Gezilecek Yerler: Sümela (Meryem Ana) Manastırı
Artvin’den dönerken ziyaret ettiğimiz Sümela Manastırı uzun yıllar önce başlayan restorasyon çalışmaları sebebiyle 2018 yılı içerisinde de kapalıydı. Onca yolu gelmişken geri dönmek olmaz, en azından uzaktan da olsa görelim diyerek Sümela Manastırı’na geldik. Dışarıdan görebildiğimiz ve görüntüleyebildiğim kadarıyla yazının sonunda bir kaç fotoğraf paylaşıyor olacağım.
Neler Okuyacaksınız? →
Sümela Manastırı Nerededir?
Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesinde Altındere köyündedir. Trabzon şehir merkezine 47km mesafededir. Manastır yılda 650 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Eğer aracınızla gelmek istiyorsanız vadiye kadar oldukça rahat bir yol güzergahına sahip.
Vadiden sonra Sümela Manastırına kadar olan mesafe dar yollar ve yoğun araç giriş çıkışı sebebiyle biraz sıkıntılı. Manastır halk arasında hala Meryem Ana kilisesi olarak bilinmektedir.
Bir gelenek olarak Altındere köyünde yer alan vadiden daha yukarıda mağara, yüksek kayalık veya eski yerleşimlerde şehir dışında konumlandırılmaktaydı. Bu sebeple Manastır yüksek kayalıklar üzerine kuruludur. Manastır içerisinde Kilise, öğrenci odaları, şapel, mutfak, misafirhane, kütüphane gibi alanlar bulunmaktadır.
Sümela Manastırının Tarihi Geçmişi
Tarihi hakkında çok net bilgiler olmasa da bazı rivayetler var. Bu rivayetlere göre Sümela Manastırı dönemin Bizans İmparatoru I. Theodosius zamanında Barnabas ve Sophranios adında iki rahip tarafından kurulmuştur. 6. yüzyılda Bizans imparatoru Justinianus’un emriyle General Belisarios tarafından onarımları yapılmıştır. Günümüzde gördüğümüz yapı 13. yüzyıldan itibaren muhafaza edilmektedir. Osmanlı döneminde Türk egemenliği altına girdiklerinde ise Osmanlı Sultanı tarafından Sümela Manastırı korunmuş ve yerli halkın inançlarını devam ettirmesine müsaade edilmiş. Ayrıca çeşitli haklar da tayin edilmiş. 18. yüzyılda ise bir çok yeri yenilenmiş ve bazı duvarları fresklerle süslendirilmiştir. İşlenen fresklerde incilden alıntılar ya da Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatlarını anlatan tasvirler yer almaktadır. Günümüzde yapılan restorasyonda zarar gören bu freskler yeniden eski görünümüne kavuşturulmak istenmektedir.
Sümela Manastırı Tadilat Süreci
2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları 2018 yılına kadar sürdü. Hedeflenen tarih 2018 olmasına rağmen ödenek sorunları sebebiyle restorasyonu süreci uzadı. Yaklaşık 4 yıldır restorasyonu süren Sümela Manastırına kapalı olmasına rağmen yoğun olarak turist gelmeye devam ediyor.
Sümela Manastırı ne zaman açılacak?
Kültür ve Turizm bakanlığına göre Sümela Manastırı 18 Mayıs 2019 tarihinde ziyarete yeniden açılabilecek. Resmi açıklamayı aşağıdaki alıntıda görebilirsiniz.
Sümela Manastırı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle 18.05.2019 tarihine kadar ziyarete kapalıdır.Reklamlarhttps://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/sumela-manastiri
Sümela Manastırına ne zaman gidilir?
Sümela Manastırı oldukça ziyaretçi alan bir tarihi mirasımız. Dolayısıyla buraya gelmek istiyorsanız bayramlarda veya resmi tatillerde ve kış aylarında gelmeyin. Bunun dışında genel olarak ziyaretçisi olsa da sizi rahatsız edecek seviyede olmayacaktır. Biz kurban bayramı dönüşü uğradığımızda araba ile oldukça sorun yaşadık.
Sümela Manastırı Giriş Ücreti
Eğer müze kartınız varsa ücret ödemeden Manastırı dilediğinizce gezebilirsiniz. Müze kartınız yoksa giriş ücreti 25tl olarak belirlenmiş. Ayrıca Nisan ve Mayıs aylarında sabah saat 8 de açılıyor ve akşam 17:00’da kapanıyor. Yaz döneminde ise 09:00 da açılıyor ve 18:00’da kapanıyor.
Sümela Manastırı Otopark
Otopark konusunda iki alternatifiniz bulunuyor. Eğer yanınızda küçük çocuğunuz yoksa, sizi rahatsız edecek ağırlıkta eşyanız da yoksa yürüyüş yollarından zorlu bir tırmanış ile Sümela (Meryem Ana) Manastırına trekking yapabilirsiniz. Aracınızı da aşağıda Altındere Vadisinde bulunan otoparka bırakabilirsiniz. Yazın gideceğinizi düşünerek sıcak hava bile olsa yürüyüş alanınızda ağaçlık olduğu için serin bir ortam sizi bekliyor olacak.
Eğer ben yürümekten çok hoşlanmıyorum diyorsanız aracınızla Sümelanın 100 metre kadar yakınına çıkabiliyorsunuz. Fakat yoğun günleri tercih etmemenizde yarar var. Biz bayram dönüşü gittiğimiz için yoğun bir döneme denk geldik. Altındere vadisine gelene kadar sorun yoktu fakat vadiden sonra Sümela Manastırının hemen yanında yer alan otopark alanına kadar araçla gitmek eziyet doğrusu. Yol çok dar ve giden gelen araç sayısı fazla olunca yol tıkandı ve ciddi oranda zaman kaybettirdi.
Bir diğer alternatif, Vadiden yukarı çıktıktan sonra Sümela Manastırına yakın yolu daha geniş düzlükler var. Aracınızı oraya bırakıp hem seyir alanında fotoğraf çekebilir hem de otopark ücreti ödemeden biraz yürüyerek (ortalama 600-700 metre) araç sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Sümela Manastırı Teleferik Projesi
Manastıra ulaşım konusunda zorluklar yaşanması Trabzon Büyükşehir Belediyesini de harekete geçirmiş. Yılda 650 bin kişinin ziyaret ettiği Meryem Ana Kilisesine Altındere Vadisinden Manastıra uzanan 2 bin 400 metre uzunluğunda teleferik hattı yapılacak. İhalesi Şubat 2019’da gerçekleşecek.
Sümela Manastırı Fotoğrafları
Manastır hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Meryem Ana Kilisesi yazısını okuyabilirsiniz.