Kimyonun Cilde Faydaları Nelerdir? Kimyon Nedir?
Kimyonun cilde faydaları, Osmanlı döneminden günümüze gelen baharatlar en önemli değerlerimizden biridir. Anavatanı Hindistan ve Akdeniz ülkeleri olmasına rağmen, ülkemizde de oldukça kullanılmaktadır. Ülkemizde kimyon genellikle Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.
Eski çağlarda teknoloji bu kadar gelişmemişken kimyon birçok alanda ve sağlık açısından da bir ilaç olarak oldukça kullanılmaktaydı. Kimyon, kimyon ağacı yapraklarının ezilmesi ile elde edilir. Kimyonun kendine has aromatik bir kokusu ve tadı vardır. Kimyonun cilde faydalarına geçmeden önde kimyon nedir ona bakalım;
Kimyon Nedir?
Kimyon tohumu veya kimyon tozu olarak da bilinen kimyon, genellikle Zygophyllum qorans bitkisinin kurutulmuş çiçeğidir. Yemek pişirmede ve diğer bazı ilaçlarda ve dini törenlerde kullanılır. Kimyon bitkisi, tipik olarak 2-3 metre boyunda büyüyen ve sarı çiçek başları taşıyan çiçekli bir bitkidir. Kimyon tohumları bu bitkinin kurutulmuş ve preslenmiş meyvelerinden elde edilir. Güçlü lezzetleri nedeniyle, genellikle körilerde bütün olarak kullanılırlar, baharat olarak kullanılmak üzere toz haline getirilirler veya kahve aroması için kavrulurlar.
Kimyon tarih boyunca önemli bir baharat olmuştur. İsa Mesih’in çarmıha gerilme yolunda kullandığı İncil’de beş defadan fazla bahsedilir. Bozulmuş yiyeceklere karşı kullanılan kimyon, mide rahatsızlığını yatıştırmaya ve gaz ağrısını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Dünyanın özellikle Doğu ve Güney Akdeniz bölgelerinde dini törenlerde de kullanılır. Binlerce yıldır sözde birçok tıbbi amaç için kullanıldı, ancak bu kullanımların çoğunun etkinliği hala tartışmaya açık.
Bazı insanlar, sindirimlerini iyileştirmek ve enfeksiyonlarla savaşmak için kimyonu diğer baharatlarla karıştırır. Kimyonla ilgili pek çok olası fayda olmasına rağmen, çoğu iddianın kanıtlanmadan önce hala daha fazla araştırılması gerekiyor. Diğer herhangi bir bitki veya ilaçta olduğu gibi, şu anda almakta olduğunuz ilaçlar veya sahip olduğunuz diğer tıbbi durumlarla olumsuz etkileşime girmeyeceğinden emin olmak için kullanmadan önce bir doktora danışmak en iyisidir.
Kimyon Hindistan’daki en popüler baharattır. Ayrıca birçok Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika mutfağında kullanılır. Kimyon tatlı ve tuzlu yemeklerin yanı sıra bazı ilaçlarda ve “Hac” gibi dini ritüellerde kullanılabilir. Kimyonun kullanıldığı en popüler yemeklerden bazıları arasında tavuk tikka masala, “Harisa” adlı Yemen çorbası, Orta Doğu “Shawarma”, İspanyol “Paella”, Meksika “Sığır Tacos”, “Döner Kebap” olarak bilinen Türk burgerleri ve Yunan “Giroz”.
Kimyon, tohumdan veya kesimlerden kolayca yetiştirilir. Yıllık olarak, çimlenmeden yaklaşık sekiz hafta sonra tohum üretmeye başlayacaktır. Günde altı ila sekiz saat güneş ışığı aldığı ve iyi drene edilmiş toprağa sahip olduğu sürece çeşitli iklimlerde yetiştirilebilir. Kimyon bitkisinin tohumdan yetiştirilmesi de oldukça kolaydır ve genellikle üç gün içinde filizlenir.
Kimyon şu anda aşırı hasat veya kaçak avlanma nedeniyle tehlikede veya tehdit altında olarak kabul edilmiyor, ancak Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı onu, özellikle izole ve kurak alanlarda, zararlılar veya hastalıklar tarafından istila edilmeye karşı savunmasız bir bitki olarak listeliyor. Ayrıca yangına karşı savunmasızdır. Bahçelerde tohumdan da yetiştirilebilir ancak bahçede tohumdan yetiştirmek tarlaya doğrudan ekime göre daha zordur.
Kimyon genellikle yemek pişirmede ve ilaçlarda, özellikle Hint ve Orta Doğu kökenlilerde kullanılır. Dünya çapında birçok farklı yemekte kullanılan dünyevi tatlı bir tada sahiptir. Ayrıca kahve ve peynir için baharat olarak veya ekmek ve etler için tatlandırıcı olarak kullanılır. Kimyon, mide rahatsızlığı, gaz ve ishal gibi durumlar için bazı bitkisel ilaçlarda kullanılabilir. Maya enfeksiyonları için doğal bir tedavi olarak da kullanılabilir.
Bazı geleneksel Hint tıbbında, kimyon tohumları öğütülür ve iyileşmek için kızarıklıklara uygulanan bir macun yapmak için hindistancevizi yağı ile karıştırılır. Kimyonu kullanmanın diğer bazı yöntemleri arasında, onu böcek kovucu olarak kullanmak veya enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olması için bandajların altına veya yaralara yerleştirmek yer alır. Bazı insanlar tütsü yakmayı içeren dini törenlerde de kullanırlar.
Kimyon, bugün bilim adamları tarafından hala yoğun bir şekilde araştırılıyor çünkü onunla ilişkili birçok olası faydası var. Birçok insan, yemeklerinin çoğunda ve bazı geleneksel ilaçlarda kullanılan temel bir baharat olduğunu düşünür. Yeterli araştırma olmadan, günlük olarak alınması gereken minimum günlük kimyon miktarını bilmek zordur. Özellikle altta yatan herhangi bir durumunuz veya hastalığınız varsa, herhangi bir ilacı almadan veya diyete kimyon eklemeden önce bir doktora danışmak en iyisidir.
Kimyonun Cilde Faydaları
Kimyon vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir baharattır. Kimyon tam bir a vitamini deposudur. Bunun yanında C vitamini E vitamini ve K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Mineraller bakımından da oldukça zengin olan kimyonun iş çerisinde kalsiyum ve fosfor vardır. Bunların yanında içerisinde lifler bulunup, tüketildiği takdirde midenin tok kalmasını sağlayarak kilo vermeye de yardımcı olur.
Cildiniz için oldukça faydalı olan karojen kimyon içerisinde bol miktarda bulunur. Bu nedenle kimyon cildimiz için oldukça faydalıdır.
Kimyonun Cildimize Faydaları
Kimyon cildimiz için oldukça faydalıdır. Gelin beraber inceleyelim.
Kimyon Ciltte Leke ve Sivilce Oluşumunu Engeller
Kimyon içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde ciltteki ölü derilerin atılmasını sağlayarak leke görünümünü azaltır. Kimyonu yemeklerimizde ve cildimize uygulayacağımız maskelerin içerisine ilave ederek tüketebiliriz. Bu sayede cildimizde biriken toksinleri boşaltım sistemiyle atarak cilt üzerinde leke oluşumunu engelleyecektir. Bunun yanında cildimizi dış etmenlere karşı savunma katmanı oluşturmasını sağlayarak vücuda girecek olan bakteri ve mikropları ciltten uzaklaştırılacaktır.
Cilt Hastalıkları ve Bozukluklarında Etkilidir
Kimyonun içerdiği e vitamini, kalsiyum ve fosfor sayesinde cilt üzerinde meydana gelen hastalıkların iyileşmesinde bize yardımcı olacaktır. Kimyonu cildimize uygulayarak egzama ve mantar gibi deri hastalıklarına karşı savunma oluşturup, bakterilerin deriye nüfus etmesi engellenip, bakterilerin öldürülmesini sağlanır. Sürüldüğü bölgedeki hücrelerin yenilenmesini de sağlar.
Kimyon Yaşlanmayı Geciktirir
Cildimiz için oldukça faydalı olan e vitamini sayesinde ciltteki yaşlanma belirtilerinin önüne geçilir. Kimyon tüketimiyle derimizin elastik özelliğinde artma sağlanarak, ciltteki sarkmalar engellenir. Bunun yanında, kırışıklık oluşumunu da engeller. Kimyon cilt hücrelerinin yenilenmesi için gerekli olan karajen bakımından oldukça zengindir.
Ciltteki Kaşıntı ve Kızarıklarda Kesin Çözüm
Cildinizde herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen kızarıklıktan sonra kaşıntı varsa, kaşıntının giderilmesi için kimyon oldukça etkili olacaktır. Kimyon alerjik reaksiyon sonrasında oluşan kızarıklıklarda da oldukça etkilidir.Kızarıklık ve kaşıntının tedavisi için duş alacağını suyun içerisine birkaç damla kimyon yağını ilave edip, dış alırsanız kaşıntının tamamen geçeceğini göreceksiniz.
Kimyon Cilde Nasıl Uygulanır?
Kimyonun Cilde Faydaları yazımızınız en önemli kısmı olan kimyon cilde nasıl uygulanır, inceleyelim. Öncelikli kimyonu alırken toz halinde almamaya dikkat ediniz. Toz halinde aldığınız takdirde içerisinden başka katkı maddeleri olabileceğinden, tane olarak almanızda fayda vardır. Tane olarak aldığınız kimyonu havanda ezerek kullanabilirsiniz. Kimyonu birçok kozmetik firması, kimyon yağı olarak da satışa sunmaktadır. Kimyon yağını alırken almış olduğunuz kutunun arkasındaki içindekiler bölümünü okuyup tamamen %100 kimyon yağı olduğuna dikkat etmenizi öneririm.
Kimyonlu Cilt Maskeleri
Cildiniz için kendinizin evde yapabileceği kimyon maskesi tarifleri vereceğim.
Kırışıklıklar için Kimyon Maskesi
Malzemeler
- 1 çay kaşığı kimyon yağı
- 1 çay kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı limon
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı reyhan
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Bir cezve yardımıyla bir çay kaşığı kimyon yağını ısıtınız. Reyhan ve naneyi havanda iyice ediniz. Üzerine balı, kimyon yağını ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edip homojen hale gelene kadar karıştırınız. Yapmış olduğunuz maskeyi kırışıkların olduğu bölgeye oval hareketlerle, masaj yaparak ve yerçekimine karşı uygulayınız. Maskeniz cildinizde 20 dakika beklettikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Daha sonrasında nemlendirici uygulamayı unutmayınız. Bu maskeyi haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.
Parlayan Ciltler İçin Kimyon Maskesi
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı kimyon yağı
- 1 çay kaşığı bal
Hazırlanışı ve Uygulanışı
1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı kimyon yağı ve bir çay kaşığı balı bir kabın içerisinde homojen hale gelene kadar karıştırınız. Cildinize oval hareketlerle masaj yaparak uygulayınız. Cildinizde 20 dakika kaldıktan sonra bolca ılık su ile durulayınız. Maskeyi haftada bir defa cildinize uygulayabilirsiniz.
Güneş Yanıkları İçin Kimyon Maskesi
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- Yarım Çay kaşığı kimyon
Hazırlanışı ve Uygulanışı
Bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı kimyonu homojen hale gelene kadar karıştırınız. Yapmış olduğunuz maskeyi cildinize oval hareketlerle masaj yaparak uygulayınız. Maskeyi cildiniz de 15 dakika bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Bu maskeyi haftada 3 defa geceleri cildinize uygulayabilirsiniz.
Kimyonun Yan Etkileri
- Kimyon vücudumuz için oldukça faydalı olan bir baharat olmasının yanında, fazla kullanıldığı takdirde yan etkiye neden olmaktadır. Her insanın bünyesi birbirinden farklı olduğu için kişilerde alerji ya da başka hastalıklara veya reaksiyonlara neden olabilir.
- Toplum içerisinde kimyonun gaz sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir. Kimyon fazla tüketildiği takdirde yan etki yaparak, kimyon bazı kişilerde gaz sorununa yol açmaktadır.
- Kimyon fazla tüketildiği takdirde geğirmeye de neden olabilir
- Kimyonun içerdiği yağ asitleri fazla tüketildiği takdirde böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir.
- Biz kadınların en hassas dönemi olan hamilelik ve emzirme dönemlerinde fazla tüketilmesi önerilmez. Hamilelikte düşüğe neden olabilir.
- Şeker hastalığı olanların fazla kimyon tüketmeleri önerilmez. Fazla tüketildiği taktirde şekerin düşmesine neden olabilir.
Kimyonun Kullanım Alanları Nelerdir?
Kimyon genellikle körilerde, özellikle “masala”, “curry”, “tavuk tikka masala” ve “Dhaba” gibi Hint yemeklerinde kullanılır. Kimyon ayrıca “shawarma” ve “tabak” gibi Orta Doğu yemeklerinde de kullanılır. Fas mutfağı kimyonu oldukça sık kullanır. Geleneksel Yemen mutfağından “Harisa” çorbasında da kullanılır.
“Tacos”, “enchiladas” ve “enchichadas” gibi Meksika yemekleri, tuzlu lezzetlerini ortaya çıkarmak için kimyon kullanabilir. Aynı zamanda, soğan, domates, marul ve dikey şişte pişirilmiş et içeren bir pide sandviçi olan “gyros” adlı Yunan yemeğinin önemli bir bileşenidir. Kimyon, yeni tatlar yaratmak için diğer baharatlarla da birleştirilebilir. Örneğin, bazen köri tozu yapmak için kişniş tohumu ve kimyon tohumu ile birleştirilir.
Kimyonun yutulduğunda veya topikal olarak uygulandığında vücut üzerinde birçok olası etkisi vardır. Mide rahatsızlığını, gaz ağrılarını ve hazımsızlığı gidermek için kullanılmıştır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olmak için de kullanılabilir. Kimyon ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Kimyon bitkisinin tohumları “Hac” gibi dini törenlerde uyarıcı olarak kullanılmıştır. Tohumlar yolculuk sırasında yenir ve “Tavaf” sırasında insanların başlarına serpilir. Diğer dini törenler arasında, nazardan veya “khamir al-nur” dan uzak tutmak için tamamen kokulu kimyona sarılmış tütsü yakılması yer alır.
Kimyonun cilde faydaları ve kimyon nedir hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Cilt bakımı yazılarımıza göz atmayı unutmayınız. Kimyonun faydalarına daha ayrıntılı bu link üzerinden bakabilirsiniz.
Kimyonun cilde olan faydasını daha önce hiç duymadım. Cilt bakımı için kullanılması şaşırtıcı geldi açıkçası. Et yemeklerine güzel gidiyor lezzet veriyor yiyin tüketin daha iyi bence. Ağır baharatların cilt üzerinde nasıl bir etki göstereceği bilinmediğinden uzman birine danışmadan cilde sürülmemesi gerekir diye düşünüyorum .
Ben kullanıyorum dudak üstümde leke vardı gözle görülür biçimde azaldı bal ve kimyon karısımı