RAM Bellek Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

19.01.2021
986
RAM Bellek Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Hard Disk, verilerin depolanması için kullanılan bir parçadır. Ancak bilgisayarın dâhili unsurları içerisinde en yavaş eleman olduğu için işlemlerin daha yavaş hareket etmesine neden olur. Buna karşılık işlemci çok hızlı çalıştığı için bir uyumsuzluk olur.

Bunu çözmek için kullanılan RAM Bellek, hard disk ve işlemci arasında köprü vazifesi görerek, verilerin daha hızlı hareket etmesini sağlar. Tüm bilgileri depolayarak, işlemlerin daha hızlı yapılmasına imkân verir.

Ancak üzerine saklanan bilgiler kalıcı değildir. Elektrik kesildiği anda üzerine depolanan tüm bilgiler silinir. Bu noktasyla hard diskten ayrılmaktadır. Random Access Memory kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen RAM Bellek, bilgisayarların ilk dönemlerinde bulunmayan bir parçaydı.

Bu dönemlerde, bilgisayarlar süngü, röle ve katot lambaları kullanırdı. Ancak teknolojinin gelişmesiyle beraber RAM Bellekler de daha iyi sonuç alınabilmesi için yükseltilmiştir. Ram bellek nedir kısaca aşağıda çalışma prensiplerini, çeşitlerini ve ram bellek fiyatları hakkında detaylıca bilgi vereceğiz.

RAM Bellek Nasıl Çalışır?
RAM Bellek Nasıl Çalışır?

RAM Bellek Nasıl Çalışır?

RAM Bellek çalışırken depolama alanlarına gerek duyar. Bu ihtiyaç, belleğin üzerinde bulunan sütun ve sıra halinde kutucuklar üzerine kayıt edilir. Bunlara hücre adı da verilmekte olup, belleğe geçici bir süre bilgi depolama imkânı vermektedir. Geçici bir süre saklanan bilgiler, dil olarak 1’ler ve 0’lardan oluşur.

Eğer işlemci bir bilgiye ihtiyaç duyarsa, bunu Hard Disk’ten almak yerine RAM Bellek üzerinden alarak, daha hızlı işlem sağlamış olur.  Şayet bilgisayarın belleği diğer sistem elemanlarına göre yetersizse, işlemler de daha yavaş şekilde gerçekleştirilecektir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
https://youtu.be/HGF_eWv3u-U
Ram nedir? Ram kapasitesi, tipi ve hızı…

RAM Bellek Nasıl Seçilmeli?

Bu belleği seçerken en önemli husus cihazınızı nasıl kullandığınızdır. Eğer hızlı bir sistem istiyorsanız, RAM Bellek de buna uygun seçilmelidir. Zira işletim sistemleri sistemden belirli miktarda yer aldığı için yüksek bir bellek, daha kullanışlı olacaktır.

Özellikle oyuncuysanız, yüksek GB Bellekler daha kullanışlı olacaktır. Çünkü oyun oynarken bilgiler bu bellekten çekildiği için daha büyük bir depolama alanı, daha hızlı bir oyun anlamına gelir. Zira verilerin hard disk üzerinden çekilmesi, büyük bir yavaşlığa neden olur.

Prodüksiyon ve render gibi işlemlerde de yüksek bir RAM Bellek, alacağınız sonucu bir nebze yükseltebilir. Buna rağmen bilgisayarı fazla kullanmıyorsanız ya da karmaşık işlemler yapmıyorsanız, orta segment bir Bellek yeterli olacaktır.

RAM Bellek Nasıl Değiştirilir?

Pek çok kullanıcıya zamanla mevcut bu bellek yetersiz gelir. Zira yeni bir işletim sistemi, güncellemeler, programlar ve yeni oyunlar sürekli daha fazla alan talep eder. Bu nedenle bir RAM Bellek almışsanız, masaüstünde şu aşamaları takip etmeniz gerekir;

  1. Kasanın tüm kablolarını sökün.
  2. Kasayı açmak için yan yatırın.
  3. Tornavida kullanarak vidaları açın.
  4. Kasanın içine dokunmadan önce elinize topraklama yapın.
  5. RAM Belleğin takılı olduğu slota ekleme yapın.
  6. Kasayı kapatıp, kabloları yeniden takın.

Ancak bazı anakartlarda boş slot olmayabilir. Bu nedenle satın almadan önce anakartı kontrol edip, boş yer olup-olmadığını bilmelisiniz. Eğer 8GB bir belleğiniz varsa ve tüm slotlar doluysa; bunun anlamı 4-4 şeklinde dağıldığıdır.

Bu nedenle 4 GB üzeri bir RAM Bellek almanız gerekir. Ayrıca bazı anakartlar yeni teknolojileri desteklemiyor olabilir. Dolayısıyla anakart modelinizin de, Ram Belleği desteklemesi gerekir. 

RAM Bellek değiştirme laptoplar için de böyle olmakla beraber, vidaları çıkarmak ve bu belleğin alanına ulaşmak daha zor olabilir. Burada da bir ürün almadan önce mevcut slotların durumunu kontrol etmeniz gerekir.

https://youtu.be/gIwnBsu71qI
Ram Bellek Nasıl Takılır Çıkarılır ?

RAM Soğutucu

RAM Bellek bilgisayarda en aktif kullanılan parçalar arasındadır. Zira işlemci daha hızlı işlem yapabilmek için tüm bilgileri sabit disk yerine buradan alır.

Bu durum, uzun süreli ya da kısa ancak çok yoğun çalışmada RAM Belleklerin ısınmasına neden olur. Böylece sadece belleğin yavaş çalışması değil, zamanla bozulması da söz konusudur.  Üzerinde soğutucu bulunan Ram Bellekler, bu durumun önlenmesi için çalışmaktadır.

RAM Soğutucu Alınmalı Mı?

Soğutucu elemanı bulunan bir RAM almak ya da almamak tamamen sizin takdirinizdedir. İki durumda da bilgisayar çalışacaktır. Ancak oyuncuysanız ya da bilgisayarı saatlerce kullanılıyorsanız, bir süre sonra bir yavaşlama meydana gelecektir.

Bunun nedeni belleğin çok işlem yapmış olmasıdır. Eğer RAM Soğutucu varsa bunu önleyeceği için gerek oyunda, gerekse işte daha iyi sonuçlar alınır.  Lâkin normal bir kullanıcıysanız ve bu denli yoğun veya uzun bir kullanımınız yoksa tercih etmemek daha doğru olabilir.

Dolayısıyla ilk olarak yaptığınız işi düşünüp, kararınızı buna göre vermeniz gerekir.

RAM Bellek Türleri

RAM bellek günümüzde iki çeşittir;

1-) DRAM – Dinamik Rastgele Erişilebilir Bellek: Bu bellek, makalemizde ele aldığımız, geleneksel bilgiyi depolamak ve korumak için kullanılan türdür. Ancak bunun için elektrik olması şarttır. Kesildiği anda depolanan her veri silinir. DRAM üzerinde bulunan hücreler, elektrik kondansatöründe bulunan  yük veya yük eksiği bulundurur. Veri buradan sızan enerjiyi giderebilmek için milisaniyede bir elektronik yük alır. Bu sırada transistör kondansatör değerinin yazılıp, okunma durumunu ele alır.

2-) SRAM – Statik Rastgele Erişilebilir Bellek: Tıpkı DRAM gibi devamlı enerji bulunduran ve aynı amacı taşıyan bu bellek, yukarıda anlattığımız şekilde devamlı yenilenme gereksinimi duymaz. Burada üzerinde yük bulunduran kondansatör yerine transistörler kullanılır. Bunların iki ucundan biri 0, diğeri 1 şeklinde, anahtar görevini almaktadır.

RAM Bellek Kapasiteleri

RAM Bellek boyutları ne kadar? Piyasada farklı boyutlarda görülen bu bellekler, günümüzde 2, 4, 8, 16 şeklinde bulunmaktadır.

Her kullanıcı istediği belleği alıp, kullanabilecek olsa da bu tavsiye edilmez. Zira belleğiniz anakart ile uyumlu değilse kullanma imkânınız bulunmaz. Ayrıca iki slotunuz varsa ve ikisi de 8 GB boyutundaysa, 16 GB almadığınız sürece yine işe yaramayan bir bellek aldığınız anlamına gelir. Peki, bu belleği alırken boyutu neye göre tercih etmelisiniz? Burada karar tamamen sizin olup, bilgisayarı ne için kullanıyorsanız buna göre karar vermeniz gerekir. Örneğin oyun için kullanıyorsanız ve RAM Belleğinizin yetersiz geldiğini düşünüyorsanız, daha yüksek bir ürün almanız gerekir.

RAM Bellek Nasıl Öğrenilir?

Peki, bilgisayarınızın RAM Bellek miktarı nereden öğrenilir?  Bunun için pratik şekilde ilk olarak bilgisayarınızın masaüstüne gelerek, “bilgisayarım” veya “bu bilgisayar” yazan simgeye sağ tıklayarak,  açılan menüde en altta bulunan özellikler kısmına tıklayın.

Açılan sayfa size bilgisayarınızın bazı özelliklerini gösterecektir. Bunların içine bu bellek de dâhildir.

RAM Bellek Fiyatları

RAM Bellek fiyatları pek çok konuya göre farklılaşır. Bunlardan bir tanesi DDR sürümüdür. Daha yüksek DDR her zaman daha iyi performans almanızı sağlar. Ancak fiyatlar da orantılı olarak yüksek olacaktır. Ayrıca SRAM seçmek istiyorsanız, bunların da fiyatları DDR’a göre daha yüksektir.

Fiyatlar üzerinde bir diğer belirleyici nokta ise boyuttur. 2GB bir belleğin fiyatı, 4GB’a göre daha düşüktür. Ancak 2GB belleği kullanamıyorsanız, bu yine büyük ve gereksiz bir masraf yaptığınız anlamına gelir.  Kullanamama durumu ise bahsettiğimiz üzere slotlar ve anakart ile ilgilidir.

RAM bellek fiyatları durumunu belirleyen bir diğer konu da döviz kurlarıdır. Artan ve azalan kur değerleri ücretlerde düşme ve yükselmeye neden olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.