Ekskavatör Kursu Hakkında Bilgiler

31.03.2021
158
Ekskavatör Kursu Hakkında Bilgiler
Modelistlik Kursu

Ekskavatör inşaatlarda kullanılan kazma, kaldırma, yükleme gibi işleri yapabilen makinelerdir. Uzun bir kolu ve kepçesi vardır. Bu kolu ve kepçesi sayesinde toprağı istediği yerden alarak başka bölümlere aktarır. Çukur açmak, boru döşemek gibi yaz kış demeden kullanılan makineler kazılması gereken her yerde rahatlıkla kullanılabilir.

Ekskavatörler paletli ve lastikli olarak iki farklı çeşidi bulunur. Tonajlarına göre ise mini, küçük, orta ve büyük olarak ayrılırlar. Bu makineleri kullanabilmek için eğitim almak gerekmektedir. Ekskavatör kursu olarak adlandırılan programlarda eğitim alan kişiler ekskavatör operatörü olarak isimlendirilir.

Ekskavatör Operatörü

Ekskavatör Operatörü

Ekskavatör aracını kullanan kişilere ekskavatör operatörü denir. Makine her türlü alanda rahatlıkla kullanılabilir. İş sahaları sabit değildir. Operatörler araçları iş sahasına götürerek kepçesini uygun çalışma konumuna getirirler. İnşaat işlerinde kazma, kaldırma ve yükleme görevlerini yaparlar.

Reşit olan ve ilköğretim mezunu olan kişiler alınan sağlık raporu ile motorlu taşıt sürücü kurslarına başvurarak operatörlük belgelerini alabilirler.

Ekskavatör Makinelerin Çalışma Alanları

Ekskavatör iş makineleri birçok alanda kullanılır. Özellikle inşaat sektöründe kullanılan makine yol yapımında, baraj ve liman yapımlarında, kanallar açılmasında, enkazın kaldırılmasında, toprak kaymalarında, heyelan gibi doğa olaylarının yarattığı olumsuzluklarda kullanılmaktadır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Ekskavatör makineler paletli ya da tekerlekli ağır tonajlı araçlardır. Operatörler sayesinde ağır nesneler bir yerden başka bir yere kolaylıkla taşınabilmektedir.

Ekskavatör Kursları

Ekskavatör Kursları

İş makinesini kullanmak için kurslara başvurarak sertifika almak gerekmektedir. Kazma ve yükleme işlerinde kullanılan ekskavatörleri emniyetli ve verimli bir şekilde kullanmak önemlidir. Bu makineleri kullanan çalışma öncesi ve sonrası bakım, ayar ve kontrollerini yapan kişinin operatörlük belgesine sahip olmaları gerekir.

İş Sağlığı ve Kanun kapsamında Ekskavatör kullananların Kazıma ve Yükleme tipi İş makinesi Operatörlük belgesi zorunludur. Ekskavatör Operatörü olmak için kurslara katılanlar kurs bitiminde sınava tabi tutulurlar. Başarılı olan kişiler Operatör belgesini alırlar. Verilen belge Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylıdır.

İnşaatlarda karşılaşılan herhangi bir kaza anında tüm sorumluluk operatöre aittir. Bu nedenle belgesi olmayan kişiler yasal olarak Ekskavatör kullanamazlar.

Ekskavatör Kursunda Neler Öğrenilir?

Kurs programlarında eğitmen gözetimde çalışmalar yapılmaktadır. Öncelikle güvenlik eğitimleri verilir. Araçlar incelenir. Operatör bölmesi, aracın çalıştırılması ve kapatılması gösterilir. Hangi sektörde kullanılacak ise o sektörün gerekliliklerine göre çalışma prosedürleri gösterilir. Kursiyerlerin güvenli bir şekilde aracı kullanmaları için kullanma becerilerini geliştirmek için temel hafriyat eğitimleri verilir.

Profesyonel Ekskavatör Kursu

Ağır iş makinesi kullanmayı öğrenenler, 3 ya da daha fazla deneyime sahip olan operatörler çalışma tekniklerini geliştirmek, uygulamalı çalışmalar yapmak ve daha detaylı bilgiler edinmek için profesyonel operatör eğitimleri alabilirler.

Alınan eğitim ve becerileri ile kendini geliştiren kişiler, iş makinesini kullanacakları sektöre uygun şekilde tamamlayanlar sözlü ve yazılı sınava tabi tutulurlar. Sınavları başarı ile bitirenler ruhsat almaya hak kazanırlar ve sertifikalarını alarak profesyonel Ekskavatör operatörü olurlar.

Ehliyetiniz var ise Operatörlük için ehliyetinizi kurs sonrasında ‘’G’’ sürücü belgesine çevirmeniz gerekiyor. Operatörlük belgesi alanlar daha önceden ehliyet sahibi değil iseler Trafik ve İlk yardım sınavına girerek ’’ G’’ sınıfı sürücü belgesi alabilirler.

Ekskavatör Kurs Fiyatları

Ekskavatör kurs fiyatları bölgeye ve şehre göre değişiklik gösterebilir. Kursta verilen direksiyon eğitimleri, eğitim alanlarına ulaşım, sınav merkezleri gibi kriterler kurs fiyatlarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle şartlara göre fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Operatörlük belgesi almak isteyenler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. En az ilköğretim mezunu olmalıdır. Hükümlü olmama şartı aranır. Sağlık raporu istenir. Bu şartları sağlayan kişiler Ekskavatör kurslarına kayıt yaptırabilirler. Kurs sonrasında iş bulmak çok daha kolay olacaktır. Kurs sonunda alınan belge her iş alanında MEB onaylı olduğu için geçerlidir.

Ekskavatör Kursu hakkındaki yazımızı beğendiyseniz Dikiş Kursu hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
5 yıldır yazarlık yapmaktayım. Yazmayı ve araştırmayı çok seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.