Kütahya Gezilecek Yerler

23.08.2019
769
Kütahya Gezilecek Yerler
Modelistlik Kursu

Bu yazımızda sizlere Kütahya Gezilecek Yerler hakkında bilgiler vereceğim. Gezilecek yerler listesine geçmeden önce Kütahya hakkında bilgi edinelim.

Kütahya şehri doğal kaynakları, çini eserleri, tarihi güzellikleri ve kültürel birikimi ile ülkemizin ileri gelen illerinden bir tanesidir. Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Tavşanlı, Simav, Gediz, Altıntaş, Demaniç, Emet, Hisarcık, Aslanapa, Şaphane, Çavdarhisar, Dumlupınar ve Pazarlar isimli ilçeleri bulunmaktadır. En yoğun nüfus merkezde bulunurken, en az nüfuslu yeri ise Dumlupınar’dır.

İlk kez Frigler bu şehirde yerleşmiştir. Daha sonra ise Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar bu bölgeyi yönetmiştir. 1233 yılında Selçuklu topraklarına katılarak başkent olmuştur. Osmanlı dönemine ait de pek çok eser bu şehirde bulunmaktadır. Milli Mücadele döneminde Yunanlıların eline geçse de 1922 yılında kurtulmuş ve 1923 senesinde de il olmuştur.  Bu kadar medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir şehrimiz olan Kütahya Gezilecek Yerler bakımından da oldukça zengindir.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Dumlupınar Şehitliği

Afyonkarahisar’da başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi Dumlupınar’da sona ermiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşen bütün şehitlerimiz adına 30 Ağustos 1992 senesinde büyük bir törenle bu şehitlik ziyarete açılmıştır.

Dumlupınar Şehitliği içerisinde; Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, sembolik şehit mezarlıkları, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik anıtı, Namazgah ve Şadırvan bulunmaktadır.

Dumlupınar Şehitliği, Dumlupınar ilçesinde yer almaktadır. Her Türk vatandaşının burayı mutlaka görmesini öneriyoruz. Ulaşımı çok basittir. Şahsi aracınız ile ya da şehirden kalkan minibüsler ile gelebilirsiniz. Uşak ya da İzmir’e giden şehirlerarası otobüslerde buradan geçmektedir.

Yeni Ümit İş Makinesi Kursu
Dumlupınar Şehitliği

Aizanoi Antik Kenti

Aizanoi Antik Kenti, Çavdarhisar ilçesinde yer almaktadır. Kütahya il merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Frigyalılara ait bir antik kenttir. MÖ 3000 yıllarına dayanmaktadır. MÖ 133 yılında Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. O dönemlerde bu antik kentte yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı düşünülmektedir. Kalıntılar arasında bulunan Zeus Tapınağı oldukça önemli bir tarihi eserdir. Ayrıca tiyatro, stadyum, hamam, ticaret borsa binası, köprü, agora, su yolları, kapı yapıları bulunmaktadır.

Antik kente ulaşım kendi aracınız ve şehir içi toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır. Uşak İzmir yolunda bulunmaktadır. Haftanın her günü bu antik kenti saat 08.00 ile 17.00 arasında ziyaret edeilirsiniz. Girişte uygun bir ücrette ödenmektedir.

Aizanoi Antik Kenti

Hayme Ana Türbesi

Hayma Ana Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin ninesidir. Yani Ertuğrul Gazi’nin de annesidir. Türbeyi II. Abdülhamit yaptırmıştır. İçerisinde Hayme Ananın mezarı da bulunmaktadır. Çarşamba Köyü’nde Eylül ayı içerisinde ilk Pazar günü Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri düzenlenmektedir. Kütahya ziyaretiniz Eylül ayının ilk haftasına denk geliyor ise burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Hayme Ana Türbesi

Kütahya Kalesi

Bizans Döneminden kalan bu kale, Kütahya’nın ilk kurulduğu yerde bulunmaktadır. Varlığını asırlardır sürdürmektedir. Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından kullanılmış ve kullanıldığı dönemlerde de onarımdan geçmiştir.

Kale üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler yukarı, iç ve aşağı kaledir. İnşa edilirken taş ve tuğla kullanılmaktadır. Kale bir yüzük görünümdedir ve Hisar Tepesi olarak da adlandırılmaktadır. Yapım tarihi ve kimin yaptığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Kütahya’yı ziyarete gelen her turist mutlaka bu kaleyi de görmelidir. Evliya Çelebi bu kalenin 70 burca sahip olduğunu dile getirmiştir. Manzarası çok güzeldir. Kent merkezinde yer alan kaleye 2 – 3 kilometre bir mesafe ile gidebilirsiniz.

Kütahya Kalesi

Çinili Camii

Çinili Camii, Orta Asya’dan günümüze gelen çok güzel bir Türk mimari eseridir. Sekizgen gövdeye sahiptir. Kubbe kısmı mimari olarak Selçuklu eserlerine benzemektedir. Dışı tamamen seramik kaplı olması sebebi ile çok güzel bir görünüme sahiptir. Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından inşa ettirilmiştir.

Kent merkezinde yer alan bu camiye 10 numaralı otobüs ile ulaşmanı mümkündür.

Çinili Camii

Tarihi Kütahya Konakları

19. yüzyıla ait olan Kütahya evleri, ahşap mimari yapısına sahiptir. Halen varlığını sürdürmektedir. İki ya da üç katlı mimari eserlerdir. Giriş katlarında genel olarak mutfaklar, depolari kilerler bulunmaktadır. Üst katlarda ise oturma odaları, yatak odaları, yemek odaları ve yıkanma odaları bulunmaktadır. Kütahya tarihi konakları alanın dar olması sebebi ile birbirlerine yapışık gibidir. Genel olarak dış yüzeyleri beyazdır. Safranbolu evlerini andırmaktadır.

Tarihi Kütahya Konakları

Ulu Camii

Bu camiye Yıldırım Beyazıt Camiisi de denilmektedir. Yıldırım Bayezıd döneminde yapılmıştır. Yani yapılış tarihi 1381 – 1384 yılları arasına denk gelmektedir. Kanuni Sultan Süleyman Rodos Seferi’ndeyken Mimar Sinan tarafından bu camii onarılmıştır. II. Abdülhamit döneminde de onarımdan geçmiştir. Cami içerisinde yer alan kabe tasvirli çini tablo görülmeye değer bir eserdir.

Kütahya Ulu Camii’ye şehir merkezinde bulunması sebebi ile rahatlıkla ulaşabilir ve ziyaret edebilirsiniz.

Ulu Camii

Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi

Evliya Çelebi Kütahyalıdır. İlim adamı, seyyah, tarihçi yazar ve halk bilimci olması sebebi ile hem ülkemiz hem de dünya için çok önemli bir sanatçıdır. Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi, Evliya Çelebi’nin dedesi Kara Ahmet’in türbesinin yanında yer almaktadır. Merkeze çok yakın olması sebebi ile hem kendi aracınız hem de ulaşım araçları ile çok basit bir şekilde buraya ulaşabilirsiniz. 10 numaralı belediye otobüsüne binerek şehitlik önünde indiğinizde Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi’ne yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Evliya Çelebi Kültür Sanat Evi

Mevlevihane

Mevlevihane şehrin merkezinde, ulu camiiye çok yakın bir konumdadır. 14. Yüzyılda inşa edilmiştir. Anadolu Türk mimarisinin en güzel eserlerindendir. Sekizgen şeklindedir. Yakınında bulunan mescide Mevlana’nın torunun defnedilmesi sonucunda o mescit de Mevlevihanenin türbesi olmuştur. Semahaneye daha sonradan mihrap ilave edilmiştir. Böylece burası camiye dönüşmüştür. Caminin girişinde çiniden yapılan bir kitabe bulunmaktadır. Kitabe de Ya Hazreti Ergun yazmaktadır. Mevlevihane şehrin merkezinde yer almaktadır.

Mevlevihane

Dedebali Türbesi

Dedebali Türbesi Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yer almaktadır. Dedebali Anadolu’da Türk birliğinin sağlanması için çaba sarf eden ve görevlerde bulunan önemli bir halk bilgesidir. 1394 senesinde ölen bu halk bilgesi buraya defnedilmiş ve burası türbe haline gelmiştir. Türbenin etrafının havuz ile çevrili olması değişik bir görüntü oluşturmuştur.

Dedebali Türbesi

Lajos Kossuth Müzesi

Bu müze Macar Sokak’ta yer almaktadır. Macar evi olarak da anılmaktadır. Lajos Kossuth’un eşyaları sergilenmektedir. Lajos Kossuth 1802 – 1894 yılları arasında yaşayan bir Macar özgürlük savaşçılarındandır. Bu müze Kossuth’un ailesi ve 56 mülteci ile kaldığı evin binasıdır. 2 katlı olan bu müzenin 7 odası bulunmaktadır. 1982 yılından beri müze olarak ziyaretçilere açılmıştır.

Lajos Kossuth Müzesi

Rüstem Paşa Medresesi

1950 yılında yaptırılan Rüstem Paşa Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri azamı aynı zamanda damadı Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Kütahya Arkeoloji müzesinde bu medresenin kitabesini görebilirsiniz. Orijinal hali halen bilinmemektedir. Çok sayıda onarımdan geçmiştir. Şehir merkezine yaklaşık 300 metre uzaklıktadır. Yani yürüyerek çok rahat şekilde ulaşılabilir. Merkezde Balıklı Caddesi’nde yer almaktadır.

Rüstem Paşa Medresesi

Frigya Vadileri

Frigya vadileri Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar şehirlerinde bulunmaktadır. MÖ 900 – 600 yılları arasında Frigler burada yaşamıştır. Volkan tüfünün oyulması ve yontulması sonucunda yerleşim yeri oluşturulmuştur. Roma ve Bizans dönemlerinde ise kilise ve şapeller yapılmıştır. Ayrıca bu vadiler de Deliktaş Kalesi ve Penteser Kalesi isimli iki adet kale bulunmaktadır.

Frigya Vadileri

Kütahya Bedestenleri

Kapalı çarşı görünümde olan bu bedestenler Takvacılar Camii ve Saadettin Camii arasında bulunan alanda yer almaktadır. Kütahya’nın adeta ticaret merkezi burasıdır. İçerisinde iki adet bedesten bulunmaktadır. Bunlarından biri Büyük Bedesten, diğeri ise Küçük Bedesten’dir. Büyük Bedesten, Gedik Ahmet Paşa tarafından 15. Yüzyılda yaptırılmıştır. Anıtsal bir yapıdır. 2008 yılına kadar burada sadece meyve satışı yapılıyormuş. Fakat 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş. Küçük Bedesten ise yine Gedik Ahmet Paşa tarafından 15. Yüzyıl da yaptırılmıştır. Burası da 2008 senesine kadar yalnızca eşya satılan bir yermiş. 2008 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı buranın da restore edilmesi için ödenek sağlamıştır.

Şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunan Kütahya Bedestenleri olan Büyük ve Küçük Bedesten’e merkezden yürüyerek rahatlıkla ulaşabilir ve burada alışveriş yapabilirsiniz. Kendiniz için ya da sevdikleriniz için Kütahya hatırası bir şeyler alabilirsiniz.

Kütahya Bedestenleri

Hıdıklık Mescidi

Hıdırlık mescidi tek kubbeli ve kare planlıdır. Selçuklular dönemine aittir. Buradan Kütahya’nın her yeri görünmektedir. İmadüttün Hezar Dinari tarafından yaptırılmıştır. 1243 ve 1244 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. 1980 senesinde ve 2004 senesinde onarım görmüştür.

Hıdıklık Mescidi

Paşam Sultan Türbesi

Paşam Sultan Türbesi Kurşunlu Sokağı’nda yer almaktadır. Yerel halk tarafından Seyyid-el Nureddin olarak da bilinmektedir. İki bölümlü bir türbedir. 2001 yılında restore edilmiştir.

Kütahya’ya kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile ulaşım mümkündür. İstanbul’dan 360 kilometre, Ankara’dan 310 kilometre, İzmir’den 340 kilometre, Eskişehir’den ise 78 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Ülkemizin birçok yerinden buraya otobüs seferi bulunmaktadır. Eskişehir – Denizli arasında sefer yapan Pamukkale Ekspres treninin bir durağı da Kütahya’dır. Eskişehir’e de büyük şehirlerden hızlı trenle gelinebilmektedir. Kütahya – Balıkesir arasında da Ege Ekspresi isimli tren hizmet vermektedir. Kütahya Zafer Havalimanı isimli bir hava alanı mevcuttur. Buraya İstanbul’dan seferler bulunmaktadır. Diğer illerden ise İstanbul aktarmalı olarak uçuş yapabilirsiniz. Kütahya Zafer Havalimanı, Kütahya merkeze 43 kilometre uzaklıkta olup, servisler ve taksi ile merkeze ulaşım sağlanabilmektedir.

Paşam Sultan Türbesi

Kütahya Gezilecek Yerler hakkında vereceğim bilgiler bu kadardı. Sizlerinde en çok hoşuna gittiği yeri yorum kısmından yazabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın.

Ayrıca Aydın Gezilecek Yerler ve Muğla Gezilecek Yerler adlı yazımıza da bakmayı unutmayınız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.