Yurt Dışından Elektronik Eşya Getirme Şartları

03.10.2023
87
Yurt Dışından Elektronik Eşya Getirme Şartları
Modelistlik Kursu

Yurt dışından elektronik eşya getirme ile alakalı geçmişte yazdığımız bu yazımızı günün şartlarına göre yeniden düzenleme kararı aldık. Malumunuz elektronik eşyaların pahalılığı, ek vergiler, ilave ücretler gibi bir çok değişiklik yapıldı. Peki bu yapılanlardan sonra yurt dışından elektronik eşya getirmek mantıklı mı? Ekonomik anlamda avantajlı olur mu? Size hem güncel detayları aktaralım hem de fikrimizi beyan edelim…

Birçok teknoloji meraklısı yeni ürünlerin çıkışını heyecanla takip etmekle birlikte bu ürünleri en kaliteli ve en ucuz yoldan nasıl satın alabileceklerini düşünürler. Ülkemizdeki fiyatları takip ederken aynı zamanda yurt dışındaki ürünlerin maliyetini de araştırırlar. Bu yüzden kaliteli ve ucuz elektronik cihazlar edinmede en çok başvurulan yol yurt dışından alışveriş yapmaktır. Ancak yurt dışından elektronik eşya getirirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi: 30836 sayı – 1314

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2020 yılında bir kez tahsil edilmek üzere Yurt dışından elektronik eşya getirmek isteyenlere bandrol ücreti tahsis edilme kararı alındı. Bu karar neticesinde yurt dışından cep telefonu getirenler için 1500 TL olan IMEI kayıt ücreti 1838 TL olarak belirlendi.

2021 yılında değişen gümrük yasasına göre artık ülkemize getirilen tüm cep telefonları için 1500 lira ödenmesi zorunludur. Bu ücretin adı IMEI kayıt ücretidir. Bunun yanı sıra yurtdışından cep telefonu getirenlerin bandrol ücreti de ödemesi koşuldur. Ayrıca cep telefonu ya da elektronik cihaz getiren kişinin pasaportuna işlenir ve üç yıl boyunca başka elektronik alet satın alamaz. Bu yüzden artık yurt dışından cep telefonu getirtmek mantıklı ve ekonomik değil. 

Yeni çıkan yasaya göre yurt dışından bilgisayar veya laptop getiriyorsanız kişisel kullanım için satın almanız gerekir. Bu durumda vergi ödemeniz gerekmez. Eğer kutusunda bir başka kişi için getiriyorsanız vergi için bandrol ücreti ödenmesi gerekir.

Yeni çıkan yasaya göre bandrol ücretleri olarak cep telefonu için 20 euro, bilgisayar ve tablet 10 euro, diğer elektronik cihazlar 18 euro, oto televizyonu 8 euro ve 148 ekran televizyon 80 euro ödenmesi gerekir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Bu uygulama ile birlikte başkasının pasaportuna telefon kaydettirme dönemi de sona erdi. Torba yasa ile birlikte yurt dışından telefon getirecekseniz sadece size ait olabiliyor. Farklı bir sim kart taktığınız zaman ise çalışmıyor. Eskiden Hac veya Umre gibi görevleri için yurt dışına giden kişiler cihaz almasa bile pasaportlarına kayıt imkanı vardı. Yapılan yasa değişikliği ile bunun önü kapanmış oldu. 

Bununla birlikte Türkiye’de cep telefonu alımında kullanılan kredilere de sınırlama getirildi. Cep Telefonu için kredi kullanımını sınırlandıran Cumhurbaşkanlığı kararnamesini buradan okuyabilirsiniz. 

Yurt dışından elektronik eşya getirme
Yurt dışından elektronik eşya getirme

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bazı elektronik cihazların bölge kilitleri bulunmaktadır. Kilit sebebi ile cihazların belirli bölgeler dışına çıkarıldıklarında çalışmaları sıkıntılı olabilir. Bu da kullanıcıları zorlayan bir sorundur.

Böyle bir sorun yaşamamak için kullanıcı kendi ülkesiyle aynı bölgede yer alan ülkeleri iyi bir şekilde araştırmalı ve eğer bu ülkelerde aradığı ürünü istediği fiyat ve kalitede bulabilirse almalıdır.

En sık karşılaşılan sorunlardan biri de bazı telefonlardaki sim kilidi problemidir. Eğer cihazın sim kilidi olup olmadığı iyi bir şekilde araştırılırsa daha sonrasında karşılaşılacak sorunların önüne geçilebilir.

Yurt dışından elektronik eşya getirme şartları
Yurt dışından elektronik eşya getirme şartları

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alımında Garanti Sorunu

Bazı cihazlar uluslararası alanda garantiye sahipken bazıları sadece belirli bölgeler için garantili ürün olarak geçmektedir. Eğer üründe herhangi bir sorun çıkarsa ve kullanıcının bölgesinde garanti geçerli değilse orijinal ürün kullanıyor olsanız bile garanti imkanından faydalanamazsınız ve ücreti karşılığında onarım koşullarına tabi olursunuz. Bu sebepler ürünlerin garanti durumlarını araştırmak oldukça önemlidir. 

Yurt Dışından Elektronik Eşya Alımında Para Birimleri

Yurt dışından elektronik eşya alınırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da para birimleridir. İthal cihazlar genel olarak para birimi Türk Lirasından daha değerli olan ülkelerden sağlanır. Bu sebeple o ülkelerin ekonomik durumlarını, parasal hareketlerini takip etmek ürünleri daha uygun fiyatlı bir şekilde edinmeyi sağlayabilir.

Yurt dışından Elektronik Eşya Alımı

Elektronik cihazlar yurt dışından iki yolla alınabilir. Biri kullanıcının yurt dışında bulunduğu sürede ürünü alıp ülkeye giriş yapmasıdır. Diğeri ise uluslararası bazı alışveriş siteleri aracılığı ile ürünü getirtmektir. Buna örnek verecek olursak; En güvenilir uluslararası ticaret sitesi Amazon ve beraberinde ciddi bir popülerlik sağlayan Ali Expres, Gear Best gibi Çin kaynaklı internet sitelerinden de alışveriş yapabilirsiniz.

Yurt dışından Elektronik Eşya Alımı

Yurt dışından Elektronik Eşya Alımı

Elektronik Eşyayı Elden Satın Almak

Bu yol kullanıcının yurt dışında geçirdiği zaman içince bir ürün satın alıp bunu ülkeye giriş yaparken yanında getirmesidir. Bu durumda gümrük mevzuatıyla alakalı bazı şartları yerine getirmek gerekir.

Mevzuat 18 yaşından büyük bir yolcunun ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla kişisel kullanımı için getirilen cihazlarda vergi muafiyetini öngörmektedir. Bu noktada cihazla alakalı üç noktaya dikkat edilmelidir.

Bunlardan biri cihazın ithalat yasağının olmaması, diğeri 1 adedi geçmemesi ve bir diğeri ise ürün maliyetinin 430 Euro’yu aşmaması şartıdır. 430 Euro’yu aşmayan ürünler için gümrükte sadece TRT bandrol ücreti kapsamında 1-25 Euro arasında para ödemek gerekir. Bu ücret cihaza göre belirlenir.

Yurt Dışında Elden Cep Telefonu Satın Almak

Cep telefonunda gümrük mevzuatı değişiklik göstermekle birlikte ülkeye her iki takvim yılında bir adet cep telefonun getirilmesine izin verilmektedir. Ancak bu telefonların kullanım izni harcı olarak bir defaya mahsus 119,5 Türk lirası tutarında ödeme yapmak gerekir. Eğer ürün 430 ila 1500 Euro tutarında ise satın alınan ülkenin AB üyesi olma durumunda ürüne %18, olması durumunda ise %20 vergi tutarı uygulanmaktadır.

Elektronik Eşyayı Posta Yolu İle Satın Almak

Posta yolu ile ülkeye getirtilen ürünler eğer 75 Euro’nun altında bir değere sahipse bu ürün için herhangi bir gümrük ödemesine gerek yoktur. Eğer ürün 75 ila 1500 Euro değerinde ise AB üyesi ülkelerden alınan ürünler için %18, AB üyesi olmayan ülkelerden alınan ürünler için %20 tutarında gümrük vergi bedeli uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz bazı alışveriş siteleri gümrük vergilerini bazı ürünlerde kendileri ödüyor. Kargo ücretlerini minimum tutabiliyor ya da tamamını karşılayabiliyor. Bu detay bütün ürünlerde olmasa da ciddi bir avantaj sağlıyor. Soru ve sorunlarınız için yorum yazabilirsiniz.

Yurt Dışından Hangi Elektronik Eşyaları Getirebilir?

Yurt dışından beraberinizde getirebileceğiniz eşyaların listesi;

  • LCD (Sıvı Kristal Ekran) – 1 adet
  • Plazma Televizyon- 1 adet
  • Bir adet video kamera
  • Bir adet GPS yön bulma kamerası
  • Bilgisayar, tablet yada Laptop 1 adet
  • Bilgisayar yedek parçaları 1 adet
  • Araç radyosu ve araç televizyonu 1 adet
  • Ses ve görüntü kaydedici cihaz 1 adet
  • 1 adet Telefon 

Yurt dışından elektronik eşya getirmek mantıklı mı?

Türkiye Cumhuriyeti Türk vatandaşlarının parasının yurt dışına gidişini önlemek için ek vergiler koydu. Bu ilave vergilerin dışında KDV de yüksek olunca 1tl ye alabileceğiniz bir ürün 3tl oldu diyebiliriz. Yurt dışından alacağınız ürün ile Türkiye’den alacağınız ürün arasında özellikle cep telefonunda çok fark kalmadı. Garanti koşullarında aklınız rahat olsun düşüncesiyle daha emin adımlarla ilerlemenizi tavsiye ediyoruz. 

Olayın bir de şöyle bir boyutu var; Siz yurt dışı üretimi olan pahalı bir ürün almak istediğinizde yeterli ekonomik gücünüz de yoksa ve kredi gibi ek finansal kaynaklar ile alacaksanız;

1- Paranız her koşulda yurt dışına gidiyor.

2- Cep telefonu için kredi kullanıyorsunuz ve ek ücret ödüyorsunuz. Yani bankalara borçlandınız, bankaların çoğu özel ve yurt dışı kaynaklı olduğu için ödediğiniz faiz de yine yurt dışına gidiyor.

3- Aldığınız ürünün maksimum ömrü ortalama 4-5 yıl. Bu süre zarfında cihazın borcu da ancak bitiyor, sonrasında yenisini almak durumunda kalıyorsunuz. Yani bu sistem sizi potansiyel bir tüketim toplumu üyesi yapıyor. 

4- Devletin bu önleyici politikalarını doğru bulmakla birlikte ülkemizdeki teknoloji tüketimine ihtiyaç olacak yerli üretimlerin olmaması da teknoloji çağında insanlarımızı mağdur ve eksik kılmaktan başka bir şey yapmıyor. 

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

  1. Ismail Cakmak dedi ki:

    Yeni gelen kanun ile beraber bir yaptığınız pasaport kaydı yüzünden telefonun kaydını 3 yıl silemiyorsunuz 🙂 Ayrıca kayıt ücreti bayağı yüksek.

  2. Cemali ilbay binici dedi ki:

    Gurciatan da yasiyorum ve son ogrendigim bilgilere gore 150 tl olan telefon kaydi 1500 lira olmus. Artik bu alisveris de bitti ne yazik ki. Saygilar

    1. Ali dedi ki:

      Gürcistan’da bir cihazın fiyatını sorabilirmiyim sana

  3. Emre dedi ki:

    Güzel bir blog sayfası ve açıklayıcı bilgiler mevcut. Vergiler de eklenince yurt dışından gelen herhangi bir ürün aslında ucuza gelmiyor. Dolayısıyla, aynı ürünü kendi ülkemizde almak mantıklı. Üstelik aynı ürünü kendiniz inceleyip alacağınız için yurtdışından özellikle elektronik cihaz getirtmek sıkıntılara yol açabilir.

  4. Aysenur BAYKAL dedi ki:

    Anladığım kadarıyla pc almam durumunda 1-25 euro arası bir harç ödüyorum onun dışında ödemem gereken başka Bir şey yok. Doğru mudur?

    1. SCORPİON dedi ki:

      heralde

  5. Aydogan Eddy dedi ki:

    Merhaba Ben almanyadan Television ve Arabalar icin ekranli hifi Musik calar getirmek istiyorum bu ürünleri getirmek icin nelere dikkat edilmeli

  6. Irfani saysay dedi ki:

    Yani devlet şunu diyor. Vatandaş sen bişey alma dışardan. Ben getirtirim yandaşıma. O aradaki 2 tl benimle yandaşımın cukkasına girsin. Size de kdv ile ötv. Yemiyorsa almayın.

  7. RIZA dedi ki:

    BEN HOLLANDADAN LAPTOP GOTURMEK ISTIYORUM IKINCI EL FAKAT BIRDEN FAZLA IZLEMEM GEREKEN EN IYI YOL HANGISIDIR ORNEK AYDA 5 TANE GIBI

  8. Thor dedi ki:

    Ben 275 dolarlık bir alet alıyorum ben bunun vergisi ne kadar gelir bir bilgisi olan varmı

  9. Yunus dedi ki:

    Gönderi bedeli içinde 200tl degerinde gopro aldim yukarida 75 ile 1500 auro. Altina gumruk vergisi alinmayacak youtub da izledigi vodeolarda 2 dolara alinan urune 15tl gümrük vergi alinmis. Benim yanlis anladigim bir nokta mı var acaba blokr

  10. Yunus dedi ki:

    Bundan basetmeye calistim;”Posta yolu ile ülkeye getirtilen ürünler eğer 75 Euro’nun altında bir değere sahipse bu ürün için herhangi bir gümrük ödemesine gerek yoktur.”

    1. Benhur dedi ki:

      O eskidendi artık bir dolara bile ek ücret getirildi Ali Expres gibi siteleri bitirdiler.Ve bu vergiler kafalarına göre alınıyor bir dolara 20 TL alırken 20 dolarlık ürüne 10 TL alabiliyorlar gibi.Ama yinede çok uygun fiyatlara alınıyor yurt dışından..

  11. tadala gelsin dedi ki:

    Etkileyici olmuş.

  12. Ahmer Ulus dedi ki:

    Faydalı bir içerik olmuş tebrik ederim