Artvin Gezilecek Yerler

25.06.2019
663
Artvin Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Karadeniz bölgesi turizm açısından doğa ile iç içe olması ve tarihe tanıklık eden yapıları ile oldukça rağbet görmektedir. Bu şehirlerin başında gelen Artvin hem doğal güzellikleri ile hem de tarihi eserleri ile her sene yüz binlerce turist ağırlamaktadır. Türkçeden sonra en çok konuşulan dil olarak Lazca göze çarpmaktadır. Artvin’i ziyaret etmek isteyenler için kesinlikle gitmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerin listesini sizlerle paylaşıyoruz. İşte; Artvin gezilecek yerler

Artvin Gezilecek Yerler

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Bir yer düşününki her yerde yemyeşil tepeler ortasında kocaman tertemiz bir göl çevresinde bir park ve ormanlık alanın içinde ücretsiz kamp alanları. Huzur, sessizlik ve doğanın bir arada olduğu bir park. Yıl içerisinde bir çok kampçıya ev sahipliği yapan park içerisindeki tesisleri ile oldukça rahat bir bölge.

Ayrıca görevli belediye tarafından çevrenin bozulması engellenmiş. Kendinizi direk olarak şehirleşmenin ve betonlaşmanın giremediği bir yerde hissediyorsunuz. Şehrin yorgunluğunu atmak için daha iyi bir düşünemiyorum. Borçka’dan yaklaşık olarak 6 7 km uzaklıkta ve ulaşım oldukça rahat.

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı

Çoruh nehrinin üzerine kurulmuş iki koca tepenin ortasında bir park. Şehir merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta ve ulaşım oldukça rahat. Parka yaklaşırken doğanın içerisinden geçiyor gibi hissediyorsunuz ve parka ulaşıyorsunuz. Nehri takip ederek cam terasın keyfini sürmekte burayı ziyaret etmek isteyen herkese tavsiyemizdir.

Hatilla Vadisi Milli Parkı

Karagöl

Şehirde iki tane Karagöl var, bunlardan gezmeye, dinlenmeye ve kamp yapmaya müsait olan Altıparmak yakınlarındaki göldür. Göl çevresi bir çok kampçıya ev sahipliği yapmaktadır ve oldukça sakin bir ortamı vardır. Doğanın içerisinde kamp yapıp sabah göl manzarası uyanmak isteyenler için birebirdir.

Karagöl

Parhali Manastırı

Yusufeli ilçesindeki Gürcü manastırı eskiden manastır kompleksi olarak kullanılıyor olsa da günümüzde manastır hali kalmıştır. Eski gürcü motifleri ve inançları ile bezenmiş olması görkemli yapının heybetini arttırmaktadır. Son dönemde içerisinin ziyarete kapalı olması ve sadece dışarıdan görünmesi ziyaretçi sayısını etkilese de bu manastırda ziyaret edilecek yerler arasında rahatlıkla gösterilebilir, özellikle tarihe ilginiz varsa.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Parhali Manastırı

Karçal Dağları

Gördüğünüz andan itibaren gerçek olduğuna inanmakta zorluk çekeceğiniz kendiniz bir tabloya bakıyormuş gibi hissedeceğiniz bir manzaradan bahsetmek istiyorum. Ucu Gürcistan’a kadar uzanan sıra dağların en masalsı bölümü olan Karçal Dağları 3500 metreye yakın yüksekliği ile görenlerin hayranlıklarını üstüne çekiyor. Bulutları delen yüksekliği tepesindeki karlı bölgeler ve yamacındaki göllerler ile mükemmel bir görüntüye sahip. Doğanın heybetini görmek isterseniz Karçal dağlarının önünde bir soluklanmanızı tavsiye ederiz.

Karçal Dağları

Deriner Barajı

Türkiye’nin en büyük Dünyanın ise 6. en büyük barajını olan Deriner barajı 2012 yılında tam 14 yıl sonra açılmıştır. 249 metre yükseklikte olan barajın gölüne yıl içerisinde bir çok ziyaretçi uğramaktadır.

Deriner Barajı

Cehennem Deresi Kanyonu

Dünya üzerindeki en büyük doğal kanyonlar arasında yer alması sebebiyle yurt içi ve yurt dışı tarafından bir çok maceracının ziyaret listelerinde yer almaktadır. Dağlık bir alanın üzerinde kurulu olduğu için en alçak bölgesi bile deniz seviyesinden oldukça yüksekte yer almaktadır. Bu bölge isminden de anlaşılacağı üzerine rahat ve huzurlu bir ortamdan çok tehlikeli ve adrenalin tutkunlarının bölgesidir.

Dik patikalar yüksek duvarlar ve kanyonun içerisinde yaşayan vahşi hayvanlar oldukça fazladır. Ortalama 6 metre derinliğinde olması kanyona girerkende oldukça dikkatli olunmasını gerektirir. Yaklaşık olarak yarım kilometrelik bir uzunluğa sahip olan kanyon bir çok maceracı tarafından ziyaret edilsede yerel halk tarafından çok tercih edilmemektedir.

Cehennem Deresi Kanyonu

Maral Şelalesi

Doğa ile iç içe olan Artvin’in şelaleleride oldukça meşhurdur. Bu şelaleler arasında en çok bilinenler biri olan Maral Şelalesi adını aldığı Maral deresi üzerindedir. 63 metre yükseklikten dökülen ve ince görüntüsü ile insana huzur veren bir ortam oluşturan Maral Şelalesi dinlenme alanları ve sakinlik seven ziyaretçiler için oldukça uygun bir bölgedir.

Maral Şelalesi

Camili – Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Artvin’in betonlaşmaya karşı açtığı savaşta koruma altına aldığı doğal cennetlerden biride bu koruma alanıdır. Oldukça geniş bir araziyi kaplayan içerisindeki köyler, tepeler ve manzaraları ile doğanın bozulmamış bu bölgesi gerçekten insanları büyülemektedir. Yem yeşil tepelerin ortasında ormanlık alanların içinde dolaşabileceğiniz köylerinde konaklayabileceğiniz ve manzaralarını oturup saatlerce izleyebileceğiniz bir alan.

Camili – Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Otkhta Kilisesi

Bölgedeki tarihi Gürcü Kiliselerinden biridir. 10. yüzyılda inşa edilmiş ve o dönemden beri ayakta duran yapılardan biridir. Yusufeli ilçesinde bulunan kilise bir çok tarihçi ve turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Otkhta Kilisesi

Arsiyan Yaylası

Artvin belkide doğal güzellikler olarak Türkiye’nin en zengin illerinden biridir. Bir çok doğal zengiliğe sahip olan bu ildeki belkide en destansı bölge. Gözünüzün yeşilden başka gördüğü tek şey göller. Sadece su ve bitki, kocaman bir göl ve çevresinde metrekarelerce yayılmış yeşil alan. İsterseniz uzanıp kendinizi cennetteymiş gibi hissedin. İsterseniz çıkarın ayakkabıları koşun çimenlerde. Tercih sizin ama ne yapın ne edin burayı görmeden geçmeyin.

Arsiyan Yaylası

Artvin Cam Teras

Bölgedeki belediye tarafından yapılmış muazzam bir alan. Artvin’in en yüksek tepelerinden birinin üzerine kurulmuş camdan bir zemin üzerinde gezebildiğiniz  ve Artvin’in tüm doğal güzelliklerinin ayaklarınızın altına serilen bir park.

Artvin Cam Teras

İşhani Manastırı

Artvin’in manastırları ile ünlü Yusufeli ilçesindeki İşhan köyüne ait 7. yüzyıldan kalma bir manastır. Dönemin Gürcü piskopozu III. Nerses tarafından yapılan yapı 1300 yıldır olduğu yerde durmaya devam ediyor.

İşhani Manastırı

Camili-Efeler Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı koruma alanlarından biri daha ve şurada iki dakika duralımda bir şeyler yiyelim diyebileceğiniz bir bölge. Tamamen ormandan oluşan ve orman canlılarına ev sahipliği yapan park piknik alanları ile bir çok kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Camili-Efeler Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Görgit Yaylası

Tepelerin üstüne kurulmuş köyleri ve köy halkı ile anadoluyu buram buram hisettiğiniz iki tepenin arasından yaylaya akan deresi ile doğa harikası bir yayla. Uzanığ huzuru hissedebileceğiniz koşturabileceğiniz ve buz gibi dere suyunu içebileceğini bir bölge.

Görgit Yaylası

Deniz Gölü

60 metrelik derinliği ile Türkiye’nin en derin buzul gölüdür. Rakımı 3384 metre olan göl yılın yaklaşık olarak 10 ayı tamamen buz kaplıdır. Temmuz aylarında eriyen buzlar iki ay içerisinde tekrar buz tutmaktadır. Yaz aylarında yüksekliği ve doğallığı ile dağcıların uğrak adreslerinden birisidir.

Deniz Gölü

Sahara Yaylası

Artvin’de tepesi karlarla kaplı dağların yamaçlarındaki yaylalar oldukça fazladır. İşte onlardan biri, yeşilliklerin ortasına kurulmuş köyleri ve kafanızı kaldırdığınızda tepesi aklarla dolu dağları görebileceğiniz güzellik abidesi.

Sahara Yaylası

Murgul Deliklikaya Şelalesi

Doğanın harikalarından biri daha, Artvin’deki şalaleler arasında en çok ilgi çekeni Deliklikaya Şelalesidir. Tamamen doğal etkenler ile şelalenin aktığı bölgedeki kayada kusursuz bir şekilde yuvarlak bir delik açılmış ve şelale bu delikten aşağı akmaktadır. Bir çok ziyaretçinin hayranlıkla ziyaret ettiği şelaleyi görmenizi ve bu güzelliğe tanıklık etmenizi tavsiye ederiz.

Murgul Deliklikaya Şelalesi

Parekhi Manastırı

Ortaçağ’da 840’lı yıllarda Gürcü krallığının takipçileri tarafında inşa edilen Ortodoks manastırıdır.

Balık Gölü

Kampçıların liste başını öğrenmeye hazır mısınız? Koruma parkı olarak geçen bu göl ve çevresi doğal cennet olarak görünmekte ve her yıl binlerce kampçıyı misafir etmektedir. Gölün temizliği ve bölgenin sakinliği oldukça sevilmektedir. Ulaşımın zorluğu bölgedeki kalabalığı engellemekte ve az insanın olduğu yerde kafa dinlemek isteyenlerin birinci durağı olmaktadır.

Balık Gölü

Ferhatlı Kalesi

Ferhat ile Şirin’in hikayesini bilirsiniz, şimdi sizi o hikayenin geçtiği yere götürüyoruz. Oldukça yüksek bir tepenin üstüne kurulan kale içerisinden çok Ferhat’ın açtığı söylenen alt geçidi ile ünlü. Dere yatağından kalenin altına oradan da içine giden bir insanın geçebileceği boyuttaki tünel günümüzde göçüklerden kapanmış olsada bu hikayenin gerçekliğini kanıtlar nitelikte.

Ferhatlı Kalesi

Kopmuş Plajı

Taşlık alanları sebebi ile çok fazla tercih edilmesede denize girmek isteyenler için oldukça uygun bir bölge. Sahildeki piknik yapabileceğiniz ücretsiz alanların olması bu bölgedeki bir çok kişinin burayı tercih etmesini sağlıyor.

Dikyamaç Yaşam Müzesi

Eski dönem yaşam tarzlarını ve eşyalarının sergilediği doğanın içine gömülmüş bir entografya müzesidir. Müze içerisinde kendinizi geçen yüzyılların içerisinde hissedecek ve o dönemler ile ilgili gözünüzde bir çok hikaye canlanacaktır.

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Dillere destan olan Kaçkar dağlarının yaylaları, yamaçları, şelaleleri ve manzaralı ile birlikte Türkiye’nin 3 ilinde alanı bulunmaktadır. Artvin bölgesindeki şelalesi ve doğal yaşam alanları ile oldukça güzel bir bölge.

Ardanuç Kalesi

Cehennem deresinin girişinde yüksek yamaçların dibine kurulmuş bir kaledir. Dört bir yanı dik yamaçlardan oluşmakta olduğundan ulaşım kolay olsada içerisine girmek biraz zahmetlidir. Aracınız ile gidebileceğiniz son noktaya gittikten sonra dik bir yamaç tırmanıp biraz merdiven yürüyerek yüksek bir geçitten geçmeniz gerekir. Maceraperestler için mükemmel bir alternatif olmasına rağmen yükseklik korkusu olanların uzak durması gereken bir bölge.

Suatan Şelalesi

Ulaşımı zor olması sebebiyle oldukça doğal kalmış tepelerin üzerinden aşağıya akan doğal güzellik abidesi bir şelale. Ufak bir dere olarak devam eden bölgesinde buz gibi su ile ellerinizi yıkamak mükemmel bir keyif olacaktır.

Artvin gezinizi kamp yaparak daha eğlenceli hale getirebilir aynı zamanda ekonomik bir gezi yapabilirsiniz. Artvin ücretsiz kamp alanları adlı makalemize göz atıp ücretsiz kamp alanları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yazımız bu kadardı. Bunun yanı sıra, Bolu Gezilecek Yerler adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.