Safranın Cilde Faydaları Nelerdir? Cilde Nasıl Uygulanır?

29.12.2021
1.628
Safranın Cilde Faydaları Nelerdir? Cilde Nasıl Uygulanır?
Modelistlik Kursu

Safranın cilde faydaları, saftan günümüzün en pahalı baharat olması dünyada Güney Asya da ülkemizde sadece Safranbolu da yetişmesinden kaynaklanır. Kuruyan safran kırmızıya yakın turuncu renktedir. Üç ayrı ipin tek noktada birleşmesi şeklindedir.

Safranın içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımız için oldukça faydalı bir bitkidir. Ülkemizde de birçok yemekte kullanılmaktadır, ama safran en pahalı olan baharatlar arasındadır. Yemeklerin yanı sıra ilaç sektöründe birçok ilaçta kullanılmaktadır. Çünkü sağlığımız için çok faydalı bir bitkidir. İşte; Safranın cilde faydaları

Safran Nedir?

Safran dünyada en yaygın kullanılan baharattır ve safran çiğdeminden (Crocus sativus) elde edilir. Safran, çeşitli sağlık koşullarını tedavi etmek için tıbbi olarak kullanılmıştır. Safran çiğdem seralarda yetiştirilebilir ve diğer bitkiler için pek bir tehdit oluşturmaz. Bir boya olarak kullanılmış ve stigma bazen kırmızı bir renklendirici olarak kullanılmıştır.

Safran üretimi, çiçek açmadan önce elle toplanmasını gerektirir çünkü o zaman, stigmalar en yoğun şekilde renklidir. Safran çiğdeminin çiçeği, safranın Latince’den “beyaz” olarak çevrildiği dört beyaz tepal sunar. Tat açısından, baharatlar genellikle keskindir ancak otlar veya sebzelerden daha az lezzet yoğunluğuna sahiptir.

Safran Nedir?

Safran Nedir?

Safranın Özellikleri Nelerdir?

Safran, çiçeğin dört uzun yaprağına minik parmaklar gibi kaynaşmış dört stigmaya sahiptir. Dokunulduğunda parlak sarı-turuncu bir renk verirler. Her stigma yaklaşık 200 filamentten oluşur. Hasat ve yetiştirme süreci elle toplamayı veya bazı durumlarda çiçeklerin yaratılış gerçekleştikten sonra açılmasını önlemek için erken ilkbahar aylarında parlak güneş ışığı altında gerçekleşen mekanik hasat makinelerini içerir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Yapraklar daha sonra geleneksel manuel teknikler kullanılarak safran çiğdeminden mekanik olarak çıkarılır. Bu, çiçekler açılmadan ve çiçekler solmadan önce yapılmalıdır. Stigmalar (safran çiğdeminin parçaları) kurutulduğunda, canlı bir sarı-turuncu tonu haline gelecektir.

Hasattan sonra safran bitkisi, filamentlerin bitkinin geri kalanından ayrıldığı bir işleme tesisine gönderilen kutulara konur. Filamentler daha sonra kurutulur ve çoğu mağazada ons başına yaklaşık 4 USD’den satılır. Hoş kokusu nedeniyle yiyeceklerde veya parfümlerde baharat veya tütsü olarak kullanılabilir.

Birçok ülkede safran, bu yerlerdeki yüksek değeri nedeniyle ‘kırmızı altın’ olarak bilinir. Onu yetiştiren insanlar uzun bir çalışma gününe katlanırlar ve verim çok yüksek değildir. Baharat, tuzlu yemeklerde baharat olarak kullanılır ve ayrıca depresyon tedavisinde kullanılır. Diğer birçok antioksidan gibi kanseri önleyebildiği söylenmektedir. Safran’ın iştahı arttırdığı ve kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur.

Safran’ın geçmişte çok miktarda ilaç tüketiminden sonra görme sorunlarına neden olduğu biliniyordu ve şu anda çok miktarda baharat tüketenlerde birçok yan etkisinin olduğu biliniyor. Vücutlarında yeterli düzeyde safran bulunan kadınlarda baş ağrısına, mide rahatsızlığına ve ruh hali değişimlerine neden olabilir. Hamileler ve emziren anneler, doğmamış bebeklerde düşüklere ve ölü doğumlara neden olabileceğinden vücutlarında düşük seviyede safran bulundurmalıdır.

Safran ile İlgili Önemli Araştırmalar

Son araştırmalar safranla kanser arasında olası bağlantılar olduğunu gösteriyor, bu nedenle hamile kadınlar safran tüketmekten kaçınmalıdır. Baharatları yüksek düzeyde kullananlar ve baharata duyarlı olanlar tarafından birçok kanser türüne yakalanma riski artar. Örneğin, cilt kanserinin en yaygın şekli olan bazal hücreli karsinomun safranın neden olduğu gösterilmiştir. Ayrıca oküler kanserlerin safranla da bağlantılı olabileceğine inanılmaktadır. Safran’ın ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına ve diğer birçok kanser türüne neden olduğuna inanılıyor.

Kalp düzenleri (örneğin, aritmiler veya felç) ve hafıza bozuklukları gibi belirli sağlık sorunları olanlar için safran tavsiye edilmez. Ayrıca safranın kadın üreme sistemi üzerinde çok kötü bir etkisi olduğu tespit edilmiştir ve hamile olan veya hamile kalmayı planlayanların bu maddeden tamamen uzak durması gerekmektedir. Her zaman olduğu gibi, safranın kadınlarda meme kanseri gelişiminde rol oynayabileceğini gösteren bazı kanıtlar var. Safran tüketmekten kaynaklanan en yaygın yan etkiler baş ağrısı, mide bulantısı ve ruh hali değişimlerini içerir.

Uzmanlara göre, gastrointestinal sistemdeki değişiklikleri içeren bir dizi hastalık olan irritabl bağırsak sendromu safran tüketimiyle bağlantılıdır. Baharatın çok kısa sürede semptomları azalttığı ve mide bulantısı veya kusma gibi semptomlara neden olduğu bildiriliyor. Ayrıca safran tüketildiğinde alerjik reaksiyonların olduğuna dair birçok rapor vardır.

Yakın geçmişte safranın çeşitli rahatsızlıklar üzerindeki etkilerini inceleyen birçok çalışma yapılmış ve bu baharatın faydalarını destekleyen çok az kanıt bulunmaktadır.

Safranın Cilde Faydaları

Safran cildimiz için oldukça faydalıdır. Safranın cilde faydaları saymakla bitmez. Ergenlik sivilcelerinin tedavisinde, cildin parlaklığını ve canlılığını artırmada, cildin yaşlanmasını önlemede, güneşin vücuda verebileceği zararların engellenmesinde, cilt lekelerinin tedavisinde kullanılır.

Ergenlik Sivilcelerine Kesin  Çözüm

Ergenlik dönemine geçişte hormonal değişiklikler den dolayı sivilce oluşumu gözlenir. Safran yağının içerisinde kimyasal olmadığından doğal bir yağdır. Ergenliğe giren çocuklarınızda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Safran cildimize uygulandığı zaman ciltte biriken bakteri ve mikropların yaptığı sivilceler üzerinde oldukça etkilidir. Safranın cilde faydaları arasında, cilde derinlemesine nüfus ederek sivilceleri yok edip sivilce oluşumunu engeller.

Safran Yağı Cildin Yaşlanmasını Engeller

Safran yağının içerisindeki bulunan vitamin ve mineraller sayesinde cildin genç, güzel ve kırışmasını engeller. Bunun yanında safran yağı cilde uygulandığı takdirde ciltte  yeni hücre oluşumunu sağlayıp cildin yaslanmasının önüne geçer. Cildi sıkılaştırıp elastik bir yapıda olmasını sağlar. Bu sayede cildin kırışmasının önüne geçilir.

Safran Yağı Cildin Yaşlanmasını Engeller

Safran Yağı Cildi Güneşin Zararlı Işınlarından Korur

Safran yağı cilde uygulandığı takdirde güneşin zararlı ışınlarından koruruyup, cilt hastalıklarını,  yanmayı ve güneş lekelerinin önüne geçer. Safran yağını günlük kullanmış olduğunuz güneş kremlerinin içerisine bir kaç damla katarak güneşin zararlı ışınlarından korunabilirsiniz.

Safran Yağı Cilt Lekelerini Giderir

Safran yağı ciltte oluşan doğum lekeleri, sivilce lekeleri ve güneş lekelerinin giderilmesinde oldukça faydalıdır. Cilde uygulandığında ciltteki ölü deriyi atıp cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak ciltteki lekelerine tamamen kaybolmasını sağlar. Bu sayede cildimizin tamamen pürüzsüz görünmesi ne etki eder.

Safran Yağı Cildi Aydınlatır

Safran yağının içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde cilde uygulandığında cildin nem değerini sağlayıp kurumasının önüne geçer. Bu sayede cildin renk tonunu eşitleyip cildi aydınlatır ve parlak görünmesini sağlar.

Yüz Maskesi İçin Hangi Safran Alınmalı ve Safran Nasıl Seçilir?

 Safran yağını alırken çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü birçok safran yağı üreten  firma  safran yağı çok pahalı olduğundan safran yağı diye sattıkları yağa bir çok yağ ekleyip o şekilde satışa sunmaktadır. Safran yağını alırken  dikkat etmeniz gerekenler.

  • Safran yağının kutusunun arkasındaki içindekiler bölümünü okuyup tamamen %100Safran yağı olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
  • Safran yağını alırken yağın rengi size ipucu verebilir. Yağın renginin turuncu veya koyu kırmızı olduğu takdirde orijinal safran yağı diyebiliriz.
  • Safran yağının üretimi oldukça az olduğundan uygun olarak satılmakta olan safran yağları orijinal değildir. Ucuz diye alıp sakın cildinizi mahvetmeyin.
  • Safran yağının orijinal olup olamadığını süte katarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Safran yağını süte damlattığımızda kısa bir süre sonra sarı bir renge dönüşüyor ise bu safran yağı orijinal demektir. Aksi halde safran yağını süte damlattıktan  sonra hemen rengini değiştiriyor ise bu yağ orijinal değildir diyebilirsiniz.
  • Safranı toz olarak almamaya dikkat ediniz. Safran toz olarak satıldığında  içerisine birçok toz eklenerek çoğaltılıp satışa sunulmaktadır. Bu nedenle safranı,  safran yağı veya safranı saf olarak almanızda fayda vardır.

Ev Yapımı Safran Maskesi Tarifleri

Safranın cilde faydaları, size verecek olduğumuz maskeleri yapmadan önce yapacağınız maskeleri içerisindeki ürünlere karşı alerjin izin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Alerjinizin izin olup olmadığını kontrol etmek çok basittir maskenizi yaptığınız takdirde cildimizin ufak bir bölgesine uygulayın ve daha sonrasında kısa bir süre bekleyiniz. Bekledikten sonra durulayın cildinizde herhangi bir kızarıklık, tahriş ya da döküntü varsa cildinizin bu maskeyi alerjiniz vardır. Bu maskeyi kullanmamanız gerekir.

sütlü safran maskesi

Sütlü Safran Maskesi

Süt safran ile kullanıldığı takdirde hücrelerin yenilenmesini sağlayarak ciltte oluşan lekeleri ve sivilceleri yok eder. Cildi nemlendirip besler ve sağlıklı görünmesine katkı  sağlar.

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı safran tozu
  • 4 tatlı  kaşığı süt

Hazırlanışı ve Uygulanışı

Öncelikle 4 tatlı kaşığı sütü bir cezve yardımı ile ısıtınız. Isıtmış olduğunuz süte 1 tatlı kaşığı safran tozunu ekleyip iyice karıştırınız. Yapmış olduğunuz maske soğuyunca kıvam almış olacaktır. Safran elinize sarı renkte bir boya vereceği için eldiven kullanınız. Maskenizi cildinize oval hareketlerle,  yerçekimine karşı, masaj yaparak uygulayınız. Maske cildinizde yarım saat bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Daha sonrasından nemlendirici sürmeyi unutmayınız. Maskeyi cildinize hafta bir uygulayabilirsiniz.

ballı safran maskesi

Ballı Safran Maskesi

Ballı safran maskesinde balın içerisinde bulunan antioksidan sayesinde cildimizdeki bakteri ve mikropların uzaklaştırarak cildin nem değerini koruyup, lekelerin oluşmasını engelleyecektir.

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı safran
  • 2 tatlı kaşığı bal

Hazırlanışı ve Uygulanışı

1 tatlı kaşığı safran ile 2 tatlı kaşığı doğal balığı bir kabın içerisinde homojen hale getiriniz. Yapmış olduğumuz karışımı cildinize oval hareketlerle masaj yaparak uygulayınız. Maskeniz yüzünüzde 20 dakika bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Sonrasında nemlendirici sürmeyi unutmayınız. Maskeyi haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.

yoğurt limon muz bal safran maskesi

Yoğurt, Limon ve Safranlı Yüz Maskesi

Bu yapmış olduğunuz maske yüzümüzdeki sivilceleri tamamen yok olmasına ve tekrardan oluşmasını engelleyecektir. Limon cildi kucağından yoğurt ilavesi ile yüzümüzün nemlenmesini sağlayacağız.

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı safran

Hazırlanışı ve Uygulanışı

Bir kabın içerisine 2 tatlı kaşığı yoğurt,  1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu ve bir çay kaşığı safranı ilave ediniz. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp homojen hale gelmesini sağlayınız. Yapmış olduğunuz maskeyi sivilcelerin üzerine oval hareketlerle sivilceleri patlatmadan,  masaj yaparak uygulayınız. Cildinizde 40 dakika bekledikten sonra bolca ılık suyla durulayın. Maskeniz bittikten sonra cildinize nemlendirici sürün unutmayınız. Maskeyi haftada bir yapmanız yeterli olacaktır.

Sandal Ağaçlı Safran Maskesi

Sandal ağacı tozu ile safran maskesi cildin kusursuz ve pürüzsüz olmasını sağlar.

Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı sandal ağacı tozu
  • 2 – 3 yaprak safran
  • 2  yemek kaşığı süt

Hazırlanışı ve Uygulanışı

Öncelikle bu maske yapmadan yüzünün temiz olduğuna dikkat ediniz ve cildiniz nemliyken uygulayınız. Bir kabın içine bir tatlı kaşığı sandal ağacı tozu,  3 yaprak safran ve 2 yemek kaşığı sütü homojen hale gelene kadar karıştırınız. Yapmış olduğunuz maskenizi cildinize oval hareketle masaj yaparak uygulayınız. Maskeniz cildinizde yarım saat bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Cildinize nemlendirici sürmeyi unutmayınız. Bu maskeyi cildinize haftada 2 defa uygulayabilirsiniz.

fesleğenli safran maskesi

Fesleğenli Safran Maskesi

Fesleğenli safran maskesi cildimizdeki sivilcelerin kurulmasını sağlayacaktır ve cildinizde kızarıklık ve siyah nokta varsa bunların da giderilmesinde etkili olacaktır.

Malzemeler

  • 4 fesleğen yaprağı
  • 7 dal safran

Hazırlanışı ve Uygulanışı

4 fesleğen yaprağı ile 7 dal safran yaprağını bir havan içinde eldeniz. Elde edeceğiniz macun  kıvamındaki kremi kıvamındaki maskeyi cildinize oval hareketlerle masaj yaparak uygulayınız. Maske cildinizde 15 dakika bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Bu maskeyi haftada bir uygulayabilirsiniz.

hindistan cevizi yağlı safran maskesi

Hindistan Cevizi Yağlı Safran Maskesi

Yapacağımız bu maske yorgun,  halsiz olan cilt görünümünü daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlayacaktır.

Malzemeler

  • 4 dal safran
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • 4 damla Hindistan cevizi yağı
  • 1 çay kaşığı şeker

Hazırlanışı ve Uygulanışı

Öncelikle bu maskeyi yapmadan 4 dal safranı bir gece öncesinden bir miktar suyun içinde bekletip suyunun sarı hale gelmesini sağlamak gerekir. Safran suyunun içerisine 1 tatlı kaşığı süt,  4 Damla hindistan cevizi yağ ve 1 çay kaşığı şeker ilave edip homojen hale getiriyoruz. Yapmış olduğunuz maskeyi cildimize oval hareketlerle uyguluyoruz. Maskemiz cildimizde 40 dakika bekledikten sonra bolca ılık su ile durulayınız. Nemlendirici sürmeyi unutmayınız. Bu maskeyi haftada bir uygulayabilirsiniz.

gül yağlı safran maskesi

Gül Yağlı Safran Maskesi

Gül suyu safran ile karıştığında cildin derinlemesine oldukça yararlı olacaktır.

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı gül yağı
  • 2  yaprak safran dalı

Hazırlanışı ve Uygulanışı

3 yemek kaşığı gül yağının içerisine 2 yaprak safran dalını kayıp   kullanmadan bir gece öncesinden bekletiniz.  Yapmış olduğunuz maske pamuk yardımı ile gece yatmadan yüzünüze peeling yaparak uygulayınız. B maskeyi yıkamanıza da gerek yoktur. Gece bu şekilde uyuyabilirsiniz. Her gece yatmadan cildinize uygulayabilirsiniz.

Safranın cilde faydaları hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Cilt bakımı yazımıza bakmayı unutmayınız. Daha fazla bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. ayşe dedi ki:

    Safranın cilde uygulandığını bilmiyordum paylaştığınız içerik bilgilendirdi. Safranı daha çok doğu yemek kültürlerinden bilirim. Safran yağını aktardan bulabilirsem denemek istedim bakalım nasıl bir etki gösterecek merak ediyorum. Yüzümde güneş ışığından dolayı çok fazla cilt lekesi olduğu için safran yağı iyi geliyormuş denemek lazım. Safranı yemekler dışında bir de ciltte kullanalım bakalım ne olacak.Safranın cilde uygulandığını bilmiyordum paylaştığınız içerik bilgilendirdi. Safranı daha çok doğu yemek kültürlerinden bilirim. Safran yağını aktardan bulabilirsem denemek istedim bakalım nasıl bir etki gösterecek merak ediyorum. Yüzümde güneş ışığından dolayı çok fazla cilt lekesi olduğu için safran yağı iyi geliyormuş denemek lazım. Safranı yemekler dışında bir de ciltte kullanalım bakalım ne olacak.