Yakıt Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Teşhisi

09.10.2021
150
Yakıt Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Teşhisi
Modelistlik Kursu

Yakıt pompası aracın sağlıklı bir işleyiş gerçekleştirebilmesi adına en önemli parçalardan bir tanesi olmaktadır. Motorun gerekli gücü sağlayabilmesi için yakıt pompasına ihtiyacı vardır. Yakıt pompası motorun güç üretebilmesi için gerekli yakıtı sağlar. Bazı durumlarda yakıt pompasında arıza oluşabilmektedir. Yakıt pompası arızaları araçlarda sıklıkla karşılaşılan bir problem olmaktadır. Yakıt pompasının arızalanmasının sebepleri arasında pek çok etken bulunmaktadır. Yakıt pompasının sızdırmamasını sağlayan elemanlarda hasar oluşumu, pompa filtresinde oluşan tıkanıklıklar, pompa rölesi, pompa sigortası ya da pompa kablolarında hasar oluşumu gibi faktörler yakıt pompasının arızalanmasına sebep olabilmektedir. Arızalan pompanın motora gerekli gücü sağlayamayacağından dolayı araç yolda dahi kalabilir.

Yakıt Pompasında Arıza Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

Yakıt pompasında bir arıza bulunması durumunda aracın olduğundan daha farklı bir çalışma süreci geçirmesi söz konusu olur. Bu çalışma süreçlerini gözlemleyerek yakıt pompasında arıza olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Yakıt pompasında arıza oluşumunun başlıca belirtileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Sabahları ve soğuk hava şartların aracın olduğundan daha zor çalışması,
  • Motorun ilk çalıştırmanın ardından gaz yememesi ile birlikte stop etmesi,
  • Aracın rölantisinin bozulması ve motorun teklemesi,
  • Aracın marşı almasının ardından rölantide boğulması,
  • Depoda az miktarda yakıtın bulunması halinde gaz yememe sorunun yaşanması,
  • Aracın yokuşlarda zorlanması ve düz yolda hızlanamaması,
  • Aracın olduğundan daha fazla yakıt tüketmesi,
  • Aracın marşa basması ama marşa basılmasına rağmen motorun çalışmaması.

Yukarıda sıralanan belirtiler yakıt pompasında bir sorunun olduğuna işaret eden faktörlerdir. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise bu problemlerin başka bir sorundan kaynaklı olabileceğidir. Tam bir arıza teşhisi koyulmadan pompa değişimi yapılması yüksek maliyetlere sebep olabilir.

Yakıt Pompası Arızası

Yakıt Pompası Arızası

Yakıt Pompası Arızası ile Aracın Geç Çalışması

Yakıt pompasında oluşan bir arıza aracın geç çalışması genellikle sabahları ve soğuk havalarda meydana gelmektedir. Pek çok defa marşa basılması ile ancak çalışan motor yakıt pompasında bir arıza olduğunu belirtmektedir. Yakıt pompasının filtresinde oluşabilecek bir tıkanıklık ya da bağlantılar arasından bir tıkanıklık meydana gelmiş olabilir ve bu durum da motorun geç çalışmasına sebep olabilir. Gereken müdahale zamanında yapılmaz ise tıkanıklık git gide büyüyecek ve motor tamamen çalışmaz hale gelecektir. LPG ile çalışan araçlarda sürekli olarak LPG kullanımından dolayı pompa tıkanıklığı sıklıkla karşılaşılan bir durum olmaktadır. Ancak bu durumda problem yakıt pompasında değil de sensörlerde de olabilir. Alanında uzman bir kişiye götürülerek kontrolün sağlanması ve gereken işlemin yapılması gerekmektedir.

Yakıt Pompası Arızası ile Motorun Gaz Yememesi ve Yokuşlarda Güç Kaybı

Aracın motoruna çalıştırma anında gaz verilmesi ve gaz yememesi durumunda yakıt pompasında bir arızanın olabileceğine habercidir. Bu durumda motorla ilgili ikaz ışıkları yanıyor ise ve ardından araç stop ediyor ise problem bu pompada demektir. Aynı zamanda benzin pompası arızası ile ilgili belirtilerin başında gelen aracın yokuş yukarı güç kaybetmesi sorunu aracın benzin pompasında bir problem olduğunun ve giderilmesi gerektiğinin işaretidir. Araç yokuş yukarı tırmanırken veya ağır yük taşırken olduğundan daha yavaş gitmesi ve güç kaybetmesi yakıt pompasındaki arızadan kaynaklanmaktadır.

Yakıt Pompası Arızası Belirtileri

Yakıt Pompası Arızası Belirtileri

Aracın Hızlanırken Zorlanması ve Sabit Hızda Giderken Dalgalanması

Aracın hızlanırken zorlanması yakıt pompasında bir sorun olduğuna işaret eden faktörlerden bir tanesidir. Araç hızlandığı zaman motor yavaşlarsa, yüksek devirlere çıkıldığında zorlanmalar gözleniyorsa ve ardından yavaşlandığı zaman motor normale dönüyorsa yakıt pompasında arıza olduğunun habercisidir. Bunların temel nedeni ise yüksek hızlara çıkıldığında yakıt pompasının motora gerekli yakıtı sağlarken zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca sabit hızda giderken dalgalanmaların yaşanması durumu da bu pompada arıza olduğuna işaret eder. Gaz pedalına kısa aralıklar ile sert bir şekilde basılıyormuş gibi dalgalanmalara sebebiyet verir. Bu da pompanın motorunun düzensiz direnci ile ilişkilidir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Yakıt Pompası Arızası ile Yakıt Tüketiminin Artması

Yakıt tüketiminin birdenbire artması durumu pompa ile doğrudan bir ilişki içerisinde olabilir. Benzin pompası arızalarında, yakıt pompası bazı faktörlerden dolayı aracın düzgün bir biçimde çalışmasına yetecek kadar yakıtı motora sağlayamaz. Bundan dolayı yanan yakıtın karışım kalitesinde düşüş gözlenir ve motora daha fazla yakıt sağlanmasına rağmen elde edilen güç düşük olur. Araç stabil bir şekilde çalışabilmek için gerekli enerjiyi sağlamak adına daha fazla benzin harcar. Yakıt tüketimi birdenbire artmış ise benzin pompasında bir problem olduğu düşünülebilir ve aracın bir ustaya götürülerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Edilen kontrolün ardından gerekli müdahale yapılır ve araç eski performansına geri dönüş sağlar.

Yakıt Pompası Arızası ile Motor Teklemesi ve Motorun Çalışmaması

Yakıt pompası arızasından dolayı yakıt basıncının olması gerekenden yüksek olması durumunda bujilerde kurum ve birikmelerin oluşumu gözlenir. Aksi durumda aracın yakıt basıncı olması gerekenden düşük ise aracın motoru ya tekleyerek çalışır ya da hiç çalışmaz. Bu durumla karşılaşılmasının ardından gereken müdahale yapılmaz ise araç yolda kalabilir. Bilinmesi gereken diğer bir husus ise rölanti dalgalanmalarının sebebi başka problemlerden de kaynaklanabildiğidir. Karbüratörlü araçlarda boğaz kelebeğinde oluşan tıkanıklık da bu tip problemlere yol açabilmektedir. Ayrıca araç marş basıyor ama motor çalışmıyorsa bunun sebebi de yakıt pompasından kaynaklanıyor olabilir. Yakıt pompası tamamen bozulmuş ise ateşleme sonrasında yakıt motora ulaşamaz ve motorun çalışması için gereken yakıt sağlanamaz. Bu pompa motor sistemi için oldukça önemli bir elemandır ve bakımının ihmal edilmemesi gerekmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
Sosyal İçerik üreten, bilgi ve eğlence odaklı viral internet sitesi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.