İş Makinası Operatörlük Kursları Hakkında Bilgiler

06.04.2021
180
İş Makinası Operatörlük Kursları Hakkında Bilgiler
Modelistlik Kursu

İş makinası bilindiği üzere çok fazla çeşit göstermektedir. Almak istenilen iş makinasına çeşidine göre de kurslar değişkenlik göstermektedir. Bunların içinde en çok tercih edilen kurslar forklift ehliyeti, ekskavatör ehliyeti, silindir operatörü belgesi, mobil vinç, personel yükseltici operatörü belgesi hakkında, silindir operatör belgesi gibi kurs çeşitleri bulunmaktadır. Hepsini öğrenebileceğiniz kurslara kayıt olarak iş tecrübenizi geliştirmek mümkün olacaktır.

UYARI: İş makinesi operatörlük sertifikası almak için öncelikle adli sicil kaydınızda bu belgeyi almanıza mani olacak suçlardan hüküm giymemiş olmanız gerekir. Ayrıca 19 yaşından gün almanız ve sağlık bakımından sizin operatörlük mesleğini yapmanıza en teşkil edecek bir sağlık probleminizin olmaması gerekmektedir.

İş makinası operatörlük kursunda neler öğrenilir?

İş makinası kursunda araçları nasıl kullanılacağı ve kullanım alanları öğretilmektedir. Gerekli teçhizat neler olduğunu öğrenilebileceği bu kursta uzman öğreticiler tarafından eğitim verilmektedir. Sürüş eğitimler, makinaları kullanma eğitimi birebir verilmektedir. Ehliyeti olan kursiyerler iş makinası operatörlük kursu ile ehliyetine G sınıfını kaydettirebilir.

Çalışma öncesinde ve sonrasında bakım ve ayarları yapabilen nitelikli kişiler yetiştirmeyi hedef edinen bu kurslar ile operatörlük belgesine hemen sahip olunabilmektedir.

Ayrıca yen çıkan kanun gereği de belgesi olmayanlar hiçbir şekilde iş makinası kullanamamaktadır. İş sağlığı ve kanun kapsamında kontrol periyodu bulunmaktadır. İş güvenliği uzmanları çalışan işçilerinde iş makinası kullanması için operatörlük belgesine sahip olması gerektiğini söylemektedir.

İş makinası operatörlük Kursu fiyatları
İş makinası operatörlük Kursu fiyatları

İş Makinesi Operatörlük Eğitim Müfredatı

  • OPERATÖR ÖĞRENCİSİ EĞİTİMDE ÖĞRENEĞİ BİLGİLER;
  • İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin çalışanların sorumluluklarını açıklar.
  • İşe başlamadan önce gerekli kişisel koruyucu donanımı (KKD) takmanın önemini benimser.
  • Çalışma alanındaki ve çevresindeki riskleri fark eder.
  • İş sağlığı güvenliği kapsamındaki işaretlerin anlamını açıklar.
  • İlk yardımın temel uygulamalarını açıklar.
  • Çalışacağı alandaki risk unsurları hakkında yetkiliden bilgi alır.
  • İş yerindeki makine araç ve gereçleri ve ilgili donanımları sağlık ve güvenlik işaretlerine ve talimatlarına göre kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği için gerekli KKD’leri kullanır.
  • Arızalara sadece yetkili kişilerin müdahale etmesini sağlar.
  • Kazaya sebebiyet verecek davranışlardan kaçınarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan önlemlere uyar.
  • Acil durumlara karşı ilk yardım çantası ve yangın söndürücü bulundurur.
  • İletişim araçlarını (telsiz, telefon ve benzeri) yanına alır.
  • Çalışacağı alanın ve kullanacağı ekipmanın güvenlik kontrolünü iş sağlığı ve güvenliği uzmanının direktiflerine uygun olarak yapar.
  • Çalışma alanının temiz ve düzenli tutulmasını sağlar.
  • Acil durumlarda iş makinesini durdurarak yetkilileri konu hakkında bilgilendirir.
  • Çalışacağı sahanın gözle kontrolünü yapar.
  • Çalışacağı çevre hakkında yetkiliden bilgi alır.
  • Çalışacağı sahada ilgisiz kişilerin bulunmamasını sağlar.
  • Kapalı alanda çalışması halinde çalışma ortamının havalandırılmasını sağlar.
  • Gece çalışmalarında ve yağışlı havalarda gerekli önlemleri alır.
  • Ortaya çıkan atıkların türlerine göre toplanmasını sağlar.
  • Dönüştürülebilen malzemelerin geri kazanımı için gerekli ayırmayı ve sınıflamayı yapar.
  • Yapılacak işlemin türüne göre kalite sağlama tekniklerini uygular.

İş makinası operatörlük Kursu fiyatları

 Bu tür kurslarda en önemli olan hangi tür operatörlük için sertifika alınacağını bilmek olacaktır. Tüm hepsi için uzman kadro ile hizmet verilmektedir. Burada kurs ücretlerinden çok ehliyet ve sınav ücretleri maliyetli olmaktadır. Kurs bitimi sınava girerek sertifikaya sahip olunabilmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

İş Makinası Operatörlük Sınav Harcı: 120 TL. (2021 yılı için)

Maliye Harcı: 1254 TL. (ehliyete işletmek isteyenler için)

Sürücü belgesi kart ücreti: 200 TL. (ehliyete işletmek isteyenler için)

Sağlık rapor ücreti: Bu raporu aile sağlığı merkezinde ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

İSMEK İş Makinası Operatörlük Kursu

İsmek ile dilediğiniz sertifikayı almak mümkün olmaktadır. Fakat İş Makinası Operatörlük Sertifikaları yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onay verilmiş olan Operatörlük kursları tarafından verilmektedir. Bu sertifikayı almak için onaylı bir kursa kayıt yaptırarak sınava katılmanız gerekmektedir. Özet olarak İsmek in bu belgeyi verme yetkisi bulunmamaktadır.

Ücretsiz İş Makinası Kursu

Operatörlük ücretsiz kurslarına katılmak çok kolay. Ön kayıt başvurusundan sonra tamamen ücretsiz halk eğitim kurslarına katılmak mümkündür. Kurs bitiminde dilediğiniz operatörlük kursuna ait sertifikayı alma imkanı vardır. Bu sayede iş tecrübesine göre kazancı 2 ye katlamak mümkün olmaktadır. Uygulamalı ve teorik dersler verilmektedir. İSMEK kurslarına İstanbul’ da yaşayan bütün vatandaşlar ücretsiz kayıt olabilmektedir. İŞKUR merkezli açılan iş operatörlüğü kurslarına ücretsiz katılabilmek mümkün olup hatta kursiyerle İŞKUR tarafından belli bir miktarda ödeme yapılmaktadır. Kurs bitiminde de Milli Eğitim onaylı sertifika temin edilir.

Sertifika Sonrası Çalışma İmkanı
Sertifika Sonrası Çalışma İmkanı

Sertifika Sonrası Çalışma İmkanı

Sertifika almak isteyen kursiyerler bazı becerilere sahip olması gerekir. El, göz ve ayaklarını aynı anda kullanabilen, dikkatli, kuraları önemseyen, sorumluluk sahibi kişiler olması gereklidir. Mekanik yönden bilgiye sahip bireyler sertifikayı almaya hak kazanmaktadır.

 18 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim mezunu bireyler kamu kurum ve kuruluşlarında ki kurslara katılabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlık raporu ve hüküm giymemiş olmak gereklidir.

Şartlara sahip bütün kişiler kurs bitimi sertifika alarak kurumlarda bütün iş makinalarını kullanabilmektedirler.

Halk Eğitim İş Makinası Kursları

Kamu kurumları olan halk eğitim merkezlerinde trafik bilgisi başta olmak üzere gerekli motor bilgisi ve temel ilk yardım kursu verilmektedir. Kurum içi belge alan kişiler kurum içinde çalışabilirler. Fakat trafiğe çıkmaları için temel dersler ile ilgili kurs görmek gereklidir. G sınıf belge için bunlar gereklidir. Temel derslerin alımından sonra iş yerinde gerekli eğitimlerini alan kursiyerler yönetici vasfı ile bulundukları bölümde yükselme imkanına sahip olabilirler.

Nitelikli eleman arayışının çok olduğu bu branşta sertifikası olan bütün bireyler greyder, vinç, ekskavatör gibi makinaların yanı sıra bütün iş makinalarını kullanmak imkanına sahip olunur.

Bu yazımızı beğendiyseniz İsmek Yaz Kursları hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
5 yıldır yazarlık yapmaktayım. Yazmayı ve araştırmayı çok seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.