Kastamonu Gezilecek Yerler

03.08.2019
160
Kastamonu Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Kastamonu Gezilecek Yerler, Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Kuzeyinde Küre (İsfendiyar) Dağları, güneyinde ise Ilgaz Dağları bulunmaktadır. Sinop, Çankırı, Bartın ve Karabük komşu illeridir. Sahil şehridir fakat merkezi iç kesimdedir. Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin ilçelerinin denizi kıyısı bulunmaktadır.

Hitit imparatorluğu ile tarihi başlamıştır. 1105 yılında Danişmentliler tarafından Türk topraklarına katılmıştır. 1460 yılında ise Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tarihinin oldukça geçmişe dayanması sebebi ile pek çok uygarlık burada yaşamış ve kalıntı bırakmıştır. Mili mücadele yıllarında ise Karadenizden gelen cephaneler güvenli bir şekilde buradan dağıtılmıştır. Bu nedenle o dönemin en önemli noktalarındandır. Kastamonu Halime Çavuş ile ünlüdür. Halime Çavuş, dondurucu soğuğa rağmen üzerindeki montu cephaneliklerin üstüne örten Türk kadınıdır. Atatürk’ün bu durumu sormasına “Bey, yüz bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak” cevabını vermiştir. Aynı zamanda şehir Şerife Bacı da bu toprakların insanıdır. Şerife bacı İnebolu’dan Kastamonu’daki kışlaya öküzü ile cephanelik taşırken öküzü ölmüştür ve öküzü yerine kendisi geçmiştir. Yağmur bastırdığında da kendisini cephaneliklerin ve bebeğinin üzerine siper etmiş ve şehit olmuştur.

Kastamonu’da milli mücadele döneminde çok sayıda şehit verilmiştir. 1925 yılında Atatürk Kastamonu’ya gelerek Kıyafet ve Şapka İnkılabını ilan etmiştir. Bu şehrin en önemli olaylarından bir tanesidir. Bütün bunların yanı sıra Kastamonu’da inanç turizmi ve doğa turizmi de oldukça gelişmiştir. İşte; Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu Gezilecek Yerler

İnebolu

İnebolu Kastamonu’nun liman ilçelerinden bir tanesidir. Hem geleneksel mimarisi hem de mükemmel bir doğası bulunmaktadır. Buranın kuruluşu Lidyalılar dönemine dayanmaktadır. Sırayla Persler ve Romalıların da hakimiyetine girmiştir. 11. Yüzyılda ise Selçuklu topraklarına katılan İnebolu 19. Yüzyılın sonlarında II. Abdülhamit döneminde artık Osmanlı Devleti’nin bir ilçesi haline gelmiştir.

Kurtuluş Savaşı döneminde Ankara’ya gitmek isteyenler bu ilçe üzerinden Ankara’ya geçmişlerdir. İnebolular bu savaşta gösterdikleri kahramanlıklardan ötürü 9 Nisan 1924 yılında “Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Şapka Kanunu da İnebolu Türk Ocağı’na 27 Ağustos 1925 tarihinde Atatürk tarafından ilan edilmiştir. Bu ilçede her yıl 25 – 28 Ağustos tarihleri arasında bu olay kutlanmaktadır.

İnebolu Küre Dağları’nın eteklerinde yer almakta ve doğa güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Burada yer alan ormanlar WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından koruma altına alınan ormanlardan biri olmuştur.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Kastamonu Gezilecek Yerler
İnebolu – Kastamonu

Taşköprü

Taşköprü ilçesi, Kastamonu şehir merkezine 42 kilometre uzaklıktadır. Kastamonu’nun en büyük ilçesi olma özelliği taşımaktadır. Taşköprü sarımsağı ile ünlüdür. Çarşıda pazarda Taşköprü Sarımsağı diyerek satılan sarımsakları mutlaka duymuş ya da görmüşsünüzdür. İlçe ismini 68 metre uzunluğundaki taş köprüden almaktadır. Bu köprü, Roma döneminde yapılmış ve Çobanoğulları döneminde ise geliştirilmiştir. 7 gözü bulunmaktadır. Günümüzde bu köprü halen kullanılmakta olup, Kastamonu Gezilecek Yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Taşköprü – Kastamonu

İzbeli Çiftliği

Kastamonu merkezine 10 kilometre uzaklıktadır. Havaalnı yolunda olan bu çiftlik yeşillikler içerisindedir. Yaz aylarında bol huzur ve keyifli vakit için tercih edilebilir. Çiftlik 860 dönümlük bir arazidedir. 1651 senesinde İzbeli Sülalesi’ne bağışlanmıştır. Ormanlı Ordusu’nda birçok asker bu çiftlikte yetiştirilmiştir. Burada yer alan İzbeli Konağı şuanda müze olarak kullanılmaktadır. Bu konak yıllarca Sabiha İzbeli tarafından korunmuştur. Atatürk’ün 1925 yılında Kastamonu’ya ziyareti sırasında kullandığı yatak örtüsü burada bulunmaktadır. 2002 yılından beridir turistik olarak ziyarete açıktır.

İzbeli Çiftliği – Kastamonu

Kastamonu Kalesi

Kastamonu’nun simgelerinden belki de en önemlisi Kastamonu Kalesi’dir. Bu şehrin en yüksek noktasında tüm güzelliği ile halen durmaktadır. MS. 12. Yüzyılda Komnenoslar tarafından Türklerin bölgeye akınları sırasında inşa ettirilmiştir. Günümüzde bu kalenin yalnızca iç kale kısmı ayakta durmaktadır. Dış surları 18. Yüzyıl sonralarına doğru tahrip olarak, yok olmuştur.

Kale, hem doğa olayları hem de insanların sebep olduğu tahribatlar sebebi ile çok kez onarım görmüştür. Kale görünümü itibari ile daha çok Türk – Osmanlı mimarisine benzemektedir. Sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri görebileceğiniz bu kale içerisinde bir de “Bayraklı Sultan” diye adlandırılan bir türbe yer almaktadır. 2005 yılında burası Kastamonu Belediyesi tarafından yeniden elden geçirilmiştir.

Kastamonu Kalesi, 120 metre yükseklikte olmasına rağmen kolay ulaşılabilir bir noktadır. Kendi arabanız ile belli bir yerine kadar rahatlıkla çıkabilir, geri kalan yolu da yürüyerek aşabilirsiniz. Bu yol üzerinde pek çok hediyelik eşya satan yer bulunmaktadır. Sevdiklerinize ve kendinize buralardan Kastamonu hatırası almayı ihmal etmeyiniz.

Kastamonu Kalesi – Kastamonu

Çatak Kanyonu, Cam Teras

Hiç şüphesiz Kastamonu’da Gezilecek Yerler arasında en merak edilen ve en çok ziyaretçi alan yer burasıdır. Dünyanın en büyük 4. Kanyonu burasıdır. 21 Temmuz 2017 senesinde Çatak kanyonu cam terasının yapımına başlanmış, 4 Eylül 2017 tarihi itibar ile de ziyaretçilerin beğenisine sunulmaya başlanmıştır. Cam teras, 25 ton metal, 10 ton cam ağırlığında teras, 60 tonluk ağırlığı ile boşlukta durmaktadır. Ağırlığın taşınması için 900 tonluk çelik ve beton da inşa edilmiştir. Burada engelliler için de yürüyüş yolu yapılmıştır.

Terasın yüksekliği 450 metredir. 250 kişi aynı anda teras üzerinde durabilir. Cam terasın boyu 15 metre, genişliği de 10 metredir. Terasa giriş için çok uygun bir ücret ödenmektedir. Sabah 9 ile akşam 18 arasında ziyarete edilebilir.

Kastamonu otobüs terminalinden Azdavay ilçesine giden otobüsler il Seyir Terası ziyaret edebilirsiniz. Azdavay ilçesinden tekrar bir minibüse ya da taksiye binmeniz gerekmektedir. Özel aracınız ile ise Çatak Kanyonu Milli Parkı tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz.

Çatak Kanyonu, Cam Teras – Kastamonu

Ilıca Şelalesi

Doğa turu için Ilıca Şelalesi bulunmaz bir yerdir. Mükemmel bir manzaraya sahip olan bu şelale 14 metre yükseklikten su dökülmekte ve bir gölet oluşturmaktadır. Buraya girişin ücreti cüzi miktarda da olsa bulunmaktadır. Su sesi, kuş sesi, mükemmel doğal güzellikleri ile Ilıca Şelalesi’nde sevdiklerinizde çok güzel vakit geçirebilirsiniz.

Ilıca Şelalesi – Kastamonu

Horna Kanyonu

Horna Kanyonu Kastamonu ilinin Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu kanyon son günlerde ziyaretçi sayısını oldukça arttırmıştır. Hem yürüyüş alanları hem de dinlenme noktaları mevcuttur. Ilıca Şelalesine 7 kilometrelik bir yürüyüş yolu uzanmaktadır.

Kanyonun içerisinden bir çay geçmektedir. Bu çayın ismi Zara’dır. Bu çay Ilıca şelalesine akmaktadır. Trekking sporu ile ilgileniyorsanız, burada hem trekking yapıp hem de dinlenme imkanı bulabilirsiniz. Kanyonun manzarasını izlemek bile oldukça keyifli. Bir rehber eşliğinde kanyonu gezmeniz çok daha yararlı olacaktır.

Horna Kanyonu – Kastamonu

Valla Kanyonu

Valla Kanyonu dünyanın 2. En büyük kanyonu olma özelliği taşımaktadır. 800 metre ile 1200 metre değişiklikte yüksekliği bulunmaktadır. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinden Muratbaşı Köyüne doğru giderek bu kanyona ulaşmanız mümkündür. Valla kanyonunun seyir terası mevcuttur. Bu terasta mükemmel manzarayı seyretme imkanı bulabilirsiniz. Fakat buradaki teras cam olmaması sebebi ile diğer seyir terası gibi dikkat çekmemekte ve ziyaretçi o kadar fazla almamaktadır.

Dünyanın en derin ve en zor geçilen kanyonlarından olan Valla Kanyonu’nda rehber olmadan geçiş yapmak yasaktır. Rehbersiz geçilmeye çalışıldığında oldukça zararlı şeyler ile karşılaşılabilir. Bu bilgi unutulmaması gereken bir bilgidir.

Valla Kanyonu – Kastamonu

Loç Vadisi

Loç Vadisi Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer almaktadır. Küre dağlarının en el değmemiş yerlerinden bir tanesidir. Vadi içerisinde bir köy vardır ve bu köyde halen yaşam sürdürülmektedir. Halk bu güzelliğin farkında ve değerini bilerek yaşamını sürdürmektedir. Vadide 29 bitki türü bulunmaktadır. Yakın geçmiş sayılabilecek bir tarihte milli park olarak ilan edilmiştir. Özellikle fotoğraf çektirmekten hoşlanıyorsanız mutlaka loç vadisine gelmeli ve fotoğraf çektirmelisiniz.

Loç Vadisi – Kastamonu

Gideros Koyu

Gideros koyu sakin bir tatilde kafa dinlemek isteyenler için bire birdir. He yeşilin hem de mavinin her tonu burada mevcuttur. Aynı zamanda otel ve pansiyonlar da bulunmaktadır. Burada konaklama isteyenler konaklama imkanı da bulabilmektedir. Daha çok yaz aylarında ziyaretçi gelmektedir. Aynı zamanda burada denize girebilir ve balık tutabilirsiniz.

Gideros Koyu 3500 yıl öncesinde Amazonlar tarafından kurulmuştur. Amazon Kadınlar, Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır. Ayrıca efsaneye göre bu bölgede eskiden korsanlar saklanıyormuş.

Gideros Koyu – Kastamonu

Küre Dağları Milli Parkı

Milli Park Kastamonu ve Bartın sınırları içerisinde bulunmaktadır. Valla Kanyonu, İlgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi buradadır. Milli park da harika bir orman örtüsünün yanı sıra ayı, kurt, çakal, yaban domuzu, geyik, karaca, sansar, sincap gibi hayvanlar da bulunmaktadır.

Küre Dağları Milli Parkı – Kastamonu

Kara yolu kullanarak Kastamonu’ya ulaşmak mümkündür. Yolun daha kolay kat edilmesi için Ilgaz Dağ Yolu’nda bir tünel de açılmıştır. Bu tünele Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ismi verilmiştir. 35 dakikalık yok yaklaşık 8 dakikaya kadar inmiştir. Bu durum her mevsim için oldukça avantajlı bir seçenek olmuştur.

İstanbul’dan 520 kilometre, Ankara’dan ise 240 kilometredir. Otobüs ile ulaşım sağlayacaksanız birçok otobüs firması Kastamonu’ya sefer düzenlemektedir. Otogardan şehrin merkezine dolmuş, servis gibi araçlar ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kastamonu da havaalanı da bulunmaktadır. Haftanın belli günleri buraya uçak seferleri bulunmaktadır. İstanbul’dan 1 saat, Ankara’dan ise 44 dakika kadar sürmektedir.

Kastamonu’ya gitmişken yöresel yemeklerin de tadına bakılması gerekmektedir. Etli ekmek, banduma, patates paçası, ekşili pilav, püryan kuyu kebabı, simit tiridi, çekme helva, İnebolu simidi, siyez bulgur pilavı, Kastamonu pastırması, cırık tatlısı, kaşık helva, mıklama, üryan eriği hoşafı, incir dolması Kastamonu’nun en sevilen yöresel lezzetleridir. Buraya gelmişken mutlaka bu lezzetlerin de tadına bakmalısınız.

Kastamonu Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Bartın Gezilecek Yerler ve Çorum Gezilecek Yerler yazıma da bakmayı unutmayınız.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.