Araç Lastikleri Nasıl Üretilir? Araç Lastiği Üretim Süreci!

04.06.2021
155
Araç Lastikleri Nasıl Üretilir? Araç Lastiği Üretim Süreci!
Modelistlik Kursu

Otomobil lastikleri üretim süreci, araç lastikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardandır. Dünyanın en çok tercih edilen araç lastiği üreticilerinin de benzer prosedürler uygulayarak imal ettiği bu lastikler, kullanışlılık bakımından farklı avantajlara sahiptir. Ayrıca bir otomobil, ne kadar konforlu ve güvenlik donanımlı olsa da neticede lastik üzerinde hareket ettiği için aracın lastik kalitesi ve kondisyonu her zaman önemlidir. Bu yüzden araç lastiği üretim süreci hakkında bilgi sahibi olmanızda da fayda vardır.

Otomobil Lastikleri Üretim Süreci

Araç lastikleri imalat sürecinde kullanılan bazı standart yöntemler bulunmaktadır. Otomobil lastikleri, dünyanın önde gelen markalarında yüzyıllardır olduğu gibi özenle ve dikkatli bir şekilde üretilip piyasaya sürülmektedir. Araç lastikleri üretimi sırasında meydana gelebilecek bir kusur, insanların can ve mal kayıpları yaşamasına neden olacağı için çok dikkatli ve titiz bir süreçten geçirilerek hazırlanmaktadır.

Lastik üretiminin dünyada ayrı bir sektör haline gelmesi hava ile doldurulan lastiklerin bulunmasına kadar dayanır. Yaklaşık 200 yıllık bir modern lastik üretim dönemi mevcuttur. Aberdeen den R.W. Thomsom tarafından patenti 1845 yılında alınan ilk lastik iç lastikli bir hava basılan tipteydi. Bu buluş o dönemde fazla önemsenmese de daha sonra büyük bir ilgi çekti ve bütün araçların vazgeçilmez unsuru haline geldi.

Otomobil Lastiklerinin Özellikleri

Araç lastikleri özellikleri, otomobil ile birlikte konforlu bir ulaşım avantajı sağlarken aynı zamanda güvenlik konusuna da avantajlar sağlamaktadır. Lastiklerin profil ve tabanları belirli standartlara göre üretildiği için bazı özelliklere sahiptir:

  • Lastiğin yol ile temas eden yüzeyi yol tutuş performansı için en önemli kısmıdır.
  • Lastik iç kenarlarının jantı sarmasını sağlayacak şekilde lastiğe yerleştirilmiş çelik tel ve esnek olmayan bir iç kısım ile bunların etrafına sarılmış pek çok katmandan oluşur.
  • Lastiğin yanak kısmı adı verilen profili, jantı kavrayan kısım ve sırt arasında kalan bölümü meydana getirir.
  • Taşıyıcı katmanlar, sırt kısmının içinde lastik çevresi boyunca sarılan materyaller olduğu için lastik gövdesini sınırlar.
  • Lastik gövdesi kauçuk katmandan, çelik tellerden ve sırt kısmından meydana gelir.

Gövde lastiğe yapılan bütün statik ve dinamik kuvveti üzerinde tutar. Bu nedenle bir lastiğin üretim sürecindeki kalitesi ve güvenlik özellikleri çoğunlukla gövde yapısındaki duruma bağlıdır.

Araç Lastik İmalatının Aşamaları

Otomobil lastik üretiminin aşamaları bir takım süreçlerden geçmektedir. Lastik imalatı çok sayıda kaynak gerektiren bir süreçtir. Bu yüzden farklı tipteki materyallerin bir araya getirilmesi önemlidir. Lastik imalatında kullanılan materyallerden en önemlileri şunlardır:

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
  • Farklı tipte kauçuk maddesi,
  • Şerit iplikler,
  • İs,
  • Çelik tel
  • Yağ maddeleri

Lastik üretim süreci özel yağlar ve kauçuğun karıştırılması ile gündeme gelir. Kurum, antioksidanlar, hızlandırıcılar ve diğer maddeler eklenerek lastik üretimi yapılır. Uygun bileşenlerin özenli bir şekilde seçilmesi, nihai ürünün ortaya çıkmasında ve kalitesinde çok önemlidir. Çünkü lastik bu aşamada sadece kauçuk karışımdan ibarettir. Üretimin daha sonraki süreçleri bütün üreticiler tarafından gizli tutulmaktadır.

Otomobil Lastiklerinin İçerdiği Karışım

Araç lastiklerinin formülündeki karışım, daha kaliteli ve daha uzun süre kullanılabilen otomobil lastiklerinin üretilmesi için çok önemli bir konudur. Kauçuğun esnekliği lastiğin yol tutuş performansını ve aynı zamanda kullanım süresini doğrudan etkilemektedir. Düşük sıcaklıklarda lastik çabuk yıpranıp dayanıklığı azaldığı için lastiğin dayanıklılığını arttırmak adına farklı yöntemler ve karışımlar denenmiştir. Kurum sayesinde lastiğin dayanıklığı artmakla birlikte rengi de siyah hale gelmiş oldu.

Lastik üreticileri tarih boyunca yaptıkları denemelerde lastiğe ekledikleri silis maddesi ile yol tutuşu ve dayanıklığı artırmada etkili bir materyal keşfetmiş oldu. Silis maddesinin en önemli özelliği soğuk havalarda lastiğin esnekliğini kaybetmemesini sağlamaktır. Bu yüzden karışımda silis ilave edilen lastikler genellikle kış lastiği adı altında pazarlanıp satışa sunulmaktadır.

Yaz Lastiği Özellikleri

Yaz lastiklerinin avantajları, kauçuktan üretilmelerine rağmen kış lastiklerine göre farklı özellikler içermektedir. Yaz lastikleri, araç sahipleri tarafından genellikle kuru ve ıslak yollarda kullanılmaktadır. Yaz lastikleri ilk etapta kuru zeminde iyi yol tutuş sağlaması sayesinde avantajlı ve güvenli bir kullanım imkanı sunmaktadır. Sırt deseni ikinci sırada geldiği için bu desenlerin şekilleri ve aracın yol tutuşuna sağladığı avantajlar ikinci planda tutulmaktadır.

Yaz lastiklerinde sırt deseninin önemi dikkat çekmezken ıslak zeminlerde iyi bir yol tutuş sağlamak için de tam tersi söz konusu olduğu için sırt deseni birinci önceliktir. Konforlu araç kullanımı yani gürültü engelleme ile yol tutuş arasında da bağlantı vardır. Yola temas eden lastik yüzeyi araç hızlandıkça dönme ve sürtünme etkisi yüzünden gürültülü bir ses çıkarır. Firmalar bu konuda iyi yol tutuş sağlamanın yanı sıra daha sessiz lastik üretebilmek için de araştırma geliştirme çalışmalarına devam etmektedir.

Kış Lastiği ve Yaz Lastiği Farkları Nelerdir?

Kış ve yaz lastiği farkları, otomobil sürücülerinin konforlu ve aynı zamanda güvenli bir sürüş deneyimi elde edebilmeleri için bilinmesi gerekir. Mevsiminde kullanılmayan lastikler ayrıca aracın çekiş gücünde de kayıplara neden olmakla birlikte fren mesafesinin normalden daha uzun olmasına yol açabilir. ABD ile fren yapıldığı sırada yaz lastikleri, kış lastiklerine oranla sıcak havalarda yüzde 40 oranında daha kısa mesafede durma imkanı tanımaktadır.

Malzemesinin 7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmesi ve yol tutuşunu azalması sebebiyle yaz lastiklerinin problem yaratmasından dolayı kış ayları için kış lastiği kullanılması gerekir. Yaz lastikleri yeni ve diş derinlikleri yüksek de olsa kış aylarında yeterince emniyet sağlayamaz. Araç lastiği üretim süreci için de bu unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır.

Ayrıca sitemizden akü takviyesi hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Siyaset bilimi eğitiminin bana kattığı katkıları sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.