Metabolik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? 3 Aşamada Diyet

25.07.2019
596
Metabolik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? 3 Aşamada Diyet
Modelistlik Kursu

Tüketilen gıda miktarı azaltıldığında vücudumuz enerji toplamak için metabolizma hızını düşürür. Metabolik diyetin amacı pankreas ve karaciğerler gibi organları sıfırlamaktır ve daha sonra normal şekilde çalışmaya başlarlar ve metabolizmanızın normal duruma getirirler, bu da istenmeyen kilolara veda etmek demektir.

Metabolik diyet uygulandığı taktirde vücut yağ kaybettiği halde kendini daha güçlü hissetmenizi sağlamaktadır.

Metabolizma Nedir?

Metabolizma, vücudumuzun temel fonksiyonlarını devam ettirebilmek için bir günde ihtiyacı olan minimum enerji miktarına denir. Metabolizma vücudun alınan kaloriyi enerjiye dönüştürmesi olarak da tanımlanır. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

metabolik diyet 1

Metabolizma yavaş çalışmakta ise bu durum kilo almanıza sebep olur. Metabolizmanızı yavaşlatacak hareketlerden ve yiyeceklerden uzak durmalısınız. Metabolizma diyeti ile bu amacınıza sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ancak her diyet listesinde olduğu gibi metabolik denge diyet listesi kullanımından önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Metabolizma hızı dinlenme anında vücudun kalori harcama hızına bakılarak ölçülür ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yemek yeme, uyuma, temizlenme ve benzeri faaliyetler sırasında vücudunuz devamlı kalori yakar.

Kaslar vücutta yağlardan daha çok enerji harcarlar. Bu yüzden daha fazla spor yapan ve kas kütlesi daha fazla olan bireylerin, spor yapmayan çoğu zamanını otururarak geçiren yağ kütlesi fazla bireylerden metabolizma hızı fazladır. İki tip metabolizmadan bahsedilir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Zayıf ve zinde insanların sahip olduğu metabolizma: Tip A
  • Kilolu insanların sahip olduğu metabolizma: Tip B
metabolik diyet 2

Metabolik Diyet Nedir ?

Fazla kilosu olan insan vücudu glikozu olması gerektiği gibi atamaz ve yağ hücrelerinde artış meydana gelir. Yüksek tansiyon ve glikoz yüksekliği gibi birçok metabolizma bozukluğuna yol açar.

Kalorileri azaltmak kilo kaybına yeterli gibi görünse de ne yazık ki bu doğru değil. Bunun sebebi insülin alımının metabolizmayı etkilemesidir. İnsülin kandaki glikoz oranını düşürmekle sorumludur. İnsülin değerinin yüksek olması da çok fazla şekerli gıdalar yemenize yol açmaktadır.

İnsülin seviyesin yükselince kandaki glikoz oranı da artar. Bunun sonucunda da yağ hücreleri yağ depolamaya başlar. Ve bunun sonucunda şöyle bir döngü ortaya çıkar;

İnsülin seviyesini arttırmak için şeker yersiniz ve bu daha fazla şeker yeme isteği uyandırır. Şeker yeme hissini reddederseniz insülin fazlalığı açlık hissine dönüşür. Kilo kaybetmek neredeyse imkansız hale gelir. Metabolik diyette işte bu noktada devreye giriyor. Metabolizma çalıştıran diyet sayesinde bu gibi sorunlarınızdan zaman içerisinde kurtulabilir, sağlıklı yaşayabilirsiniz.

Öncelikle diyete başlamadan önce doktorunuza danışın. Hepimiz farklıyız ve sistemimizin nasıl tepki vereceğini bilemeyiz.

Metabolik Diyet 3 ana aşamadan oluşur. 3 aşamayı birden tamamlamak bir hayli zordur ama sonuçlar verdiğiniz emeğe kesinlikle değiyor.

metabolik diyet 3

1.Aşama

En zor aşama pankreasın aşırı miktarda insülin üretmesini durdurmaktır. İlk 8 haftada karbonhidrat alımını azaltmakla başlanmalıdır. Hiçbir gün 20 gramdan fazla karbonhidrat alınmamalıdır.

Kısa vadeli karbonhidrat diyetinin çok uzun süreli yapılan karbondihrat diyetlerinden daha etkili olacağı insülin üretimini normale düşüreceği düşünülüyor.

Daha iyi sonuçlar için makarna ve ekmeği kesebilirsiniz.

Metabolik Diyetin İlk Aşamasındaki Temel Gıdaların Listesi

Proteinler

  • Deniz Ürünleri
  • Düşük Yağlı Peynirler,
  • Yumurta
  • Yağsız Et
  • Süzme Peynir
  • Şekersiz Soya Ürünleri

Yağlar

  • Tereyağın Hafif Türleri
  • Margarin
  • Mayanoz
  • Zeytin
  • Bitki Yağları
  • Avokado

Bitkiler

  • Enginar
  • Kuş Konmaz
  • Taze Fasulye
  • Brokoli
  • Brüksel Lahanası
  • Karnabahar
  • Kereviz
  • Mantar
  • Salatalık
  • Patlıcan
  • Biber Çeşitleri
  • Turp Ve Domates

İzin Verilen Karbonhidratlar

  • Yoğurt
  • Meyve Suyu
  • Milk Shake

Proteinler

  • Deniz Ürünleri
  • Düşük Yağlı Peynirler,
  • Yumurta
  • Yağsız Et
  • Süzme Peynir
  • Şekersiz Soya Ürünleri
  • Şekersiz tatlılar ve 5 gramdan daha fazla karbonhidrat içermeyen diğer ürünler.

İlk 3 gün yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve hatta baş dönmesi yapabilir. Bu şikayetler yeni diyete uyum sürecinden kaynaklanır 4. Günde ruh haliniz hem de sağlığınız çok daha iyi olmaya başlayacak.

2.Aşama

Bu aşamanın en güzel yanı bu aşamada kilo kaybedecek olmanızdır. Bu nedenle fazla kilolarınızdan kurtulana kadar devam edebilirsiniz.

*Günde 60 gramdan fazla karbonhidrat tüketmemek gerekir, öğün başına 10-20 gram olacak şekilde bölebilirsiniz.

Bu aşamada 1. Aşamadaki tüm ürünlere izin veriliyor. İdeal kilonuza ulaşıncaya kadar devam edin ideal kilonuza ulaşınca 3. Aşamaya başlayabilirsiniz.

3. Aşama

Bu aşamayı hayatınızın sonuna kadar sürdürebilirsiniz. Uymanız gereken kurallar o kadar katı değiller sadece temel besinler. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalori miktarını hesaplamaya başlayın.

Bunu yaparken cinsiyet, yaş, fiziksel aktivite ve vücudunuzun hangi metabolizma türüne daha yatkın olduğunu hesaba katmayı unutmayınız.

Günde 5 öğün sınırlı miktarda karbonhidrat tüketmek de kurallarımıza ekleniyor. Sıfır kalorili tatlılar ve tatlı meyvelerle kaçamak yapabilirsiniz. Her şekilde tükettiğiniz karbonhidrat miktarını kontrol altında tutmalısınız. Diyetin bu aşamasına geldiyseniz çoktan bir alışkanlık haline gelmiştir bile.

Bir kez daha bu diyete başlamadan önce doktorunuzu ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Metabolik diyetiniz kesinlikle vücudunuzu daha iyi duruma getirecektir.

Temel Uygulama Evresi

12 günlük uyum bittiği an itibari ile başlamaktadır. Yüksek yağlı düşük karbonhidratlı diyet evresinde normal olan insülin değerleri, yüksek karbonhidrat alımının olduğu evrede normalin üzerine çıkmaktadır (Sidery, Gallen ve Macdonald 1990, Bhathena vd. 1989).

Metabolik Diyet Örnek Anlatım

12 günlük evre tamamlandıktan sonra ilk kez uygulandığından dolayı ve vücut alışık olmadığından dolayı bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Şişkinlik, aşırı su tutma ve vücut yağındaki artışlara yol açan değişimler bunlardan bazılarıdır.

Bir çok kişi bu 12 günlük deneyimden sonra başarısız olduğunu düşünmektedirler. Fakat bu deneyim genel uyum için doğru bir yol gösterici olarak tanımlanmaktadır (Di Pasquale, 1997).

Vücutta oluşmaya başlayan ilk tepki  kas glikojeninin arttırılması ve amino asitlerin kas hücresinde uyarım sağlaması ile protein sentezinin artmasıdır.

Hafta sonu yapılan diyette protein gereksinimi hafta içi yapılan günlere göre daha azdır. Protein gereksinimi yetersiz olduğu düşünülürse hafta içi alınan  oranlar arttırılmalıdır.

Hafta sonunda proteinin sınırlı olarak alımından sonra hafta içi daha yüksek düzeyde alımına geçilmesi mevcut düzeyin çok daha üzerinde bir protein artışı sağlamaktadır (Di Pasquale 1977).

Pazartesi ve Salı günleri hafta sonunda kazanılan tüm glikojenin ve yağ asitlerinin yakılması sağlanacaktır.

Çarşamba ve Cuma günü arasında ise yağ kaybını ve kas biçimlendirmesini en üst düzeye çıkarmak için yağ yakma metabolizması kullanılacaktır.

Örnek Hafta İçi 2.400-2.500 Kalorilik Metabolik Diyet Listesi

ÖĞÜNLER BESİNLER KALORİ KARBONHİDRAT
KAHVALTI     4 Dilim Pastırma 500 140 0 0
ARA ÖĞÜN   Yarım Bardak Lor Peyniri   90 4
Öğle 275 gr Kıyma(yağsız) 660
60 gr parmesan peyniri 220 2
Ara Öğün 4 tabak yeşil salata 200 4
90 gr hindi 133
Akşam 250 gr tavuk 365
Yarım dilim Tam tahıllı ekmek 60 8
Yarım su bardağı haşlanmış Lahana, brokoli, karnıbahar karışımı 25 5
Yarım su bardağı çilek 20 5
Ara Öğün Az yağlı peynir 30 gr. 110 1
TOPLAM 2523 29

Örnek Hafta Sonu 2000-2100 Kalorilik Metabolik Diyet Menüsü

ÖĞÜNLER BESİNLER KALORİ KARBONHİDRAT
KAHVALTI     3 Dilim Tam Tahıllı Kızarmış Ekmek 1 Su bardağı Tahıllı Conflex 1 Su bardağı Yağsız Süt 300 110 80 58 20 8
ARA ÖĞÜN   250 gr Elma püresi Açma( yağsız ) 220 190 50 37.5
Öğle 2 tabak yeşil salata,bütün kırmızı biber yarım tabak havuç 90 20
2 dilim tam tahıllı kızarmış ekmek 200 38
  Ara Öğün 1 yemek kaşığı tereyağ Açma 2 dilim tam tahıllı ekmek 100 195 100 0 37,5 38
Akşam 1 su bardağı sebzeli makarna 310 81
Yarım su bardağı domates püresi 40 7
Yarım su bardağı yeşil fasülye 25 16
2 tabak marul salatası, bir bütün biber, yarım tabak havuç 90 20
Ara Öğün Muzlu kek 40 gr 90 20
TOPLAM 2130 451

Tüketilebilir Besin Kaynakları

  1. Meyveler
  2. Sebzeler
  3. Salatalar
  4. Kuru Yemişler
  5. Çeşniler ( Sirke, Hardal, Limon )
  6. İçecekler ( Soda, Ayran )
  7. Lifli Besinler ( Yulaf, Elma )
  8. Karbonhidratlar
  9. Proteinler
  10. Yapay Tatlandırıcılar

Metabolizma düzenleyici diyet listemiz ve metabolik diyet konularına dair verdiğimiz bu bilgiler ışığında hem vücudunuzu daha randımanlı çalıştıracak bir hayat prensibine kavuşabilir hem de zaman içerisinde sağlıklı bir zayıflama yaşayabilirsiniz. Metobolik diyet nedir yazımızı okuduğunuz için teşekkürler. Ayrıca Kabak Detoksu Nasıl Yapılır yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz. Sağlıklı zayıflamanız dileklerim ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.