Dünya çapında ülkeler, otomotiv sektöründe iklim önceliği konusunda çeşitli değişimlerden bahsediyor. Otomotiv üreticileri bünyesinde gerçekleşen bu iklim hedefleri ile birlikte elektrikli yatırımlar da genişletme oluşumu söz konusu olmakta. Otomotiv sektörü içerisinde sürekli olarak çeşitli değişimler meydana geliyor. Bu değişimler arasında özellikle iklim önceliği ilk hedeflerden birisi oluyor. İklim önceliği hedefi ile birlikte bu sektör bünyesinde iklim değişikliği hızını kullanarak otomotiv sektöründe emisyon değerinin düşmesi ve buna yönelik anlaşmalar bekleniyor. Günümüze kadar olan bu durum sonucunda mevcut kriterler üzerinde sertleşme gerçekleşiyor. Karbon nötr ve emisyona geçiş tarihleri ise revize ediliyor.
Neler Okuyacaksınız? →
AB İklim Önceliği Hedefi 2030’da
Avrupa Birliği bünyesinde otomobillerin karbondioksit emisyonlarının yüzde 12 oranında hafif ticari araç ve bunun beraberinde %2 buçuk sorumlu olduğu ifade ediliyor. 2020 senesinde uygulanan bu hedef ile birlikte Avrupa bünyesinde kayıtlı olan otomobillerin ortalama olarak karbondioksit emisyonları önceki yıllar baz alınarak yüzde 12 oranında azalma gösterdi. Bu duruma ek olarak elektrikli otomobillerde ise bu durumu üçe katlandı. 2030 senesi Hedef alınarak sera gazı emisyonlarının da en az % 55 oranında azalması bekleniyor. Aynı zamanda bu bilgilere bağlı olarak mevcut satılacak araçlarında elektrikli olarak piyasaya sunulması öneriliyor.
Oluşturulan otomotiv sektöründe iklim önceliği kapsamında yeşil mutabakat kapsamı oluşturularak Avrupa çapında 2050 yılına kadar belli bir hedef oluşturularak ilk iklim nötrü kıtası olunması hedefleniyor. Kabul edilen bu Hedef kapsamında AB ETS ve Çaba paylaşım tüzüğü tarafından ulaştırma ve arazi kullanımı mevzuatı da oluşturuldu. Bu durumu ek olarak AB iklim Mevzuatı kapsamında birçok parça revize olarak komisyon bünyesinde Avrupa işi mutabakatı olarak AB hedeflerine ulaşması için Tüm yolların belirlenmesi öneriliyor.
İlginizi Çekebilir: Aile Arabası Önerileri
Amerika Birleşik Devletleri ‘de Kabul Etti
Otomobil Endüstrisi içerisinde geleceğin elektrik olduğu ifade edilirken beraberinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ülke bünyesinde 2030 yılına kadar satılmış olan araç ve hafif ticari araçların en az %50 oranında sıfır emisyonlu olmasını kabul ederek bunu imzaladı.
Gerçekleşen bu gelişmeler sonucunda ise otomotiv üreticileri tarafından elektrifikasyon dönüşümü yatırımı hızlı bir sürece girdi. Dünya çapında oluşan bütün markalar tarafından grup Stellantis elektrikli dönüşüm amacı ile 35. 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını ifade ederek Volkswagen markası ise 2021 ve 2025 arasında gelecek teknolojinin geliştirilmesi amacı ile 86.4 milyon dolar ayırarak, şirket toplam yatırım yüzdesinin 50 si olmaktadır. Türkiye çapında elektrikli yatırımlar sürekli olarak devam etmekte olup Ford Otosan tarafından elektrikli Transit yatırımı ve Türkiye’nin otomobili olarak kabul edilen TOGG ait olan elektrikli Doğuş ve Hyundai, Renault gibi birçok markanın hibrit yatırımın konusunda önemli bir adım attığı belirtildi.
Üreticilerin Hedefleri Öne Çıkarıldı
Otomotiv sektörü bünyesinde mobilite ekosistem dönüşümü baz alınarak elektriklenme işlemleri büyük bir hız kazandı bunun beraberinde yanmalı araç satışı yasakları da oluşması bekleniyor. Çok hoşuma bir üretici tarafından geleceği adım atmak olarak görülen bu özellik için yakın tarihler konuşuluyor. Bu duruma ek olarak bazı otomobil üreticileri tarafından 10 yıl içerisinde elektrikli hareket etme sözü verildi. 2030 senesine kadar elektrikli otomobil satmayı hedefleyen bazı otomobil üreticileri bulunuyor.
Bu markalara örnek verilecek olunur ise Jaguar markası 2025 senesinden itibaren elektrikli araçlara geçeceğini ve bu konuda üretim yapacağını belirtti. Bu markalara ek olarak Bentley markası da elektrikli bir araç için geçiş aşamasında olduğunu ve 2025 senesinde piyasaya süreceğini belirtti. Gerçekleşmesi beklenen otomotiv sektöründe iklim önceliği hususun birçok marka için en önemli yenilik olduğu açıklandı.