B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir?
Ülkemizde belirli standartların üzerinde araç kullanmak için ehliyet şartı aranmaktadır. Kullanılacak araç tipine göre A, B, C gibi farklı harf ve rakam kombinasyonlarına sahip ehliyetler bulunmaktadır. Bu içerikte tüm bu ehliyet türleri arasından hangisinin kullanılabileceği “b sınıfı ehliyet hangi araçlar kullanılabilir” cevabına gönderme yapmaktadır. en yaygın ehliyet sınıfı B’dir.
B Sınıfı sürücü belgesi ile hangi araçlar kullanılır?
Öncelikle durumu açıklamak gerekiyor; B sınıfına göre 3 farklı sınıf bulunmaktadır. Bunlar; B1, BE ve B’dir. B1 sınıfı ehliyeti için 16 yaş ve üstü olmak şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosikletler kullanılabilir. Bu araçların en bilinen örneği ATV olarak anılan araçlardır. BE Sınıfı, römorklu otomobiller ve kamyonetler için gerekli olan sürücü belgesidir. Bu ehliyete sahip olabilmek için en az 18 yaşında olmak ve B sınıfı ehliyet tecrübesine sahip olmak gibi şartlar aranır.
Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan B sınıfı sürücü belgesi, otomobil ve kamyonet için gereklidir. En az 18 yaşını gerektiren bu ehliyetler, yolda araba veya kamyonet sürmek için gereklidir.
B kategorisi sürücü belgesi, diğer sürücü belgeleri arasında en kapsamlı sürücü belgesi olarak da bilinmektedir. Uygunluk sınırı, araba ve kamyonet kullanımıyla sınırlı değildir. M, F ve B1 notlarının yanı sıra başvuru ve ders şartı aranmaksızın hak kazanmaktadır. Motosikletler M sınıfı, Lastik Tekerlekli Traktör F sınıfı ve 4 tekerlekli motosiklet B1 sınıfı ile kullanılabilir.
B sınıfı sürücü belgesi olanlar aşağıdaki araçlardan hangileri kullanılamaz?
Herhangi bir kategoride olduğu gibi, B sınıfı ehliyet size bazı araçları kullanma hakkı vermez. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; Sürücü belgelerinin büyük çoğunluğu temel olarak B sınıfı sürücü belgesi gerektirir. Motosiklet ve iş makineleri dışındaki tüm araçlar için gerek doğrudan gerekse tecrübe şartıyla B sınıfı ehliyet alınması zorunludur.
- İlginizi Çekebilir: Forklift Ehliyeti Almak İçin Genel Şartlar Nelerdir?
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayan araçlar;
- 125 cc’ye kadar, 35 kW’a kadar veya 35 kW’ın üzerinde (A1, A2, A) motorlu araçlar
- Römorklu otomobil ve kamyonetler (Be sınıfı, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet gereklidir)
- 7500 kilograma kadar kamyon ve çekiciler (C1 sınıfı, C1 sınıfı için B sınıfı sürücü belgesi deneyimi gereklidir)
- 12000 kilograma kadar kamyon ve çekiciler (C1E sınıfı, C1E sınıfı için C1 sınıfı ehliyet gereklidir)
- Kamyon ve çekiciler (C sınıfı sürücü belgesi, C sınıfı için B sınıfı gereklidir)
- Minibüs (D1 sınıfı), römorklu minibüs (D1E sınıfı), minibüs ve otobüs (D sınıfı), römorklu minibüs (DE sınıfı)
B Sınıfı bir sürücü belgesi otomatik şanzıman kullanabilir mi?
B sınıfı ehliyet için girilen kurslarda ilk olarak manuel mi yoksa otomatik vites mi kullanılacağı sorulmaktadır. Sürücü adayı manuel B ehliyet tercih ederse kişi; Hem manuel hem de otomatik şanzımanlı araçları kullanabilir. Otomatik B ehliyeti seçerse, manuel araç kullanmak kanuna göre idari suç sayılır.
B ehliyeti ile kaç koltuk kullanılabilir?
Araçlardaki koltuk sayısı arttıkça aracın kullanım amacı ve sınıfı da değişmektedir. Bu nedenle B sınıfı sürücü belgesinden farklı bir sürücü belgesine ihtiyacınız olabilir. B sınıfı sürücü belgesi ile maksimum 9 koltuğa sahip araçlar kullanılabilir. Bu sınırın aşılması durumunda araç tipi minibüs/otobüs olarak değişir.
B sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanabilir mi?
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli olmayıp, ön koşul olarak gereklidir. D1 sınıfı sürücü belgesi başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübesi şartı ilk koşul olarak belirlenmiştir. Sürücü adayları, B kategorisi sürücü belgesine sahip olmadan D1’e bile başvuramazlar.
B sınıfı ehliyet bir Doblo kullanabilir mi?
Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlar, ticari statülerinde belirtildiği için farklı bir ehliyet sınıfı gerektirmez. Binek otomobil olarak tabir edilen bu araçları kullanmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir. Ancak ticari araç, römork ve benzeri fazlalıkları ile birlikte tescil edilmiş ise BE olarak tescili olması gerekir. Bu sürücü belgesinin ön koşulu, B sınıfı sürücü belgesi ile deneyim şartının yerine getirilmesidir. Ayrıca doblo türü ticari araç kullananlar src belgesi de almaları gerektiğini unutmayınız.
B sınıfı sürücü belgesi karavan kullanabilir mi?
Karavan ehliyeti
Karavan nedir? Karavan ehliyeti gerekli mi? Karavan, birçok amaç için üretilmiş çekici veya bordo tipi motorlu taşıt ile istenilen yere taşınabilen bir yaşam alanıdır. Karavan ehliyeti AB uyumlu ehliyet sınıfı düzenlemesi ile literatüre girmiştir.
BE sınıfı sürücü belgesi, arkada taşıma kapasitesi 750 kg’dan fazla olan bir römork veya karavanı çekerek B sınıfı bir otomobil kullanabilmek için gerekli belgedir. BE sürücü belgesine sahip sürücüler karavan veya römorklarını tüm şehir içi ve şehirlerarası yollarda kullanabilirler.
Toplam ağırlığı 750 kg’dan az olan römorklar BE , CE , DE vb. Elektrik ataşmanı olmadan ilgili araca akuple edilerek çekilebilir. Ancak, taşıma kapasitesi 750 kg’dan fazla olan bir römork kullanıyorsanız, B sınıfı otomobil ise BE, C sınıfı kamyon ise CE sınıfı, a sınıfı ise CE sınıfına sahip olmanız gerekir. D sınıfı otobüs.
BE sınıfı ehliyet – karavan ehliyeti – treyler ehliyeti almam gerekiyor mu?
750 kg’ın üzerinde bir römork veya karavan kullanıyorsanız, bu tür bir lisans satın almanız gerekecektir. Ehliyetinizi yeni bir ehliyet tipiyle değiştirmek, bir BE aracı kullanmaya uygun olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı olacaktır. 1997’den önceki bir yıl içinde E ehliyeti veya D kamyon ruhsatı aldıysanız, BE ehliyetine sahip sayılırsınız.
B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir sorusu hakkında aşağıda yorum yapın yayınlayalım.