Reklamlar
Otomobil

Egr Valfi Nedir? Ne İşe Yarar?

Reklamlar İş makineleri operatörlük kursu

EGR valfi dizel ve benzinli araçlarda çok önemli bir yere sahiptir. Tüm otomobillerde bulunan içten yanmalı motor, valf olmadan motor tasarımına sahip değildir. Bu nedenle üreticiler tüm araçlara EGR valfi takarak ve bu da düşük emisyonlara önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Exhaust Gas Recirculation kısaltması olan EGR valfi, egzoz gazını sirküle eden araç içi bir bileşendir. Devridaim işlemi süreci aslında aracın daha çevre dostu bir sistemde çalışmasına izin verir. İçindeki silindirlerden akan yanmış egzoz gazının belirli bir yüzdesi (genellikle %6 ile %4 arasında değişir) motora giren temiz hava ile karıştırılır. Bu sayede motorun yanma odasındaki yanma sıcaklığı araçtaki fazla oksijen miktarını azaltır.

EGR valfi nedir sorusuna bakıldığında egzoz sistemi gibi düşünebilirsiniz. Bu noktada araç içinde sirkülasyon sağlanarak ve oksijen miktarı azaltılarak yanıcılık ortadan kalkar. Oksijen gazı fazlalığı olduğunda ve uygun bir ateşleme sistemi oluşturulmadığında oksijen gazı yanıcı hale gelir. Bunu önlemek için EGR valfi kullanımı ve valfin düzgün çalıştırılması gerekir. Bu noktada temiz hava ile karışan gaz miktarı motor tarafından belirlenir. Günümüzde teknolojik değişimlerden yararlanılarak EGR valfleri elektrik kontrollü olarak üretilmektedir. Yazımızda egr valfi nedir? Egre valfi nasıl çalışır ve ne işe yarar bunları anlatacağız.

Reklamlar

EGR Valfi Nasıl Çalışır ve Sonuçları Nelerdir?

Motor yük altında çalışırken motor kontrol ünitesi EGR valfini açar. Bu komutla valf açılır ve egzoz gazının bir kısmı emme manifolduna girer. Silindirde belirtilen nitrik asit ve nitröz oksit gibi kötü gazların yanmasıyla, silindirden atılır. Silindire atılan bu kötü gazların çoğu valf geri döner. Bazı motorlarda egzoz gazı sıcaklığı ara soğutucuda düşürülür. Düşük sıcaklıktaki egzoz, E G R valfinin izin verdiği seviyeye kadar emme manifoldu ve taze hava ile karıştırılır ve yeniden yanma döngüsü yaratır.

Valfi sonuçları ise egzoz gazının yeniden yanması ve bu sirkülasyonun devam etmesi sonucunda egzoz gazı emisyonları azaltılır. Bu sirkülasyon sırasında silindir içindeki yanma sıcaklığı düşer ve yanma sonrası egzoz gazının verimi artar. Artan verimlilik, araç yakıt üretimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve daha düşük yanma sıcaklıkları, motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Valf her zaman aracın en önemli parçalarından biri olmuştur, bu nedenle bu devrenin sorunsuz çalışmasına özen gösterilmelidir.

EGR Valfi Ne İşe Yarar?

EGR Valfi Ne İşe Yarar?
EGR Valfi Ne İşe Yarar?

– Bir EGR valfinin ne olduğu sorusuyla birlikte valfin gerçek işlevi belirtilir. Ancak valfin çalışma mekanizmasına bakarsanız fonksiyonların çok farklı olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle EGR valfi ne işe yarar sorusunun detaylı olarak araştırılması gerekmektedir.

– EGR valfi, gaz dolaşımında önemli bir motor bileşeni olarak bilinir.

Reklamlar

Emme manifolduna bağlı valf, motor kontrol ünitesinden gelen bir komutla açılır. Bir açıklık oluşursa, egzoz gazının emme manifolduna geçişinin kontrolünü üstlenir.

Exhaust Gas Recirculation yaygın asıl işlevi egzoz gazının geçişini kontrol etmektir. Bu sayede sistemdeki zararlı gazlar kontrol edilerek silindirden atılır.

– Silindir, yanmış egzoz gazının geçmesine izin veren EGR valf yapısının parçalarından biridir. Bir süre sonra silindirdeki egzoz gazının yanma işlemine dâhil edilir.

– Nitrik oksit ve azot oksit gazı, insan vücuduna doğal olarak zararlı olan gazlar kategorisine girer. Yanma, bu gazların EGR valf silindirinden geçmesine neden olarak araçtaki verimliliği düşürür ve aracın ve motorun durumunu korur.

–  Valfin işlevi ile ilgili olarak motorun düşük yük altında olması önemlidir. Bu noktada EGR valfi tam yükte olmamalıdır. Düşük güçlerde, motorun yanma odasında az miktarda oksijen bulunur.

Egr valfi nedir ve ne işe yarar yazımız şimdilik bu kadar. Daha önce yazdığımız yazıları okuyabilirsiniz;

Reklamlar

Sosyola Sosyal İçerik Sitesi

Sosyal İçerik üreten, bilgi ve eğlence odaklı viral internet sitesi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Reklamlar
Başa dön tuşu