Kendi Organik Sabununuzu Yapın
Kimyasal içeren ürünler yerine kendi organik sabununuzu yapın daha sağlıklı bir şekilde kullanın. Artık kimyasal ürünler yerine her ürünün doğal olanı tercih edilmektedir. Bu nedenle sabunu da evinizde yaparsanız daha doğal yollar ile cildinize bakım yapmış olursunuz. Sağlığımız geri gelmeyeceği için vücudumuza, zihnimize ve cildimize elimizden geldiğince iyi bakmalıyız.
Kendimize iyi bakmak için kullandığımız ürünlerin doğal ve organik olması da son derece önemlidir. Haftanın en az iki gününü kendimize bakım yapmak için ayırmalıyız. Doğal ürünler kullanmak çok önemli olsa da doğal sabun bulmak pek kolay değildir. Bu aşamada sabunumuzu doğal yollar ile kendimiz elde edebiliriz. Gerekli malzemeleriniz varsa kendi organik sabununuzu yapmak çok kolay. Yeşil çay sabunu, lavanta sabunu, defne sabunu ve zeytinyağı sabunu yapabilirsiniz. Nasıl diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Kendi Organik Sabununuzu Yapın
Yeşil Çay Sabunu Yapımı
Yeşil çayın en önemli özelliği yüksek oranda antioksidan içermesidir. Bu özelliği sayesinde vücudunuzu ve cildinizi arındırır, yeniler, parlaklık katar.
Yeşil Çay Sabunu İçin Malzemeler
- 100 g beyaz odun külü
- 300 ml su
- 300 gr Hindistan cevizi yağı
- 150 gr tatlı badem yağı
- 30 gr yeşil çay yağı
- 10 gr yeşil çay tozu
- Şekillendirici kalıplar
Yapılışı:
İlk olarak kül ile saf suyu bir kabın içerisinde karıştırıp bir süre bekletelim. Bu sırada başka bir tencerenin içinde Hindistan cevizi yağını eritip içine tatlı badem yağı ekleyelim. Yağın altını kapatalım. Elde ettiğiniz yağ karışımını büyük bir kaseye döküp oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar karıştıralım. İçine yeşil çay yağı ve tozunu ekleyelim. Yağ karışımını işlemin sonunda tekrar kullanacağınız için kenara alalım.
Soğuyunca da yağ karışımını derin bir kaba dökelim. Karışım oda sıcaklığına gelince içine su ve çayı bir çırpma teli ile hafifçe ekleyebilirsiniz. Macun kıvamına gelince yeşil çayı ve yağını ilave edelim. Karışımı şekillendirici kalıplara döküp üzerine yeşil çay tozu serpebilirsiniz. Tam bir gün boyunca kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra kalıplardan çıkarın. Sabunların tamamen kuruması için 1- 2 ay kadar bekleyip sonrasında kullanmalısınız.
Defne Sabunu Yapımı
Defnenin cilde faydası cildi gençleştirip, güneş lekelerini önlemesidir. Yani sabun olarak cildi temizlemekle kalmaz bunun yanında cildi parıl parıl yapar. Aynı zamanda saçlarınız için kullanıldığında da ışıl ışıl saçlara sahip olursunuz.
Defne Sabunu Yapmak İçin Malzemeler
- Gliserin barı
- 6 damla zeytinyağı
- 6 damla defne yağı
- Şekillendirici kalıplar
Defne sabunu yapmak için ilk olarak temizlik malzemesi satan yerlerden ya da internet üzerinden gliserin barı almalısınız. Yalnız aldığınız gliserin barının renksiz olmasına dikkat ediniz. Gliserin barını çikolata da olduğu gibi benmari usulü eritin ve içine defne yapraklarını ekleyin. Tahta kaşıkla güzelce karıştırın. İçine defne yağını ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı aldığınız şekillere kalıplara dökün bu şekilde 1- 2 gün kurutun. Ancak sabunun tam kullanılabilir kıvama gelmesi için 1 ay bekletin.
Ayrıca Bakınız: Defne Sabunu Cilde Faydaları
Zeytinyağı Sabunu
Zeytinyağının vücudumuza ve cildimize faydalarını bilmeyen yoktur. Çok sayıda faydası olan zeytinyağının cilde faydası kaybettiği doğal nemini kazandırmasıdır. Saçlara faydası da besleyerek sağlıklı uzamasını sağlamasıdır. Ve saçlara parlaklık kazandırır. Peki zeytinyağı ile nasıl sabun yapabiliriz, gelin birlikte ele alalım.
Zeytinyağı Sabunu İçin Malzemeler
- Beyaz temiz kül
- 30-40 ml su
- 1 adet yumurta
- 120 ml zeytinyağı
- 1 tutam kaya tuzu
- Gözlerinizi koruyabilecek bir gözlük
- Eldiven
- Tahta kaşık
- 2 adet tencere
- Şekillendirici kalıplar
Zeytinyağı sabunu yapmak için ilk olarak temiz külleri derin bir tencereye alalım. Üzerine 30 -40 ml su ekleyelim ve ocakta güzelce ısıtalım. Karışım kaynama aşamasına yaklaşınca ocaktan alalım. Karışımı soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra da karışımın için bir tane yumurta bırakalım, eğer yumurtanın yarısı içeride yarısı dışarıda kalıyorsa kül miktarınız doğrudur. Yumurta tamamen karışıma batıyorsa biraz daha kül ilave etmelisiniz. Eğer yumurtanın hepsi karışımın üzerinde duruyorsa su eklemelisiniz yani yumurtanın tam ortada durmasını sağlamalısınız.
Başka bir kaba zeytinyağını döküp 40 dereceye ulaşıncaya kadar ısıtalım. Ilıması için bekletelim, ılınınca üzerine küllü suyu ekleyelim. Tencereyi ocağa koyup ve kısık ateşte tahta kaşık ile karıştırmaya başlayalım. Karıştırırken içine bir tutam kaya tuzu ilave edelim. Karıştırmaya devam edelim. Ocaktaki karışım puding kıvamını alınca hazır demektir. Hazır olan karışımı şekillendirici kalıplara dökelim. Kuruması için 1-2 gün bekletelim. Sabun kuruyunca 1-2 ay daha kurumaya bırakalım. 1-2 ay kuruduktan sonra sabununuzu kullanabilirsiniz.
Lavanta Sabunu Nasıl Yapılır?
Lavanta sabunu yaparken kostik kullanmanız gerekir. Diğer anlatımlarda olduğu gibi kostik yerine kül ya da gliserin barı da kullanabilirsiniz. Kostik kullanacağınız alanın iyi havalandırması olduğuna dikkat etmeniz çok önemlidir. Hatta açık havada yapma şansınız varsa en sağlıklısı olacaktır. Kostik yakıcı bir madde olduğu için mutlaka gözlük ve eldivenlerinizi takmanız gerekir. Kostik, diğer adıyla sodyum hidroksit, beyaz renkte ve nem çekici özelliği olan ve endüstride sık kullanılan bir maddedir. Sabunda kostiğin kullanılmasının nedeni yumuşak ve kaygan hissi vermesidir.
Gerekli Malzemeler:
- 15 gr kostik soda
- 45 ml su
- 120 ml zeytinyağı
- 10 ml lavanta yağı
- Kurutulmuş lavanta yaprakları
Organik sabununuzu yapmak için kostik sodayı internetten alabilirsiniz. Yapmanız gereken sodanın tamamını cam bir kaseye dökmektir. Üzerine su ekleyip karıştırın. Su ve sodanın güzelce karışması için bir süre karıştırın. Ancak buhar çıkacaktır bu buharı asla solumamalısınız. Karışımı kesinlikle cildinize temas ettirmeyin.
Zeytinyağını tencereye alıp orta sıcaklıkta ısınmasını sağlayın. Zeytinyağı 40 dereceye ulaşınca ocaktan alıp içine kostik soda ve su karışımını yavaş yavaş ekleyin. Elde ettiğiniz karışımı blender kullanarak jöle kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Karışım koyu bir kıvam alınca lavanta yağı ile lavanta yapraklarını tencereye döküp yine blender ile karıştırmayı sürdürün. Bu şekilde 15- 20 dakika kadar karıştırdıktan sonra sabununuzu kalıplara dökmeye başlayabilirsiniz.
Sabunu kalıplara dökerken kalın dışına taşırmamaya özen gösteriniz. Kalıbın dışına taşarsa da bu dökülen kısımlara elle dokunmayın. Sonrasında da sabunların pürüzlerini giderip bir gün boyunca üzerini örterek 1 gün boyunca hiç dokunmadan bekletin. 1 gün geçtikten sonra sabunlarınız tamamen kuruduğunda kalıplardan çıkarabilirsiniz. Sabunların hepsini tek tek tülbentle veya pamuklu mendille hava alabilecekleri şekilde sarmalısınız. Bir çekmecede 2 ay kadar kuruması için beklettikten sonra ev yapımı sabunlarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Evde Sabun Yapımı Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Evde sabun yapmaya karar verdiğinizde alışverişinizde ve işlem sırasında dikkat etmeniz gereken en temel nokta malzemeleri ölçülere uygun olarak kullanmanızdır. Bu nedenle malzemelerinizi tartmalısınız.
- Malzemeleri tartmak için doğru sonuç veren bir terazi ve doğru sıcaklığı bilmeniz için bir termometre gerekir. Eğer bu iki noktada tam kıvamı tutturamazsanız sabununuz katılaşmayabilir. Ve bu durumda bütün malzemeleriniz ve emeğiniz çöp olabilir.
- Sabun yapımı sırasında kullanacağınız malzemeleri temin edeceğiniz yerlerin güvenilir olması çok önemlidir. Çünkü cilt sağlığınız için faydalı ürünler elde etmeniz için sabununuzun hammaddesi güvenilir olmalıdır. Bunun yanında ürünler kaliteli değilse sabununuz katılaşmayabilir.
- Sabun yaptığınız sırada kostik kullanacaksanız cildinizi korumak için eldiven gözlerinizi korumak için gözlük kullanmalısınız. Açık havada bu işlemi gerçekleştirmeniz en sağlıklısıdır. Açık havada dahi yapsanız çocuğunuz ve evcil hayvanınız varsa siz sabun yaparken yanınızda olmamalarına dikkat edin.
- Kokusunun farklı ve güzel olması için çeşit çeşit aromatik yağ kullanabilirsiniz. Fakat sabun yaparken kullanacağınız temel maddenin zeytinyağı olduğunu unutmayın. Çünkü asidik yapısı sabuna en uygun olan yağ zeytinyağıdır.
- Sabun yapmaya başlamadan önce bütün malzemeleri yanınızda bulundurun hazır edin. Çünkü sabun beklediğinizden daha hızlı katılaşabilir ve hızlıca soğuyabilir. Bu durumda istediğiniz kıvama getiremezsiniz.
- Sabunu kullanmaya başladıktan sonra da istediğiniz kadar köpürmüyorsa kullandığınız yağlardan dolayı olabilir. Köpürmesini sağlayacak en etkili sonucu verecek olan yağ Hindistan cevizi yağıdır.
- Bazı tariflerde sabun yapımında palm yağı kullanımı tavsiye edilse de palm yağı hem sizin hem çevre için iyi bir alternatif değildir. Çünkü palm yağı yapımı için yağmur ormanları yok edilmektedir. Bu nedenle zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar seçmeniz en sağlıklısı olacaktır.
- Evde sabun yaparken kostik yerine kül ya da gliserin barı kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha güvenli bir şekilde sabununuzu elde edeceksiniz. Yazımızdaki zeytinyağı sabunu, defne sabunu ve yeşil çay sabunu kül ve gliserin balmı ile sabun yapım tarifleridir.
Doğal olan sabun içinde katkı maddesi bulunmadığı için diğer sabunlara göre daha hızlı bitebilir. Daha uzun süre kullanmak için sabununuzun içeriğine kakao yağı ekleyebilirsiniz.
Eğer yaptığınız sabun banyodaki nemden dolayı kolayca eriyorsa jel gibi oluyorsa iyi kurutulmamış kurutma süresi kısa gelmiş olabilir. Ayrıca sabunun içindeki katı yağ oranı da sabunun jel kıvamına gelmesine neden olabilir. Bu şekilde bir durum ile karşılaşmamak için hindistan cevizi ya da kakao yağı kullanabilirsiniz.
Sizler için video içerikler ürettiğimiz sosyola youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz. Ayrıca Ev Yapımı Cilt Bakım Kürleri yazımızda bu yazımızı beğenenlerin ilgisini çekebilir.