Çorum Gezilecek Yerler

03.08.2019
75
Çorum Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Çorum Gezilecek Yerler, Medeniyetler Beşiği olarak bilinen Çorum, yaklaşık 7000 senelik bir geçmişe sahiptir. Anadolu’nun en köklü ve en güçlü uygarlıklarına çok uzun yıllar ev sahipliği yapmıştır. Özellikle 1800’lü yıllarda kazılar ile dikkat çekici hale gelmiştir. Çorum’un en bilinen tarihi yerleri olan Hattuşa ve Alaca Höyük dünya çapında bir öneme sahiptir. Hattuşa, bilindiği üzere Hititler’in başkentidir. Alaca Höyük ise, dünya tarihini etkileyecek bulguların ortaya çıkarıldığı yerdir. Hattuşa’da gerçekleştirilen kazılarda Dünya’nın ilk yazılı anlaşması olan Kadeş’in kil tabletten yapılan bir kopyasına ulaşılmıştır.

Çorum bazı kaynaklara göre adeta bir açık hava müzesidir. İçerisinde barındırdığı kötü tarihi miraslar haricinde, doğası, bitki ve hayvan türleri, yaylaları, ovaları, mesire alanları ve tabiat parklarıyla da ziyaretçi çekmeyi başarmaktadır.

Çorum, Karadeniz’in İç Anadolu’ya bağlanan kısmında yer almaktadır. Tarihte büyük uygarlıklarına ev sahipliği yapmasının yanı sıra günümüzde de bazı ticaret alanlarında oldukça gelişmiş ve ülkemizin ticaret ve sanayi merkezi olmaya aday şehirler arasına girmiştir. İşte; Çorum Gezilecek Yerler

Çorum Gezilecek Yerler

Hattuşa – Boğazkale

Çorum’da Gezilecek Yerler arasında hiç şüphesiz en önemli yer burasıdır. Boğazkale’de 5000 yıl evveline ait bulgulara rastlanmaktadır. Hititlerin ilk başkentidir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Türkiye’deki 9 değerli eserden bir tanesidir.

En az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin olan Hitit uygarlığından en önemli izler burada bulunmuştur. Boğazkale’de bulunan Kades Anlaşması’nın kil tablet kopyası buna en iyi örnektir. Yazılıkaya Kaya Tapınağı’da buranın en kutsal mekanıdır. Kayanın üzerinde çok sayıda tanrı, tanrıça, hayvan ve hayal ürünü bazı yaratıklar işlenmiştir.

Daha önceleri Boğazkale ilçesi Sungurlu ilçesinde bağlı idi. 1987 senesinde turistik olarak çok dikkat çekmesi sebebi ile burası Çorum’un bir ilçesi haline geldi. Hattuşa 1834 senesinde keşfedilmiştir. 1835 – 1894 yılları arasında çeşitli çalışmalar yapılmış, 1904 senesinde Alman Doğu Kültürleri Araştırma Merkezi burada kazı yapmaya başlamıştır. 1939 yılından beri kazı çalışmaları ara vermeden devam etmektedir. 2 Ekim 1998 senesinde Milli Park olmuştur.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Çorum Gezilecek Yerler
Hattuşa – Boğazkale

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi 1968 yılında açılarak, 2000 yılında yeni binasına hizmete açılmıştır. 1914 yılında inşa edilen bu bina aslında bir hastane olarak yapılmıştır. Günümüzde ise Arkeoloji ve Etnografya salonları ile bir müze olarak hizmet vermektedir.

Müze iki bölümden incelenmektedir. Bunlardan ilki Arkeoloji salonudur. Bu salonda kronolojik ve tematik sergileme sistemi ile eserler düzenlenmiştir. Kronolojik olarak Kuşsaray Höyüğü, Tunç çağına ait Resuloğlu Höyük ve Alacahöyük sergilenmektedir. Tematik olarak ise Alacahöyük mezarı ve bu mezara ait ölü gömme töreni adeta gerçekmiş gibi canlandırılmıştır. Dokunmatik ekrandan bu mezar hakkında bilgi alabilirsiniz. Etnografya salonunda ise, Türk sanatından denemeler yer almaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait örnek eserler sergilenmektedir. Ayrıca bakırcılık, leblebicilik ve kahvehane kültürünü gösteren 3 farklı dükkan tematik olarak bu salonda canlandırılmaktadır. Müzeyi gezmeden önce Çorum Museum Collection isimli mobil uygulama ile müze hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Çorum Müzesi

Çorum Kalesi

Çorum Kalesi, şehir merkezinde Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu kaleden bahsetmiştir. Kalenin yapım aşaması ile ilgili kesin bilgiler yer almamaktadır. Fakat mimari olarak Selçuklu yapıları ile benzerlik göstermektedir. MS. 1577 yılında kaleye ait ilk yazılı eserler bulunmuştur. Buna göre de yapının Bizans dönemine ait olduğunu düşünülmektedir. Evliya Çelebi ise Seyahatname isimli eserinde kalenin Sultan Kılıç Aslan tarafından inşa ettirildiği bilgisinden söz etmektedir. Kesme taş, moloz taş ve Roma – Bizans dönemine ait taşlardan yapılmıştır. İçerisinde 1 adet cami ve 42 adet konut vardır. Çorum’u ziyaretiniz sırasında şehrin en eski yapılarından olan bu kaleyi mutlaka görmelisiniz.

Çorum Kalesi

İskilip Kalesi

İskilip Kalesi, Çorum’un İskilip ilçesinde yer almaktadır. 100 metre yükseklikte yer alan bir kayanın üzerine inşa edilmiştir. Bu kale Hititler döneminden kalmaktadır. Tabii ki bu dönemden sonra bir takım değişikliklere uğramıştır. Güney tarafından mezarlar bulunmaktadır. Yukarı doğru çıkıldığında ise her tarafta burçlar olduğu görülmektedir. İçerisinde bir mahalle ve bir mescit olması Osmanlı döneminde buraya yerleşilmiş olması anlamına gelmektedir. Kalenin üç yanı da kayalıktır. Bu nedenle yalnızca Kuzeybatı yönünden giriş yapılabilir. Horasan harçlı moloz taştan inşa edilmiştir. Kalenin bulunduğu kayalığın eteklerinde roma dönemine ait mezarlar da bulunmaktadır.

İskilip Kalesi

Çorum Saat Kulesi

1896 yılına ait bir kitabeden edinilen bilgiler ışığında Çorum Saat Kulesi hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. 1896 yılında yapılmıştır. Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yedisekiz Hasan Paşa, İstanbul’daki Ali Suavi olayını bastırması ile tarihte bilinmektedir. 27,5 metre yüksekliğinde olan saat kulesi, Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birbirine bağlamaktadır.

Yöresel sarı kesme taşlar ile inşa edilmiştir. Uzaktan bakıldığında saat kulesini minare sanmanız mümkündür kulenin her tarafında saat kadranı bulunmaktadır. Çorum Gezilecek Yerler arasından görülmesi en gerekli olanlardandır.

Çorum Saat Kulesi

Çorum Ulu Camii

Çorum’a gelen turistlerin ziyaret ettikleri ilk noktalardan bir tanesi Çorum ulu Camii’dir. Camii şehrin merkezinde bulunmakta ve Murad-ı Rabi Camii olarak bilinmektedir. Yapılışı hakkında çok net bilgilere ulaşılamamıştır. Hayrettin Hazır tarafından inşa ettirilmiştir. Hayrettin Hazır, Selçuklu Sultan Alaeddin Keykubat’ın azat ettiği kölesidir. IV. Murat camiyi sonradan yeniden yaptırılmıştır. 3. Kez ise Abdülfettah Bey tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde bu camiiden söz etmektedir.

Çorum Ulu Camii

Kargı Yaylası

Kargı Yaylası, Çorum’un doğal güzelliklerinden bir tanesidir. Kargı ilçesinde yer almaktadır. Bitki örtüsü, yöresel evleri ve su kaynakları oldukça meşhurdur. O bölgede Aksu, Karandu, Göl, Eğinönü, Örencik, Gökçedoğan ve Karaboya yayları da bulunmaktadır. Buraya kadar gelmişken o yaylaları da ziyaret edebilirsiniz.

Kargı Yaylası

İskilip Kaya Mezarı

İskilip Kaya Mezarı, isminden de anlaşılacağı üzere Çorum’un İskilip ilçesinde yer almaktadır. 100 metre yükseklikte, kayaların içerisinde yer alan Osmanlı dönemine ait mezarlardır. Roma dönemine ait mezarlarda bulunmaktadır. Ayrıca kayaların üzerindeki hayvan figürleri de oldukça dikkat çekicidir. Çorum merkeze 53 kilometre uzaklıktadır. İsterseniz kendi aracınız ile gidebilir, isterseniz de merkezden saat başı kalkan İskilip minibüslerine binebilirsiniz.

İskilip Kaya Mezarı

Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Laçin Kapılıkaya Anıtsak Kaya Mezarı, Komutan İkezios’a aittir. Helenistik dönemin mezarlarından bir tanesidir. Kapı şeklindedir ve kaya üzerine oyularak yapılmıştır. Bu nedenle kapılıkaya denilmektedir. Çok fazla ziyaretçisi bulunmaktadır. Kırkdilim mevkiinde yer alan bu mezarın etrafında sarp, kayalık ve akarsuların yarmış olduğu vadiler ve engebeli araziler bulunmaktadır. Mezarın yapılış tarihi MÖ. 2. Yüzyıl olarak geçmektedir. Mezarın kapısının üzerinde İkezio yazdığı görünmektedir. Mezar odası kare planlıdır. Odanın duvarlarında niş şeklinde oyulmuş ölü şekilleri yer almaktadır.

Laçin Kapılıkaya Anıtsal Kaya Mezarı

Ortaköy İncesu Kanyonu

Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer almaktadır. 12,5 kilometrelik uzunluğa sahiptir. Sarp kayalıklar ve bazı alanlarında ise ormanlar mevcuttur. Kanyona girdiğiniz zaman sonuna kadar gitmeniz gerekmektedir. Herhangi bir çıkışı bulunmamaktadır. Gezinize heyecan ve adrenalin katmak istiyorsanız tek giriş ve tek çıkışı olan bu kanyona mutlaka gitmelisiniz.

Kanyon içerisinde Çekerek isimli bir de ırmak bulunmaktadır. Bu Irmak Tokat ve Amasya şehirlerinde de geçmektedir. Burada rafting ya da trekking sporları da yapmanız mümkündür. Kanyon Ortaköy ilçesinden 9 kilometre uzaklıktadır.

Ortaköy İncesu Kanyonu

Koyunbaba Köprüsü

Koyunbaba Köprüsü, Kızılırmak nehri üzerinde olup, Çorum’un Osmancık ilçesinde bulunmaktadır. Anadolu’nun tanınan isimlerinden olan Koyun Baba’dan ismini almıştır. 1484 yılında yapımına başlanan bu köprü, 1489 yılında tamamlanmıştır. Körü 250 metre uzunluğunda, 7,5 metre genişliğindedir. 19 gözü bulunan köprü aynı zaman sivri kemerlere sahiptir.

Koyunbaba Köprüsü

Hitit Yolu

Dünyanın en köklü medeniyetlerinden biri olan Hititlerin zengin birikimi ifade eden ve gösteren yer Hitit Yolu’dur. Hitit Yolu Boğazkale’den başlamaktadır. Hattutaş, Alacahöyük ve Şapinuva üçgeninde tarihi güzergahlardan geçen bu yol, hem yürüyüş hem de bisiklet kullanımı için idealdir. Toplam 385 kilometrelik bir yoldur. 17 tane yürüyüş parkuru bulunmaktadır.

Hitit Yolu

Yazılıkaya Tapınağı

Yazılı Kaya Tapınağı, hitit kaya anıtlarının en büyü olmaktadır 12 metre yüksekliğindedir ve kayalar ile çevrilidir. Yeni yıl ve bahar kutlamaları için Tanrıların buraya geldiğine dair bir inanış bulunmaktadır. Tapınak A ve B olmak üzere 2 odadan oluşmaktadır. A odasının duvarlarında kireç taşları ile işlenmiş kabartmalar bulunmaktadır. Sol taraftaki kabartmalar tanrıları, sağ taraftaki kabartmalar ise tanrıçaları simgelemektedir. B odasındaki kabartmalar ise birbirinden tamamen bağımsızdır. MÖ. 13. Yüzyıl sonralarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Burası Tudhaliya IV’ün oğlu Şuppiluliuma II tarafından babası adına yaptırıldığı düşünülmektedir. B odasındaki kabartmalar A odasındakilere göre daha sağlam görünmektedir. Son 50 senedir kabartmalar bozulmaya başlamıştır. Bu nedenle özelliklerine kaybetmeden en yakın zamanda görmenizi tavsiye ediyoruz.

Yazılıkaya Tapınağı

Çorum’a kara yolu ve hava yolu ile ulaşmak mümkündür. Hava limanı 67 kilometre ötede bulunan Amasya Merzifon Havalimanıdır. Bu hava alanından yaklaşık 1 saatlik bir yolculuk ile Çorum’a ulaşmak mümkündür. Otobüs ile gidecekseniz Türkiye’nin her yerinden direkt ya da aktarmalı olarak Çorum’a otobüs seferi bulmanız mümkündür. Çorum’un İstanbul ile arası 628 kilometre, Ankara ile 242 kilometre, İzmir ile arası 832 kilometre, Antalya ile arası ise 728 kilometre mesafededir. Kendi aracınız ile gidecekseniz yolları düzgündür. Karadeniz özellikle de Orta Karadeniz Bölümü’ne düzenlenen turlara katılarak Çorum’u gezme imkanı bulabilirsiniz.

Çorum herkesin bildiği üzere leblebisi ile ünlüdür. Leblebisi kadar lezzetli olan pek çok yemeği de bulunmaktadır. Keşke, İskilip dolması, mantı, çatal aşı, çorum baklavası, düğün çorbası, tel tel, gül burma, hasıda, karaçuval helvası olarak meşhur yöresel lezzetler sayılabilmektedir.

Karadeniz Bölgesi’nin İç Anadolu Bölgesi’ne açılan kapısı olan Çorum, tarihsel ve kültürel anlamda çok zengin bir mirasa sahiptir. Özellikle Hititlerin bu bölgede yaşamlarını sürdürmesi bu mirasın en büyük sebebidir. 1990 senesinde gerçekleştirilmeye başlanılan Hititoloji Kongresi üç yılda bir düzenlenmektedir. Altı yılda bir bu kongre Çorum’da yapılmaktadır. Dünyanın birçok yerinden bilim adamlarının katıldığı kongre, Çorum’un gelişimi açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Çorum’da yalnızca Hitit uygarlığına ait izler bulunmamakta aynı zamanda Osmanlı ve Selçuklulara aitte pek çok eser ve yapı bulunmaktadır. Bütün bunların yanı sıra doğal güzellik, temiz hava, bitki ve hayvan türleri, manzara olarak da Çorum görülmeye değer bir şehirdir. Çorum’da Gezilecek Yerler hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz bu yazı Çorum gezisi sırasında size rehber olacaktır. Kendi imkanlarınız ile Çorum’u gezmek istiyorsanız yol haritanız bu yerler olabilmektedir. Fakat bir rehber eşliğinde Çorum’u geziyorsanız rehber zaten size uygun bir rota çizerek Çorum’un tüm güzelliklerini gösterecektir.

Çorum Gezilecek Yerler listemiz bu kadardı. En çok beğendiğiniz yeri yorumlar kısmından yazmayı unutmayınız. Kastamonu Gezilecek Yerler adlı yazımıza bakmayı unutmayınız.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.