Bilgisayar Dosya Sıkıştırma İşlemini Nasıl Yapar?
Bilgisayar dosya sıkıştırma işlemini nasıl yapar? sorusu birçok kişinin merak ettiği önemli bir konu olmaktadır. Dosyalar içerisinde bulunan büyük veriler ve resimlerden dolayı bu sıkıştırma işlemleri önemli olmaktadır. Mevcut algoritmaya dair nasıl çalıştığı ve programlar çalışma sistemi ile ilgili oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlemi yapılabilmesi için bilgisayar üzerinde bazı programlar kullanmanız gerekir. Kullanılan programlar genel olarak basit bir yapıya sahiptir. Bilgisayar üzerinde dosya sıkıştırmak amacıyla kullanılan 2 adet program bulunuyor bunlardan birisi winRar diğeri ise Winziptir. Günümüzde en çok kullanılan sistemler bunlar olmasına rağmen farklı alternatif programlar da bulunmaktadır. Sunulan vu programlar ücretsiz bir şekilde kullanılmakta olup oldukça başarılı bir performans sergiliyor, tüm işlemler kolaylıkla gerçekleşiyor.
Programların Kullanımı Nasıl?
Bilgisayar Dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapar? sorusuna karşı 2 adet program ile bunu yapmam mümkün oluyor. Kullanılan ve yazılımlar günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilmekte çok az farklı olmaktadır . Mevcut WinRaR dosyaları RAR formatında işler ve ücretsiz bir şekilde kullanılır. Ancak WinZip dosyaları günümüzde daha fazla kullanılmaktadır.
WinZip olarak kullanılan dosyalar günümüzde daha büyük boyutlu dosyalar olmakta olup sıkıştırmak amacıyla kullanılır. Rar dosyasına karşı çok tercih edilse de daha yavaş işleyen bir programdır. Genel olarak yüzde 25 oranında fotoğrafların boyutunu herhangi bir olumsuzluk olmadan sıkıştırabilir bunun beraberinde bu dosya üzerinde şirketler daha çok tercih etmektedir. Bunun nedeni ise güvenlikli bir yapıya sahip olmasıdır.
Dosya Sıkıştırma Nedir?
Çoğu zaman dosyaları büyüklüğünün küçülmesi gerekir. Bundan dolayı da dosya arşivleme amacıyla ya da başka birine iletmek amacıyla dosya sıkıştırma yapılır. Böylece sakla depolanması verimli kullanmış olur. Günümüzde bulunan dosya sıkıştırma çeşitlerine örnek verilecek olunur ise; zip, rar, 7zp gibi olmaktadır. RAR dosyası sıkıştırma formatı internet üzerinden ulaşılan en çok kullanılan formattır.
Diğer bir format olan zip ise işletim sistemi bünyesinde bulunan dosyaları ek bir program oluşturmadan açma imkan sağlar. Herkes tarafından bilinen Windows’ta zip kullanır. Bu alanı destek vererek sıkıştırma yapmayı desteklemez. Buna karşın oluşturma sıkıştırma dosya ve dosya çekler için Zip dosyası açmayı sağlayan bir program olmasa bile içeriğe erişim sağlanır. Bilgisayar Dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapar? Konusu bünyesinde bu işlemler oldukça önemlidir diyebiliriz
Dosya Sıkıştırma Nasıl Yapılır?
Dosya sıkıştırma işlemi için 2 farklı program kullanılıyor, bunlardan birisi olan WinRar dosyaları sıkıştırma işlemi şu şekildedir;
- Mevcut dosya üzerinde tıklayarak arşive ekle seçeneğini seçiniz.
- Burada karşınıza iki seçenek çıkar. Bunlar Rar ve Zip olacaktır. Rar seçerek devam ediniz.
- Bir süre beklemeniz gerekecektir. Ardından ekran kapanır.
- Sıkıştırma yapılan dosyayı WinRar kullanarak düzeltme imkanınız mevcuttur.
- Böylelikle RAR işlemi bitmiş olacaktır.
Winzip için ise;
- İlk olarak mevcut deneme sürümünü indirmeniz gerekecektir.
- Sıkıştıracağınız dosyayı seçtikten sonra sağda yer alan Winzip ile Add adımı izlenir.
- Sıkıştırılan dosyalar ise bu format bünyesinde kaydedilmiş olacaktır. Ardından karşınıza çıkan dosyayı seçerek kaydetmeniz gerekir.
- En son mevcut dosyanın adını belirleyerek Tüm işlemleri tamamlamanız gerekir.
Dosya Sıkıştırma Programları
Günümüzde aktif bir şekilde kullanılan birçok Dosya sıkıştırma programı mevcut. Bunlardan ilki Winrar; bir çeşit sıkıştırma yazılımı olan bu program ile dosyaları sıkıştırarak daha az kaplamasını sağlayabilirsiniz. Günümüzde kullanılan en popüler uygulamalardan birisi olarak çeşitli sıkıştırma uzantıları oluşturuyor. Birçok sıkıştırma türü bünyesinde açılmaktadır. Bilgisayar Dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapar? Sözüne karşı bu programlardan birisi de 7zip oluyor.
7zip Açık Kaynak kodlu Bir yazılım olarak karşımıza gelmektedir. Kullanımı oldukça kolay olmasının yanı sıra basit bir ara yüze sahip olarak dosya sıkıştırma programları arasında dikkat çekiyor. Ücretsiz olarak sunulan bu program beraberinde birçok sıklaştırma özelliğinde sunuyor Bunun yanı sıra kodların bir bölümü de lisans altında yer alıyor. Bu Dosya sıkıştırma programının en büyük özelliği ücret ve kayıt gerekmeden kolaylıkla kullanım imkanı sunulmasıdır.
Rar Nedir?
Bilgisayar dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapar? Sorusunun cevaplarından birisi olan RAR programı hakkında detaylı bilgi bilmekte fayda var. Winrar tarafından kullanılmakta olan sıkıştırma forması günümüzde ismini mucitinden almış durumda. Ek olarak 22 Nisan 1995 senesinde karşımıza çıkan bu dosyası karşılaştırma programı boyutların küçülmesini sağlamıştır bunun beraberinde elektronik aygıtların depolama alanının artması sağlandı.
İşlevsel bir şekilde karşımıza çıkan bu program sıkıştırılmış dosyaların bütünü olarak karşımıza geliyor. RAR dosyası gerçekleştirerek aynı zamanda birden fazla dosya olmuş oluyor. Mevcut dosyaların RAR formatında birleşerek karşımıza çıkması için kullanılan yazılım ise Winrar oluyor.
Zip Nedir?
Günümüzde kullanılan bu yazılım verileri sıkıştırırken beraberinde kayıp oluşmaması amacıyla tercih ediliyor. Phil Katz tarafından oluşturulmuş olup yeni Zip dosya formatının adı da PKZIP olarak ilk sıkıştırma programı olarak biliniyor. Daha sonralarında hisse Birçok program geliştirildi ve 1989 yılında açıklandı. Bunlara örnek olarak Windows sistemi Zıp ihtiyacı bulunmadan açabiliyor. Oluşturulan bu program günümüzde bilgisayar dosya sıkıştırma işlemi nasıl yapar sorusuna yanıt olan programlardan birisidir.
Neden Dosya Sıkıştırma İşlemi Yapılıyor?
Günümüzde artan Dijital Teknoloji ile birlikte kullanıcıların ihtiyaçları değişiklik göstermiş ve atmıştır. Mevcut dokümanlar doğrultusunda çeşitli yazılımlar da oluşarak kişilerin işlerin başarılı bir şekilde oluşabilmesi açısından önemli bir konumda yer alıyor. Kişilerarası dosyaların kolay bir şekilde transfer edilebilmesi amacıyla dosyaları sıkıştırma yöntemi kullanılıyor kullanılan bu yöntem beraberinde alan kazanmak için de dosyaların küçük boyutlarda kullanılmasını sağlıyor.
Oldukça avantajlı bir program olmasının yanı sıra cihazların depolama alanlarında daha koruma sağlıyor. Günümüzde tercihten çok artık ihtiyaç haline gelmiş olan bu programlar çeşitli yazılımlar ile karşımıza çıkıyor. Bilgisayar dosya sıkıştırma işlemini nasıl yapar? cevap olan bu yazılımlardan istediğinizi tercih ederek pratik bir şekilde dosya sıkılaştırma işlemini yapabilirsiniz. Winzip ile Rar eskiden bilgisayarlar üzerinde kullanılırken şimdi akıllı cihazlar üzerinde istenildiği yerde kullanılma imkanı sunmaktadır. Böylece kişiler kolaylıkla bu işlemlerini gerçekleştirebilir ve dosya küçültme en kısa sürede tamamlayabilir.
Sıkıştırılmış Dosya Nasıl Açılır?
Günümüzde sıkıştırılmış mi dosyayı açmak için önce arşivin içerisinde yer alan dosyaların ilk halleri çıkartmamız gerekir. Yani RAR ve zip işlem yapmadan önce dosya açma işlemi önceki hallerini ulaşmamız gerekiyor. Herhangi bir Zip yada RAR dosyası açmak için programını kullanmamız yeterli olacaktır. Günümüzde bu program ve benzerleri oldukça fazladır. Sıkıştırılmış dosyayı seçtikten sonra sağ da yer alan dosyaları çıkart seçeneğine tıklayınız. Tıkladıktan sonra dosya nereye çıkartmak istediğinizi belirterek bu işlemi bitirmeniz gerekir.
Diğer bir seçenek ise mevcut klasörde yeni bir klasör açmak olacaktır açacağınız Profesör arşiv olacaktır. Zip dosyası açmak için kullanılan Winzip programını kullanmanız mümkündür. Fakat bu alanda dikkat etmeniz gereken nokta Windows Entegre destek sunmadığı için WinZip programına gerek kalmadan açılacaktır. Bilgisayar dosya sıkıştırma işlemini nasıl yapar? karşı zip dosyası en popüler cevaplardan birisi olacaktır
- İlginizi çekebilecek içerik: Python ile Yaygın Dosya Biçimleri Nasıl Okunur?