Mide Bulantısı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

27.04.2023
600
Mide Bulantısı Nedir, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Mide bulantısı, tipik olarak hoş olmayan bir tat veya koku nedeniyle midede rahatsızlık ve rahatsızlık hissidir. Ayrıca aşırı dolu bir mide, kaygı, stres, güçlü ışıklara veya kokulara maruz kalmaktan da kaynaklanabilir.

Uzmanlara göre, mide bulantısının hamilelik veya kemoterapi tedavisinden kaynaklanabileceğini belirtiyor. Ayrıca alkol tüketimi ve antibiyotik veya asetaminofen (Tylenol) gibi bazı ilaçlarla da ilişkilidir. Akut mide bulantısı kronik hale geldiğinde, terim “hiperemezis gravidarum”dur. Bu durum hamile annelerde dehidrasyona, kilo kaybına ve vitamin eksikliklerine yol açabilir. Kronik vakaların tedavisi reçeteli ilaçları içerebilir.

Akut mide bulantısı yaşamı tehdit etmese bile yetersiz sıvı ve besin alımı nedeniyle dehidrasyona neden olabilir. Gıdalardaki yüksek sodyum içeriği vücudun sıvı tutmasına neden olarak aşırı kusmaya neden olur. Demir eksikliği genellikle kusmaya ve diğer komplikasyonlara neden olur.

Bazı insanlar çikolata veya soğan gibi belirli yiyecekleri yedikten sonra mide bulantısı hissi yaşarlar, bu nedenle sorunun nedenini belirlemek ve ortadan kaldırmak önemlidir. Haftada birkaç kez mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, değerlendirme ve ilaç değerlendirmesi için doktorunuzu ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısı Neden Olur?

Mide Bulantısı Neden Olur?

Bulantı genellikle taşıt tutması veya taşıt tutması ilaçları ile ilişkilidir. Bu etkinin, hız treni veya uçağa binerken g-kuvvetindeki değişikliklerin mide bulantısı hissine yol açabilmesi nedeniyle oluşabileceği düşünülmektedir, ancak başka faktörler de söz konusu olabilir (örneğin, parlak ışıklara maruz kalma). İnsanlar hamilelik sırasında ve hamileliğin ilk üç ayında veya hamileliğin üçüncü üç ayında mide bulantısı yaşayabilir. Bunun nedeni, vücudun fetüs için güvenli olmayan bir şey yediğini düşünmesidir. Aspirin, ibuprofen (Advil) ve diğer ağrı kesiciler gibi hamilelik sırasında alınan ilaçlar da buna neden olabilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Kürtaj prosedürünü takiben uterustan doku kazınırken D&C (Dilatasyon ve Küretaj) sonrasında da bulantı veya kusma meydana gelebilir. Bazı durumlarda, mümkünse, hamileliğin sonraki aşamalarında yapılmalarından kaçınılması tavsiye edilebilir. Bir kadının hamileyken aldığı ve mide bulantısına neden olan herhangi bir ilaç hamileyken tamamen kullanılmamalıdır. Ayrıca bulimia veya anoreksiya gibi yeme bozuklukları da mide bulantısına neden olur.

Fiziksel hastalık ve stres belirtileri, özellikle erken evrelerde benzerdir. Her ikisi de yorgunluk, bulantı veya kusma ile ortaya çıkabilir. Fiziksel hastalıklara enfeksiyon, enfeksiyona veya yaralanmaya karşı metabolik reaksiyon, ilaç reaksiyonları veya gıda zehirlenmesi neden olabilir. Stresin iki kısmı vardır: fiziksel ve zihinsel. Bir kişi, bir eylem diğerini tetiklediğinden, her ikisinin de semptomlarını aynı anda yaşayabilir. Fiziksel semptomlar baş dönmesi veya baygınlık, terleme, iştahsızlık veya iştah artışı, ishal ve kas ağrılarını içerir. Zihinsel stres, huzursuzluk, sinirlilik ve bunalmışlık hissi gibi belirtiler üretir.

Çoğu durumda, fiziksel ve stresle ilgili sorunları ayırt etmenin tek yolu, eksiksiz bir tıbbi öykü almak ve bir doktor veya hemşire tarafından kapsamlı bir muayene yapmaktır.

Anksiyete kendi başına mide bulantısına neden olabilir veya mide ağrıları veya mide rahatsızlığı gibi başka sağlık sorunları olan biri için durumu daha da kötüleştirebilir. Bir fobiye sahip olmak da bulantı ve kusmaya neden olabilir. Topluluk önünde konuşma fobisi olan bir kişi sunum yapmadan önce midesi bulanabilir.

Mide Bulantısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Bulantısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide Bulantısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide bulantısı için birçok tedavi vardır, ancak hiçbiri her insan için tamamen etkili değildir. Tedavi, mide bulantısının altında yatan nedene ve semptomların şiddetine bağlıdır. Amaç, her kişi için en iyi sonucu veren tedavileri bularak bulantı semptomlarını mümkün olduğunca azaltmaktır. Bulantı genellikle kusma, soğuk terleme ve ishal gibi diğer semptomlarla birlikte bulunur, bu nedenle tedavi stratejileri genellikle aynı anda birden fazla semptomu tedavi etmek için tasarlanır.

Antihistaminikler ve antiemetikler gibi reçetesiz satılan ilaçlar, hafif vakalarda bu semptomların bazılarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Antasitler rahatlama sağlayabilir ve bir kişinin ürettiği mide asidi miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Antibiyotikler genellikle doktorlar tarafından semptomlara neden olabilecek bakterileri öldürmek için kullanılır. Şiddetli vakalarda, kemoterapi veya diğer tedavilerin neden olduğu bulantı ve kusmayı kontrol etmek için reçeteli antiemetikler kullanılabilir. Çoğu zaman, doktorlar kusmayı durdurmada en etkili ilaçları (ondansetron gibi) ve bulantı ilaçları (proklorperazin gibi) reçete eder.

Planlanmış yemekler bazı insanlarda mide bulantısını azaltabilir. Örneğin, birisi kahvaltı yaptıktan sonra midesi bulanıyorsa, ertesi gün kahvaltıyı atlamak ve onun yerine öğle yemeği yemek en iyisi olabilir. Ek olarak, gün boyunca daha sık küçük öğünler yemek, tokluk ve mide bulantısı hissini önlemeye yardımcı olabilir.

Mide bulantısının taşıt tutmasından kaynaklandığı durumlarda, bulantıyı önlemek veya tedavi etmek için Dimenhidrinat (Dramamine) gibi bir antiemetik ilaç kullanılabilir. Proklorperazin (Compazine), metoklopramid (Reglan) ve prometazin (Phenergan) gibi kemoterapötik ajanlar içeren ağızdan bulantı önleyici ilaçlar genellikle cerrahi dahil tıbbi prosedürler sırasında verilir. Bu ilaçlar mide hareketliliğini azaltır ve mide boşalmasını geciktirir. Bu, bulantı ve kusma hissinin azalmasına neden olabilir.

Bununla birlikte, antiemetikler de yan etkilere neden olabilir. Örneğin, bazı insanlar bunları alarak ağız kuruluğu ve kabızlık yaşayabilir. Kemoterapi alırken bulantı ve kusmayı önlemek için kullanılan ilaçların yan etkilerinin tedavisi de zor olabilir çünkü bunlar genellikle ilk kemoterapi dozu uygulandıktan çok sonra yaşanır. Bu nedenle, hastanın bir sonraki kemoterapi tedavisinden önce bulantıyı önlemek için bazen droperidol (Inapsine) artı deksametazon veya ondansetron (Zofran) artı hiyosin butilbromür (Buscopan) gibi ilaçların bir kombinasyonu verilir.

Mide Bulantısını Engellemek için Neler Yapılabilir?

Mide Bulantısını Engellemek için Neler Yapılabilir?

Mide Bulantısını Engellemek için Neler Yapılabilir?

Mide bulantısı için tetikleyicilerden kaçınmak, semptomları azaltmak için genellikle önemlidir. Örneğin, bir kişi araba sürerken hareket tutması yaşarsa, araba kullanmaktan kaçınmak mide bulantısını azaltabilir. Benzer şekilde, belirli bir tür gıdayı yedikten sonra mide bulantısı ortaya çıkarsa, o gıdadan kaçınmak gelecekteki semptomların önlenmesine yardımcı olabilir. Mide asidini nötralize etmek ve bazı gıdaların mide bulantısına neden olma olasılığını azaltmak için antasitler alınabilir.

Gün boyunca büyük öğünler yerine küçük öğünler yemek, aşırı yemenin neden olduğu tokluk hissini ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir. Sık sık sabah bulantısı geçiren kişiler, sabahları hasta hissetmeye başlamadan önce bir veya iki büyük öğün yerine gün boyunca küçük öğünler yemelidir. Küçük öğünlerde atıştırmak, büyük bir yemek yedikten sonra tokluk ve mide bulantısı hissini kırmaya da yardımcı olur. Mide bulantısı tokluk hissinden kaynaklanıyorsa, kişi aşırı yiyecek tüketimini önlemek ve mide rahatsızlığını önlemek için başka yiyecekler atıştırabilir.

Sağlıklı bir diyet, bir kişinin mide bulantısı veya kusma semptomlarına sahip olma olasılığını azaltabilir, çünkü vücudun işlev görmesi için yiyeceklerde bulunan belirli vitaminlere, minerallere ve besinlere ihtiyacı vardır. Sağlıklı kişilerde, karaciğer ve kas dokularında (yani glikojen) depolanan ve sık sık veya çok fazla yemek yemeleri gerekmeyen yeterli enerji rezervleri bulunduğundan, semptomları yaşama olasılığı daha düşüktür. B vitamini kompleksi takviyeleri almak, birisi hamilelik sırasında mide bulantısı yaşıyorsa semptomların azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Bulantıyı tedavi ederken, benzer semptomlara neden olabilecek tıbbi durumları ortadan kaldırmak önemlidir. Örneğin, bir kişide grip veya gastroenterit varsa, altta yatan duruma yönelik tedavi bulantı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir kişinin grip olması ve yüksek ateş veya solunum sorunları gibi başka sağlık sorunlarından mustarip olması durumunda, kişinin sağlık hizmeti sağlayıcısı bu koşulları yönetmek ve mide bulantısı ve kusma semptomlarını tetikleme olasılığını azaltmak için ek bakım önerebilir.

Birçok insan hayatlarının bir noktasında mide bulantısı yaşar. Bununla birlikte, bazı insanlar diğerlerinden daha sık şiddetli mide bulantısı yaşarlar. Örneğin, bazı insanlar soğuk algınlığı sırasında mide bulantısı yaşayabilirken, diğerleri daha ciddi durumlarda mide bulantısı yaşayabilir. Şiddetli semptomlar özellikle hamile kadınlar veya çocuklar için sorunlu olabilir.

Bazı insanlar, belirli tetikleyicilerden kaçınarak ve sağlıklı bir diyete bağlı kalarak mide bulantısını kontrol edebilir. Bununla birlikte, bazı kişilerin bulantı ve kusma semptomlarını azaltmak için ek tedavilere ihtiyacı vardır. Bir kişinin semptomları, günlük yaşamlarına müdahale edecek kadar şiddetliyse ve tıbbi sorunlar ekarte edildiyse, tedavi seçeneklerini tartışmak için sağlık uzmanına başvurmalıdır.

İlginizi çekebilir: Böbrek Kisti Nedir

Youtube kanalımız: https://www.youtube.com/c/sosyolacom

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.