Prostat Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

09.01.2022
60
Prostat Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Prostat kanseri erkekler arasında en sık görülen kanser türüdür. Diğer birçok kanser türünden çok farklıdır, çünkü genellikle ileri bir aşamaya ulaşana kadar herhangi bir belirtiye neden olmaz. Çoğu zaman, prostat kanseri olduğunuzu bilmenin tek yolu biyopsidir. Prostat kanseri nedir ve nasıl gelişir?

Prostat kanseri, prostattaki hücreler kontrolden çıkmaya başladığında ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve ölümcül hale gelebilir. Prostat kanserinin lokal veya infiltre edici ve metastatik olmak üzere iki ana tipi vardır. Lokal veya infiltre prostat kanseri, prostatın sadece başladığı kısmı (bezi) etkilerken, metastatik veya metastaz yapan prostat kanserleri orijinal büyüme alanından diğer alanlara yayılır.

Metastazların kemiklerde, akciğerlerde, karaciğerde, beyinde ve diğer organlarda meydana gelmesi muhtemeldir. Prostat kanseri gelişme riski yaşla birlikte artar. 6 erkekten 1’inin yaşamları boyunca prostat kanseri teşhisi konacağı tahmin edilmektedir. Bir erkek yaşlandıkça, hastalığa yakalanma şansı da artar.

Prostat kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde erkekler arasında kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. Her yıl 32.000’den fazla yeni prostat kanseri vakasının teşhis edildiği ve yılda yaklaşık 27.500 ölümün bu hastalığa bağlı olduğu tahmin edilmektedir. Afrika kökenli Amerikalı erkekler ve 65 yaş üstü beyaz erkekler için prostat kanseri riskleri önemli ölçüde artmaktadır. Siyah erkekler için hayatlarının bir noktasında prostat kanserine yakalanma riskleri beyaz erkeklere göre 23 kat daha fazladır. Prostat kanseri geliştirme riski yaşlı erkekler için hala daha fazladır, ancak şu anda siyah ve beyaz insidans oranları arasındaki fark azalmaktadır.

Prostat kanseri büyümesini ve yayılmasını lokal veya metastatik iki yoldan biriyle yapma eğilimindedir. Tüm vakaların yüzde 90’ını oluşturan lokal hastalık, prostat bezinin belirli bir bölgesinde kontrolsüz hücre büyümesinden oluşur. Prostatta metastatik kanserli büyüme, kan damarları (venöz) ve lenf damarları (lenfatik) yoluyla bir bölümden diğerine geçer. Bu kan damarları ve lenfatikler, doğrudan ana sinir gövdesinden veya pudendal sinirden (sakral pleksustan bir dal) uzanan sinirlerle yakından ilişkilidir. Bu, prostattaki metastatik kanseri bu sinir yollarının bozulmasına karşı oldukça hassas hale getirir.

Prostat Kanseri Artışı Faktörleri Nelerdir?

Prostat Kanseri Artışı Faktörleri Nelerdir?

Prostat Kanseri Artışı Faktörleri Nelerdir?

Yaş, ırk, aile öyküsü, diyet ve çevresel ve diyet kanserojenlerine maruz kalma dahil olmak üzere prostat kanseri riskinde artışa katkıda bulunan bir dizi faktör tanımlanmıştır. Diğer olası katkıda bulunan faktörler, yerleşik bir yaşam tarzı ve alkol tüketimini içerir. Önemli bir risk faktörü, normal testosteron üretimini kontrol eden kalıtsal bir gendir. Bir erkek bu özel alelin (gen) çok fazla kopyasını (her kromozomda bir tane) miras alırsa, yetişkin yaşamının çoğu veya tamamı için yüksek testosteron seviyeleri yaşayabilir ve bu nedenle prostat kanseri riskini artırabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Ailesinde prostat kanseri ve/veya meme kanseri öyküsü olan erkeklerde prostat kanseri riski de daha yüksektir. Bazı araştırmalar, henüz başlangıç ​​niteliğinde olmasına rağmen, diyet östrojenlerine (sentetik kaynaklardan ziyade bitkilerden) artan maruz kalmanın prostat kanseri riskini de artırabileceğini göstermektedir.

Prostat Kanserinde Sık Görülen Semptomlar Nelerdir?

Prostat kanserinin en sık görülen semptomu idrar yapamamadır. Bir erkeğin idrarında kan varsa ve idrar yaparken sırtında veya alt karnında ağrı varsa, bunlar prostat büyümesinin belirtileridir. Bunlara bir enfeksiyon ya da yakındaki organlara baskı yapan ve tahrişe neden olan genişlemiş bir bez neden olmuş olabilir. Prostat bezi, iyi huylu prostat hiperplazisi veya BPH’nin bir sonucu olarak da büyüyebilir. Adından da anlaşılacağı gibi, BPH kanserli değildir, ancak aynı semptomlara ve aynı kanser komplikasyonlarından bazılarına neden olabilir.

Ailede prostat kanseri öyküsü, kişinin risk faktörünü artırır. Ailelerinde meme kanseri teşhisi konanların da ileriki yaşamlarında prostat kanseri geliştirme risk faktörü yüksektir. Prostat kanseri olan erkeklerin çoğu 50 yaşın üzerindeki erkeklerdir; bununla birlikte, bu hastalığa yakalanan erkeklerin yüzde 20’sinden fazlasının 40 yaşın altında olduğu keşfedilmiştir. 40 yaşın üzerindeki siyah erkekler, 40 yaşın üzerindeki beyaz erkeklere göre bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. 50 yaşından büyük siyah erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski beyaz erkeklere göre dört ila beş kat daha fazladır, hastalık iki ırk arasında hemen hemen eşit olsa da.

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Olabilir mi?

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Olabilir mi?

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Olabilir mi?

Şu anda prostat kanserinin erken teşhisi için herhangi bir test bulunmamaktadır. Bu hastalığa sahip olup olmadığınızı belirlemenin tek yolu biyopsidir. Biyopsi prostatınızdan doku almayı içerdiğinden, herhangi bir tedavi denenmeden önce prostatınızı tamamen kontrol ettirmeniz önerilir. Ne kadar erken yapılırlarsa o kadar iyi. Tedaviden önce bir temel kan testi ve dijital rektal muayene (DRE), doktorun hangi tedavinin kullanılacağına ve ne kadar başarılı olacağına karar vermesine yardımcı olabilir. DRE, olası birkaç sorundan hangisinin mevcut olduğunu söyleyen basit bir testtir. Birinci ve ikinci biyopsileri gerçekleştirmenin birçok farklı yolu vardır. Doktor sizin için doğru olan yöntemi seçebilir.

Prostata Özgü Antijen (PSA) Testi ve Prostatik Asit Fosfataz (PAP) Testi nedir?

PSA kan testi, prostat kanserinin ilerlemesini veya tekrarlamasını izlemek için kullanılır. PSA, prostat hücrelerinde üretilir, ancak bu mutlaka kanseriniz olduğu anlamına gelmez; bu sadece vücudunuzun bağışıklık sisteminin prostatınızla ilgili bir sorun tespit ettiği anlamına gelir. Prostatınızda yeterli hücre olduğu sürece PSA seviyesi yükselir. Tedavi görürseniz ve kanserli hücreler çıkarılırsa PSA seviyesi normale dönebilir.

PSA testi bir tanı testi değildir, ancak vücudunuzda prostat kanseri kanıtı olduğunda pozitif olur. Prostat kanseri testi pozitif çıkan bir erkek, lokalize hastalığı (prostat dışına yayılmamış prostat kanseri) veya metastatik hastalığı (vücudun diğer organlarına yayılmış kanser) olup olmadığını belirlemek için daha fazla test yaptırmalıdır. Bazı doktorlar, hastalarıyla prostat kanserini tartışmadan önce bir PSA testi yapılmasını önermektedir, çünkü yüksek bir PSA, yaşlanma, prostat büyümesi veya enfeksiyon gibi başka semptomlar anlamına gelebilir.

PAP, asit metabolizmanızda bir sorun olup olmadığını belirlemek için yapılan bir asit-baz testidir. Bu test vücuttaki yüksek ve düşük asitli bölgeleri belirler. Prostat bezinde bu maddelerin büyük bir konsantrasyonu vardır, bu nedenle prostat kanseriniz varsa bunların PAP seviyenizle ilgili sorunlara yol açması beklenir. Prostat kanseri ile aynı sorunlara neden olabilen, ancak çok farklı olan ve genellikle tedavinin odak noktası olmayan iyi huylu prostat hiperplazisinin (BPH) bir sonucu olarak PSA veya PAP düzeyi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.

İlginizi çekebilir: Mide Bulantısı Nedir

Youtube kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.