Papatya Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?

20.04.2020
131
Papatya Sabunu Nedir? Nasıl Kullanılır?
Modelistlik Kursu

Papatya sabunu, genel olarak vücut sağlığına çok iyi gelir. Üstelik saç bakımı ve cilt bakımı için de kullanılır. Papatyanın zaten insan sağlığına olan onlarca farklı faydası vardır. Bu yüzden her evde mutlaka papatya sabunu olmalıdır. 

Papatya Sabunu Nedir?

Bu sabun, anti-anksiyete özellikleri ve diğer sağlık yararları ile bilinir. Bu doğal sabun tamamen doğal bir antidepresan, kas gevşetici ve bağışıklık sistemi güçlendirici olarak kullanılabilir. Ama aynı zamanda birçok güzellik faydası var.

Tahriş olmuş cildi rahatlatır, iltihabı ve hassas alanları sakinleştirir ve küçük yaralanmaların ve güneş yanıklarının iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur. Antibakteriyel özellikleri, akne ve sivilceler ile savaşmaya yardımcı olur. Papatya sabunu ayrıca hafif bir cilt beyazlatıcı görevi görür, cildinizi aydınlatır ve size güzel, sağlıklı bir ışıltı verir.

Papatya Sabunu

Papatya Sabunu Eczane Fiyatı

Papatya sabunu eczanelerde satılmaz. Bir kalıp papatya sabununun fiyatı 8 lira ile 100 lira arasında değişir.

Papatya Sabunu Neye İyi Gelir?

Papatyanın faydaları aslında yüzlerce yıldır sakinleştirici ve antienflamatuar özellikleri için kullanılmıştır.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu

Orta Çağ’dan beri insanlar, kolik için bir çare olarak kullanmaktan tahriş olan cildi yatıştırıcı olarak kullanmaya kadar birçok nedenden dolayı papatyaya başvurdu. Papatya, yararlı özellikleriyle doludur.

Birçok terapötik endikasyon için geleneksel kullanım tarihi göz önüne alındığında, birçok kişi Çin’deki ginseng bitkisinin eşdeğeri olarak Avrupa’nın papatyası olduğunu iddia ediyor.  Bu yüzden papatya sabunu da oldukça yararlıdır. Çünkü papatyanın tüm faydalarını içinde taşır. İşte bu kadar harika olduğuna inandığımız nedenler…

Rahatlatır ve sakinleştirir

Bu sabunun sakinleştirici özellikleri iyi belgelenmiştir. Papatya sabunu ile yapılan köpük banyosu ve küvette stressiz bir banyoya kadar, sinirleriniz yıpranmışsa, bu sabun, sakinlik ve huzur hissini geri kazanmak için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca yorgun ve ağrılı kasları yatıştırdığı için bu doğal sabun, banyo için idealdir.

Rahat bir uyku sağlar

Uyumak için mücadele ediyorsanız, bu doğal sabunun yatıştırıcı buharlarından başka bir yere bakmayın. Rahatlatıcı bir uykuya yardımcı olduğuna inanılan bu doğal sabunun nazik aroması, sadece sizin için değil aynı zamanda hassas bir bebeğin veya yürümeye başlayan çocuğun uyumasına yardımcı olmak için yatmadan önce yapılan rutinin bir parçası olarak kullanmak için mükemmeldir.

Cilt yatıştırıcı etkileri vardır

Bu doğal sabun, azulen ile doludur. Bu sadece büyük bir anti-enflamatuar değil aynı zamanda kuru veya hassas cildi rahatlatmaya yardımcı olur. Doğal özellikleri, aynı zamanda bebeklerin ve küçük çocukların hassas cildinde kullanım için ideal olduğu anlamına gelir.

Papatya Sabunu

Papatya Sabunu Cilde Faydaları

Roma papatyası sabunu çok güzel kokuyor. Yine de cilt için daha kapsamlı bir tedavi arıyorsanız, Alman papatyası sabununun çok daha fazla faydası var. Losyonlar, kremler ve serumlarda kullanılan Alman papatyası, egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur ve cildi yeniler. Cildin rengini parlak hale getirir, cilt tonunun rengini açar.

Her iki tip de sakin, yatıştırıcı ve dinlendirici bir uyku sağlamaya yardımcı olur. Bu, Roma papatya bazlı sabun tarifinin, uzun bir haftalık çalışmadan sonra hoşgörülü ve rahatlatıcı bir banyo için mükemmeldir.

Papatya Sabunu Saça Faydaları

Papatya, küçük  çiçekleriyle kolayca tanınabilen iyi bilinen bir bitkidir. Aromatik papatya sabununun stres ve endişeden muzdarip insanlar üzerindeki harika yatıştırıcı etkilerini kesinlikle duymuş olmalısınız. Bunun yanı sıra papatya sabununun, saçlarınız için de inanılmaz faydaları olabileceğini biliyor muydunuz? Papatya, yüzyıllar boyunca Yunanistan ve Mısır gibi dünyanın farklı bölgelerindeki şifacılar tarafından kullanılmaktadır. Aromaterapi ve Ayurveda gibi tedavilerde de çok önemli bir bitkidir. 

Düzenli kullanımla bu doğal sabun, saç dökülmesi ve kepek gibi inatçı problemlerden kurtulmayı sağlar, seçilmiş çiçeklerden çıkarılan sabunlarda saf, seyreltilmemiş papatya özünü kullanılır.

Kronik saç dökülmesinden muzdaripseniz, bu doğal sabun çok yardımcı olabilir. Saç dökülmesi, yaşam tarzı seçimlerinin, hormonal dengesizliğin ve saçınızda çok fazla kimyasal kullanımının bir etkisidir. Bu doğal sabun ile saçlarınız doğadan sağlıklı beslenir. Bu doğal sabun saçınızı güçlendirecek ve kolay hasar görmesini önleyecektir. Saç foliküllerini tıkayan kir ve yağdan arınan ve saç uzamasını destekleyen antiseptik özellikler içerir. Bakteri ve mikrop oluşumunu önler ve saçınızı temiz ve taze tutar.

Bu doğal sabun ayrıca inatçı kepekten kurtulmak için bitkisel bir ilaçtır. Kalıcı bir kepek probleminden muzdarip insanlar kesinlikle büyük bir rahatlama bulabilirler. Ayrıca kepekten etkilenen kaşıntılı saç derisi için çok yatıştırıcıdır. Tahriş olmuş bölgelerde düzenli olarak kullanın ve papatyaların sihrini çalıştırmasına izin verin.

Bu organik sabun, saçlar için yoğun beslenme sağlar, parlak ve ışıltılı olmasını sağlar. Çiçeklerin sarı pigmentleri saçlara kimyasal madde olmadan parlak bir renk katar. Ayrıca saçı çevresel zararlardan ve saç kırıklarında korur. Ayrıca, muhteşem vurgular ekleyebilen hafif bir saç açıcısıdır.

Papatya Sabunu Nasıl Kullanılır?

Bu doğal sabunu, günde iki kez, köpürterek yüz bölgesinde, vücudunuzda ve saçlarınızda kullanabilirsiniz. Ardından ılık suyla durulamalısınız.

Papatya Sabunu Sivilcelere İyi Gelirmi?

Hayır, bu sabun sivilcelere etki etmez.

Papatya Sabunu Saç Rengini Açar Mı?

Evet, bu sabun saç rengini açar ve hoş bir renk verir.

Papatya Sabunu Cildi Beyazlatır Mı?

Evet, bu sabun cildi beyazlatır ve parlak hale getirir.

Papatya Sabunu

Papatya Sabunu Nasıl Yapılır?

Hiç kendine bir bardak sakinleştirici papatya çayı yaptınız mı? Aynı tatlı ve rahatlatıcı koku ve bu tüm doğal papatya sabunu tarifinde vardır. Temizledikçe nemlendiren shea yağı ve hint yağı gibi zengin yağlarla harmanlanmıştır. Kremsi sarı renk annatto tohumlarından gelir, koku saf uçucu yağdan gelir ve kurutulmuş papatya çiçekleri üst kısmı süsler.

Annatto tohumları kullanarak uçucu yağ, papatya çiçeği ile yapılan doğal papatya sabunu tarifini burada bulabilirsiniz.

Alman Papatyası ve Roma Papatyası

Hem yetiştirebileceğiniz hem de özüt alabileceğiniz iki ana papatya türü vardır. Roma papatyası (anthemis nobilis) kısa papatya çimleri ile büyütebileceğiniz bir tiptir. Uzun ömürlüdür ve yerden birkaç santimetreden fazla büyümez. Alman papatyası (matricaria recutita) yıllık olarak yetiştirilir bu nedenle her yıl tohumlardan yetiştirilmesi gerekir ve 60 cm’den daha uzundur.

Uçucu yağlar ve çiçeklerdeki ana farklar, Roma papatyasının tatlı, çiçek ve neredeyse elma benzeri bir kokuya sahip olmasıdır. Alman papatyası ise saman gibi kokuyor ve daha canlı bir mavi renktedir. Şişeden döktüğünüzde her iki uçucu yağ da mavi olacaktır. Alman papatyası yağı parlak mavidir ancak Roma papatyası yağında çok daha soluk bir ton ortaya çıkar.

Bu papatya sabunu tarifindeki kurutulmuş çiçekler esas olarak dekorasyon için vardır ve Alman papatyası veya Roma papatyası kullanabilirsiniz. Oldukça benzer görünüyorlar ve sabunun kokmasını sağlayacak esans yağıdır.

Malzemeler

  • 65 gram kül suyu ya da sodyum hidroksit 
  • 120 gram distile su
  • 140 gram hindistan cevizi yağı
  • 25 gram shea yağı
  • 180 gram zeytinyağı
  • 70 gram ayçiçek yağı
  • 20 gram annatto tohumları ile aşılanmış tatlı badem yağı
  • 20 gram hint yağı
  • 1.5 tatlı kaşığı papatya esansiyel yağı
  • Kurutulmuş papatya çiçekleri

Yeni Başlayanlar İçin Doğal Sabun Yapımı

Sabun yapmak için bazı ekipmanlara ihtiyacınız var. Koruyucu gözlük, koruyucu eldiven, dijital termometre, dijital mutfak tartısı, blender ve 6 adet silikon sabun kalıbı gerekir.

Bu tarif için katı yağlarınızın, sıvı yağlarınızın, suyunuzun ve kül suyunun önceden ölçülmüş olduğundan emin olun. Önlük, eldiven, göz koruyucu gözlük kullanın ve dikkat dağıtıcı olmayan düzenli bir yerde çalışın. Kül suyu ile temas eden tüm aletler, tavalar veya kaseler sabun yapımı için ayrılmış olmalıdır. Yemek hazırladığınız tencere ve tavaları kullanmamak en iyisidir. Kül suyu ve suyu ölçtüğünüz sürahilerin ısıya dayanıklı olduğundan emin olun.

Adım 1: Annatto tohumlarını yağda infüze edin

Bu, hazırlamak için zamana ihtiyaç duyacağınız isteğe bağlı bir adımdır. Annatto tohumları bu sabunun sarı rengini aldığı yerdir. Annatto tohumlarını, açık sarıdan canlı turuncu bir sabuna kadar değişen sabunlar oluşturmak için kullanabilirsiniz. Annattoyu direk kullanabilmenize rağmen, tüm tohumları yağa aşılamayı seviyorum.

Bu tarif için annattoyu badem yağı ile infüze edebilirsiniz. Bununla birlikte, sizi memnun ederse, bu tarifteki hafif sıvı yağlardan herhangi birine aktarabilirsiniz. Örneğin, annatto içine 20 gram ayçiçeği veya zeytinyağı enjekte edebilirsiniz. Annatto infüze yağını elde etmek için için 142 gram tatlı badem yağını bir cam kavanoza alın ve sonra 6 gram annatto tohumu ekleyin. Bir ay sonra taneleri süzün ve birkaç sabun serisini renklendirmek için yeterli miktarda infüze yağınız hazır olur.

Adım 2: Kül suyu çözeltisi hazırlayın

Kauçuk eldiven ve göz koruyucu gözlük kullandığınızdan emin olun. İyi havalandırılmış bir alanda, tercihen dışarıda idare edebiliyorsanız, kül suyunu, soğuk suya dökün. Yüzünüzden uzak tutun ve kül suyu çözülene kadar karıştırın. Bu adımda buhar ve ısı var bu yüzden hazırlıklı olun.

Karıştırıldığında, buharlı kül suyu çözeltisini bir sürahiye boşaltın. Daha sonra buz dolu bir kabın içine sürahiyi yerleştirin. Bu soğumasına yardımcı olacaktır.

Adım 3: Yağları eritin

Çok düşük ısıda, hindistan cevizi yağını ve shea yağı eritmeye başlayın. Yüzey alanını artırmak ve daha hızlı eritmek için tavada yağları hareket ettirin. Eriyen yağlar düşündüğünüzden daha hızlı eriyeceklerdir. Yağlar tamamen eriyince ocaktan alın ve karıştırmaya devam edin. Yağlar tamamen eridiğinde, sıvı yağları dökün ve hepsini karıştırın.

Adım 4: Sıcaklığı ayarlayın

Yağın sıcaklığının 38 derece ile 43 derece arasında olması gerekir. Dijital termometre ile yağın sıcaklığını kontrol edin. İdeal sıcaklığa geldikten sonra, kül suyu çözeltisinin sıcaklığını da ölçün. Kül suyunun sıcaklık derecesi de 38 derece ile 43 derece arasında olmalıdır. Doğru sıcaklığı elde etmek, istenmeyen renk değişiklikleri, çatlama veya bir sonraki adımla ilgili sorunları içerebilecek herhangi bir sorunla karşılaşmamanızı sağlar.

Adım 5: Yağları ve su çözeltisini karıştırın

Sıcaklıklar olması gereken yerde olduğunda, bir elek (ince gözenekli süzgeç) vasıtasıyla kül suyunu yağlara dökün. Bu, hala çözeltinizde bulunabilecek çözünmemiş kül suyu partiküllerini yakalamaya yardımcı olur.

Malzemelerinizi sabuna dönüştürmek için bir el blendırı ve birkaç dakikaya ihtiyacınız olacaktır. Bir el blendırı olmadan, bu sonraki adım, geçmişte olduğu gibi bir saatten fazla elle karıştırmanızı gerektirir.

6. Adım: Karıştırın

El blendırını tavaya belirli bir açıyla batırın. Bu, blendırdaki ve dolayısıyla sabununuzdaki hava miktarını azaltır. El blendırını her çıkardığınızda ve karışımın içine geri koyduğunuzda bunu yapın.

El blendırını çalıştırmadığınızda karışımı tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırın. Şimdi el blendırını tencerenin ortasına getirin ve sabitken birkaç saniye açın. Bu işlemi birkaç dakika yapın. Sabun karışımı yoğunlaşmaya başladığında ve yüzeyde bir iz bıraktığında olmuş demektir.

Sabun koyulaşana kadar sabit karıştırma işlemini tekrarlayın ve karıştırın. Sıcak muhallebi kıvamına sahip olacak ve el blenderı ile çırpılırsa yüzeyde bir iz bırakacaktır. Bunu görebildiğinizde, uçucu yağları dökün ve bir spatula ile iyice karıştırın.

7. Adım: Sabun karışımını kalıplara dökün

Hızlı bir şekilde çalışarak, sabun karışımını kalıplarınıza dökün. Bir kez döküldükten sonra, süslemek için üstüne kurutulmuş papatya çiçekleri serpebilirsiniz. Burada tavsiye ettiğim silikon kalıbı kullanıyorsanız, tezgahın üzerinde açık olarak bırakabilirsiniz. Daha büyük bir somun kalıbındaysa, rengi tutturmak için buzdolabına koymak isteyebilirsiniz. Dört haftalık bekletmeden sonra, sabununuz kullanıma hazır olacaktır. 

Alternatif sabun önerimiz; Yosun Sabunu

YAZAR BİLGİSİ
9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.