Balın Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?

24.12.2021
59
Balın Faydaları ve Besin Değerleri Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Bal, bal arıları tarafından yapılan tatlı, yapışkan bir maddedir. Pek çok farklı bal türü vardır ancak hepsinin ortak noktası balın baldan oluşmasıdır.

şekerler, esas olarak fruktoz ve glikoz. Bal, “tatlı, yapışkan ve asidik” olarak tanımlanan tipik bir canlı tada sahip sofra şekerinden daha tatlıdır. Fruktoz bala tatlılığını verirken, glikoz tadın gövdesini sağlar. Bal, hava geçirmez bir kapta saklanmazsa bozulur. İki yıla kadar saklanabilir, ancak daha fazla tutulması melas içeriği nedeniyle kristalleşme riskini taşır.

Ham bal, bazı kişilerin saman nezlesi veya alerjiden muzdarip olmasına neden olabilecek polen cepleri içerebilir. Pastörize edilmiş bal bu alerjenleri içermez ve çiğ balı tolere edemeyen çocuklar veya astım gibi solunum problemleri olan yetişkinler için daha uygundur. Balın sayısız vitamin ve mineralleri de dahil olmak üzere birçok sağlık yararı vardır.

Balda Bulunan Vitamin ve Mineral Değerleri

Balda Bulunan Vitamin ve Mineral Değerleri

Balda Bulunan Vitamin ve Mineral Değerleri Nelerdir?

Vitaminler:

  • B6 Vitamini- yemek kaşığı başına 0,018 miligram (%6,4 RDA)
  • Riboflavin- yemek kaşığı başına 0,038 miligram (%13,7 RDA)
  • Niasin- yemek kaşığı başına <0.01 miligram (%2 RDA)

Bal, bir bardak sütte yaklaşık aynı miktarda kalsiyum içerir ve bu da arıların çiçeklerden topladıkları polenden ürettiği D vitaminine sahiptir. Bal saftır, işlem gerektirmez ve potansiyel olarak tehlikeli reaksiyonlara neden olmaz (efedra tarafından oluşturulanlar gibi). “Doğal” kabul edilen bal miktarı da tartışma konusudur.

Mineraller:

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Kalsiyum- yemek kaşığı başına 0.008 miligram (%0 RDA)
  • Çinko- yemek kaşığı başına 0,004 miligram (%3 BKA)
  • Demir- yemek kaşığı başına 0,005 miligram (%5 RDA)
  • Magnezyum- yemek kaşığı başına <0,001 miligram (%0 RDA)

Balın geleneksel ev ilaçlarında kullanımı tarihin ilk zamanlarından beri popüler olmuştur ve bazı modern araştırmalar balın birçok insan için sağlık yararları olduğunu ve geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Orta Çağ’da arı sokmasından kaynaklanan ağrıyı hafifletmek için bal ve sirke karışımı kullanılırdı.

Balın, güneş kremi olarak kullanılmasının yanı sıra enfeksiyon kapmalarını önleyerek kesiklerin ve yaraların iyileşmesine yardımcı olduğuna inanılıyordu. Bal ve su karışımı 16. yüzyılda baş ağrılarını gidermek için kullanılırken 19. yüzyılda difteri tedavisinde kullanılmıştır. Tarih boyunca balın bir başka yaygın kullanımı, günde üç kez çay veya ılık suda bir çay kaşığı bal alarak boğaz ağrısını tedavi etmektir. Balın ayrıca çocuklar için şekerden daha faydalı olduğu düşünülmektedir, çünkü onlar büyürken çürüklere neden olmaz ve şekerden daha az diş çürüme olasılığına sahiptir.

Bal, arılar tarafından çiçeklerden topladıkları nektardan yapılır. Arılar, içinde şeker ve mineral bulunan nektarı toplar ve hortum adı verilen uzun bir tüp vasıtasıyla kovana taşırlar. Orada nektarı petek hücreleriyle karıştırıyorlar. Arılar daha sonra bu hücreleri mumla kaplar. Birkaç gün sonra bal hasat için hazırdır; olgun ise katı halde, değilse sıvı halde olacaktır.

Balın rengi çeşitli faktörlere bağlıdır: çiçek kaynakları (karışımlar), olgunlaşma aşaması, hava koşulları ve yaşlanma dönemleri. Bal parlak koyu kehribar kırmızısı olabilirken, genellikle hafif bir renk tonundan daha açık neon bir parıltıya kadar daha açık altın rengindedir.

Bal Nasıl Üretilir?

Bal Nasıl Üretilir?

Bal Nasıl Üretilir?

Bal, bal arıları tarafından (Apis mellifera), çeşitli peteklerde bulunan çeşitli karışımlar şeklinde (arı anatomisine bakınız) ve ayrıca işlenmemiş ham halde üretilir. Tarih öncesi çağlardan beri arıcılar (arıcılık) tarafından doğrudan kovandan üretilip satılmaktadır. Kır çiçeklerinin polen ve nektar hücreleri, balın bileşiminin yaklaşık %80’ini oluşturur, geri kalan %20’si ise sindirim sürecinden elde edilen sudan oluşur. Bal, çeşitli eser besinlerin yanı sıra enzimler ve amino asitler içerir.

Bal arıları tarafından üretilen çeşitli bal türleri (çiçek balları veya çiçek balları olarak da adlandırılır), bakteri gelişimine karşı etkili olduğu tespit edilen şekerler, asitler ve diğer bileşiklerin karmaşık bir karışımıdır. Balın tamamı arı tarafından çiçeklerden toplanan nektardan yapılır, ancak nektarın tamamı kovan tarafından tüketilmez; bazıları gelecekteki tüketim için depolanır veya kovan yapıları için yapı malzemesi olarak kullanılır. Her çiçek türünün kendi nektar bileşenleri menüsü vardır; örneğin, zeytin ağaçları, polen taşınmasına yardımcı olabilecek ekstra glikoz moleküllerinden ekstra şekerli nektar üretir. Arılar, çiy oluşumu adı verilen bir süreçte suyu uzaklaştırarak bu nektardan bal üretirler.

Bal, arılar tarafından çiçeklerden topladıkları nektardan üretilir. Arılar, içinde şeker ve mineral bulunan nektarı toplar ve hortum adı verilen uzun bir tüp vasıtasıyla kovana taşırlar. Orada nektarı petek hücreleriyle karıştırıyorlar. Arılar daha sonra bu hücreleri mumla kaplar. Birkaç gün sonra bal hasat için hazırdır; olgun ise katı halde, değilse sıvı halde olacaktır.

Balın “çiçek” (köken), “yaprak” (olgunluk yaşı) ve “harman” (çiçek çeşidi) gibi birçok çeşidi vardır. Genç çiçeklerden yapılan çiçek balı genellikle kehribar rengindeyken, daha yaşlı çiçeklerden yapılan bal derin altın rengini koruyabilir. Balın yaşı, lezzetinin yanı sıra besin içeriği üzerinde de etkilidir.

Bal Türleri

Bal Türleri

Bal Türleri Nelerdir?

Arıcılar, hangi çiçeklerle çalıştıklarına bağlı olarak ballarının bileşimini değiştirebilirler. Örneğin karabuğday balı yaparken çok şekerli olmaması için karışıma polen ekleyerek kovana zarar verebilecek akarlar oluştururlar. Farklı yaşlardaki ballar da farklı tatlar ve aromalar üretecektir. Codex Alimentarius’tan bir “Uluslararası ballar sınıflandırması” (1979’da oluşturuldu), bileşime hakim olan çiçek kaynağına göre farklı bal türlerini tanımlar.

Başka birçok tanım ve sınıflandırma sistemi mevcuttur.

Yurt dışında bal birkaç türe ayrılır;

Buna karşılık, bir botanik isimlendirme sistemi balları tozlaşan bitki türlerine göre ayırır: monofloral, polifloral veya harmanlanmış (birden fazla tip). Avrupa Birliği’nin ortak tarım politikasında, “bal” olarak etiketlenmesine izin verilen bal karışımlarını belirlemek için botanik sınıflandırma sistemi benimsenmiştir. Birçok karışım, birden fazla çiçek kaynağı türünden polen içerir ve bu nedenle “polifloral” veya “bimodal” karışımlardır. Sınıflandırma sistemi aşağıdaki gibidir:

Peteklerden bal elde etmek için bir takım yöntemler kullanılmaktadır. Kovanın konumuna ve boyutuna bağlı olarak bunlar çok basit veya oldukça mekanik olabilir. Bal çıkarıcı, balı sırayla her petekten otomatik olarak boşaltan bir makinedir. Arka bahçe kovanı gibi küçük ölçekli işlemlerde, bu yoğun emek gerektiren işlem, bir tür krank (örneğin halat, zincirler) kullanılarak manuel olarak yapılabilir. Ekstrakte edilen bal daha sonra hava geçirmez kavanozlarda şişelenebilir ve muhtemelen paketlemeden önce filtrelenebilir.

İlginizi çekebilir: Herbalife Diyet Listesi

Youtube kanalımız: https://www.youtube.com/channel/UCZ9Fvcs8yk7J9glrgA9CNkA

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.