Bölünmüş Yol Nedir?

03.06.2022
171
Bölünmüş Yol Nedir?
Modelistlik Kursu

Bölünmüş yol, farklı yönlerde hareket eden iki veya daha fazla trafik şeridine sahip bir yoldur. Bu yollar genellikle şehirlerde ve kasabalarda bulunur, ancak otoyollarda da bulunabilir. Bölünmüş yollar genellikle zıt yönlerde hareket eden trafiği ayırmak için kullanılır. Genellikle her yönde en az üç şeritli otoyollarda bulunurlar, ancak zıt yönlerde hareket eden dört şeritli trafiğin olduğu iki şeritli yollarda da bulunabilirler.

Bölünmüş yollar ayrıca, yolda ilerlerken araçlar arasında daha fazla boşluk olmasını sağlar. Bu, bir kaza sırasında araçların birbiriyle temas etme olasılığını azalttığı için kazaların önlenmesine yardımcı olur. Bir yolun, aralarında doğrudan bir bağlantı olmaksızın iki veya daha fazla yola ayrılması anlamına gelir. Bölünmüş bir yol, bir otoparka giriş ve çıkışı ayırmak veya bir karayolu üzerindeki trafik için şeritleri ayırmak gibi birçok şekilde kullanılabilir. Yazımızda bölünmüş yol nedir, bölünmüş yol hız sınırı ve  bölünmüş yol başlangıcı hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.

Bölünmüş Yol Ne Anlama Gelir?

Bölünmüş yollar, ortasında bir ayırıcı ile ayrılmış iki şeritli bir yolu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Ayırıcı beton, bariyer veya çim olabilir. Her yönde iki veya daha fazla trafik şeridi olan bir yoldur. Genellikle hız sınırının belirli düzeyde olduğu ve yolda çok sayıda arabanın olduğu durumlarda kullanılır. Bölünmüş yol, tıkanıklığı azaltmanın ve trafiğin sorunsuz akmasını sağlamanın etkili bir yoludur. Ayrıca, sürücüler bir kavşağa yaklaşırken yavaşlayabildiğinden daha güvenli sürüşe olanak tanır. Bölünmüş bir yol, güvenli sürüş uygulamalarına yardımcı olan bir refüj, dönüş şeritleri ve dönüş kısıtlamaları gibi özelliklere sahiptir.

Bölünmüş Yol Başlangıcı Levhası

Bölünmüş Yol Başlangıcı Levhası

Bölünmüş Yol Neden Kullanılır?

Bölünmüş yollar, her yönde iki şeritli trafik bulunan ortak bir yoldur. Trafiğin yoğun olduğu ve kontrol edilmesi gereken durumlarda kullanılır. Bu tip yollar, trafiğin tek bir yol üzerinde her iki yönde de geçmesine izin veren bir tür yol biçimidir. Bölünmüş yol tipik olarak belirli bir yoldaki trafik akışını iyileştirmek için veya alternatif bir rota sağlamak için başka seçenek olmadığında kullanılır. Bazı durumlarda, yol bir ortanca ile bölünebilir, ancak bir bariyer ile de bölünebilir.

Bölünmüş Yol Özellikleri Nelerdir?

Bölünmüş yollar, örneğin tek yönlü bir caddede olduğu gibi zıt yönlerde hareket eden trafiği ayırmak için kullanılır. Trafik akışını üst üste bindirmek yerine, yolun “bölünmüş” kısmından geçmek zorunda kalıyorlar. Bölünmüş bir yolun özellikleri şunları içerir;

  • Trafiğin sola veya sağa dönmesine izin veren belirli çapraz yollar olabilir.
  • Karşı şeritler arasında fiziksel bir bariyer
  • İşaretler içeren yükseltilmiş bir medyan

Bölünmüş yol, genellikle karşıt trafiği ayırmak için bir medyan tarafından ikiye bölünmüş bir yoldur. Tipik olarak güvenlik nedenleriyle veya karşıt trafiği ayırmak için fiziksel bir bariyerle iki bölüme ayrılmış bir yolu tanımlamak için kullanılır. Trafik sıkışıklığını azaltmak ve sürücülerin güvenliğini artırmak için kullanılır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Bölünmüş Yollarda Hız Sınırı

Bölünmüş Yollarda Hız Sınırı

Bölünmüş Yollarda Hız Sınırı

2022 YILI GÜNCEL DEĞİŞİKLİK

Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız Sınırları” başlıklı 50. maddesinde, “Motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında 90 kilometre/saat, bölünmüş yollarda 110 kilometre/saat, otoyollarda 120 kilometre/saat hızı geçmemek üzere yönetmelikte belirlenir.” hükmünün yer aldığı anımsatıldı.

Bölünmüş yollarda hız sınırları araca göre değişebilir. Bu yolda araçlar, ne kadar hız yapabileceklerini görmek için tabelaları takip edebilir. Genel olarak otomobillerde 110 km/h, otobüs ve minibüslerde 90 km/h, motosikletlerde 80-90 km/h, kamyon ve çekicilerde 85 km/h, traktörler 40 km/h, iş makineleri ise 20 km/h gibi hız sınırlarına uymalıdır. Yol boyunca görülebilecek tabelalar ile araçların yapabilecekleri hız limitleri sürücülere bildirilir. Yolların bir ayırıcı unsur ile bölünmesi ve trafiğin aynı yol üzerinde farklı şeritlerde akması sağlanır. Bu kapsamda bölünmüş yol üzerinde karşıdan araba gelmesi gibi bir sorun ortaya çıkmaz. Trafik güvenliğini artırma konusunda etkili bir yol yapısıdır.

YouTube Kanalımız: https://www.youtube.com/c/sosyolacom

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.