Bartın Gezilecek Yerler

03.08.2019
144
Bartın Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Bartın Gezilecek Yerler, Bartın Karedeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer almaktadır. Doğusunda Kastamonu ili, güney doğusunda Karabük ile, batısında ise Zonguldak ili yer almaktadır. Yazların sıcak, kışların ise serin geçtiği bu şehirde ılıman deniz iklimi yani karadeniz iklimi hakim olmaktadır. Nem oranı ise oldukça fazladır. Sık yağış alması sebebi ile ağaçlık bölge çok fazladır.

Bartın’ın ilk ismi Parthenios’tur. Zamanla Bartın olarak değişmiştir. Aynı zamanda bu isim bartın ırmağının antik çağ dönemindeki ismidir. Parthenios, Yunan mitolojisinde önemli anlama gelmektedir. Tanrıların babası olarak kabul edilen Okenaus’un çocuklarından bir tanesinin ismidir. Sular Tanrısı ve Sular İlahı ya da Muhteşem Akan Su anlamlarına gelmektedir.

Bartın’ın 3 adet ilçesi bulunmaktadır. 17 kilometre mesafede olan Amasrai 62 kilometre mesafede olan Kurucaşile ve 35 kilometre mesafede olan Ulus, bu ilçelerdir. İşte; Bartın Gezilecek Yerler

Bartın Gezilecek Yerler

Güzelcehisar

Güzelcehisar Bartın’ın merkez ilçesine bağlıdır. İl merkezinden yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta olup, mükemmel bir turistik beldedir. Amasra, İnkumu gibi çok kalabalık yerlerden kaçarak sakin bir yerde denize girmek isteyenler için bulunmaz bir alandır. Bu köye aracınızla, minibüsle hatta bisikletle dahi ulaşabilirsiniz. Merkezden İnkumu’na giden minibüslere binerek Güzelcehisar yol ayrımında inerseniz, buraya yürüme mesafesinde ulaşabilirsiniz. Yürüyüşünüzün doğa güzellikleri içerisinde geçeceğini belirtmemizde yarar vardır.

Güzelcehisarda yalnızca 3 mahalle bulunmaktadır. Yaylacık, Hisar ve Kapaklı mahalleleri. Bu 3 mahalleyi de tarihi ve doğal güzellikleri açısından mutlaka gezmelisiniz. Güzelcehisarın el değmemiş güzelliğini görmek için burada bulunan Güzelcehisar kalesine çıkabilirsiniz.

Bu köy de 7 adet koy bulunmaktadır. İsimleri dahi bilinmeyen bu koylar insanlardan uzak kafa dinleyerek denize girebileceğiniz mükemmel bir yer. Güzelcehisar’da görülmeye değer bir yer de lav sütunlarıdır. Burayı incelemekten ve burada fotoğraf çektirmekten çok hoşlanacaksınız. Harika karelerin çıkacağından emin olabilirsiniz. Buranın araştırmaları halen devam etmektedir. Son olarak Güzelcehisar’da küçük bir ada bulunmaktadır. İsmi olmayan bu adaya yüzerek ulaşabilir ve keyfini sürebilirsiniz.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Güzelcehisar

İnkumu Plajı

Bartın iline bağlı bir tatil beldesi olan İnkumu, özellikle İstanbul ve Ankara gibi yakın şehirlerden çok fazla ziyaretçi almaktadır. Bartın iline 20 dakika, Amasra’ya ise 35 dakika mesafededir. Özellikle yaz aylarında hem yerli hem yabancı çok sayıda turist çekmektedir. Karadeniz’in en güzel plajı denmesi yanlış olmaz. Yalnız İnkumu denizinin tehlikeli olduğu da söylenmektedir. Bu nedenle özellikle dalgalı olduğu zamanlarda dikkat edilmesi gerekmektedir. İnkumu’nda konaklama yapabileceğiniz çok sayıda otel, pansiyon, apart ve kiralık evler bulunmaktadır.

İnkumu Plajı

Göldere Şelalesi

Göldere Şelalesi, Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde yer almaktadır. Bartın’da Gezilecek Yerler arasında en görülmeye değer yerlerden bir tanesidir. Amasra ile Kurcaşile yolu arasında yer almaktadır. Henüz yolda iken bile gördüğünüz anda hayran olacağınız güzellikte bir şelaledir. Buradan ayrılmak istemeyeceğinizi garanti edebiliriz. Dinlenmenin ve keyifli vakit geçirmenin yanı sıra fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyiniz. Girişi ücretsiz olan bu şelaleye gitmek için, Bartın’dan 43 kilometre yol gitmeniz gerekmektedir. Kurucaşile ilçesine ise yaklaşık 22 kilometre mesafededir.

Göldere Şelalesi

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi, Bizans dönemine ait bir tarihi eserdir. Cenevizliler ve Osmanlı döneminde çeşitli değişikliklere uğramıştır. Kale iki bölümde incelenmektedir. Bunlardan biri Kemere (Sormagir) , diğeri ise Zindan Kalesi’dir. O dönemde şehri korumak amacı ile inşa edilen bu kale, Amasra’nın tam merkezi konumunda sahil kenarındadır.

Kale içerisinde bir de kilise bulunmaktadır. Bu kilise Küçük Kilise olarak isimlendirilmektedir. Kilise sonradan camiye çevrilmiş olup ismi de Fatih Camisi olmuştur. Bölgenin halkı saksı, çaydanlık, yoğurt kapları ve tencerelere dönüştürdükleri ayakkabıları bu kale de görebilirsiniz. Bu bölgenin en görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi de kesinlikle Amasra Kalesi’dir.

Amasra Kalesi

Ulukaya Şelalesi

Ulukaya Şelalesi, Bartın ilinin Ulus ilçesinde yer almaktadır. Bir kaya oyuğunun içerisinde yer alan şelale 10 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğindedir. Döküldüğü alanda oluşan gölet ise yaklaşık 40 metre genişliğindedir. Manzarası öylesine güzeldir ki yakınlarda olup burayı görmezseniz pişma olabilirsiniz. Şelaleye varmadan bir süre önce dahi o mükemmel sesine şahit olabilirsiniz. Yaz mevsiminde suları biraz daha azalan şelale, bahar mevsimlerinde daha coşkulu eve güzel görünmektedir. İnanışa göre bu şelaleye gelenler aşk acısından kurtulmaktadır. Siz de efsanelere inanıyor ve aşk acısı çekiyorsanız deneyebilirsiniz.

Ulukaya Şelalesi

Amasra Hamamı

Şehir hamamı olan Amasra hamamı, Bartın merkezde yer almakta olup, Amasra’ya 20 dakikalık bir mesafededir. Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından 1747 yılında yaptırılmıştır. Moloz taşlardan yapılan bu tarihi hamam iki katlı olup, soyunma alanı ise ahşap malzemeden yapılmıştır. Dört adet kubbesi bulunmaktadır. Bu kubbelerden bir tanesi büyük üç tanesi ise küçüktür. Hamamın tam ortasında bir şadırvan bulunmaktadır. Hamam’a gitmek için Bartın Merkez’de Hamam Sokağı’na gitmeniz gerekmektedir.

Amasra Hamamı

Dervişoğlu Hanı

Dervişoğlu Hanı, 1897 senesinde Dervişoğlu Ali ve Osman Kardeşler tarafından yaptırılan bir yapıdır. Planı dikdörtgen şeklinde çizilmiştir. İki katlı olup, revaklıdır. İlk katında 7 odası, ikinci katında ise 9 adet odası bulunmaktadır. Taş ve tuğladan inşa edilen bu tarihi yapı, daha sonra restore edilerek günümüzdeki halini almıştır. Şuanda ticari alanda bir depo olarak kullanılmakta olup, Bartın’ın Karakaş Caddesi’nde yer almaktadır.

Dervişoğlu Hanı

İbrahimpaşa Camii (Orta Camii)

Orta Camii olarak da bilinen İbrahimpaşa Camii, Bartın’ın merkezinde çarşıda yer almaktadır. Dönemin Borsa Valisi İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. İki defa yangın görmüştür. Bu yangınların ilki 1864, ikincisi ise 1897 yıllarında meydana gelmiştir. 18989 yılında tahribatlar sebebi ile tekrar yaptırılmıştır. 1901 yılında ise ibadete açılmıştır. Maalesef 1968 yılında bir deprem meydana gelmiştir ve bu deprem sonucunda da cami tahribata uğramıştır. 32 adet penceresi bulunan bu caminin 12 tane camı oldukça büyüktür.

Caminin planı kare şeklinde çizilmiş olup, bir tane minaresi ve bir tane kubbesi yer almaktadır. Blok kesme taş ve moloz taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin altında toplamda 11 tane dükkan yer almaktadır.

İbrahimpaşa Camii (Orta Camii)

Amasra Fatih Camii

Amasra Fatih Camii, Amasra Kalesi içerisinde 9. Yüzyılda yapılmıştır. Aslında bir Bizans Kilisesi olarak inşa edilmiştir. 1460 senesinde Fatih Sultan Mehmet Amasra’yı fethinden sonra burayı camiye dönüştürülmüştür.

Camide iki bölüm vardır. Bunlardan bir tanesi Narthex yani ilk cemaat bölümü, diğeri ise ambon yani apsis çıkıntısı adı verilen yerdir. İkinci bölüm sonradan bu yapıya katılmıştır. Caminin dışını örten beşik tonoz çatısı 1887 yılında yıkılma tehlikesi sebebi ile kaldırılmıştır. Bunun yerine ise ahşap tavan inşa edilmiştir.

Amasra Fatih Camii’sinin çok ilginç bir geleneği bulunmakta ve bu gelenek günümüzde halen devam etmektedir. Camiide Cuma hutbesi okunurken kılıç çekilmektedir. Bunun nedeni ise şu şekilde açıklanmaktadır. Hz. Muhammed Mekke’de Cuma hutbesi okurken üzerinde savaş kıyafetleri bulunması sebebi ile kılıcını kınından çıkartarak okumuştur. Bu durum bütün camilerde sünnet sayılması sebebi ile uygulanmaya başlanmıştır. Bu gelenek zamanla unutulmuş olup, günümüzde uygulanmıyor olsa da Amasra Fatih Camii’sinde halen uygulanmaktadır.

Amasra Fatih Camii

Küçük Kilise

Küçük Kilise, Amasra Kalesi’nin içerisinde iç kale bölümünde yer almaktadır. 15. Yüzyılda mescide dönüştürülmüştür. 1930 senesinde ibadete kapatılan bu kilise, 2002 senesinde Amasra Müzesi’nce restore edilmiş ve şuanda Kültür ve Sanat Evi olarak hizmet vermektedir.

Küçük Kilise 9. Yüzyıla aittir. Tuğla ve taş örgü sistemi ile inşa edilmiştir. Ambon Tonozu denilen yer de Hz. İsa’nın Göğe Yükselişi anlatılmaktadır. Her bölümü renkli ve din konulu fresk bir başka deyişle duvar resimleri ile süslenmiştir. Bu duvar resimleri zamanla hasar görmesi sebebi ile günümüzde görünmemektedir. Bartın’da Gezilecek Yerler arasında tarihi özelliği ile en görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.

Küçük Kilise

Aya Nikolas Kilisesi

Aya Nikolas Kilisesi, 1319 yılında inşa edilmiştir. Bartın’ın merkezinde yer almaktadır. Bu yapı, 1936 senesine kadar elektrik santrali görevinde kullanılmış olup, 1955 senesinde yenilerek kültür evi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Aya Nikolas Kilisesi

Yeraltı Çarşısı

Roma Dönemi’ne ait olan bu çarşı Bartın’ın Amasra ilçesinde yer almaktadır. Bedesten yapı tekniklerinin uygulandığı bu çarşının çok büyük bir bölümü Tomaşkuyusu mevkiindedir. 50 adet odası bulunan bu tarihi yapının, 17 metrelik bir ana galerisi vardır. Yeraltı çarşısında ilerledikçe kanalizasyonlar ve kanalizasyon bacaları görmek mümkündür.

Yeraltı Çarşısı

Hisarkale Mahzeni

Hiserkale Mahzeni, Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde yer almaktadır. Tarihte bilinen Kromna kentinin merkezinde yer almaktadır. Tekkeönü denilen bu yerde bir de kale mevcuttur. Bu kaleye ait kalıntılar ile kale içinden denize doğru uzanan 7 tane kaya kuyusundan meydana gelmektedir. Hisarkale Mahzeni’nin hangi döneme ait olduğu konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat buradaki kuyuların Kromna halkınca savaşlar sırasında erzak saklamak ve kaleden denize kaçmak amaçları ile kullandıkları bilinmektedir.

Bartın iline birçok şehirden otobüs seferi bulunmaktadır. Özellikle Ankara, İzmir, Trabzon, Bursa ve Antalya’dan her gün düzenli olarak direkt sefer uygulanmaktadır. Diğer şehirlerden aktarma ile gelinebilir. Sahil kenti olması sebebi ile liman olarak da hizmet vermektedir. En yakın hava alanı Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova’da yer almaktadır. Bu hava alanı Bartın merkezine 38 kilometre uzaklıktadır. Hava alanından haftanın belli günleri İstanbul’a direkt seferler bulunmaktadır. Bu seferleri kullanarak da buraya ulaşabilir ya da farklı şehirlere aktarmanızı bu şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bartın Gezilecek Yerler hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadardı. Türkiye’yi gezmek isteyip rehber arıyorsanız gezilecek yerler yazılarımıza bakabilirsiniz.

Karabük Gezilecek Yerler hakkındaki yazımızı da okumanızı öneririz.

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.