Sarısabır Otunun Faydaları Nelerdir?

05.11.2021
1.768
Sarısabır Otunun Faydaları Nelerdir?
Modelistlik Kursu

Bu yazımızda sabıt otu nedir, diğer adıyla sabır çiçeği hikayesi, sabır çiçeği nerede yetişir, sarı sabır yağı faydalarından bahsedeceğiz.

Sarısabır otu, nam-ı diğer aloe vera; kabızlık, cilt hastalıkları, enfeksiyonlar ve kolik için doğal bir ilaç olarak geleneksel Hint tıbbında kullanılmaktadır. Çin tıbbında, mantar hastalıklarının tedavisinde sıklıkla önerilmektedir ve Batı dünyasında kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Aslında, aloe vera ekstrelerinin üretimi, dünyadaki en büyük botanik endüstrilerinden biridir.

Sarısabır otu hadislerde geçmektedir ve Peygamberimiz tarafından göz hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği söylenmiştir. Peki, sarı sabır Kuranda geçiyormu? Kur-an’ı Kerim’de geçmemesine rağmen sarı sabır çiçeği hikayesi birçok kaynakta bulunmaktadır. Bu hikayeye göre Adem ve Havva yasak elmayı yediklerinde ve cennetten kovulduklarında, Allah’tan o kadar utanmışlardır ki bir bitkinin arkasına sığınmak istemişlerdir. Fakat hiçbir bitki, onları kabul etmemiştir. Fakat bir tek sarı sabır onları kabul etmiştir. Çünkü Adem’in alnında Peygamberimizin nurunu görmüştür. Bu yüzden, Allah, sarı sabır otunu, sarı sabır ağacını ve sarı sabır tohumunu her derde deva ilan etmiştir.

sarısabır otu

Sarısabır Otunun Özellikleri Nelerdir?

Aloe vera yani sarı sabır otu, Aloe cinsinin yaklaşık 420 türünden biridir. Aloe veranın botanik adı Aloe barbadensis miller olup Liliaceae familyasına aittir. Yeşil olan ve üçgen biçimli, etli yaprakları tırtıklı kenarlara sahip, çok yıllık, xerofit, etli bir bitkidir. Aloe veranın coğrafi kökeninin Sudan’da olduğuna inanılıyor. Daha sonra Akdeniz bölgesinde ve Afrika, Asya, Hindistan, Avrupa ve Amerika da dahil olmak üzere dünyanın diğer sıcak bölgelerde yetişmeye başladı.

Aloe jeli, aloe bitki yaprağının iç kısmında bulunan berrak, jöle benzeri bir maddedir. Aloe lateksi, bitkinin derisinin hemen altından gelir ve sarı renktedir. Bazı aloe ürünleri ezilmiş yaprağın tamamından yapılır, bu nedenle hem jel hem de lateks içerir.

Aloe vera, Aloe türlerinin en biyolojik olarak aktif olduğu kabul edilir. Şaşırtıcı bir şekilde bitkide vitaminler, mineraller, sakaritler, amino asitler, antrakinonlar, enzimler, lignin, saponinler ve salisilik asitler dahil olmak üzere 75’ten fazla potansiyel olarak aktif bileşen vardır. İnsan tarafından istenen 22 amino asitten 20’sini ve sekiz temel amino asidin sekizi bu bitkide bulunur.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Aloe vera, tüm vücudun sistemlerinin doğru şekilde büyümesi ve çalışması için hayati önem taşıyan birçok vitamin ve mineral içerir.

Sarısabır Otunun Faydaları Nelerdir?

Aloe vera, ilaç için kullanılan iki maddeyi üretir. Aloe veranın içinde bulunan jel, yaprak ortasındaki hücrelerden elde edilir ve lateks, yaprak derisinin hemen altındaki hücrelerden elde edilir.

Çoğu insan yanıklar, güneş yanığı, donma, sedef hastalığı ve soğuk algınlığı, küçük yaralar da dahil olmak üzere cilt problemleri için bir ilaç olarak aloe vera jeli kullanır ancak başka aloe vera faydaları da vardır. Aloe jeli osteoartrit, bağırsak hastalıkları, ateş, kaşıntı ve iltihap tedavisinde de kullanılır.

Ayrıca astım, mide ülseri, diyabet ve radyasyon tedavisinin yatıştırıcı yan etkileri için doğal bir ilaç olarak kullanılır. Aloe lateksi, doğal olarak depresyon, kabızlık, astım ve diyabeti tedavi etmek için kullanılır.

Sedef hastalığı, dermatit, oral mukozit, cerrahi yaraların tedavisinde, yanık vakalarda ve yaralanmalar için bir doğal ilaç olarak, cilt problemleri ve yara iyileşmesi tedavisinde bölgesel aloe vera uygulamasının rolünü araştıran çok sayıda bilimsel çalışma var.

Çalışmalar ayrıca, aloe veranın, genital uçuklar, sedef hastalığı, dermatit, donma, yanıklar ve iltihabı etkili şekilde tedavi ettiğini gösterdi. Antifungal ve antimikrobiyal bir madde olarak güvenle kullanılabilir.

Aloe vera jeli, cildi, radyasyon hasarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Nükleer savaş tehdidi yüzünden ABD hükümeti, aloe veranın termal ve radyasyon yanıklarını tedavi etme yeteneğini araştırıp, orduya kullanması talimatını verdi. Aloe vera jeli, yanıklarda kullanıldığında UV kaynaklı baskılamayı önler böylece alan daha hızlı iyileşir.

Aloe vera jeli bir uçuğa günde birkaç kez uygulandığında, rahatsızlığı hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ağız yoluyla tüketildiğinde de güvenlidir, bu yüzden bu doğal tedaviyi yutmaktan korkmanıza gerek yoktur. Aloe vera, iyileşmeyi hızlandıran ve uçuk, aft veya ağızdaki herhangi bir yarayla ilişkili ağrıyı azaltan antiviral ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Amino asitler ve B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini ve C vitamini de son derece faydalıdır. B6 vitamini yararlarından biri, örneğin, doğal bir ağrı tedavisi görevi görmesi ve bağışıklık sistemimizin bizi korumak için kullandığı antikorlar yaratmasıdır.

Aloe vera kuru saçlar veya kaşıntılı saç derisi için mükemmel bir doğal tedavi yöntemidir. Besleyici özelliklere sahiptir ve içindeki vitamin ve mineraller saçınızı güçlü ve sağlıklı kılar. Aloe Vera’nın antibakteriyel ve antifungal özellikleri, kepeklenme sorununu çözer ve jelin enzimleri ölü hücrelerin saç derisinden arınmasını sağlar ve saç köklerinin etrafındaki cilt dokusunun yenilenmesini sağlar.

İltihabın birçok hastalığın kökeninde olduğunu biliyoruz. Aloe vera, iltihabı azaltmaya ve serbest radikallerin hasarlarıyla savaşmaya yardımcı olan inanılmaz sayıda vitamin ve mineral sağlar.

Örneğin, A vitamini sağlıklı görmeyi, nörolojik fonksiyonu ve sağlıklı cildi korumada kritik bir rol oynar çünkü iltihabı azaltan bir antioksidandır. C vitamini aloe verada bulunan bir diğer önemli bileşendir. Vücudu kalp ve damar hastalıkları, doğum öncesi sağlık sorunları, göz hastalıkları ve hatta cilt kırışıklıklarından korur. Sarısabır otunun içinde bulunan E vitamini ise serbest radikal hasarını azaltan, iltihapla savaşan ve hücrelerin yaşlanmasını doğal olarak yavaşlatmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Bu antioksidan özellikler, sigara dumanına veya UV ışınlarına maruz kaldığınızda da faydalıdır. Cildi, cilt kanserinden korur ve güneşe maruz kaldıktan sonra cilt iltihabı ile savaşır. Aloe vera ayrıca ciltte iyileşme sürecine yardımcı olduğu için doğal olarak sivilce ve egzamayı da tedavi eder. Aloe verada bulunan bradykinase, cilde bölgesel olarak uygulandığında aşırı iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

sarı sabır otu faydaları

Sarı Sabır Yağı Faydaları

Sarısabır yağı faydaları: yapılan araştırmalara göre cilt ve saç bakımında son derece etkili olduğu görülmektedir. Saçtaki kepekleri yok ederken cildin nemli kalmasını sağlar ve temizler. Bunların dışında çok işimize yarayacak ve faydasını göreceğimiz diğer özelliklerini şu şekilde kısaca sıralayalım;

  • Böcek ve sivrisinek ısırıklarına çok fayda sağlamaktadır.
  • Cilt rahatsızlıklarından bazıları olan, çürük, yanıkları ve yaraları iyileştirir.
  • Kabızlığı tedavi ettiği de bilinmektedir.
  • Güneş yanıklarına çok iyi gelmesi en belirgin özelliklerindendir.
  • Sivilce ve akneleri kurutup yok ediyor.
  • Kepek sorununa iyi gelir ve saçların daha çabuk uzamasına yardımcı olur.
  • Cilde doğal bir ışıltı vermektedir.

Sabır Çiçeği Nerede Yetişir?

Sabır çiçeği bir diğer adıyla agave bitkisi olarak biliniyor. Bir kaktüs türü olan sabır çiçeği nerede yetişir, asıl yetişme yeri orta Amerika olup Meksika da doğal olarak çöllerde yetişir. Sabır çiçeğini unesco dünya mirası olarak listeye eklediğinden koruma altına alınmış olup 300 adet çeşidi bulunmaktadır. Bizim ülkemizde ise, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Sabır çiçeği kısa gövdeli ve mumsu dokuda yapraklara sahiptir. Aloe vera çiçeğine benzer yapıda bir bitkidir.

Sabır Çiçeği Bitkisi Çiçek Açar mı?

Sabır Çiçeği Bitkisi Çiçek Açar mı?

Sabır Çiçeği Bitkisi Çiçek Açar mı?

Sabır çiçeği ne zaman açar? Genelde 60 veya 100 sene bir ömre sahip olup ömrü boyunca sadece bir defa çiçek açar. Bu nedenden dolayı yüzyıl bitkisi de denmektedir. Ömrü boyunca bir defa meyve veren çiçek sonrasında maalesef ölür.

Sabır Çiçeği Hikayesi

İnsan vücuduna birçok faydası bulunan sabır çiçeğinin, herkes asıl hikayesini merak etmektedir. Hadislerde de yer alan Sabır çiçeğinin hikayesi şu şekildedir: herkesin bildiği gibi, Adem ve Havva Allahın onlara yasak kıldığı elmayı yemeleri sonucunda cennetten kovulma anında Allahtan o kadar utanmışlar ki bir bitkinin arkasına saklanmaya çalışmışlar. Ancak hiçbir bitki onları kabul etmemiştir. Yalnızca sarısabır çiçeği onların saklanmasına izin vermiştir. Kabul etmesinin nedeni ise Ademin alnında Peygamber efendimizin nurunu görmesidir. Bu nedenle Allah, sarı sabır ağacını, sarı sabır tohumunu ve sarı sabır otunu her hastalığa şifa olarak yaratmıştır. Günümüzde bir çok hastalığa şifa olan bu bitki ilaç yapımlarında da kullanılmaktadır.

Sarısabır Otu ile Yapılan Doğal Reçeteler

Aloe vera yani sarısabır otu ile yapılan birçok şifalı ilaç vardır. Onlarca farklı hastalığı iyileştiren bu mucize bitki, cilt ve saç sorunlarını da iyileştirir. Peki sarısabır otu ile hangi ev yapımı maskeler ve tedaviler yapılabilir?

  • Aloe vera jeli, cildi derinlemesine nemlendiren su mineralleri bakımından zengindir. Bu maskede kullanılan organik bal, ciltte nemi depolayan ve kurumasını önleyen doğal bir nemlendiricidir. Zeytinyağı ise cildi besleyen ve gözenekleri tıkayan, komedojenik olmayan bir bileşendir. 2 yemek kaşığı aloe vera jel, 1 yemek kaşığı organik bal ve 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağını bir kasede karıştırın. Bu maskeyi temiz cilde uygulayın ve 30 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suyla durulayın. Bu maskeyi haftada 1 ya da 2 kez uygulayabilirsiniz.
  • Cildinizdeki yağ bezleri, sebum denilen aşırı yağ üretmeye başladığında, cildinizin yağlı görünmesini sağlar. Aşırı yağlı ciltler, tıkanmış gözeneklere ve siyah noktalara neden olur. Üstelik iltihap, sivilce ve aknelere de eğilimli olur. Aloe vera jeli, aşırı yağ üretimini azaltmaya ve sağlıklı bir yağ salınımı seviyesini korumaya yardımcı olan büzücü özelliklere sahiptir. Bu tarifte aynı zamanda gül suyu da kullanılır. 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli, 1 yemek kaşığı fuller toprağı ve gül suyunu bir kasede karıştırın. Bu maskenin yoğun bir kıvamda olması gerekir. Bu yüzden gül suyu miktarını buna göre eklemelisiniz.  Macunu temiz ve kuru yüzünüze uygulayın. Kurumasını bekleyin, sonra ılık suyla durulayın. Bu yüz maskesini yağlı ciltler için haftada 1 veya 2 kez kullanın.
  • Bu tarif ise bir saç maskesidir. Aloe vera, saç derisindeki sebumları arındırır, kepeği yok eder ve saç diplerinde antiseptik bir temizlik yapar. Yoğurt ise saç uzamasını sağlar. Bal da doğal bir nemlendirici olduğu için, saçların yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. 2 yemek kaşığı aloe vera jeli, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 2 yemek kaşığı balı bir plastik kapta iyice karıştırın. Maskeyi kökten başlayarak saç uçlarınıza kadar uygulayın. Uygulamadan sonra saç derinize 15 dakika kadar masaj yapın ve 30 dakika sonra saçlarınızı durulayın. Hafif bir şampuanla yıkayın. Saçınız bu maskeden sonra parlayacak.
  • Bu maskede kullanılan aloe vera jeli saçın sağlıklı, temiz ve bakımlı görünmesini sağlar. Sirke ise saçların parlak, dolgun ve canlı görünmesini sağlar. 1 su bardağı aloe vera jeli ve 2 yemek kaşığı organik elma sirkesini bir plastik kapta iyice karıştırın. Maskeyi kökten başlayarak saç uçlarınıza kadar uygulayın. 30 dakika bekletin ve daha sonra şampuanla yıkayın. Ayda iki kez bu maskeyi yaparsanız, kepeklerden de kurtulabilirsiniz.

Sarısabır Otu ile ilgili yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazımızda sabıt otu, diğer adıyla sabır çiçeği hikayesi, sabır çiçeği nerede yetişir, sarı sabır yağı faydalarından bahsettik. Bunun yanı sıra, Annemarie Börlind EnergyNature Serisi Ürün İncelemesi yaptığımız yazıya da göz atabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.