Costus Yağı Faydaları

Costus yağı, bir tür deve dikeni bitkisinden elde edilir. Costus kökünden üretilen yağı ilaç yapmak için kullanılır. Costus kökü yağı, solucan enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Costus bitkisi yağı astım, öksürük, gaz ve dizanteri ve kolera gibi ağır bağırsak hastalıklarında kullanılır. Ayrıca bir tonik olarak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Yiyecek ve içeceklerde aroma maddesi olarak costus çiçeği yağı kullanılır. Sanayi alanında, costus esansiyel yağı kozmetikte fiksatif ve koku olarak kullanılır.

Costus Yağı Nedir?

Costus, Asteraceae familyasına ait Saussurea cinsi bir bitkidir. 1.5-2 metre yüksekliğe kadar yetişen çok yıllık bir bitkidir. Bu esansiyel yağ, Costus bitkisinin köklerinden buhar damıtma yöntemiyle elde edilir. Costus kökü esansiyel yağı genel olarak hassas, ılık ve yumuşak bir kokuya sahiptir. Bu esansiyel yağ, tütsülerde, parfümlerde kullanılır ve ayrıca saç bakım ürünü olarak kullanılır.

Costus yağı
Costus yağı

Costus Yağı Neye İyi Gelir?

Costus esansiyel yağı, sarı veya açık kahverengi renktedir ve odunsu bir kokuya sahiptir. Antiseptik, antiviral, antispazmodik, bakteri yok edici, sindirim kolaylaştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, tansiyonu dengeleyici, febrifüj, uyarıcı, tonik ve karın ağrısı giderici özelliklere sahiptir. Bu yüzden oldukça şifalı bir esansiyel yağ olduğu söylenebilir. Aynı zamanda alkollü içeceklerde, şekerlemelerde ve alkolsüz içeceklerde aroma maddesi olarak kullanılır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Costus esansiyel yağı bakteri, kötü mikrop ve enfeksiyonları ortadan kaldırarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Ayrıca astım, bronşit ve kronik öksürükler için yararlıdır. Kan basıncını hafifçe artırır ve kasılma kuvvetini ve ventriküllerin genliğini arttırır.

Sindirimi Kolaylaştırır

Costus esansiyel yağı sindirim sistemini temizler ve sindirimi arttırır. Sıcak bir çay içerisine bu yağdan birkaç damla kullanırsanız sindirim fonksiyonlarına yardımcı olur.

Cildi Güzelleştirir 

Costus yağı yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Çizgilerin, sarkmış cildin ve yaşlılık lekelerinin nedeni olan serbest radikallere karşı koyar. Aynı zamanda egzama, sedef hastalığı ve kepek gibi cilt rahatsızlıkları için de yararlıdır. Cilt iltihabının iyileşmesine yardımcı olur.

Merhem Olarak Kullanılır

Costus esansiyel yağının iyileştirici özellikleri ciltteki yırtıkların, kesiklerin, çiziklerin, kabukların, batık tırnakların ve böcek ısırıklarının tedavisine yardımcı olur. Açık yaralardaki bakteri ve enfeksiyonları yok eder.

Kolerayı Önler

1 gram kakule, 3 gram costus yağı ve 120 ml sudan yapılan infüzyon bu durumun tedavisine yardımcı olur. Uyarıcı özelliklerinden dolayı refleks inhibisyonu sağlar. Depresan özellikler bu spazmı yok eder ve rahatlama sağlar.

Ülseri Tedavi Eder

Costus kökü esansiyel yağı şiddetli ülserlere yardımcı olur. Bu şifalı esansiyel yağ, uyarıcı ve büzücü bir merhem olarak kullanılır.

İyileşme Sürecini Hızlandırır

Köklerden yapılan esansiye yağ, iyileşme sürecini desteklemeye ve enfeksiyon olasılığını önlemeye yardımcı olur.

Costus çiçeği
Costus çiçeği

Costus Yağı Cilde Faydaları

Costus kökü yağının, cilde şifa veren birçok özelliği vardır. Tüm cilt tipleri için etkili bir temizleyicidir. Üstelik cildi sıkılaştırıcı özellikleri düzgün bir görünüm elde etmek ve cildi parlatmak için mükemmeldir. Gözeneklerinizi minimuma indirebilir, doğal bir tonik görevi görebilir ve cilt dokularınızı güçlendirebilir.

Costus yağı, cildin yaşlanması için mükemmel bir çözümdür. Cildin sarkması, ince kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtileri ile savaşır. Costus esansiyel yağı da cilt iltihabına karşı savaşır. Cilde doğal bir parlaklık verir ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olur.

Cilt bakım rejiminizde kalıcı bir yere sahip olması gereken birkaç esansiyel yağ vardır ve bu esansiyel yağ kesinlikle bunlardan biridir. Costus esansiyel yağının yaptığı ilk şey, yaşlanma sürecini durdurmak için bir yol sağlamaktır. Ciltteki ince çizgileri ve yaşlılık lekelerini görmeye başlamamızın temel nedenlerinden biri olan serbest radikallerle savaşma yeteneğine sahiptir. Bu yağ, cildin serbest radikallere maruz kalma miktarını azaltarak bu fenomeni durdurma yeteneğine sahiptir. 

Aynı zamanda sedef hastalığı, egzama ve kepek gibi cilt hastalıkları için mükemmel bir yardımcıdır. Etkilenen bölgeye uygulandığında genellikle eksik olan doğal nemi sağlamaya yardımcı olurken, cildin iltihaplı bölgelerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Dermatolojide en sık karşılaşılan problemler enflamatuar cilt hastalıklarıdır. Bu hastalıklar cilt kaşıntılarından ve ara sıra döküntülerden dermatit egzama, seboreik dermatit, rosacea ve sedef hastalığı gibi ciddi durumlara kadar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Deri iltihabı, akut veya kronik olarak sınıflandırılabilir. Costus esansiyel yağı, ciltteki tüm iltihabı temizler ve yok eder.

Costus Yağı Nasıl Kullanılır?

Costus esansiyel yağı mutfakta bir lezzet maddesi olarak kullanılır. Ayrıca parfüm, kumaş koruma maddesi ve bir ilaç olarak kullanılabilir. Costus kök yağı, buhar damıtmasıyla elde edilir.

50 ml taşıyıcı yağın için 25 damla costus esansiyel yağını ekleyin ve iyice karıştırın. Bu şekilde etkilenen bölgeye sürebilirsiniz.

Cildin genel sağlığı için sıcak banyo suyuyla doldurulmuş küvete 10 damla costus esansiyel yağını ekleyin. Bunun dışında aromaterapi için bir hava nemlendirme cihazı ya da difüzöre 10 damla costus esansiyel yağı damlatın. Buharı havaya veren ve 20 dakika boyunca bekleyin.

Costus Yağı Saça Faydaları

Costus yağı, saç yıkama ve saç bakımı için kullanılır. Saç dökülmesine bağlı sorunlardan kurtulmaya yardımcı olur. Saç dökülmesini engeller. Saç derisindeki kepek ve egzama sorununu tamamen ortadan kaldırır. Saçları güçlendirir ve ışıltı kazandırır.

Costus Yağı ile Cilt Bakımı Maskeleri

Costus yağı, ciltteki pek çok rahatsızlığı iyileştirir. Sizlerle paylaşacağımız cilt maskelerini düzenli olarak yaparsanız müthiş değişiklikleri gözlemleyeceksiniz.

Sivilce İzlerini Yok Eden Maske Tarifi

Sivilce ve akne izlerini yok etmek için bu maskeyi kullanabilirsiniz. Üstelik bu maske, cildi nemlendirir ve cilt tonunu eşitler.

1 tatlı kaşığı costus yağı ile 1 tatlı kaşığı balı bir kasede karıştırın. Bu maskeyi, cildinize uygulayın. 2 saat bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 1 kez uygulayın.

Sivilce ve Koyu Lekeleri Yok Eden Yüz Maskesi Tarifi

Sivilceler, akneler, koyu lekeler, izler, yanıklar, sivrisinek ısırıkları, egzama ve pamukçuk gibi cilt hastalıklarını tedavi etmek için bu maske kullanılır. 

1 tatlı kaşığı costus yağı, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 tatlı kaşığı gül suyunu bir macun haline gelinceye kadar bir kasede karıştırın ve yüzünüze uygulayın. En az 1 saat bekletin. Ardından ılık suyla durulayın. Göz ile temasından kaçının. Özellikleri nedeniyle ciltte yanma hissedebilir. Bu maskeyi haftada 1 kez yapabilirsiniz.

Costus Yağı ile Saç Bakımı Maskeleri

Kepek, egzama, saç dökülmesi ve saçkıran gibi hastalıkları yok eden costus esansiyel yağı saçları tüm kirlerden arındırmak için son derece faydalıdır. Saçların yumuşak ve ipeksi olmasını sağlar. 

1 tatlı kaşığı costus esansiyel yağı ile 1 su bardağı hindistan cevizi yağını bir tavada karıştırın. 5 dakika kısık ateşte ısıtın ve soğumaya bırakın. Daha sonra iyice karıştırın ve cilde uygulayın. 15 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla yüzünüzü durulayın. Bu maskeyi haftada 2 kez yapabilirsiniz.

Costus Yağı ile Yapılan Tedaviler

  • Sindirimi destekler, vücuttaki toksinleri temizler, ağrıyı azaltır ve doğurganlığı arttırır.
  • Ayrıca saç temizleme ürünü olarak da kullanılır.
  • Öksürük, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.
  • Yaraların, açık kesiklerin ve sıyrıkların tedavisine yardımcı olur ve ayrıca antiseptik olarak davranır.
  • Ayurveda’da artritik durumların ve iltihapların iyileştirilmesinde kullanılır.
  • Bu esansiyel yağ, astım, kolera, gaz, öksürük, tifo ve dizanteriyi tedavi etmek için kullanılır.
  • Kusma, iştahsızlık, karın ağrısı ve mide bulantısı tedavisidir.
  • Ayurveda’da cilt hastalıkları ve gut tedavisinde kullanılır.

Costus Yağı Hakkında Merak Edilenler

Bu esansiyel yağ, buhar damıtma işlemi kullanılarak costus bitkisinin köklerinden elde edilir. Sarı ila kahverengimsi bir rengi vardır. Larmaşık özütleme yönteminden sonra elde edilir. Costus bitkisi 2 m yüksekliğe kadar büyüyen dik, büyük ve çok yıllık bir bitkidir. Costaceae ailesine aittir.

Costus yağının aşırı kullanımı kötü etkilere neden olur. Orta miktarda kullanılmalıdır. Hamile ve emziren kadınların kullanımı için doktora danışmalısınız.

Asteraceae veya Compositae bitki familyasına alerjisi olan kişiler bu esansiyel yağı kesinlikle kullanmamalıdır. 

Genellikle sandal ağacı yağı, paçuli yağı, vetivert yağı, menekşe yağı ve gül yağı ile karıştırılır. Vücut kokularında, masaj yağlarında, oda spreylerinde, çamaşır deterjanlarında, oryantal parfümlerde, vücut spreylerinde, sabun yapımında, banyo yağlarında, difüzörlerde ve saç bakım işlemlerinde kullanılır. Kozmetik ürünlerde parfüm olarak kullanılır.

Costus Yağı Fiyatı

Costus yağı, henüz ülkemizde satılmamaktadır. Yurt dışında costus yağı, 85 dolara satışa sunulmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı