske yapmak için gül suyu, hidrosol, distile su ya da sütle karıştırabilirsiniz. Eğer yağlı bir cildiniz varsa gül suyuyla karıştırın. Böylece cildinizden fazla yağı temizleyebilirsiniz. Eğer kuru bir cildiniz varsa sütle karıştırın. Böylece cildiniz ekstra nem kazanır. Normal bir cilt tipine sahipseniz distile su ya da hidrosol kullanabilirsiniz.

Elinize hazırladığınız karışımdan biraz dökün ve  gül suyu, hidrosol, distile su veya sütle karıştırın. Tozu aktive etmek ve kremsi bir maske oluşturmak için ellerinizi ovalayın. Toz, kir ve ölü cilt hücrelerini temizlemek için kuru cildin üzerine uygulayın. Göz çevresinden kaçınarak dairesel hareketlerle cilde nazikçe masaj yapın. Tamamen temizlenmiş, taze ve yenilenmiş cildi ortaya çıkarmak için ılık suyla maskeyi iyice durulayın. Daha sonra cildinizi bir tonikle temizleyin ve nemlendirici uygulamasıyla işlemi tamamlayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.